Hyppää sisältöön
Laitetiedon hallinta -ohjelmisto (Granlund Designer) siirtää laite-excelit eläkkeelle

Laitetiedon hallinta -ohjelmisto (Granlund Designer) siirtää laite-excelit eläkkeelle

15.9.2020 – Granlund Designer pitää talotekniikan laitetiedot aina ajan tasalla ja järjestyksessä. Siitä hyötyvät suunnittelijat ja urakoitsijat, mutta myös kohteiden omistajat ja ylläpitäjät.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio
Jaa

Tietomanageri Timo Kotilainen Granlund Tampere Oy:sta korostaa, että Granlund Designer, selaimessa toimiva pilvipohjainen laiteluettelo-ohjelmisto, säästää jo kiinteistön suunnitteluvaiheessa kaikkien osapuolten aikaa ja hermoja.

”Granlund Designerissa suunnittelija tekee urakoitsijalle urakkatarjousta varten laiteluettelon ohjelmiston avulla. Myös urakoitsija tekee Granlund Designeriin ehdotukset laitteista, jotka hän haluaa korvata omasta mielestään vastaavilla laitteilla. Tämän jälkeen, edelleen ohjelmiston sisällä, suunnittelija voi hyväksyä ehdotuksia tai hylätä niitä, jolloin prosessi jatkuu. Lopullisen kuittauksen antava valvoja toimii myös Granlund Designerissa.”

Ero perinteiseen malliin eli loputtomasti polveileviin sähköpostikeskusteluihin ja edestakaisin viuhuviin excel-taulukkoihin on huima.

”Kaikki tapahtuu paljon mutkattomammin ja tieto on paremmin hallittavissa. Ohjelmistosta näkyy esimerkiksi se, missä vaiheessa hyväksymisissä ollaan ja mitä kohteeseen lopulta päätettiin valita. Jokaisesta kommentista ja muutoksesta jää jälki, jota pystyy seuraamaan.” 

Tieto on paremmin hallittavissa. Ohjelmistosta näkyy esimerkiksi se, missä vaiheessa hyväksymisissä ollaan ja mitä kohteeseen lopulta päätettiin valita.

Vähemmän inhimillisiä virheitä

Tuotepäällikkö Joni Oksman Granlundilta muistuttaa, että datan hallinta on asia, johon kannattaa todella panostaa. Isossa kiinteistössä on helposti tuhansia taloteknisiä laitteita. Rakennusaikana yhden vaihdettavan laitteen tiimoilta saatetaan vaihtaa kymmenenkin sähköpostia ja keskusteluun osallistuu yhtä monta ihmistä. Tiedonhallintaa vaikeuttaa osaltaan se, että rakennushankkeet voivat kestää vuosia.

”Granlund Designerin ansiosta kenenkään aika ei mene turhaan tiedon etsintään, vaan kaikkien käytössä on automaattisesti aina uusin versio laiteluettelosta.”

Osastonjohtaja Jani Savolainen Granlundilta huomauttaa, että Granlund Designerin avulla voidaan välttää myös inhimillisiä virheitä ja unohduksia.

”Kun Granlund Designeriin lisää vaikkapa pumpun, niin ohjelmisto muistuttaa automaattisesti mitä sähkötehon, nostokorkeuden ja virtaaman kaltaisia taustatietoja siitä myös tarvitaan.” 

Kaikkien käytössä on automaattisesti aina uusin versio laiteluettelosta.

Tiedot siirtyvät automaattisesti ylläpitoon

Granlund Designerista on paljon apua myös kiinteistön ylläpidossa. Tarvittavat laitetiedot siirtyvät siitä automaattisesti Granlund Manager -ylläpito-ohjelmistoon.

”Kohteen laitteet ja järjestelmät tallentuvat ’As Built’, sellaisena kuin ne todellisuudessa ovat ja niistä on helppo tehdä lopullinen dokumentti ja huoltokirja-aineisto. Järjestelmä nopeuttaa myös huoltoa. Kun esimerkiksi laite pitää vaihtaa, niin huoltomies näkee järjestelmästä jo etukäteen, minkälainen varaosa tarvitaan”, Kotilainen mainitsee.

Tarkat, yhdestä paikasta löytyvät lähtötiedot ovat tarpeen myös, kun kohteen taloteknisiä järjestelmiä joudutaan myöhemmin muuttamaan, vaikkapa kiinteistön laajentamisen tai käyttötarkoituksen muuttumisen takia.

”Granlund Designer sopii aivan erityisen hyvin isoihin kohteisiin tai kiinteistönomistajille, joilla on useita kohteita”, Oksman huomauttaa.

Timo Kotilainen

IM, Tietomanageri, kiinteistönpito
Granlund Tampere

Joni Oksman

Tuotepäällikkö ja tukipalvelut
Granlund Oy

Jani Savolainen

Osastonjohtaja, kiinteistöjen elinkaaripalvelut
Granlund Tampere

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Mitä tilojen toimivuuskysely kertoo terveydenhuollon tilojen käyttäjätyytyväisyydestä?

10.11.2023 – Terveydenhoidon rakennusprojekteille tehdään valmistumisen jälkeen taloudellinen loppuselvitys, mutta olisiko tarpeen toteuttaa myös toiminnallinen loppuselvitys? Vain kysymällä selviää, ovatko käyttäjät tyytyväisiä…

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Yritysten päästövähennystavoitteet vaativat enemmän myös hiilijalanjälkilaskennalta

24.10.2023 – Yritystason hiilijalanjälkilaskenta alkaa olla monelle jo arkipäivää, mutta päästöraportoinnin vaatimukset kasvavat koko ajan. Ihannetapauksessa hiilijalanjälkilaskenta tukee liiketoimintojen ja tuotteiden päästövaikutusten…

Blogi

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Miten vastuullisuuden edelläkävijät toimivat rakennushankkeissa?

11.10.2023 – Vastuullisuus vaatii edelläkävijöiltä koko ajan enemmän. Ilmastoteot ovat vain yksi osa laajassa vastuullisuuden kentässä. Mistä edelläkävijät tunnistaa ja miten heidän…

Blogi

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Rakennus kuntoremonttiin?

14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.

Blogi

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…

Blogi

LVI-suunnittelun pelikentillä

09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…

Blogi

Mitä tietoa etsit?