Hyppää sisältöön
UutinenTutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.5.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio
Jaa

Tutkimuksen mukaan kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteitä alalla ovat laadukkaan tiedon puute, päällekkäiset järjestelmät ja ymmärtämättömyys tiedon hyödyntämisestä. Lisäksi haasteena on, ettei tietoa jaeta eri toimijoiden kesken.

”Ala on digitaalisen matkansa alussa. Nyt on aika nostaa elinkaariajattelu pääosaan ja pyristellä irti alan siiloista ja hajautumisesta. Kun panostamme yhdessä tiedon laatuun ja hyödyntämiseen, lisäämme alan tuottavuutta, laadukkuutta, turvallisuutta ja kestävyyttä”, sanoo Granlundin digitaalisen liiketoiminnan suunnittelupäällikkö Francisco Forns-Samso.

Nyt on aika nostaa elinkaariajattelu pääosaan ja pyristellä irti alan siiloista ja hajautumisesta.

Francisco Forns-Samso

Hajanainen tieto on epäluotettavaa ja arvotonta

Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksen mukaan tieto on hajanaista ja vanhentunutta. Alle puolet vastaajista (47 %) päivittää kohteidensa tietoja säännöllisesti ja 24 % vain, jos kiinteistössä on tapahtunut suuria muutoksia. Tieto ei ole standardisoitua, jolloin siihen ei voi luottaa eikä sitä voi vertailla.

Peräti 72 % vastaajista totesi, että tieto on monissa eri järjestelmissä eikä niiden välillä ole integraatioita. Tiedon arvoa ei myöskään ole ymmärretty: 62 % mukaan yrityksissä ei ole ymmärrystä siitä, miten tiedolla voidaan edistää strategisia tavoitteita.

”Jotta voimme vastata ilmastonmuutoksen haasteisiin meidän on pystyttävä hyödyntämään tietoa rakennusten koko elinkaaren ajan. Esimerkiksi tiedot materiaalivalinnoista ja niiden hiilijalanjäljestä ovat aivan yhtä tärkeitä niin suunnittelu- kuin purkuvaiheessakin. Toistaiseksi nämä tiedot ovat eri toimijoiden käsissä hajanaisissa järjestelmissä, jolloin niiden hyödyntäminen on hankalaa”, Forns-Samso sanoo.

Rakennuslakiin valmistautuminen edellyttää kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation muutosta

Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimus osoittaa, että alan ajattelutapa on muuttumassa: tiedon hyödyntämisestä ja tiedon avoimesta jakamisesta ollaan kiinnostuneita. 40 % vastaajista oli valmis jakamaan tietoa, jos he myös hyötyvät siitä itse ja 38 % oli valmiita jakamaan tietoa avoimesti.

”Nyt on panostettava tiedon laatuun ja standardisoimiseen. Mitä enemmän pystymme hyödyntämään tietoa, sitä merkityksellisemmäksi tieto tulee”, Forns-Samso sanoo.

Digitalisaatioon on panostettava nyt, sillä vuonna 2025 voimaan astuva rakennuslaki tulee edellyttämään elinkaariajattelua ja ilmastovaikutusten huomioimista. Näiden edistämiseksi tiedon on oltava laadukasta ja koneluettavaa.

”Ilmastonmuutokseen vastaaminen vaatii alalta uusia innovaatioita. Laadukas tieto antaa meille mahdollisuuden hyödyntää automatisointia, tekoälyä, koneoppimista ja lisättyä todellisuutta alan kehittämisessä.”

Tutustu tuloksiin lataamalla raportti oheisen lomakkeen kautta!

Haluatko kuulla lisää?

Francisco Forns-Samso

Director of Digital Business Design

Lataa raportti täyttämällä yhteystietosi

Lisää uutisiamme

Tamperelainen Projektivisio osaksi Granlundia

29.09.2023 – Granlund vahvistaa sairaalatekniikan osaamistaan Pirkanmaan alueella ostamalla Projektivisio Oy:n osakekannan.

Uutinen

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

28.09.2023 – Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt…

Uutinen

Talotekniikka johtaa tietä kohti tekoälyratkaisuja

27.09.2023 – Tekoälyyn perustuvien sovellusten käyttöönotto edellyttää suurten datamäärien analysointia ja tiedon vakioimista. Talotekniikka näyttää tässä mallia koko kiinteistö- ja rakennusalalle.

Uutinen

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?