Hyppää sisältöön
UutinenUusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo: “Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”

Uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo: “Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”

3.1.2023 – Granlundin innovaatiojohtajana 1.1. aloittanut Heikki Ihasalo korostaa talotekniikka-alan yhteisen tekemisen ja tahtotilan merkitystä. Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella.

Aihepiiri
Innovaatiot, Nimitykset
Jaa

Granlundin teknologiajohtajasta innovaatiojohtajaksi siirtyneen Heikki Ihasalon mielestä rakentaminen ja samalla myös alan innovaatioiden luominen on ennen kaikkea yhdessä tekemistä ja verkostoitumista.

“Hankkeissa voi olla mukana satoja tai jopa tuhansia osapuolia, joten kukaan ei voi saada aikaan isoa systeemitason muutosta yksin. Alan kehitys eteenpäin vaatii yhteisen tahtotilan.”

Granlundin innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo toimii myös Aalto-yliopiston Älykkäiden rakennusten teknologiat ja palvelut -tutkimusryhmän työelämäprofessorina.

“Tutkimusmaailmassa pääsen katsomaan rakentamista pitkälle tulevaisuuteen ja Granlundilla taas viemään innovaatioita nopeasti liiketoimintaan.”

Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella

Innovaatioiden merkitys korostuu talotekniikassa Ihasalon mielestä siksi, että tekniikalla on niin suuri merkitys ihmisten arjessa nyt ja tulevaisuudessa.

“Länsimaissa suurin osa ajasta vietetään sisätiloissa, joten lämmön, sähkön, hyvän sisäilman ja turvallisuuden merkitys on todella suuri.”

Talotekniikka-alaa ajavat eteenpäin myös kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset ja ilmastonmuutos. Tehtävää on paljon, mutta Ihasalo ei keskittyisi yksittäisten asioiden osaoptimointiin, vaan toimivaan kokonaisuuteen.

“Meillä Granlundilla on tapana katsoa talotekniikkaa rakennuksen koko elinkaaren näkökulmasta, ja sama koskee innovaatioita. Niitä tarvitaan suunnittelun lisäksi rakentamiseen ja ylläpitoon.”

Innovaatiostrategia ohjaa monitasoista kehitystyötä

Kehitystyön juuret ulottuvat Granlundilla vähintäänkin 1980-luvulle, jolloin tutkimusmaailmassa alettiin edistää rakentamisen tietomallinnusta ja energiasimulointeja.

“Nykyään kehityksen kärjessä ovat rakennusten digitaaliset kaksoset, analytiikka ja optimointi”, Ihasalo sanoo.

Monitasoiseen kehitystoimintaan panostetaan Granlundilla joka vuosi noin kuusi prosenttia liikevaihdosta, eikä se jää vain Innovaatiot-osaston vastuulle.

“Mukana innovoinnissa ja sitä tukevissa strategiaprojekteissa ovat kaikki liiketoiminnot, osastot ja ihmiset.”

Ihasalon mielestä pitkäjänteisyyden takaa oma innovaatiostrategia, jolla on kolme pääteemaa. Ensimmäinen on datan hyödyntäminen rakennuksen koko elinkaarella.

“Haluamme viedä suunnittelussa tuotettua tietoa rakentamiseen ja ylläpitoon. Oppeja pitäisi palauttaa myös takaisin suunnitteluun, koska jokainen hanke on ainutlaatuinen.”

Innovaatiostrategian toisena teemana on smart wellbeing eli terveelliset, turvalliset ja viihtyisät sisäolosuhteet. Kolmas teema, tekoäly, on Ihasalon ominta alaa.

“Tekoäly auttaa meitä automatisoimaan monia työtehtäviä, ja koneoppiminen mahdollistaa tulevaisuuden ennustamisen pelkän menneen raportoinnin sijaan.”

Heikki Ihasalo astuu innovaatiojohtajasta senior advisorin rooliin siirtyvän Tuomas Laineen jalanjälkiin rauhallisin ja luottavaisin mielin.

“On mukava lähteä jatkamaan työtä, jota on tehty jo pitkään ja jossa katsotaan pitkälle eteenpäin. Se luo kaikkeen kehitystoimintaan varmuutta.”

Haluatko kuulla lisää?

Heikki Ihasalo

Heikki Ihasalo

Innovaatiojohtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Tuore selvityshanke antaa kiinteistönomistajalle rahanarvoisia vinkkejä energiamurrokseen

02.02.2023 – Kiinteistön energiamarkkinaperusteisesta energiahallinnasta kannattaa kiinnostua viimeistään nyt. Kulujen hallinta vaatii energiatehokkuuden ohella myös fiksua tehohallintaa.

Uutinen

Laboratoriosuunnittelija tuntee tilojen tekniikan ja käyttäjien tarpeet

01.02.2023 – Puhdastila- ja laboratoriosuunnittelija Mari Jäntti tuntee laboratoriot. Suunnittelussa tarvitaan ymmärrystä laboratorioiden erityistekniikasta, kiinteistä kalusteista ja käyttäjien tarpeista.

Uutinen

Osaava asiakkuuspäällikkö ja vahva tiimi tuovat asiantuntemusta kiinteistöjohtamiseen

30.01.2023 – Kiinteistöjohtamisessa kaiken keskiössä on tieto ja sen jalkauttaminen oikeiksi toimenpiteiksi, sanoo asiakkuuspäällikkö Juhana Söder.

Uutinen

”Energia-asioissa on kova veto päällä” – Ville Pajukangas vahvistaa Granlundin energiaosaamista Pohjanmaalla

25.01.2023 – Granlund Pohjanmaan uutta energiaosastoa vetää alan konkari Ville Pajukangas. Hän tuntee perusteellisesti kiinteistönhallintajärjestelmät ja asiakastarpeet.

Uutinen

Talotekniikka-ala uudistuu – tule mukaan yhteiskehittämiseen!

25.01.2023 – Granlundin uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo pitää talotekniikka-alan uudistumista väistämättömänä. Toimintatavat muuttuvat vain yhdessä tekemällä.

Uutinen
Heikki Ihasalo

Uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo: “Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”

03.01.2023 – Granlundin innovaatiojohtajana 1.1. aloittanut Heikki Ihasalo korostaa talotekniikka-alan yhteisen tekemisen ja tahtotilan merkitystä. Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella.

Uutinen

Sähkön hinnan nousu kirpaisee myös yrityksiä – ”Yksinkertaisilla toimilla saadaan isoja säästöjä”

30.12.2022 – Yritysten toimitiloissa säästyisi valtava määrä sähköä, jos talotekniikan säädöt olisivat kohdillaan. Suurin energiasyöppö on yleensä ilmanvaihto.

Uutinen

Granlund sitoutuu tieteeseen pohjautuvaan 1,5 asteen päästövähennyspolkuun

20.12.2022 – Granlund on sitoutunut tieteeseen perustuvaan Science Based Targets -aloitteeseen (SBTi), jonka perusteella Granlund asettaa toiminnalleen 1,5 asteen päästövähennystavoitteen.

Uutinen

4 syytä hakea Granlund Saimaalle suunnittelijaksi

14.12.2022 – Granlund Saimaa tarjoaa talotekniikan asiantuntijoille monipuolisia tehtäviä ja mahdollisuuksia kehittyä urallaan. Saimaalla työtä tehdään hyvällä fiiliksellä ja työkavereita auttaen.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?