Tampereen kaupunki ja Granlund Consulting selvittävät, millainen on puurakennusten myönteinen ilmastovaikutus
23.1.2019 – Puurakennukset toimivat pitkäikäisinä hiilivarastoina, ja näin niillä on myönteinen ilmastovaikutus. Tampereen kaupunki ja Granlund Consulting selvittävät, miten paljon kaupungin puurakennuksiin sitoutuu hiiltä. Puurakentamisen digihankkeessa yhdistetään puurakennusten data kaupungin paikkatietoaineistoon, jolloin voidaan seurata myös puurakennusten määrän kehitystä.

Suomen metsät toimivat suurena hiilinieluna, ja sitovat hiilidioksidia enemmän kuin sitä vapauttavat. Myös puun käyttöä rakennusmateriaalina voidaan perustella ilmastosyillä, jos metsäteollisuuden tuotteilla pystytään sitomaan hiiltä puurakenteisiin. Hankkeessa selvitetään puumateriaalin hiilensidontakykyä ja sitä, minkälaisena hiilivarastona rakennukset toimivat.
”Tampereen tavoitteena on olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2030. Se edellyttää sekä päästöjen vähentämistä että hiiltä sitovien nielujen ja varastojen lisäämistä. Hankkeessa selvitetään, kuinka merkittävä hiilivarasto puurakennukset ovat ja millainen nieluvaikutus puurakennusten lisäämisellä on. Lisäksi kehitämme kaupungin avoinna olevaa rakennuskantadataa uusilla ominaisuustiedoilla, ja hyödynnämme kolmiulotteista paikkatietokarttaa puurakennusten esittämisessä”, sanoo Smart Tampereen ohjelmapäällikkö Pauli Välimäki Smart Tampereen Kestävä Tampere 2030 -ohjelmasta.
Yhdistämällä arviotieto rakennusmateriaalien hiilensidontakyvystä kaupungin rakennuskantatietoon, saadaan selville kaupungin puurakennuskannan hiilivarantotieto. Hanke tuo ilmastonäkökulmaa rakennustiedon kehittämiseen ja yhdistää eri alan osaajat kehittämään puurakentamisen seurantaa, tarjoten samalla uutta tietoa rakennuksien ominaisuuksista.
Kaupunkisuunnittelijoille uusia näkökulmia rakennusten ilmastovaikutusten arviointiin
Hanke luo tietoa ja uusia toimintatapoja usealle eri teemalle. Se tarjoaa tietoa puurakentamisesta kaupungissa sekä yleispiirteistä arviota rakennuksien hiilivarannoista. Hanke edistää myös Tampereen kaupungin puurakentamisen lisäämisen tavoitteita sekä kaupungin hiilineutraaliustavoitetta.
Hankkeessa luodaan toimintamalli, joka on levitettävissä myös muihin kaupunkeihin.
”Haluamme tarjota tietoa ennen kaikkea kaupungin suunnittelijoille puurakentamisen kehittymisestä sekä sen myönteisistä ilmastovaikutuksista. Datan tarjoaminen avoimena voi tuoda jatkossa uusia näkökulmia rakennuksien ilmastovaikutusten arviointiin”, toteaa toimialajohtaja Ville Reinikainen Granlund Consulting Oy:stä.
“Jatkossa rakennuskantaa voidaan tarkastella aurinkoenergiapotentiaalin, maalämpöpotentiaalin ja hiilenvarastoinnin näkökulmista. Rakennustieto kehittyy perustiedoista kohti laatu- ja kestävyystietoja. Seuraava askel tietojen kehittämiselle on ajantasaisen kulutustiedon esittäminen. Hanke on hieno avaus materiaalitietojen ympäristövaikutusten tarkasteluun kaupunkitasolla”.
Hanke sai rahoitusta Ympäristöministeriön puurakentamisen ohjelmasta.
Haluatko kuulla lisää?

Ville Reinikainen

Tuore selvityshanke antaa kiinteistönomistajalle rahanarvoisia vinkkejä energiamurrokseen
02.02.2023 – Kiinteistön energiamarkkinaperusteisesta energiahallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään nyt. Kulujen hallinta vaatii energiatehokkuuden ohella myös fiksua tehohallintaa.
- Energia

Laboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet
01.02.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.
- suunnittelu

Osaava asiakkuuspäällikkö ja vahva tiimi tuovat asiantuntemusta kiinteistöjohtamiseen
30.01.2023 – Kiinteistöjohtamisessa kaiken keskiössä on tieto ja sen jalkauttaminen oikeiksi toimenpiteiksi, sanoo asiakkuuspäällikkö Juhana Söder.
- Kiinteistöjohtaminen
- Työnantajakuva

”Energia-asioissa on kova veto päällä” – Ville Pajukangas vahvistaa Granlundin energiaosaamista Pohjanmaalla
25.01.2023 – Granlund Pohjanmaan uutta energiaosastoa vetää alan konkari Ville Pajukangas. Hän tuntee perusteellisesti kiinteistönhallintajärjestelmät ja asiakastarpeet.
- Energia
- Nimitykset
- Ylläpito

Talotekniikka-ala uudistuu – tule mukaan yhteiskehittämiseen!
25.01.2023 – Granlundin uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo pitää talotekniikka-alan uudistumista väistämättömänä. Toimintatavat muuttuvat vain yhdessä tekemällä.
- Tuottavuus

Uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo: “Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”
03.01.2023 – Granlundin innovaatiojohtajana 1.1. aloittanut Heikki Ihasalo korostaa talotekniikka-alan yhteisen tekemisen ja tahtotilan merkitystä. Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella.
- Innovaatiot
- Nimitykset

Sähkön hinnan nousu kirpaisee myös yrityksiä – ”Yksinkertaisilla toimilla saadaan isoja säästöjä”
30.12.2022 – Yritysten toimitiloissa säästyisi valtava määrä sähköä, jos talotekniikan säädöt olisivat kohdillaan. Suurin energiasyöppö on yleensä ilmanvaihto.
- Energia

Granlund sitoutuu tieteeseen pohjautuvaan 1,5 asteen päästövähennyspolkuun
20.12.2022 – Granlund on sitoutunut tieteeseen perustuvaan Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi), jonka perusteella Granlund asettaa toiminnalleen 1,5 asteen päästövähennystavoitteen.
- Vastuullisuus

4 syytä hakea Granlund Saimaalle suunnittelijaksi
14.12.2022 – Granlund Saimaa tarjoaa talotekniikan asiantuntijoille monipuolisia tehtäviä ja mahdollisuuksia kehittyä urallaan. Saimaalla työtä tehdään hyvällä fiiliksellä ja työkavereita auttaen.
- Työnantajakuva