Ison energiamurroksen mahdollisuudet kannattaa hyödyntää
13.5.2020 – Hiilineutraaliin yhteiskuntaan tähtäävä energiamurros etenee ennakoituakin nopeammin, mutta mitä se tarkoittaa suomalaisille yrityksille? Tätä pohdittiin Granlundin järjestämässä webinaarissa.

Koronakriisi on hallinnut viime viikot elämäämme, mutta ilmastonmuutoksen torjunta ja sen vaatima energiamurros eivät ole kadonneet mihinkään pitkän aikavälin keskeisimmistä tavoitteista. Nämä olivat lähtökohdat Granlundin järjestämässä webinaarissa, joka kokosi yli 300 rakennus- ja kiinteistöalan sekä energiasektorin päättäjää yhteen keskustelemaan energiamurroksen vaikutuksista. ”Suomalaisille yrityksille meneillään oleva muutos on iso mahdollisuus sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla”, Granlundin energiasta vastaava toimialajohtaja Ville Reinikainen tiivisti.
Lämmityksessä edessä iso harppaus
Kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ennusti, että lämmityksen muuttaminen lähes päästöttömäksi kuuluu tulevien vuosien suuriin harppauksiin. ”Kukapa olisi uskonut, että tuulivoiman tuotanto voi 20-kertaistua Suomessa kymmenessä vuodessa ja että se on selvästi kannattavin energiamuoto ilman tuotantotukea? Vastaava loikka lähes päästöttömään energiaan on mahdollista myös lämmityksessä”, Mykkänen arvioi.
Hänestä keskeinen asia on fossiilisen energian polttamisen vähentäminen kaukolämmön tuotannossa. Biomassankaan käytön lisääminen ei ole hänestä järkevää. ”Ratkaisu löytyy lämpöpumpputekniikan nopeasta kehityksestä. Niiden osuus tuotetusta lämmöstä nousee ja käyttö monipuolistuu.” Mykkänen uskoo, että uusiutuvista energiamuodoista etenkin maalämpö yleistyy nopeimmin lämmityksessä. Sen suosio kasvaa etenkin korjausrakentamisessa, esimerkiksi kerrostaloissa. ”Uusissakin rakennuksissa maalämmön käyttö kasvaa. Voittajiin kuuluvat ne yritykset, jotka ovat tässä trendissä mukana”, Mykkänen vinkkasi.
Kulutusjousto lyö itsensä läpi
Työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Tatu Pahkala kannusti hyödyntämään nykyistä paremmin energian suuret hintaheilahtelut. Esimerkki markkinoiden ”hulluista päivistä” nähtiin helmikuussa, jolloin pörssisähkön hinta laski hetkellisesti alemmas kuin viime kesänä. ”Energian kulutuksen ja tuotannon oikealla ajoituksella ja kulutusjoustolla on mahdollista saavuttaa lisäarvoa”, Pahkala totesi.
Kulutusjoustossa yritykset ja kuluttajat voivat ohjailla sähkönkäyttöään markkinatilanteen mukaisesti. Käytännössä kulutuksen vähentämisestä tai lisäämisestä huolehtii älykäs järjestelmä sähköntuotannon ja hintojen vaihtelun mukaan.
Pahkala tuntee aihepiirin hyvin, sillä hän veti ministeriön asettamaa älyverkkotyöryhmää. Yksittäisen yrityksen tai kotitalouden sähkönkäytön ohjaus ei kuitenkaan välttämättä tarjoa riittävästi joustoja. Pahkalan mukaan yksi ratkaisu tähän ovat energiayhteisöt, joiden jäsenet voivat tuottaa osan tarvitsemastaan sähköstä itse, varastoida sitä ja myydä energiaa markkinoille. ”Energiayhteisöt ovat jo kulman takana. Myös kiinteistöjen oma energiantuotanto yleistyy, ja tähän tarvitaan tuotantoa tukevia ratkaisuja.”
PtX-teknologia mullistaa energiamarkkinat
LUT-yliopiston sähköjärjestelmien energiatehokkuuden professori Jero Ahola kertoi isosta kuvasta energiajärjestelmien teknologiamurroksessa. Erityisen kiinnostavia ovat Power-to-X -teknologiat (PtX), joilla polttoaineita ja kemikaaleja voidaan valmistaa hiilineutraalisti. Raaka-aineiksi tarvitaan sähköenergiaa, vettä, hiilidioksidia ja typpeä. ”PtX-teknologioita on testattu menestyksekkäästi tutkimushankkeissa. Tehdasmittaisia kokeilujakin on käynnistymässä”, Ahola totesi.
Hänen mukaansa maailman energiamarkkinoilla tapahtuu tulevina vuosikymmeninä vallankumous. Fossiiliset öljy ja maakaasu korvautuvat tuuli- ja aurinkovoimalla valmistetuilla sähköpolttoaineilla, joiden tuotantoa voidaan skaalata tehokkaasti. ”Tuulta ja aurinkoa on saatavilla maapallolla paljon tasaisemmin kuin öljyä. Parhaat tuuli- ja aurinkoalueet ovat tulevaisuuden öljykenttiä.”
Energiamurros-webinaarin tallenne on katsottavissa kokonaisuudessaan jälkikäteen. Pääset tallenteeseen tästä.
Haluatko kuulla lisää?

Asta Autelo

Ville Reinikainen

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin
01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.
- Energia

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?
01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…
- Energia

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa
24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä
24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.
- Data ja digitalisaatio

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä
23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?
17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?
11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!
- Kiinteistöjohtaminen
- Korjausrakentaminen
- Ylläpito

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori
10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa
08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus
- Vastuullisuus