Hyppää sisältöön
Etätyöskentely korostaa kodin energiatehokkuuden merkitystä

Etätyöskentely korostaa kodin energiatehokkuuden merkitystä

5.10.2020 – Mitä taloyhtiön osakkaan kannattaa tietää eri energiatehokkuustoimien tärkeydestä ja ajoituksesta?

Aihepiiri
Energia
Jaa

Kotona työskentely on lisääntynyt, ja moni pohtii, minkälaisilla arjen teoilla olisi mahdollista säästää energiaa. Pienilläkin teoilla on merkitystä, mutta paras tapa vaikuttaa taloyhtiön energiatehokkuuteen ovat erikokoiset energiaremontit ja -hankkeet. Aina toimenpiteiden ei tarvitse olla massiivisia. Energiankulutusta voidaan laskea tuntuvasti myös yksinkertaisilla säätötoimenpiteillä. 

Suurin energiansäästöpotentiaali on peruskorjausiässä olevissa 1960–70-luvun taloyhtiöissä. Energiatehokkuuden parantamiseen on kuitenkin tarjolla useita helppoja keinoja jo ennen isoja korjauksia.

”Usein energiatehokkuustoimenpiteiden ajatellaan olevan massiivisia korjauksia, vaikka tilannetta voidaan parantaa huomattavasti myös yksinkertaisemmilla teoilla”, kertoo Granlundin taloyhtiöpalvelujen ryhmäpäällikkö Timo-Mikael Sivula. Hänen mielestään taloyhtiössä ei kannatakaan rynnätä suoraan energiahankkeisiin. ”Jos energiankulutusta ei ole ensin optimoitu, saatetaan päätyä yli-investointeihin.” 

Jos energiankulutusta ei ole ensin optimoitu, saatetaan päätyä yli-investointeihin.

Sivula kehottaa tekemään asiat oikeassa järjestyksessä ja poimimaan ”hedelmät” ensin alemmilta oksilta. Aluksi on hyvä kiinnittää huomiota asukkaiden omaan toimintaan. Jos huoneistoissa on kuuma, asiasta kannattaa ilmoittaa huoltoyhtiöön eikä vain tuulettaa ylilämpöä ulos ikkunoista. ”Ongelman syynä voivat olla muissa huoneistoissa jumiutuneet patteritermostaatit, joiden takia lämmönsäätökäyrä on asetettu liian korkeaksi.”

Myös lämpimän veden kulutukseen kannattaa kiinnittää huomiota. Asukkaat voivat hankkia suihkuun vähemmän vettä kuluttavia suihkupäitä, ja taloyhtiöön voidaan asentaa käyttövesiverkoston paineenalennusventtiili. ”Vedenkulutuksen leikkaaminen näkyy lopulta myös asumiskustannuksissa.”

Oikeat säädöt ja automaatio tehostavat käyttöä

Seuraavaksi ovat vuorossa taloyhtiön kevyet säätötoimenpiteet, kuten lämmitys- ja ilmanvaihtoverkoston tasapainotus. Tarkoituksena on optimoida lämmönsäätökäyrä ja saada sitä kautta huoneistojen lämpötilat kohdalleen. ”Silloin osaa huoneistoista ei ylilämmitetä”, Sivula sanoo.

Energiankulutusta voidaan karsia helposti myös vaihtamalla koneellisen poistoilmanvaihdon huippuimurit uusiin energiatehokkaisiin puhaltimiin, joita ohjataan taloautomaatiolla. Samalla tekniikalla hoituu myös esimerkiksi yötuuletus. ”Kesäpäivien aikana lämmenneet huoneistot voidaan viilentää automaattisesti öisin.”

Automatiikan ansiosta pystytään seuraamaan myös huoneistoista poistuvan ilman lämpötilaa. ”Lämpötilojen turhan korkea taso havaitaan ja lämmönsäätökäyrää osataan laskea tarvittaessa.”

Oikein ajoitetut energiahankkeet maksavat itsensä takaisin

Vasta kun energiankulutus on minimoitu, ovat vuorossa varsinaiset energiahankkeet. Silloin taloyhtiöön asennetaan esimerkiksi aurinkopaneelit tai lämpöpumppujärjestelmä, jonka avulla otetaan talteen poistoilman lämpö. Öljykeskuslämmitys tai kaukolämpö voidaan vaihtaa esimerkiksi ekologiseen maalämpöön, ikkunat uusia tai kunnostaa talon ulkovaippa, julkisivu ja yläpohja.

”Lämmitystavan muutoksessa tai julkisivun lisäeristämisessä puhutaan aina kymmenien tai jopa satojen tuhansien eurojen investoinnista”, Sivula sanoo. Hän kehottaakin laskemaan tarkkaan, miten ja milloin remontti kannattaa toteuttaa. ”Järkevintä on yhdistää energiatehokkuutta parantavat toimet muihin PTS-korjaussuunnitelmassa oleviin remontteihin.” 

Järkevintä on yhdistää energiatehokkuutta parantavat toimet muihin PTS-korjaussuunnitelmassa oleviin remontteihin.

Saavutetuilla energiasäästöillä pystytään maksamaan suuri osa energiainvestoinnista. Energiakulut aiheuttavat jopa 30 prosenttia hoitovastikkeesta, joten ostoenergian määrän pienentämisellä voidaan laskea energiakuluja jopa 60 prosenttia. ”Energiahankkeen tyypillinen takaisinmaksuaika on 6–13 vuotta.”

Lisäksi taloyhtiöille on tarjolla Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn energiatukea. ”Parhaimmillaan tukirahaa on saatu 250 000 euroa, joten tukipäätös on rahoitusneuvotteluissa iso valttikortti”, Sivula sanoo. Myös Pohjoismaiden Investointipankki (NIB) jakaa pankkien kautta vihreitä lainoja energiansäästötoimenpiteisiin. ”Vihreät lainat ovat edullisempia sekä pankeille että taloyhtiöille.”

Energiatoimenpiteet vaikuttavat kiinteistön arvoon myönteisesti. ”Paikkakunnasta ja asuinalueesta riippuen investointi menee osittain tai liki sellaisenaan asunnon myyntihintaan”, Sivula sanoo. Samalla taloyhtiössä saavutetaan pehmeämpiä mutta yhtä tärkeitä arvoja. ”Merkittävin asia asukkaille on asumisolosuhteiden paraneminen.”

Timo-Mikael Sivula

Hankekehityspäällikkö
Granlund Oy

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Mitä tietoa etsit?