Hyppää sisältöön
UutinenMiksi Revitin käyttö lisääntyy sähkösuunnittelussa? – hyödyt ja haasteet

Miksi Revitin käyttö lisääntyy sähkösuunnittelussa? – hyödyt ja haasteet

29.3.2023 – Revit on mullistanut tietomallipohjaisen suunnittelun, vaikka kehitettävääkin riittää. Sähkösuunnittelijoille Revit on mieluisin työkalu tietomallinnusprojekteissa, myös tilaajat vaativat Revitin käyttöä yhä useammin.

Aihepiiri
suunnittelu
Jaa

Revit on suunnittelijoiden käyttämä uusi BIM-ohjelmisto, joka kääntää perinteiset suunnitteluperiaatteet päälaelleen. Tietomallintaminen on Revitissä kaiken lähtökohta.

“Ratkaisut mallinnetaan ensin 3D-maailmassa ja vasta sen jälkeen tarvittaessa 2D-kuvina. Suunnittelussa siis edetään juuri toisin päin kuin AutoCAD-pohjaisilla ohjelmilla”, kertoo Granlundin Revit-suunnittelija Eero Mäkelä.

Tietomalli on jo keskeneräisenä pilvessä kaikkien osapuolten nähtävillä. Kaikki suunnittelualat esitetään samassa mallissa tilatarpeineen, ja suunnittelijat voivat työstää samaa tilaa jopa yhtä aikaa. Tämä helpottaa suunnitelmien yhteensovitusta ja ristiin vertailua.

Mäkelä kehuu myös Revitin visuaalisuutta ja tietojen saavutettavuutta. Suunnittelijan on mahdollista esimerkiksi tarkastella samaan aikaan kaikkia monikerroksisen rakennuksen kerroksia.

“Tekniikan nousukuilut voidaan suunnitella yhdellä vedolla, eikä tavalliseen tapaan kerros kerrallaan.”

Suunnittelussa edetään juuri toisin päin kuin AutoCAD-pohjaisilla ohjelmilla.

Eero Mäkelä

Revitin käyttö paransi suunnittelijoiden kommunikaatiota, ja suunnittelu soljui eteenpäin vaivattomammin.

Timo Kamppuri

“Revit on ylivoimainen suunnitteluohjelma”

Revitin hyödyt tulivat esiin Tampereella kahdessa hoiva-asumisen kohteessa, joissa Suomen Aluerakennuttaja Oy (SARA) toimi rakennuttajakonsulttina ja Granlund sähkösuunnittelijana.

“Revitin käyttö paransi suunnittelijoiden kommunikaatiota, ja suunnittelu soljui eteenpäin vaivattomammin”, kertoo SARA:n toimitusjohtaja Timo Kamppuri.

Hän uskoo, että Revitillä suunnittelu tulee lisääntymään valtavasti ja sanoo, että se on jo nyt ylivoimainen työkalu muihin toimintatapoihin verrattuna.

Kehityskohteitakin on. Koska Revit on luotu Yhdysvalloissa, ohjelmistoa on muokattava sopimaan suomalaisiin suunnitteluperiaatteisiin. Esimerkiksi kaapelointien suunnittelu ei onnistunut aluksi lainkaan. Granlundin suunnittelijat ovat osallistuneet ohjelmiston kehitystyöhön aktiivisesti, ja Granlund Tampereen varatoimitusjohtaja Heikki Wilen on nähnyt vastaavan kehityskaaren ennenkin.

“MagiCADin kanssa oli alkuun samanlaisia haasteita, mutta viidessä vuodessa se oli ohittanut vanhat suunnittelutyökalut selvästi.”

Tilaajat vaativat Revitin käyttöä yhä useammin.

Heikki Wilen

Granlund Tampereelle jo kolmannes sähkösuunnittelusta tehdään Revitillä

Kamppurin mielestä Revit-osaamista tarvitaan alalla lisää, mistä suurin vastuu lankeaa suunnittelutoimistoille. Granlund Tampereella Revitillä tehdään jo kolmannes sähkösuunnittelusta ja Revit-hankkeissa on kiinni koko ajan yli 10 henkeä. “Me myös koulutamme Revitin käyttöön jatkuvasti lisää suunnittelijoita, koska haluamme pysyä osaamisen kärjessä”, Wilen kertoo.

Revitiä on käytetty Tampereella jo vuodesta 2018 asti, ja parhaillaan sitä hyödynnetään esimerkiksi TOASin Hippos-allianssissa, Lapin keskussairaalan laajennushankkeessa ja TAYSin lasten- ja nuorisopsykiatrisessa sairaalassa.

Wilenin mukaan tilaajat vaativat Revitin käyttöä yhä useammin. Sähkösuunnittelijoille Revit oli viimeisimmän kyselyn mukaan mieluisin työkalu tietomallinnusprojekteissa.

Granlundin sähköosaston ryhmäpäällikkö Juho Lukkarin mukaan Revitin hyödyt ovatkin suurimmat uudiskohteissa, joissa as built -tietomallia halutaan käyttää myös ylläpidossa. Hän ei kuitenkaan usko, että Revitistä tulee ainoaa ohjelmaa sähkösuunnittelijoille.

“Esimerkiksi sähkökeskusten piirikaavioita ei voi tehdä Revitillä, ja siksi sen päälle tarvitaan jatkossakin muita ohjelmia.”

Eero Mäkelä on tyytyväinen suuntaan, johon Revit on kehittymässä. Ohjelmisto tukee koko ajan paremmin puoliautomaattista suunnittelua, mistä hyvä esimerkki ovat kaaviotyökalun älykkäät ominaisuudet. Revit luo automaattisesti pohjan erilaisista nousu- ja järjestelmäkaavioista, jolloin suunnittelijan tarvitsee vain täydentää kaaviota lisätiedoilla.

“Automaatio vähentää suunnittelijan manuaalista työtä ja suunnitteluaikaa selvästi.”

Haluatko kuulla lisää?

Heikki Wilen

Varatoimitusjohtaja
Granlund Tampere Oy

Juho Lukkari

Ryhmäpäällikkö
Granlund Tampere Oy

Sami Kittilä

Sähkösuunnittelija
Granlund Tampere Oy

Eero Mäkelä

Sähkösuunnittelija
Granlund Tampere Oy

Lisää uutisiamme

Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa

24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Uutinen

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Uutinen

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Uutinen

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…

Uutinen

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?

11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!

Uutinen

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Uutinen

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa

08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!

Uutinen
Laakson yhteissairaala, havainnekuva

Laakson yhteissairaala-hankkeella on kunnianhimoiset elinkaaritavoitteet

27.04.2023 – Laakson yhteissairaala toteutetaan allianssihankkeena. Mittavassa projektissa energiatehokkuus ja elinkaaren kestävät ratkaisut ovat merkittävässä roolissa.

Uutinen

Millainen on hyvin tehty energiatodistus?

25.04.2023 – Energiatodistuksesta kannattaa ottaa kaikki hyöty irti. Se auttaa mukautumaan EU-taksonomiaan ja antaa rahanarvoisia vinkkejä energiatehokkuuden parantamiseen.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?