Hyppää sisältöön
UutinenUutta tietoa energiatehokkuushankkeiden toteutus- tai palvelumalleista

Uutta tietoa energiatehokkuushankkeiden toteutus- tai palvelumalleista

9.2.2022 – DI Aku-Markus Savolaisen tuore diplomityö pureutuu energiatehokkuushankkeiden toteutusmallien valinnan vaikeuteen.

Aihepiiri
Energia, Ura Granlundilla
Jaa

Energiatehokkuushanketta suunnittelevalle juuri oman kiinteistön kannalta parhaan vaihtoehdon valitseminen voi lukuisten energiatehokkuushankkeiden toteutus- ja palvelumallien joukosta tuntua vaikealta.

Valinnan vaikeutta helpottaakseen Granlund Saimaa Oy:ssä projektipäällikkönä työskentelevä DI Aku-Markus Savolainen paneutui diplomityössään erilaisten toteutus- ja palvelumallien soveltuvuuteen ja skaalautuvuuteen energiatehokkuushankkeissa. Savolaisen diplomityö on tarkastuksessa arvioitu erittäin hyväksi.

”Olisi hienoa, jos energiatehokkuushankkeiden toteutukseen voisi löytää toteutusmallin, jolla niiden toteutus tehostuisi, ja vieläpä niin, että tilaajan palvelukokemus paranisi”, Savolainen kuvailee.

Hän vertaili diplomityössään erityisesti avointa suunnitteluvetoista mallia, kokonaispalvelutoimitusta (EPC) sekä EPCM-mallia.

Olisi hienoa, jos energiatehokkuushankkeiden toteutukseen voisi löytää toteutusmallin, jolla niiden toteutus tehostuisi, ja vieläpä niin, että tilaajan palvelukokemus paranisi.

Aku-Markus Savolainen

Avoin suunnitteluvetoinen malli

Avoin suunnitteluvetoinen malli vastaa perinteistä korjausrakentamishanketta, jossa tehdään energiaselvitys, hankesuunnitelma, toteutussuunnitelmat, urakoiden kilpailutus, rakennuttaminen ja valvonta sekä käyttöönotto.

EPC-toimitusmalli

EPC-toimitusmallissa (Engineering, procurement and construction) projektin laajuus ja haluttu lopputulos on tarkkaan määritelty. Tämä toimitusmalli vaatii kaikkein pisimmälle viedyn selvitysvaiheen, tyypillisesti FEED (Front End Engineering and Design). Tässä mallissa EPC-toimittaja kantaa vastuun ja hankkii tarvittavat osatoimitukset, laitteet ja urakat itselleen ja toimittaa toimivan kokonaisuuden käyttöönotettuna asiakkaalle.

EPCM-toimitusmalli

EPCM-toimitusmallissa (Engineering, procurement and construction management) Granlundin kokenut projektitiimi ottaa kokonaisvastuun asiakkaan investointiprojektin läpiviennistä. EPCM-mallissa asiakas pääsee osallistumaan päätöksentekoon kaikkien laite- ja urakkahankintojen osalta. Tämä vaatii osallistumista hankintapäätöksiin koko projektin ajan, mutta antaa samalla mahdollisuuden vaikuttaa yksityiskohtiin ja lopputuloksesta tulee kaikilta osin halutunlainen.

EPCM-mallissa on selkeitä etuja

Savolaisen tutkimuksessa EPCM-malli nousi vahvoille. ”Avoimeen suunnitteluvetoiseen malliin verrattuna EPCM-malli on tilaajaorganisaation suuntaan kevyempi ja tarjoaa mahdollisuuden nopeampaan läpimenoaikaan. Se on EPC- ja kokonaispalvelutoimitusmalleihin nähden läpinäkyvämpi kustannusten sekä teknisten ratkaisujen suhteen sekä elinkaarikustannuksiltaan ja energiansäästöpotentiaaliltaan edullisempi vaihtoehto”, Savolainen kertoo.

”EPCM-mallissa työn toteutus ja laitehankinnat jaetaan hankintapaketteihin, jotka kilpailutetaan erikseen pienempinä kokonaisuuksina. Näin voidaan päästä eroon myös ikävästä ”katetta katteelle” -ilmiöstä”, jota kokonaispalvelutoimituksessa voi esiintyä, kun hankintaketjussa on ylimääräisiä välikäsiä”, Savolainen korostaa.

Tutkimuksen myötä selvisi, etteivät tilaajat ehkä vastoin odotuksia kaipaakaan sanktio- ja bonusmallista säästötakuuta energiatehokkuushankkeisiinsa.

Kaikissa malleissa on puolensa

Tutkimuksen myötä selvisi, etteivät tilaajat ehkä vastoin odotuksia kaipaakaan sanktio- ja bonusmallista säästötakuuta energiatehokkuushankkeisiinsa. Niitä pidetään teennäisenä byrokratiana. Sen sijaan he arvostavat puolueetonta asiantuntijapalvelua tai valvontaa ja mahdollisuutta vaikuttaa itse teknisiin suunnitteluratkaisuihin.

Savolainen painottaa, ettei yksikään toteutus- tai palvelumalli ole hänen tutkimuksensa perusteella kaikissa olosuhteissa ylitse muiden.

Parhaan mahdollisen toteutus- ja palvelumallin valintaan kuhunkin energiatehokkuushankkeeseen ei ole aivan helppoa. Laajoihin ja monimutkaisiin hankkeisiin EPC- tai kokonaispalvelutoimittajan löytäminen voi olla kiven takana. Näihin hankkeisiin Savolaisen mukaan sinänsä hyvin soveltuva avoin malli voi olla puolestaan hidas ja jäykkä.

EPC-toimitusmallissa asiakkaan osallistumistarve projektitoimitukseen on kuitenkin huomattavasti kevyempi kuin EPCM-mallissa. Malli on myös riskivapaampi asiakkaalle, joten selkeät kokonaisuudet ovat usein perusteltua tilata EPC-mallilla.

”Aivan pienimpiin hankkeisiin EPCM- ja projektinjohtomallit eivät sovellu, sillä hankkeen pilkkominen pienimpiin hankintapaketteihin on liian työlästä saavutettavaan hyötyyn nähden”, hän lisää.

Opinnäyte: Erilaisten toteutus- ja palvelumallien soveltuvuus ja skaalautuvuus energiatehokkuushankkeisiin

Työnantajan intressinä sujuvat opinnot

Granlundilla valmistuu vuosittain useita kymmeniä opinnäytteitä ja yrityksessä halutaan kannustaa kaikkia opiskelijoita suorittamaan opintonsa loppuun, vaikka työelämän imu onkin usein kova. Tyypillisesti opinnäytetyön tekemiseen saa käyttää runsaasti palkallisia työtunteja, näin myös Savolaisen tapauksessa.

Työt syyskuussa 2021 energiatekniikan diplomi-insinööriksi valmistuneella Savolaisella jatkuvat Granlundin Lappeenrannan toimistolla. Työn alla tällä hetkellä on muun muassa Etelä-Karjalan keskussairaalan A-osan peruskorjaushanke.

Töiden ja DI-työn sivussa mies on rakennuttanut joulukuussa 2021 valmistuneen kaksikerroksisen puurakenteisen omakotitalon.

Granlundin Projektinjohtopalvelu


Olemme kehittäneet perinteisestä projektinjohtopalvelusta toimintamallin, joka sopii taloteknisesti vaativiin kohteisiin. Lisäksi kannamme vastuun ratkaisujen toimivuudesta myös toteutuksen jälkeen tilojen käytön aikana.

Referenssi: Projektinjohtopalvelu varmistaa Mölnlycken tavoitteet energiatehokkuushankkeessa

Mölnlycke Healthcare Oy:n energiatehokkuushanke Mikkelin tehtaalla toteutetaan Granlundin projektinjohtopalvelumallilla. Toteutustapa varmistaa hankkeen lyhyen läpimenoajan ja budjetin. Asiakkaan tavoitteiden toteutuminen taataan myös käytön aikaisella seurannalla.

K-Labin perustajat: Paul Compensato, Karl Lambert ja Graham Edge

Granlund vahvistaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa yrityskaupalla

27.06.2024 – Granlund laajentaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa ostamalla K-Lab Projektering AB:n osake-enemmistön. Granlund on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä datakeskusten suunnittelu- ja konsultointiosaajista, ja vahvistaa…

Uutinen

Granlund vahvistaa omistuspohjaansa – kansainvälinen ICG sijoittajaksi

19.06.2024 – Granlund vahvistaa omistuspohjaansa uuden kansainvälisen sijoittajan, ICG:n myötä. Tavoitteena on kiihdyttää Granlundin kansainvälistä kasvua ja laajenemista.

Uutinen

“Olemme yleensä viimeinen asiantuntija, joka poistuu kohteesta”

17.06.2024 – Granlund Tampereella työskentelee kokenut nelikko, joka tuntee sairaalatekniikan perusteellisesti. Vahva osaaminen auttaa viemään vaativat sairaalahankkeet onnistuneesti maaliin.

Uutinen

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Mitä tietoa etsit?