Hyppää sisältöön
UutinenUusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo: “Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”

Uusi innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo: “Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella”

3.1.2023 – Granlundin innovaatiojohtajana 1.1. aloittanut Heikki Ihasalo korostaa talotekniikka-alan yhteisen tekemisen ja tahtotilan merkitystä. Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella.

Aihepiiri
Innovaatiot, Nimitykset
Jaa

Granlundin teknologiajohtajasta innovaatiojohtajaksi siirtyneen Heikki Ihasalon mielestä rakentaminen ja samalla myös alan innovaatioiden luominen on ennen kaikkea yhdessä tekemistä ja verkostoitumista.

“Hankkeissa voi olla mukana satoja tai jopa tuhansia osapuolia, joten kukaan ei voi saada aikaan isoa systeemitason muutosta yksin. Alan kehitys eteenpäin vaatii yhteisen tahtotilan.”

Granlundin innovaatiojohtaja Heikki Ihasalo toimii myös Aalto-yliopiston Älykkäiden rakennusten teknologiat ja palvelut -tutkimusryhmän työelämäprofessorina.

“Tutkimusmaailmassa pääsen katsomaan rakentamista pitkälle tulevaisuuteen ja Granlundilla taas viemään innovaatioita nopeasti liiketoimintaan.”

Innovaatioita tarvitaan rakennuksen koko elinkaarella

Innovaatioiden merkitys korostuu talotekniikassa Ihasalon mielestä siksi, että tekniikalla on niin suuri merkitys ihmisten arjessa nyt ja tulevaisuudessa.

“Länsimaissa suurin osa ajasta vietetään sisätiloissa, joten lämmön, sähkön, hyvän sisäilman ja turvallisuuden merkitys on todella suuri.”

Talotekniikka-alaa ajavat eteenpäin myös kiristyvät energiatehokkuusvaatimukset ja ilmastonmuutos. Tehtävää on paljon, mutta Ihasalo ei keskittyisi yksittäisten asioiden osaoptimointiin, vaan toimivaan kokonaisuuteen.

“Meillä Granlundilla on tapana katsoa talotekniikkaa rakennuksen koko elinkaaren näkökulmasta, ja sama koskee innovaatioita. Niitä tarvitaan suunnittelun lisäksi rakentamiseen ja ylläpitoon.”

Innovaatiostrategia ohjaa monitasoista kehitystyötä

Kehitystyön juuret ulottuvat Granlundilla vähintäänkin 1980-luvulle, jolloin tutkimusmaailmassa alettiin edistää rakentamisen tietomallinnusta ja energiasimulointeja.

“Nykyään kehityksen kärjessä ovat rakennusten digitaaliset kaksoset, analytiikka ja optimointi”, Ihasalo sanoo.

Monitasoiseen kehitystoimintaan panostetaan Granlundilla joka vuosi noin kuusi prosenttia liikevaihdosta, eikä se jää vain Innovaatiot-osaston vastuulle.

“Mukana innovoinnissa ja sitä tukevissa strategiaprojekteissa ovat kaikki liiketoiminnot, osastot ja ihmiset.”

Ihasalon mielestä pitkäjänteisyyden takaa oma innovaatiostrategia, jolla on kolme pääteemaa. Ensimmäinen on datan hyödyntäminen rakennuksen koko elinkaarella.

“Haluamme viedä suunnittelussa tuotettua tietoa rakentamiseen ja ylläpitoon. Oppeja pitäisi palauttaa myös takaisin suunnitteluun, koska jokainen hanke on ainutlaatuinen.”

Innovaatiostrategian toisena teemana on smart wellbeing eli terveelliset, turvalliset ja viihtyisät sisäolosuhteet. Kolmas teema, tekoäly, on Ihasalon ominta alaa.

“Tekoäly auttaa meitä automatisoimaan monia työtehtäviä, ja koneoppiminen mahdollistaa tulevaisuuden ennustamisen pelkän menneen raportoinnin sijaan.”

Heikki Ihasalo astuu innovaatiojohtajasta senior advisorin rooliin siirtyvän Tuomas Laineen jalanjälkiin rauhallisin ja luottavaisin mielin.

“On mukava lähteä jatkamaan työtä, jota on tehty jo pitkään ja jossa katsotaan pitkälle eteenpäin. Se luo kaikkeen kehitystoimintaan varmuutta.”

Haluatko kuulla lisää?

Heikki Ihasalo

Heikki Ihasalo

Innovaatiojohtaja
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

“Perhevapaa on tänä päivänä itsestään selvää myös isille” – Granlund myötäelää perheellisen arjessa mukana

07.06.2023 – Perhevapaan pitäminen on tehty Granlundilla helpoksi. Riittää, että asiasta ja ajankohdasta ilmoittaa ajoissa omalle esihenkilölle. Työt saadaan järjestymään kyllä.

Uutinen

Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin

01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.

Uutinen

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?

01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…

Uutinen
Ympäristövastuullisuus rakentamisessa -markkinatutkimus

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa

24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Uutinen

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä

24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.

Uutinen

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä

23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Uutinen

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?

17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…

Uutinen

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?

11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!

Uutinen

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori

10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?