Hyppää sisältöön
UutinenMiksi Revitin käyttö lisääntyy sähkösuunnittelussa? – hyödyt ja haasteet

Miksi Revitin käyttö lisääntyy sähkösuunnittelussa? – hyödyt ja haasteet

29.3.2023 – Revit on mullistanut tietomallipohjaisen suunnittelun, vaikka kehitettävääkin riittää. Sähkösuunnittelijoille Revit on mieluisin työkalu tietomallinnusprojekteissa, myös tilaajat vaativat Revitin käyttöä yhä useammin.

Aihepiiri
suunnittelu
Jaa

Revit on suunnittelijoiden käyttämä uusi BIM-ohjelmisto, joka kääntää perinteiset suunnitteluperiaatteet päälaelleen. Tietomallintaminen on Revitissä kaiken lähtökohta.

“Ratkaisut mallinnetaan ensin 3D-maailmassa ja vasta sen jälkeen tarvittaessa 2D-kuvina. Suunnittelussa siis edetään juuri toisin päin kuin AutoCAD-pohjaisilla ohjelmilla”, kertoo Granlundin Revit-suunnittelija Eero Mäkelä.

Tietomalli on jo keskeneräisenä pilvessä kaikkien osapuolten nähtävillä. Kaikki suunnittelualat esitetään samassa mallissa tilatarpeineen, ja suunnittelijat voivat työstää samaa tilaa jopa yhtä aikaa. Tämä helpottaa suunnitelmien yhteensovitusta ja ristiin vertailua.

Mäkelä kehuu myös Revitin visuaalisuutta ja tietojen saavutettavuutta. Suunnittelijan on mahdollista esimerkiksi tarkastella samaan aikaan kaikkia monikerroksisen rakennuksen kerroksia.

“Tekniikan nousukuilut voidaan suunnitella yhdellä vedolla, eikä tavalliseen tapaan kerros kerrallaan.”

Suunnittelussa edetään juuri toisin päin kuin AutoCAD-pohjaisilla ohjelmilla.

Eero Mäkelä

Revitin käyttö paransi suunnittelijoiden kommunikaatiota, ja suunnittelu soljui eteenpäin vaivattomammin.

Timo Kamppuri

“Revit on ylivoimainen suunnitteluohjelma”

Revitin hyödyt tulivat esiin Tampereella kahdessa hoiva-asumisen kohteessa, joissa Suomen Aluerakennuttaja Oy (SARA) toimi rakennuttajakonsulttina ja Granlund sähkösuunnittelijana.

“Revitin käyttö paransi suunnittelijoiden kommunikaatiota, ja suunnittelu soljui eteenpäin vaivattomammin”, kertoo SARA:n toimitusjohtaja Timo Kamppuri.

Hän uskoo, että Revitillä suunnittelu tulee lisääntymään valtavasti ja sanoo, että se on jo nyt ylivoimainen työkalu muihin toimintatapoihin verrattuna.

Kehityskohteitakin on. Koska Revit on luotu Yhdysvalloissa, ohjelmistoa on muokattava sopimaan suomalaisiin suunnitteluperiaatteisiin. Esimerkiksi kaapelointien suunnittelu ei onnistunut aluksi lainkaan. Granlundin suunnittelijat ovat osallistuneet ohjelmiston kehitystyöhön aktiivisesti, ja Granlund Tampereen varatoimitusjohtaja Heikki Wilen on nähnyt vastaavan kehityskaaren ennenkin.

“MagiCADin kanssa oli alkuun samanlaisia haasteita, mutta viidessä vuodessa se oli ohittanut vanhat suunnittelutyökalut selvästi.”

Tilaajat vaativat Revitin käyttöä yhä useammin.

Heikki Wilen

Granlund Tampereelle jo kolmannes sähkösuunnittelusta tehdään Revitillä

Kamppurin mielestä Revit-osaamista tarvitaan alalla lisää, mistä suurin vastuu lankeaa suunnittelutoimistoille. Granlund Tampereella Revitillä tehdään jo kolmannes sähkösuunnittelusta ja Revit-hankkeissa on kiinni koko ajan yli 10 henkeä. “Me myös koulutamme Revitin käyttöön jatkuvasti lisää suunnittelijoita, koska haluamme pysyä osaamisen kärjessä”, Wilen kertoo.

Revitiä on käytetty Tampereella jo vuodesta 2018 asti, ja parhaillaan sitä hyödynnetään esimerkiksi TOASin Hippos-allianssissa, Lapin keskussairaalan laajennushankkeessa ja TAYSin lasten- ja nuorisopsykiatrisessa sairaalassa.

Wilenin mukaan tilaajat vaativat Revitin käyttöä yhä useammin. Sähkösuunnittelijoille Revit oli viimeisimmän kyselyn mukaan mieluisin työkalu tietomallinnusprojekteissa.

Granlundin sähköosaston ryhmäpäällikkö Juho Lukkarin mukaan Revitin hyödyt ovatkin suurimmat uudiskohteissa, joissa as built -tietomallia halutaan käyttää myös ylläpidossa. Hän ei kuitenkaan usko, että Revitistä tulee ainoaa ohjelmaa sähkösuunnittelijoille.

“Esimerkiksi sähkökeskusten piirikaavioita ei voi tehdä Revitillä, ja siksi sen päälle tarvitaan jatkossakin muita ohjelmia.”

Eero Mäkelä on tyytyväinen suuntaan, johon Revit on kehittymässä. Ohjelmisto tukee koko ajan paremmin puoliautomaattista suunnittelua, mistä hyvä esimerkki ovat kaaviotyökalun älykkäät ominaisuudet. Revit luo automaattisesti pohjan erilaisista nousu- ja järjestelmäkaavioista, jolloin suunnittelijan tarvitsee vain täydentää kaaviota lisätiedoilla.

“Automaatio vähentää suunnittelijan manuaalista työtä ja suunnitteluaikaa selvästi.”

Haluatko kuulla lisää?

Heikki Wilen

Liiketoimintajohtaja, suunnittelu
Granlund Tampere

Juho Lukkari

Ryhmäpäällikkö
Granlund Tampere

Sami Kittilä

Sähkösuunnittelija
Granlund Tampere

Eero Mäkelä

Sähkösuunnittelija
Granlund Tampere

Lisää uutisiamme

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Granlundin maine vakaana ja luotettavana työnantajana ei ole syntynyt tyhjästä

10.04.2024 – Finanssikriisi, 90-luvun lama, pandemia, rakennusalan haasteet… Näissäkin maailman meille heittämissä kierrepalloissa Granlund on pysynyt vuodesta toiseen työntekijöidensä silmissä turvaa tuovana…

Uutinen

Modelspacen ja Granlund Managerin integraatio: tehokkuutta korjaushankkeiden johtamiseen

03.04.2024 – Modelspacen ja Granlund Managerin integraation avulla johdat korjaus- ja rakennushankkeitasi tehokkaasti, kun kaikki hankkeiden johtamiseen tarvittavat tiedot löytyvät samasta paikasta.

Uutinen

Rakennuttamisen liiketoiminta on Granlundilla vahvassa kasvussa

02.04.2024 – Granlundin rakennuttamisen ja valvonnan liiketoiminta on kasvanut vuosikymmenessä yli 17 miljoonaan euroon. Asiakkaat arvostavat erityisesti kokonaispalvelua.

Uutinen

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?