Hyppää sisältöön
UutinenITEA4-hankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon

ITEA4-hankkeessa ideoidaan IoT-mittareita tuulivoimaloiden ylläpitoon

2.3.2023 – Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat osallistuvat kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa ideoidaan uusia IoT-ratkaisuja esimerkiksi tuulivoimaloiden kunnon seurantaan. Etämittaroinnin tavoitteena on ennakoiva huolto myös äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio, Innovaatiot
Jaa

Tammikuussa käynnistynyt GenerIoT (Generating and Deploying Lightweight, Secure and Zero-overhead Software for Multipurpose IoT Devices) on kansainvälisen yrityskonsortion yhteishanke, jota rahoittaa Suomessa Business Finland. Granlund osallistuu hankkeessa uusien IoT-ratkaisujen tutkimiseen.

“Tavoitteena on tehostaa tarpeenmukaista huoltoa vaativissa hajautetun infran kohteissa”, kertoo korjausrakentamisen ryhmäpäällikkö Tuomas Alinikula. Tekoälypohjaisten mittareiden avulla voidaan seurata kustannustehokkaasti myös maantieteellisesti kaukana toisistaan sijaitsevien kohteiden, kuten merituulivoimaloiden, toimintaa ja korjaustarpeita. “IoT-mittari tuo paikan päälle silmät, jotka mahdollistavat kohteen etävalvonnan.”

Tavoitteena on tehostaa tarpeenmukaista huoltoa vaativissa hajautetun infran kohteissa.

Tuomas Alinikula, ryhmäpäällikkö

Tuulivoimaloiden IoT-ratkaisuilla on myös vientipotentiaalia

Granlundin asiantuntijoiden sovelluskohteiksi on valittu tuulivoimalat. “Äärimmäisissä olosuhteissa toimiville mittareille on tarvetta monenlaisissa infrarakohteissa, joten meille voi ehdottaa muitakin sovelluskohteita”, Alinikula sanoo. Lisäksi hankkeessa kehitetään tuulivoimasektorin yhteistyöverkostoja, ja kotimaassa tutkimuskumppanina on jo Tampereen yliopisto.

Yhteistyötä tehdään myös Granlundin Innovaatiot-osaston kanssa, jolla on pitkä kokemus kansainvälisten tutkimushankkeiden valmistelusta ja läpiviennistä. Innovaatiot-osaston johtaja Heikki Ihasalon mielestä hanke on Granlundille hieno mahdollisuus tunnustella uusia asiakassegmenttejä. “Tuulivoimaan liittyvä liiketoiminta kasvaa Euroopan tasolla valtavasti, joten uusilla IoT-ratkaisuilla on myös vientipotentiaalia.”

Uusia tutkimus- ja korjauskäytäntöjä tuulivoimaloihin

Granlundin korjausrakentamisen asiantuntijat soveltavat hankkeessa laajaa substanssiosaamistaan rakennusten etämittaroinnista ja kuntotutkimuksista tuulivoimaloihin. “Tuulivoimasektori on alana niin uusi, ettei vakiintuneita mittaus-, tutkimus- ja korjauskäytäntöjä vielä ole”, toteaa Granlundin korjausrakentamisen tutkimuspäällikkö Esko Sistonen. Hänen erikoisalaansa ovat muun muassa tuulivoimaloissakin käytetyt jälkijännitetyt betonirakenteet ja niiden kunnon analysointi.

Yli 100-metriä korkeat tuulivoimalat altistuvat suurelle dynaamiselle rasitukselle, joka vaihtelee paikallisten olosuhteiden mukaan esimerkiksi etelärannikolla, Lapissa tai merellä. Hankkeessa tullaankin tutkimaan, millä keinoilla tuulivoimaloiden kuormankantokyky voidaan varmistaa kaikissa tilanteissa. “Saamme varmasti tärkeää lisätietoa siitä, minkälaisia rasitusolosuhteita suomalaiset tuulivoimalat joutuvat kestämään ja miten tuulivoimalat kannattaa pohjolassa rakentaa”, Alinikula lisää.

Saamme varmasti tärkeää lisätietoa siitä, minkälaisia rasitusolosuhteita suomalaiset tuulivoimalat joutuvat kestämään ja miten tuulivoimalat kannattaa pohjolassa rakentaa.

Tuomas Alinikula, ryhmäpäällikkö

Elinkaarikestävyys korostuu tulevaisuuden tuulivoimaloissa

Korjaustoimenpiteiden ennakoinnilla tähdätään ennen kaikkea ylläpitokustannusten hallintaan. Viat pyritään korjaamaan, ennen kuin ne kasvavat aina vain kalliimmiksi yllätyksiksi. Lisäksi tavoitteena on tuulivoimaloiden elinkaaren pidentäminen. Alinikulan mukaan tuulivoimaloiden käyttöikä on saattanut jäädä tähän asti lyhyeksi, koska teknologinen kehitys on mahdollistanut jatkuvan tehojen kasvattamisen. “Nyt tehoissa ei ole enää niin paljon parannettavaa, joten elinkaarikestävyys korostuu.”

Tuulivoimaloiden toimintavarmuus elinkaaren kaikissa vaiheissa on myös kansantaloudellinen kysymys. Pian Suomen sähköstä jopa 30 prosenttia tuotetaan tuulivoimalla. “Jokainen tuotannon keskeytys näkyy sähkön pörssihinnassa ja kuluttajien kukkarossa”, Alinikula sanoo. Elinkaarikestävyydellä vaikutetaan myös resurssitehokkuuteen: jokainen tuulivoimala vaatii suuria määriä betonia ja terästä. “Siksi tuulivoimalan koko elinkaaren optimointi on tärkeää.”

Lue lisää hankkeesta!

Haluatko kuulla lisää?

Tuomas Alinikula

Ryhmäpäällikkö
Granlund Oy

Esko Sistonen

Tutkimuspäällikkö
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?