Hyppää sisältöön
Hiilineutraaliuteen voidaan päästä useilla eri tavoilla

Hiilineutraaliuteen voidaan päästä useilla eri tavoilla

1.6.2020 – Hiilineutraalius on kiinteistöalalla kuuma trendi, ja tällä hetkellä käydään kiivasta kilpajuoksua, kuka saavuttaa tavoitteet ensimmäisenä. Keinoja on useita, mutta vain kokonaisvaltainen kiinteistö- ja energiajohtaminen luo kulujen lisäksi selkeitä säästöjä.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Hiilineutraaliustavoitteita käytetään laajasti vastuullisuuden mittarina. Suurin osa toimijoista on kuitenkin vaitonaisia siitä, mitä organisaatiossa tehdään tavoitteisiin pääsemiseksi. Seuraavaksi kilpailuetua saavatkin ehkä yritykset, jotka kertovat läpinäkyvästi työstään hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi?

Hiilineutraaliutta tavoitellaan liian usein vain ostamalla

Hiilineutraaliustoimenpiteiden toteuttamisjärjestyksessä on selvä hierarkia. Ensimmäinen ja samalla tärkein askel on kehittää omaa toimintaa niin, että energiaa kuluu ja päästöjä syntyy mahdollisimman vähän. Seuraavaksi voidaan tehostaa energian käyttöä kiinteistön sisällä, esimerkiksi energiankierrätyksellä ja talteenotolla.

Molemmilla keinoilla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä.

Käytännössä hierarkia on usein toinen. Organisaatioissa hypätään helposti kolmanteen askeleeseen ja hyödynnetään energiayhtiöiden tarjoamia valmiita ratkaisuja, kuten vihreää sähköä tai sertifioitua kaukolämpöä. Myös neljäs keino, päästökompensaatio, perustuu ostamiseen. Kyseessä on siis kuluerä, joka ei tuota mitään. Kukaan ei voi edes taata, että juuri sinun käyttämäsi sähkö tai lämpö tuotetaan aina uusiutuvalla energialla.

Kokonaiskuva kiinteistöjen mahdollisuuksista tarjoaa suurimmat hyödyt

On hyvä, että kiinteistönomistajat käyvät keskustelua energiayhtiöiden kanssa. Tärkeämpää olisi kuitenkin keskittyä kiinteistöjen tehokkaaseen käyttöön ja laskea yksittäisten toimenpiteiden tuotto ja kustannus. Energialaitoksen kanssa tehtävässä yhteistyössä on tärkeä hakea uusia keinoja siihen, miten kiinteistöissä voitaisiin tehdä fiksuja ratkaisuja.

Kokonaiskuvan saaminen kiinteistöjen potentiaalista vaatii työtä, mutta tarjoaa myös suurimmat hyödyt. Hyödyt eivät rajoitu päästövähennyksiin tai energiatehokkuuteen, vaan näkyvät myös kiinteistön korjausvelassa.

Hiilineutraaliustavoitteisiin kannattaakin suhtautua kokonaisvaltaisesti. Silloin toimenpiteiden vaikutuksia seurataan kokonaispottina, jossa esimerkiksi aurinkopaneelien hankinta on vain yksi lisätoimenpide – ei ainoa. Kun huomioidaan kiinteistön pitkän tähtäimen suunnitelma ja korjausvelka, selviää, mitkä ratkaisut ovat kokonaisuuden kannalta tehokkaimmat.

Vastuullisuusraportointi ja kiinteistöjohtaminen kulkevat käsi kädessä

Kaikki vastuullisuusraportointi vaatii laajaa tiedonkeruuta ja seurantaa. Projektin yhteydessä kannattaakin luoda prosessi, jossa datan liikkumista hallitaan jatkossa automaattisesti osana organisaation muuta energia- ja kiinteistöjohtamista. Onhan monilla PTS-toimenpiteillä ja rakennushankkeilla suuri vaikutus kiinteistön hiilijalanjälkeen.

Hiilineutraaliuteen ohjaavat toimenpiteet ovat kaikkein tuottavimpia, kun vastuullisuus- ja kiinteistöjohtajat istutetaan saman pöydän ääreen. Sama tieto palvelee molempia – ja onhan yhdessä tekeminen myös paljon hauskempaa, kuin yksin puurtaminen.

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Five Key Insights into the Future Superblock – Achieving Carbon Neutral Urban Planning 

11.06.2024 – Local area energy plans support carbon neutral urban planning. The superblock of the future is built on these principles.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi

Finland and Sweden are the best locations for data centers

06.06.2024 – Of all the countries in the world, the best locations for a data center are Finland and Sweden. We offer…

Blogi

Mitä tietoa etsit?