Hyppää sisältöön
UutinenKiinteistöomistaja, ota lämpöpumppuratkaisuilla hyöty irti sähköveron uudistuksesta

Kiinteistöomistaja, ota lämpöpumppuratkaisuilla hyöty irti sähköveron uudistuksesta

7.3.2022 – Verouudistus avasi yhä useammalle kiinteistökokonaisuudelle mahdollisuuden päästä alempaan veroluokkaan, joka maksaa sähköstä 30 % vähemmän veroa.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Vuodenvaihteessa voimaan astuneen verouudistuksen myötä kaikki kohteet, joissa on teholtaan 500 kilowattia ylittävät lämpöpumppujärjestelmät, siirtyivät alempaan sähköveroluokkaan II. Tämä merkitsee, että nämä kohteet maksavat sähköstään n. 30 % aiempaa vähemmän laskeneen sähköveron osuuden johdosta. Uudistuksen myötä alemman veroluokan piiriin kuuluvat monet kauppakeskukset sekä suuremmat asuintalo- ja toimistokokonaisuudet.

Vähähiilisempi kiinteistökanta ja kutistuvat elinkaarikustannukset

Loistava esimerkki lämpöpumppujen hyödyntämisestä on Avaran ja TA-Yhtiöiden merenrannalle Espoon Finnooseen rakentuva asuinkortteli.  Kuuden kerrostalon kokonaisuudessa aivan uutta Suomessa on matalalämpöinen aluelämpöverkko, joka toimii geoenergiakaivoilla ja lämpöpumppujärjestelmillä.

”Verouudistus tekee lämpöpumppuinvestoinnista entistä kannattavamman, ja samalla saadaan entistä vähähiilisempää kiinteistökantaa Suomeen”, iloitsee Finnoon kohteessa taloteknisenä valvojana toimiva Timo-Mikael Sivula Granlundilta.

Ilmastonmuutoksen hillintä edellyttää rakennus- ja kiinteistösektorilta merkittäviä toimia. Kansainvälisten ja kansallisten ympäristösäädösten lisäksi myös kaupungit ja kunnat asettavat tavoitteita hiilidioksidipäästöjen vähentämiselle. ”Esimerkiksi Finnoon aluetta koskevat Espoon kaupungin asettamat vähähiilisyystavoitteet ja rakentamisperiaatteet”, kertoo Timo-Mikael Sivula.

Kiinteistön elinkaarikustannukset laskevat sähköhinnan alenemisen ja käytetyn energian vähenemisen myötä. Energiatehokkuuden tuomat kustannussäästöt tuntuvat myös asunnonomistajien ja -vuokralaisten kukkarossa. ”Kun ostetun energian kustannukset pienenevät sekä alentuneen veromäärän että pienemmän energiankulutuksen myötä, se näkyy hoitovastikkeessa tai asunnon vuokrassa”, sanoo Timo-Mikael Sivula.

Parempaa tuottoa kiinteistöomaisuudelle

Lämpöpumppuratkaisuilla toteutettu kustannustehokas energiankierrätys parantaa kiinteistön tuottoa ja helpottaa tuotto-odotusten saavuttamista. Vähentyneiden elinkaarikustannusten myötä kiinteistöomistaja saa sijoitetulle pääomalle parempaa tuottoa.

”Liiketiloissa pienentyneet energiakustannukset helpottavat vuokrattavuutta ja edistävät vuokralaisten sitoutumista esimerkiksi pitkiin vuokrasopimuksiin, kun liiketilojen vuokrien korostuspaine vähenee”, huomioi Timo-Mikael Sivula.

Kiinteistösijoittajia ja -rahoittajia kiinnostaa myös kiinteistön vähäpäästöisyys. ”Vähähiilisyys tai hiilineutraalius nostaa kiinteistön arvoa”.

Suomen mittavin energiankierrätysjärjestelmä säästää 75 % lämmitysenergiasta

Kauppakeskus Jumbo-Flamingossa Vantaalla otettiin vuonna 2021 käyttöön lämpöpumppuihin perustuva energiankierrätysjärjestelmä, jonka lämpöpumppulaitos on Granlundin suunnittelema. Kyseessä on tällä hetkellä Suomen mittavin energiankierrätysjärjestelmä, joka laskee lämmitykseen tarvittavan energian määrää 75 %. Verouudistuksen myötä säästöt energiakuluissa ovat yhä merkittävämmät.

Energiankierrätysjärjestelmät perustuvat hukkaenergian hyödyntämiseen. Hukkaenergiaa, kuten poistoilmaa, kaupan kylmäjärjestelmän tuottamaa lämpöä tai vaikka jätevettä, otetaan talteen.

”Lämpöpumpuilla ajetaan hukkaenergia lämmitysjärjestelmän vaatiman lämpötilan tasolle ja sitten sillä korvataan ulkoa ostettavaa energiaa kuten kaukolämpöä”, kuvaa Timo-Mikael Sivula. ”Samalla lämpöpumppujärjestelmällä voidaan tuottaa kiinteistön tarvitsema jäähdytys ja ohjata hukkalämpö kaukolämpöverkkoon tai energiavarastoon. Kesällä kun kiinteistön lämmitystarve on pienempi, hukkalämpöä voidaan myydä kaukolämpöverkkoon enemmän”.

Kokonaisvaltaista energiatehokkuutta ja korjausvelan minimointia Granlundin avulla

Granlundin energia-asiantuntijat käyvät läpi kiinteistökokonaisuuden. Hankekehitysvaiheessa kartoitetaan vaihtoehdot ja lasketaan eri ratkaisuyhdistelmät sen mukaan, mitä kiinteistönomistaja haluaa painottaa. Halutaanko maksimoida energiasäästöt kiinteistön koko elinkaaren aikana? Tavoitellaanko mahdollisimman suuria päästövähennyksiä tai optimoidaanko tarvittavan investoinnin kokoa?

Granlundin erikoisosaamista ovat energiankierrätysjärjestelmät. ”Kiinteistöjen energiankierrätysjärjestelmien potentiaalin löytäminen ja sen hyötykäyttöön ottaminen on leipälajimme”, sanoo Timo-Mikael Sivula.

Vahva talotekninen osaaminen takaa, että koko talotekniikan kokonaisuus nivotaan yhteen energiatehokkuuden parantamiseksi. ”Huomioimme aina kiinteistön korjausvelan minimoinnin PTS:n näkökulmasta. Esimerkiksi kun tietty korjausinvestointi on tehtävä, niin selvitämme, voidaanko samalla tehdä energiankierrätysjärjestelmä tai muu energiatehokkuutta parantava ratkaisu. Näin säästetään sekä remonttikustannuksia että energiakuluja ja päästöjä”.

Haluatko kuulla lisää?

Timo-Mikael Sivula

Hankekehityspäällikkö
Granlund Oy

Tiedätkö kiinteistöjesi energiatehokkuuspotentiaalin?

Testaa tekoälyä hyödyntävää Granlundin AI-Energiakartoitusta!

Lisää uutisiamme

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen
Tuomo Niemelä, Granlund

Energiankierrätys leikkaa jopa 95 prosenttia lämmönkulutuksesta

15.08.2023 – Energiankierrätys on osoittanut toimivuutensa jo yli sadassa Granlundin suunnittelemassa kohteessa. Kiinteistön hukkalämmöt voivat kattaa jopa 95 prosenttia lämmöntarpeesta.

Uutinen

Energia-asiantuntija on kiinteistö- ja rakennusalan poikkitieteilijä

14.08.2023 – Jotta energiaa voidaan hyödyntää optimaalisesti ja kestävästi, tarvitaan alan osaajia, energia-asiantuntijoita. Millaista on energia-asiantuntijan työ käytännössä?

Uutinen

E3-hanke: puhtaan ilman tuotto ehkäisee tehokkaasti virusinfektioita

09.08.2023 – Alustavien tutkimustulosten mukaan ilmanpuhdistimet vähensivät päiväkotien virusinfektioita 30 prosenttia. Iso E3-tutkimushanke antaa ilmanvaihdosta arvokasta tietoa myös pandemioiden varalta.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?