Hyppää sisältöön
UutinenMiksi Revitin käyttö lisääntyy sähkösuunnittelussa? – hyödyt ja haasteet

Miksi Revitin käyttö lisääntyy sähkösuunnittelussa? – hyödyt ja haasteet

29.3.2023 – Revit on mullistanut tietomallipohjaisen suunnittelun, vaikka kehitettävääkin riittää. Sähkösuunnittelijoille Revit on mieluisin työkalu tietomallinnusprojekteissa, myös tilaajat vaativat Revitin käyttöä yhä useammin.

Aihepiiri
suunnittelu
Jaa

Revit on suunnittelijoiden käyttämä uusi BIM-ohjelmisto, joka kääntää perinteiset suunnitteluperiaatteet päälaelleen. Tietomallintaminen on Revitissä kaiken lähtökohta.

“Ratkaisut mallinnetaan ensin 3D-maailmassa ja vasta sen jälkeen tarvittaessa 2D-kuvina. Suunnittelussa siis edetään juuri toisin päin kuin AutoCAD-pohjaisilla ohjelmilla”, kertoo Granlundin Revit-suunnittelija Eero Mäkelä.

Tietomalli on jo keskeneräisenä pilvessä kaikkien osapuolten nähtävillä. Kaikki suunnittelualat esitetään samassa mallissa tilatarpeineen, ja suunnittelijat voivat työstää samaa tilaa jopa yhtä aikaa. Tämä helpottaa suunnitelmien yhteensovitusta ja ristiin vertailua.

Mäkelä kehuu myös Revitin visuaalisuutta ja tietojen saavutettavuutta. Suunnittelijan on mahdollista esimerkiksi tarkastella samaan aikaan kaikkia monikerroksisen rakennuksen kerroksia.

“Tekniikan nousukuilut voidaan suunnitella yhdellä vedolla, eikä tavalliseen tapaan kerros kerrallaan.”

Suunnittelussa edetään juuri toisin päin kuin AutoCAD-pohjaisilla ohjelmilla.

Eero Mäkelä

Revitin käyttö paransi suunnittelijoiden kommunikaatiota, ja suunnittelu soljui eteenpäin vaivattomammin.

Timo Kamppuri

“Revit on ylivoimainen suunnitteluohjelma”

Revitin hyödyt tulivat esiin Tampereella kahdessa hoiva-asumisen kohteessa, joissa Suomen Aluerakennuttaja Oy (SARA) toimi rakennuttajakonsulttina ja Granlund sähkösuunnittelijana.

“Revitin käyttö paransi suunnittelijoiden kommunikaatiota, ja suunnittelu soljui eteenpäin vaivattomammin”, kertoo SARA:n toimitusjohtaja Timo Kamppuri.

Hän uskoo, että Revitillä suunnittelu tulee lisääntymään valtavasti ja sanoo, että se on jo nyt ylivoimainen työkalu muihin toimintatapoihin verrattuna.

Kehityskohteitakin on. Koska Revit on luotu Yhdysvalloissa, ohjelmistoa on muokattava sopimaan suomalaisiin suunnitteluperiaatteisiin. Esimerkiksi kaapelointien suunnittelu ei onnistunut aluksi lainkaan. Granlundin suunnittelijat ovat osallistuneet ohjelmiston kehitystyöhön aktiivisesti, ja Granlund Tampereen varatoimitusjohtaja Heikki Wilen on nähnyt vastaavan kehityskaaren ennenkin.

“MagiCADin kanssa oli alkuun samanlaisia haasteita, mutta viidessä vuodessa se oli ohittanut vanhat suunnittelutyökalut selvästi.”

Tilaajat vaativat Revitin käyttöä yhä useammin.

Heikki Wilen

Granlund Tampereelle jo kolmannes sähkösuunnittelusta tehdään Revitillä

Kamppurin mielestä Revit-osaamista tarvitaan alalla lisää, mistä suurin vastuu lankeaa suunnittelutoimistoille. Granlund Tampereella Revitillä tehdään jo kolmannes sähkösuunnittelusta ja Revit-hankkeissa on kiinni koko ajan yli 10 henkeä. “Me myös koulutamme Revitin käyttöön jatkuvasti lisää suunnittelijoita, koska haluamme pysyä osaamisen kärjessä”, Wilen kertoo.

Revitiä on käytetty Tampereella jo vuodesta 2018 asti, ja parhaillaan sitä hyödynnetään esimerkiksi TOASin Hippos-allianssissa, Lapin keskussairaalan laajennushankkeessa ja TAYSin lasten- ja nuorisopsykiatrisessa sairaalassa.

Wilenin mukaan tilaajat vaativat Revitin käyttöä yhä useammin. Sähkösuunnittelijoille Revit oli viimeisimmän kyselyn mukaan mieluisin työkalu tietomallinnusprojekteissa.

Granlundin sähköosaston ryhmäpäällikkö Juho Lukkarin mukaan Revitin hyödyt ovatkin suurimmat uudiskohteissa, joissa as built -tietomallia halutaan käyttää myös ylläpidossa. Hän ei kuitenkaan usko, että Revitistä tulee ainoaa ohjelmaa sähkösuunnittelijoille.

“Esimerkiksi sähkökeskusten piirikaavioita ei voi tehdä Revitillä, ja siksi sen päälle tarvitaan jatkossakin muita ohjelmia.”

Eero Mäkelä on tyytyväinen suuntaan, johon Revit on kehittymässä. Ohjelmisto tukee koko ajan paremmin puoliautomaattista suunnittelua, mistä hyvä esimerkki ovat kaaviotyökalun älykkäät ominaisuudet. Revit luo automaattisesti pohjan erilaisista nousu- ja järjestelmäkaavioista, jolloin suunnittelijan tarvitsee vain täydentää kaaviota lisätiedoilla.

“Automaatio vähentää suunnittelijan manuaalista työtä ja suunnitteluaikaa selvästi.”

Haluatko kuulla lisää?

Heikki Wilen

Liiketoimintajohtaja, suunnittelu
Granlund Tampere

Juho Lukkari

Ryhmäpäällikkö
Granlund Tampere

Sami Kittilä

Sähkösuunnittelija
Granlund Tampere

Eero Mäkelä

Sähkösuunnittelija
Granlund Tampere

Lisää uutisiamme

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Arkkitehtitoimisto ON Oy:sta tulee osa Granlund Kuopiota

07.11.2023 – Granlund on ostanut kuopiolaisen Arkkitehtitoimisto ON Oy:n osakekannan. Kauppa astuu voimaan 1.1.2024.

Uutinen

SCANVAC-palkinto Pekka Metsille

31.10.2023 – SCANVAC myöntää joka toinen vuosi LVI-alan palkinnon pohjoismaiselle yksityishenkilölle, yritykselle tai organisaatiolle, joka on antanut merkittävän panoksensa alalle.

Uutinen

Miten suunniteltiin edistyksellisen paloturvallinen Länsimetro?

31.10.2023 – Länsimetron turvallisuusratkaisut ovat edistyksellisiä kansainvälisessäkin mittakaavassa. Granlundin suunnittelijat olivat valitsemassa ratkaisuja, joilla paloturvallisuudesta huolehditaan monen järjestelmän yhteispelillä.

Uutinen

Lean-ajattelu vauhdittaa rakennusalan vihreää siirtymää

19.10.2023 – Rakennusalan muutosliikettä kohti lean-periaatteita ajava RAIN3-hanke kerää yhteen alan eri asiantuntijoita. Granlundilla järjestetyssä Lean ja vihreä siirtymä -työpajassa käsiteltiin vähähiilisen…

Uutinen

Granlundin alueyhtiöt sulautuvat Granlund Oy:hyn 31.10.2023

11.10.2023 – Asiakas- ja yhteistyökumppanitiedotteemme kokoaa olennaiset asiat liittyen Granlundin yhdistymiseen marraskuun alusta alkaen.

Uutinen

Miten onnistut kiinteistöjen ylläpidon kilpailutuksissa?

09.10.2023 – Jos kilpailutuksia ei tehdä eikä sopimussisältöjä ole vähään aikaan päivitetty, kustannukset karkaavat helposti käsistä, laatu voi heiketä ja palvelujen sisältö…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?