Datakeskusten on reagoitava etätyön kasvuun
8.4.2020 – Korona on opettanut suomalaiset tekemään etätöitä. Suuntaus jatkuu myös silloin, kun palaamme normaalioloihin. Tietoliikenneruuhkassa tarvitaan uusia datakeskuksia, vanhojen laajennuksia sekä niiden toimintojen varmistuksia.

Koronaviruksen takia kaikki, joilla on siihen mahdollisuus, tekevät nykyään etätöitä. Maantiet ovat hiljentyneet, mutta ruuhkat ovat siirtyneet tietoverkkoihin.
Ryhmäpäällikkö Timo Ranne Granlundin datakeskus-tiimistä kertoo, että yritysten turvatut VPN-yhteydet ovat paikoin hidastuneet.
”Yritykset ovat joutuneet hankkimaan esimerkiksi lisää VPN-servereitä ja reitittimiä. Kriisi on lisännyt myös kiinnostusta uusien datakeskusten rakentamiseen ja vanhojen laajentamiseen. Hankkeet ovat saaneet reippaasti lisävauhtia.”
Hankkeet ovat saaneet reippaasti lisävauhtia.
Etätyöt tulivat jäädäkseen
Ranne uskoo, että poikkeusaika muuttaa työelämää pysyvästi. Korona on osoittanut niillekin yrityksille ja työntekijöille, jotka ovat sitä aikaisemmin ehkä hieman epäilleet, että monia töitä pystyy tekemään hyvin myös kotona.
Kun palaamme normaaliaikoihin, etätyön määrä tulee olemaan aivan eri tasolla kuin ennen.
”Yritykset ovat jo investoineet uusiin etätyökaluihin ja palvelusopimuksiin. Niistä ei enää luovuta.”
”Kun kouluissa palataan arkeen, veikkaan, että etäopiskelu tulee jatkumaan sielläkin työskentelytapana esimerkiksi sairauspoissaolojen aikana. Myös esimerkiksi nettikauppa on saanut boostia.”
Suunta on ollut kohti etätöitä jo aikaisemminkin. Tilastokeskuksen mukaan 16 prosenttia suomalaisista teki toisinaan etätöitä vuonna 2013. Vuonna 2018 luku oli jo 28 prosenttia.
Yritykset ovat jo investoineet uusiin etätyökaluihin ja palvelusopimuksiin. Niistä ei enää luovuta.
Varautumisen merkitys huomattiin
Korona-aika on saanut ymmärtämään myös varautumisen ja varmistamisen merkityksen.
”Datakeskuksissa tullaan todennäköisesti näkemään ruuhkia myös tulevaisuudessa, erilaisissa poikkeustilanteissa.”
Isojen datakeskusten, joita Suomessa on noin sata, ydinbisnestä on tietoliikenteen välittäminen. Näiden luotettavuus on yleensä hyvällä tasolla. Yksittäinen vika missään datakeskuksen osassa ei aiheuta toimintaan häiriötä.
”Pienemmillä toimijoilla, esimerkiksi yritysten omissa datakeskuksissa, tilanne saattaa olla toinen. Pienempiä datakeskuksia Suomessa on arviolta satoja.”
Datakeskuksissa tullaan todennäköisesti näkemään ruuhkia myös tulevaisuudessa, erilaisissa poikkeustilanteissa.
IoT:n kehitys antaa lisävauhtia
Pieniä, lähellä käyttäjiä sijaitsevia ja korkean turvaluokituksen varmatoimisia datakeskuksia tarvitaan tulevaisuudessa entistä enemmän myös IoT:n kehityksen takia.
Yhä suurempi määrä laitteita liitetään verkkoon ja samalla, esimerkiksi autonomisessa liikenteessä, niiden välistä vasteaikaa on pienennettävä.
”Yksittäiset siirrettävät tietomäärät eivät ole välttämättä suuria. Niiden on kuitenkin kuljettava erittäin nopeasti, jotta laitteet pystyvät toimimaan keskenään.”
Niissä sovelluksissa, jotka tuottavat huomattavan määrän dataa, raakadata pyritään murskaamaan paikallisessa datakeskuksessa pienempään muotoon, ennen lähettämistä eteenpäin.
Yleinen suuntaus on sama myös ulkomailla:
”Datakeskuksia rakennetaan ja kehitetään kiihtyvällä vauhdilla.”
Lue lisää:
Haluatko kuulla lisää?


Pk-yrityksen vastuullisuustyö helpommaksi – uusi palvelukokonaisuus avuksi
18.06.2025 – Monissa pk-yrityksissä vastuullisuustyö on jo arkea. Tuotevalmistajille suunnattu palvelukokonaisuutemme auttaa tekemään sen näkyväksi.
- Vastuullisuus

Energiatehokkuustoimien pitää tuottaa säästöjä – mutta voiko niiden onnistumista mitata?
16.06.2025 – Säästääkö energiatehokkuushanke tai energiatehokkuuspalvelu luvatun määrän energiaa? Asia pystytään selvittämään kustannustehokkaasti Granlundin uudella tekoälyä hyödyntävällä työkalulla.
- Data ja digitalisaatio
- Energia

Granlund vahvistaa sähkösuunnittelua – yrityskauppa Staconin kanssa
13.06.2025 – Helsingissä toimiva haastavaan sähkösuunnitteluun keskittynyt Stacon Oy tulee osaksi Granlundia.
- Yrityskaupat

Tuore selvitys: näin rakentaminen vaikuttaa luontoon
10.06.2025 – Usean toimijan yhteishanke valaisee rakentamisen luontojalanjälkeä. ”Jopa 99% vaikutuksista tapahtuu tontin ulkopuolella, esimerkiksi raaka-aineiden hankinnassa ja tuotevalmistuksessa”, sanoo ympäristöasiantuntija.
- Vastuullisuus

Rakennushankkeiden data viimein tehokkaassa käytössä
05.06.2025 – Uudella ratkaisulla kustannus- ja hiilitiedot voi laskea tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.
- Data ja digitalisaatio
- Tuottavuus

NQE Rakennetekniikka ja NQE Teollisuus yhdistävät voimansa Granlundin kanssa
03.06.2025 – Granlund laajentaa rakennesuunnittelun osaamistaan kovan luokan osaajalla. 30.5.2025 tehdyllä yrityskaupalla NQE Rakennetekniikka Oy:sta ja NQE Teollisuus Oy:sta tulee osa Granlundia.
- Granlund
- Yrityskaupat

Markkinatutkimus: rakennusalan vastuullisuus kehittyy hitaasti
02.06.2025 – Granlundin tuoreesta rakennusalan markkinatutkimuksesta selviää, että vastuullisuuden kehitys on alalla hälyttävän hidasta.
- Vastuullisuus

Toni Tiaisesta Granlund Saimaan sähköosaston johtaja
27.05.2025 – Granlund Saimaan sähköosaston vetäjäksi siirtynyt Toni Tiainen tuo taloon monipuolista kokemusta raskaan teollisuuden sähkösuunnittelusta.
- Nimitykset

Rami Kolehmaisesta Granlund Tampereen aluejohtaja
19.05.2025 – Granlund Tampereen pitkäaikainen aluejohtaja Risto Suojanen eläköityy, ja hänen tilalleen aluetoimiston johtoon on nimitetty Rami Kolehmainen, joka tunnetaan Raami Arkkitehtien…