Työmaakierroksilla tutustutaan todellisuuteen piirustusten ulkopuolella
5.3.2019 – Granlundin suunnittelijat käyvät projektien aikana säännöllisesti työmailla. Lisäksi yhtiössä on tapana järjestää työmaakierroksia tietylle projektiryhmälle tai suunnittelijaporukalle.

Työmaakierroksilla suunnittelijoilla on mahdollisuus nähdä oma työnsä valmiina, oppia toisten ratkaisuista ja tutustua erilaisiin toteutustapoihin. Tavallisesti hankkeen projektipäällikkö sopii kierroksen ajankohdasta ja ehdoista työmaan vastaavan työnjohtajan kanssa.
”Projektipäällikkö kutsuu porukan koolle ja huolehtii sen turvallisuudesta, kuten työmaavarusteista”, kertoo Granlundin LVI-osaston ryhmäpäällikkö Eero Laaksonen. Hän on kierrättänyt suunnittelijoita muun muassa Länsimetron työmailla.
”Insinöörejä kiinnostavat asiat jäävät usein piiloon, kun kohde valmistuu. Siksi on hienoa tutustua työmaahan rakennusvaiheessa”.
Myös Granlundin sairaalasuunnitteluosastolla Helsingissä työmaakierrokset ovat perinne.
”Meillä on tapana käydä porukalla suurimpien sairaalaprojektien työmailla, viimeksi Hyvinkään Sairaalanmäellä”, kertoo LVI-projektipäällikkö Eero Tähkäpää. Hänen mukaansa urakoitsijat suhtautuvat suunnittelijoiden työmaakäynteihin kautta linjan myönteisesti.
Yksikään työmaa ei ole liian arkinen
Työmaakierroksen kohteen ei tarvitse olla erikoinen. Jokainen työmaa kartuttaa ammattitaitoa.
”Vähintään suunnitteluprosessista löytyy hyviä tarinoita ja vaiheita, joita voi jakaa toisille. Niistä oppii kaikkein eniten”, Laaksonen korostaa. Hänestä työmaakierrosten tärkein anti onkin usein se, että suunnittelijat huomaavat, miten samat asiat voi toteuttaa eri tavoilla.
Suunnittelijat jakavat omaa osaamistaan
Työmaakierrokselle lähdetään usein isona ryhmänä, mutta pienimuotoisempikin kierros voi olla yhtä hyödyllinen.
”Joskus työmaalle kannattaa ottaa mukaan vain yksi uusi suunnittelija tai harjoittelija, koska kierroksella he näkevät konkreettisesti, miten omat kuvat toteutuvat”, Tähkäpää sanoo. Monet nuoret suunnittelijat eivät ole koskaan käyneet työmaalla. Työmaakierroksella he huomaavatkin ensimmäisenä, että suunnitelmien ja todellisuuden välillä on vissi ero.
”Esimerkiksi tietyt rajoitukset huomaa usein vasta paikan päällä, jolloin ne osaa ottaa myöhemmin huomioon piirustuksissaan”, Tähkäpää sanoo. Suuremmille ryhmäkierroksille on tärkeää saada mukaan myös kokeneita konkareita.
”Kaikki saavat työmaakierroksesta enemmän irti, jos osa osallistujista on muita kokeneempia. Konkarit pystyvät kertomaan käsillä olevan projektin lisäksi muista hankkeista.”

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin
01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.
- Energia

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?
01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…
- Energia

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa
24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä
24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.
- Data ja digitalisaatio

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä
23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?
17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?
11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!
- Kiinteistöjohtaminen
- Korjausrakentaminen
- Ylläpito

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori
10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa
08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus
- Vastuullisuus