Hyppää sisältöön
UutinenIson energiamurroksen mahdollisuudet kannattaa hyödyntää

Ison energiamurroksen mahdollisuudet kannattaa hyödyntää

13.5.2020 – Hiilineutraaliin yhteiskuntaan tähtäävä energiamurros etenee ennakoituakin nopeammin, mutta mitä se tarkoittaa suomalaisille yrityksille? Tätä pohdittiin Granlundin järjestämässä webinaarissa.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Koronakriisi on hallinnut viime viikot elämäämme, mutta ilmastonmuutoksen torjunta ja sen vaatima energiamurros eivät ole kadonneet mihinkään pitkän aikavälin keskeisimmistä tavoitteista. Nämä olivat lähtökohdat Granlundin järjestämässä webinaarissa, joka kokosi yli 300 rakennus- ja kiinteistöalan sekä energiasektorin päättäjää yhteen keskustelemaan energiamurroksen vaikutuksista. ”Suomalaisille yrityksille meneillään oleva muutos on iso mahdollisuus sekä kotimaassa että kansainvälisillä markkinoilla”, Granlundin energiasta vastaava toimialajohtaja Ville Reinikainen tiivisti.

Lämmityksessä edessä iso harppaus

Kansanedustaja ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen ennusti, että lämmityksen muuttaminen lähes päästöttömäksi kuuluu tulevien vuosien suuriin harppauksiin. ”Kukapa olisi uskonut, että tuulivoiman tuotanto voi 20-kertaistua Suomessa kymmenessä vuodessa ja että se on selvästi kannattavin energiamuoto ilman tuotantotukea?  Vastaava loikka lähes päästöttömään energiaan on mahdollista myös lämmityksessä”, Mykkänen arvioi.

Hänestä keskeinen asia on fossiilisen energian polttamisen vähentäminen kaukolämmön tuotannossa. Biomassankaan käytön lisääminen ei ole hänestä järkevää. ”Ratkaisu löytyy lämpöpumpputekniikan nopeasta kehityksestä. Niiden osuus tuotetusta lämmöstä nousee ja käyttö monipuolistuu.” Mykkänen uskoo, että uusiutuvista energiamuodoista etenkin maalämpö yleistyy nopeimmin lämmityksessä. Sen suosio kasvaa etenkin korjausrakentamisessa, esimerkiksi kerrostaloissa. ”Uusissakin rakennuksissa maalämmön käyttö kasvaa. Voittajiin kuuluvat ne yritykset, jotka ovat tässä trendissä mukana”, Mykkänen vinkkasi.

Kulutusjousto lyö itsensä läpi

Työ- ja elinkeinoministeriön ylitarkastaja Tatu Pahkala kannusti hyödyntämään nykyistä paremmin energian suuret hintaheilahtelut. Esimerkki markkinoiden ”hulluista päivistä” nähtiin helmikuussa, jolloin pörssisähkön hinta laski hetkellisesti alemmas kuin viime kesänä. ”Energian kulutuksen ja tuotannon oikealla ajoituksella ja kulutusjoustolla on mahdollista saavuttaa lisäarvoa”, Pahkala totesi.
Kulutusjoustossa yritykset ja kuluttajat voivat ohjailla sähkönkäyttöään markkinatilanteen mukaisesti. Käytännössä kulutuksen vähentämisestä tai lisäämisestä huolehtii älykäs järjestelmä sähköntuotannon ja hintojen vaihtelun mukaan.

Pahkala tuntee aihepiirin hyvin, sillä hän veti ministeriön asettamaa älyverkkotyöryhmää. Yksittäisen yrityksen tai kotitalouden sähkönkäytön ohjaus ei kuitenkaan välttämättä tarjoa riittävästi joustoja. Pahkalan mukaan yksi ratkaisu tähän ovat energiayhteisöt, joiden jäsenet voivat tuottaa osan tarvitsemastaan sähköstä itse, varastoida sitä ja myydä energiaa markkinoille. ”Energiayhteisöt ovat jo kulman takana. Myös kiinteistöjen oma energiantuotanto yleistyy, ja tähän tarvitaan tuotantoa tukevia ratkaisuja.”

PtX-teknologia mullistaa energiamarkkinat

LUT-yliopiston sähköjärjestelmien energiatehokkuuden professori Jero Ahola kertoi isosta kuvasta energiajärjestelmien teknologiamurroksessa. Erityisen kiinnostavia ovat Power-to-X -teknologiat (PtX), joilla polttoaineita ja kemikaaleja voidaan valmistaa hiilineutraalisti. Raaka-aineiksi tarvitaan sähköenergiaa, vettä, hiilidioksidia ja typpeä. ”PtX-teknologioita on testattu menestyksekkäästi tutkimushankkeissa. Tehdasmittaisia kokeilujakin on käynnistymässä”, Ahola totesi. 

Hänen mukaansa maailman energiamarkkinoilla tapahtuu tulevina vuosikymmeninä vallankumous. Fossiiliset öljy ja maakaasu korvautuvat tuuli- ja aurinkovoimalla valmistetuilla sähköpolttoaineilla, joiden tuotantoa voidaan skaalata tehokkaasti. ”Tuulta ja aurinkoa on saatavilla maapallolla paljon tasaisemmin kuin öljyä. Parhaat tuuli- ja aurinkoalueet ovat tulevaisuuden öljykenttiä.”

Energiamurros-webinaarin tallenne on katsottavissa kokonaisuudessaan jälkikäteen. Pääset tallenteeseen tästä. 

Haluatko kuulla lisää?

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Ville Reinikainen

Liiketoiminnan kehitysjohtaja
Granlund Oy

Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Laakson yhteissairaalassa EPD-ympäristöselosteet hankintakriteereinä

08.02.2024 – Ulla Nykterin mielestä yksittäinen hanke voi ajaa koko rakennusalan ympäristötietoisuutta eteenpäin.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?