Hyppää sisältöön
UutinenGranlund teki 2020 hyvän tuloksen koronasta huolimatta

Granlund teki 2020 hyvän tuloksen koronasta huolimatta

18.3.2021 – Granlund teki vuonna 2020 hyvän tuloksen. Uudella strategiakaudella tavoitellaan 200 M€ liikevaihtoa

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Korona vaikutti markkinaan eniten pääkaupunkiseudulla 

Granlundin liikevaihto kasvoi 13 % edellisvuodesta ollen 103,3 M€ (91,6 M€). Konsernin liikevoitto oli 11,7 M€. Vuodelle 2020 asetettu liikevaihtotavoite saavutettiin ja uuteen strategiakauteen lähdettiin vahvana.

Granlund-konserni selvisi koronavuodesta kokonaisuudessaan hyvin. Etätyömalliin siirryttiin vuosi sitten yllättävän joustavasti. Korona vaikutti markkinaan eniten pääkaupunkiseudulla, mutta monissa Granlundin alueyhtiöissä vuosi mentiin normaalissa tai jopa paremmassa vauhdissa.

”Korona muutti markkinaa, mutta pystyimme erityisosaamisellamme kompensoimaan perusinvestointien hidastumisen. Hyvät kanta-asiakkuudet, jatkuvien palvelujen ja ohjelmistojen vahvistuminen sekä vilkas toiminta etenkin suurimmissa alueyhtiöissämme johti siihen, että vuosi saatiin paremmin pakettiin kuin keväällä osattiin odottaa”, kommentoi toimitusjohtaja Pekka Metsi.

Granlundin henkilöstömäärä kasvoi 2020 aikana 101:llä ollen vuoden lopussa 1095 henkeä. Jokavuotiseen tapaan kaikki granlundilaiset ovat mukana tulospalkkiojärjestelmässä, ja palkkioita maksetaan yhteensä 5,5 M€.

”Granlund-jengille vuosi oli haastavampi kuin moni edellinen. Kysynnän nihkeys syksyllä aiheutti huolta, mutta hienosti porukkamme pärjäsi vaikeammassakin markkinassa. Suuri kiitos tsempistä niin omille asiantuntijoillemme kuin asiakkaillemme”, Metsi kommentoi.

Uusi strategia tähtää vuoteen 2025

Granlundin uusi strategia lanseerattiin keväällä 2020. Tavoitteena on parantaa alan tuottavuutta ja toimintamalleja, panostaa ympäristövastuullisiin ratkaisuihin, olla alan paras työpaikka sekä kansainvälistyä. Tarkoitus on tuplata nykyinen 100 M€ liikevaihto vuoteen 2025 mennessä. Vastuullisuus korostuu niin omassa kuin asiakkaiden liiketoiminnassa. Granlund asetti itselleen tavoitteen olla hiilineutraali jo vuoden 2021 aikana ja liittyi myös Net Zero Carbon Building -sitoumukseen.

Viime vuonna konserni laajeni neljällä yrityskaupalla, joita tehtiin Mikkelissä, Rovaniemellä ja Kajaanissa. Helsingissä laajennuttiin isännöintiliiketoimintaan. Granlund Oy uudisti vuodenvaihteessa palvelurakenteensa ja samalla Granlund Consulting Oy sulautui emoyhtiöön. Uudistuksen taustalla on uusi strategia ja tavoitteena on panostaa vahvemmin jatkuviin palveluihin, energiaratkaisuihin sekä tuottavuuden kehittämiseen datan avulla. Samalla talotekniikan roolia halutaan vahvistaa rakennusprosessissa ja tuoda erityisosaamista vahvemmin mukaan toimintaan.

Liiketoiminta kehittyi positiivisesti

Projektiliiketoiminnassa oli vuoden 2020 aikana vahvaa sektorikohtaista vaihtelua. Päivittäistavarakaupoissa investointitahti oli syksyllä jopa normaalia kiivaampi, mutta hotelli-, matkailu- ja toimitilaprojektien aloitukset vähenivät. Vahvistumista oli mm. datakeskus- ja energialiiketoiminnassa sekä korjausrakentamisessa.  Rakennuttamisen ja valvonnan palveluja vahvistettiin useissa Granlundin toimipisteissä ja korjausrakentamisen palvelut nähdään yhtenä vahvimmista kehitysalueista.

Ohjelmistoliiketoiminnassa kiinteistöjohtamisen prosessien digitalisointi etenee vauhdilla. Tiedolla johtaminen otetaan kiinteistöjen ylläpidossa ja energiajohtamisessa tosissaan, ja tehostamisvaatimukset saavat yhä useammat toimijat panostamaan tiedon jakamiseen ja hyödyntämiseen.

Konsultoinnissa mm. energiatehokkuushankkeille ja energiajohtamiselle oli paljon kysyntää. Asiakkaiden hiilineutraaliustavoitteet lisäsivät puolestaan ympäristö- ja energiakonsultoinnin tarvetta. Hiilijalanjalanjälki tulee mukaan päätöksentekoon yhä vahvemmin. Suomen kiinteistökaupoissa päästiin syksyllä hitaan kevään ja kesän jälkeen lähes normaaliin Due Diligence -toiminnan volyymiin.

Innovaatio- ja kehitystoimintaan panostettiin 6,1 M€, joka on noin 6 % konsernin liikevaihdosta.  Toiminnassa korostuivat uusien teknologioiden soveltaminen sekä datan virtaaminen ja hyödyntäminen koneoppimisen ja tekoälyn avulla. Digital Twin -ratkaisut olivat yksi tärkeimmistä kehitysalueista.

Tutustu Granlundin vuosikertomukseen

Lisätiedot

Toimitusjohtaja Pekka Metsi, Granlund, 040 529 6509, pekka.metsi@granlund.fi

Mediamateriaalit: Minna Huuhka, viestintä- ja markkinointipäällikkö, Granlund, 040 567 3938, minna.huuhka@granlund.fi

Haluatko kuulla lisää?

Pekka Metsi

Toimitusjohtaja
Granlund Oy

Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Laakson yhteissairaalassa EPD-ympäristöselosteet hankintakriteereinä

08.02.2024 – Ulla Nykterin mielestä yksittäinen hanke voi ajaa koko rakennusalan ympäristötietoisuutta eteenpäin.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?