Hyppää sisältöön
UutinenSuomen kansallismuseo sai visuaalisen käyttöliittymän

Suomen kansallismuseo sai visuaalisen käyttöliittymän

30.1.2018 – Olosuhdetiedot saatiin nyt esille ensimmäistä kertaa huonetasolla ja niin helposti ymmärrettävässä muodossa, että kaikki käyttäjät aina huoltopäälliköistä museon intendentteihin pystyvät hyödyntämään niitä omassa työssään.

Aihepiiri
Ylläpito
Jaa

Granlund Managerin keväällä 2018 julkaistava Virtuaalinen kiinteistö -ratkaisu on seuraava askel kohti tulevaisuuden kiinteistönhallintaa. Siinä kiinteistön ylläpitoon tarjotaan uusi pilvipalveluun ja tietokantoihin liitettävä 3D-navigointikäyttöliittymä. Virtuaalinen kiinteistö -ratkaisua pilotoitiin Suomen kansallismuseossa, jossa tavoitteena oli tuoda ylläpito- ja olosuhdetiedot visuaalisessa muodossa loppukäyttäjien saataville.

Senaatti-kiinteistöjen hallinnoimassa Kansallismuseossa kaivattiin visuaalista käyttöliittymää näyttelytilojen olosuhteiden seurantaan.

”Kansallismuseon edustaja otti meihin yhteyttä ja kertoi toiveesta saada museon sisäolosuhteiden mittaustiedoille moderni käyttöliittymä, jossa näyttelytilojen olosuhteita olisi mahdollista seurata pohjapiirroksen tai 3D-käyttöliittymän avulla”, kertoo Senaatti-kiinteistöjen sisäolosuhde- ja energia-asioiden erityisasiantuntija Pasi Pipatti.

Senaatti-kiinteistötkin on etsinyt pitkään mahdollisuutta pilotoida rakennuksen visuaalista käyttöliittymää.

”Olemme etsineet ratkaisua, joka olisi monistettava, kustannustehokas ja teknisesti realistinen toteuttaa”, Pipatti kertoo. ”Kiinteistöjemme ylläpito- ja olosuhdetietojen hallinta on jo keskitetty Granlund Manageriin, ja Granlund pystyi tarjoamaan myös pilottiin sopivan järjestelmän.”

Reaaliaikaista tietoa olosuhteista tilojen käyttäjille

Kansallismuseo oli pilottikohteena haastava, koska sisäolosuhteille on korkeat vaatimukset.

”Monet esineet ovat lainassa, ja niiden omistajille on tärkeää pystyä raportoimaan tarkasti, minkälaisissa olosuhteissa niitä säilytetään”, Pipatti korostaa.

”Ennen huonekohtaisia olosuhdetietoja seurattiin Granlund Managerissa taulukkomuodossa, mutta nyt pystyimme toteuttamaan asiakkaamme toiveet helposta käyttöliittymästä, joka toimii ristiin myös Managerin kanssa.”

Pilotissa testattiin 3D-käyttöliittymää, joka kertoo näyttelytilojen ilmankosteudesta ja lämpötiloista.

”Olosuhdetiedot saatiin nyt esille ensimmäistä kertaa huonetasolla ja niin helposti ymmärrettävässä muodossa, että kaikki käyttäjät aina huoltopäälliköistä museon intendentteihin ja konservaattoreihin pystyvät hyödyntämään niitä omassa työssään”, kertoo Granlundin rakennusautomaation johtava asiantuntija Heikki Ihasalo.

Käyttöliittymä esittää 50 olosuhdeanturin tiedot yksinkertaisena kokonaisnäkymänä.

”Olosuhteiden tekninen hallinta on ollut museossa pitkään hyvällä tasolla, mutta nyt pääsimme vihdoin näkemään, miten hyvin tekniikka toimii”, kertoo Suomen kansallismuseon käyttöpäällikkö ja arkkitehti Tomi Nikander. ”Tilojen käyttäjille pilotti oli erittäin suuri harppaus eteenpäin, koska käyttöliittymä visualisoi tiedot, joita jouduimme ennen hakemaan jälkikäteen numeraalisesta tietomassasta tai siirtämään suusanallisesti ihmiseltä toiselle.”

Myös avoimuus olosuhteiden seurannassa oli tilojen käyttäjien mieleen.

”Pystyimme seuraamaan helposti ja reaaliajassa kiinteistönhuollon toimintaa. Koska käyttöliittymä oli niin selkeä ja käytettävissä myös etänä, mitään ei jäänyt piiloon, vaan tilanne oli selvä kaikille koko ajan”, Nikander toteaa.

”Virtuaalinen kiinteistö voi olla jonakin päivänä ainoa kiinteistön tarvitsema järjestelmä”, sanoo Suomen kansallismuseon käyttöpäällikkö ja arkkitehti Tomi Nikander.

Pilotti onnistui yli odotusten

Kaikki pilotoinnin tavoitteet saatiin toteutettua, jopa yli odotusten.

”Perusvaatimuksena oli tarjota tilojen käyttäjille pohjapiirroksen avulla hetkellistä olosuhdetietoa, mutta saavutimme enemmän ja saimme käyttöömme pyöriteltävän 3D-mallin, joka sisältää myös pidemmän ajan seurantatietoja”, Senaatin Pipatti kertoo. ”Kalenterinäkymässä esitetään esimerkiksi historia- ja pysyvyystietoja, jotka kertovat, miten olosuhdetavoitteissa on pysytty.”

Olosuhdetietoja voitiin myös yhdistellä eri järjestelmistä saatuun tietoon.

”Toimivien rajapintojen avulla samaan käyttöliittymään pystyttiin tuomaan tietoa myös muista järjestelmistä. Saimme esimerkiksi avointa säädataa reaaliajassa, mikä on tärkeää, koska ulko-olosuhteet vaikuttavat aina sisäolosuhteisiin.”

Virtuaalinen kiinteistö tuo tietomallit ylläpitoon

Kansallismuseo-pilotin kokemusten perusteella rakentuu kokonaan uusi Virtuaalinen kiinteistö -ratkaisu, joka täydentää Granlund Manager -tuoteperhettä keväällä 2018. Virtuaalinen kiinteistö on uusi kommunikointikanava kiinteistön omistajan, tilojen käyttäjien ja palvelutoimittajien välillä.

”20 vuotta sitten tietomalleja alettiin käyttää suunnittelussa, ja nyt ajatus on vihdoin saatu käytännön tasolle myös ylläpidossa”, kertoo Granlundin Innovaatiot-osaston teknologiajohtaja Tero Järvinen. ”Kansallismuseossa testasimme Virtuaalisen kiinteistön teknistä valmiutta ja käyttöliittymää, ja seuraavaksi ratkaisuun yhdistetään tietomallit ja talotekniset järjestelmät.”

Ensimmäisessä vaiheessa ratkaisu tarjoaa käyttöliittymän, jonka avulla esimerkiksi olosuhdetiedot ja palvelupyynnöt kohdennetaan suoraan tiettyyn tilaan.

”Käyttöliittymä antaa kokonaiskuvan kiinteistön eri tilojen olosuhteista ja huoltotarpeesta 3D-kuvana, jossa on käytetty selkeää värikoodausta”, Granlundin Ihasalo toteaa. ”Vihreä, keltainen tai punainen väri kertoo käyttäjälle yhdellä silmäyksellä, onko esimerkiksi tilan lämpötila tai ilmankosteus tavoitetasolla.”

Oikean rakennuksen digitaalinen kaksonen

Virtuaalinen kiinteistö tallentaa rakennuksen tiedot pilvipalveluun, johon syntyy kiinteistön virtuaalinen vastine eli digitaalinen kaksonen.

”Kiinteistön suunnittelu- ja rakennusvaiheessa luodut staattiset IFC-tietomallit eivät riitä ylläpidon työkaluksi, ja siksi Virtuaalisen kiinteistön taustalla oleva geneerinen tietomalli on kuin tietomalli steroideilla”, Järvinen kiteyttää. ”API-rajapintojen avulla Granlund Manager välittää tietoa pilvipalvelun, tietomallien ja rakennuksen sensorien välillä.”

Virtuaalinen kiinteistö vastaa käyttäjien tarpeeseen

Senaatti-kiinteistöjen näkökulmasta Virtuaaliselle kiinteistölle on tilausta.

”Tiedon määrä on kiinteistöissä jo niin suuri, että sen visuaalinen esittäminen on välttämätöntä”, Pasi Pipatti kertoo. ”Haluamme esittää kiinteistön olosuhdetiedot kiinteistönhuollolle, henkilökunnalle ja muille tilojen loppukäyttäjille niin helpon ja mielenkiintoisen käyttöliittymän kautta, että tiedon hyödynnettävyys laajenee ja lisääntyy.”

Kehitys on menossa oikeaan suuntaan myös tilojen käyttäjien näkökulmasta.

”Granlund Manager osoitti pilotissa kyvykkyytensä visualisoida olosuhdetietoja kustannustehokkaasti, ja uskon, että seuraavalla tasolla pystymme ohjaamaan samalla käyttöliittymällä myös kiinteistön rakennusautomaatiota”, kansallismuseon Nikander toteaa. ”Virtuaalinen kiinteistö voi olla jonakin päivänä ainoa kiinteistön tarvitsema järjestelmä.”

Haluatko kuulla lisää?

Heikki Ihasalo

Heikki Ihasalo

Innovaatiojohtaja
Granlund Oy

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…

Uutinen
Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa

24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Uutinen

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Uutinen

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Uutinen

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…

Uutinen

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?

11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!

Uutinen

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Uutinen

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa

08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!

Uutinen

Mitä tietoa etsit?