Blogi

Valoa pimeään – elämyksellinen valaistus taipuu hyötykäyttöön ja taiteeksi

Tampereen yliopistollisen sairaalan ulkovalaistus.

Pohjolan talvessa keinovalolla on valtavan suuri merkitys. Hyvällä valaistussuunnittelulla luodaan niin hämäränkestäviä tiloja kuin upeita valoelämyksiä.

Blogikirjoitus

Kävelet kaupungilla syysiltana, lunta ei vielä ole, mutta pimeää sitäkin enemmän. Ympärillä oleva valo on pääosin lähtöisin katuvaloista, autoista ja valomainoksista. Pimeällä kulkiessa silmä tarttuu siihen, missä on valoa – eli todennäköisesti kaupungin räikeimpään medianäyttöön.

Valolla voidaan kuitenkin myös saavuttaa upeita elämyksiä ja tuoda iloa ihmisten elämään. Erityisesti syys- ja talviaikaan, jolloin vietämme hyvin pitkiä aikoja keinovalaistussa ympäristössä. Ei ihme, että valotaide on yhä suositumpaa.

 ”Valon tärkein tehtävä on tuoda asioita näkyväksi, mutta sillä voidaan myös tehdä asioita visuaalisesti merkittäväksi ja luoda laadukasta sisältöä ympäristöön. Kehittyneen LED-tekniikan myötä on lähdetty tekemään aiempaa enemmän elämyksellistä valaistusta, valaisemaan rakennuksia ja kaupungin arkkitehtuuriympäristöä paremmin ja dynaamisemmin. Myös valotaidetapahtumat ovat lisääntyneet viime vuosina”, kertoo johtava asiantuntija Ilkka Paloniemi Granlundilta.

Monelle syksyn ja talven valotapahtumat tuovat piristystä pimeään aikaan. Ääni- ja valoteos Krono – valon kaiku on koettavissa paraikaa Kruunuvuorenrannassa, vielä 11.10.2020 saakka (https://www.uuttahelsinkia.fi/fi/siilosoi). Jo perinteeksi muodostunut Lux Helsinki valaisee kaupungin jälleen tammikuun alussa. Rakennuksiin voidaan myös toteuttaa pysyvämpiä valoelämyksiä: esimerkiksi Finlandia-taloon asennetun valojärjestelmän avulla rakennus voi reagoida valaistuksella ajankohtaisiin asioihin tai Helsingin Kaupunginteatterin julkisivun valaistus tuo esiin tietyn illan teatterinäytökseen sopivaa tematiikkaa. Valolla on mahdollista luoda rakennuksiin näyttävyyttä yöaikaan.

Valoelämyksiä sisätiloissa

Perinteisempi arkkitehtuurivalaistus on myös ottanut askelia elämykselliseen suuntaan. Kiinteistön sisätilojen käytön mahdollistavan hyötyvalaistuksen lisäksi rakennuksiin halutaan valaistuksen avulla luoda tietynlaista tilaa tai tunnelmaa. Esimerkiksi Uudessa Lastensairaalassa Helsingissä on toteutettu pieniä valoelämyksiä; värivaloja, joita lapset voivat potilashuoneessa itse ohjata ja jotka saavat unohtamaan ympäröivän kliinisen tunnelman.

”Myös uusissa kouluissa on immersiivisiä tiloja, joissa hyödynnetään projisointeja ja interaktiivisia kosketusnäyttöjä opetuksen tukena. Vastaavia ratkaisuja uskalletaan nykyään tehdä, koska teknisten laitteiden hinnat ovat laskeneet huomattavasti. Hinnan lisäksi suosiota ovat lisänneet myös maailmalta bongatut esimerkit sekä toimitilojen ja kauppakeskuksien kiinnostus luoda vuokralaisia ja asiakkaita puoleensa vetäviä tiloja”, sanoo Granlundin valaistussuunnittelija Sanna Forsman, joka vetää Granlundin tänä vuonna 20-vuotisjuhliaan viettävää valaistussuunnittelun osastoa.

Millaista on hyvä valaistussuunnittelu?

Hyötyvalaistuksessa lähdetään ensisijaisesti siitä, minkälaiseen käyttöön valaistus tulee: toimistotilaan, kouluun, sairaalaan… Se vaikuttaa siihen, mitä valaistukselta vaaditaan. Yhteistyössä muiden suunnittelijoiden, tilaajan ja käyttäjän kanssa mietitään, miltä tilojen halutaan näyttävän. Osaava tiimi ymmärtää valon visuaalista puolta ja sen mahdollisuuksia tunnelman luomisen kannalta.

”Kaikki kohteet ovat uniikkeja, joten monialainen osaaminen tuo hankkeen parhaat puolet esiin”, Forsman sanoo.

Julkisessa arkkitehtuurivalaistuksessa valaistuksen halutaan usein olevan vaaleaa ja rauhallista. Valotaidetta taas tehdään toisenlaisista lähtökohdista, usein varsin pimeässä. Hyvä valaistussuunnittelu on kuitenkin tärkeässä asemassa niin arkisessa hyötyvalaistuksessa kuin taiteellisemmissa valaistusratkaisuissa.

”Valaistussuunnittelu ratkaisee, näyttävätkö asiat hyvältä vai huonolta. Se pitäisi ottaa aina mukaan heti alusta alkaen, kun rakennusta lähdetään kaavailemaan. Konseptisuunnittelussa tulee olla mukana myös yöllinen tai hämärän ajan ilme, sillä rakennukset ovat kuitenkin karkeasti puolet vuodesta ilman luonnonvaloa. Tämä usein unohtuu esimerkiksi rakennuksen suunnitelmista, kun rakennusta ajatellaan vain kauniina kesäpäivänä eikä marraskuun räntäsateessa”, Paloniemi toteaa. 

Vinkkejä valoelämyksen suunnitteluun

  • Budjetoi valoidea ajoissa
  • Käytä rakennusaikana työmaarakenteita valoelämyksen kohteena.
  • Tuo valolla tilaan tai julkisivuun täysin uusi kerros – valo ei pilaa olemassa olevia rakenteita.
  • Toteuta väliaikainen valoelämys vuokralaitteilla ja käytä pysyvässä valoelämyksessä vain laatutuotteita, jotka kestävät.
  • Muista energiatehokkuus: ohjelmoi valaistus niin, että se on päällä vain oikeaan aikaan ja sammuta valoelämys aamuyön hiljaisiksi tunneiksi.
Takaisin blogiin

Jaa kirjoitus

Kommentit

0 kommenttia

Haluatko kuulla lisää?