Hyppää sisältöön
”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

4.4.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä blogissa kerron, miten teollisuushankkeissa voi lyhentää läpimenoaikoja.

Aihepiiri
Suunnittelu
Jaa

Teollisuuslaitoksen sähköhankkeessa tunteet lämpenivät, kun vastoin odotuksia osat eivät sopineetkaan yhteen. Ennalta arvioidun muutaman tunnin työn sijaan kojeiston katkaisijoiden säätöihin ja yhteensovittamiseen vierähtikin kokonainen työviikko.

Katkaisijoiden vaihto oli edellytys koko kojeistouusinnan etenemiselle, joten myös seuraavien työvaiheiden toteutus myöhästyi viikolla. Se aiheutti kaikille osapuolille ylimääräistä työtä, ajanhukkaa ja kustannuksia. Kaikkia pikkasen harmitti.

Suurin kärsijä oli urakan tilaaja, joka joutui seisottamaan tuotantolaitostaan odotettua pidempään. Häntä ehkä harmitti eniten.

Ikävä episodi olisi ollut vältettävissä, jos työn suunnitteluun ja ennakkovalmisteluihin olisi vaivauduttu paneutumaan huolella. Esimerkiksi koeasennus olisi todennäköisesti paljastanut, kuinka paljon aikaa sähkölaitteiden säätöön on oikeasti varattava aikaa.

Suurin kärsijä oli urakan tilaaja, joka joutui seisottamaan tuotantolaitostaan odotettua pidempään. Häntä ehkä harmitti eniten.

Kaikki lähtee huolellisesta suunnittelusta

Vanhasta sanonnasta – hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – kiinnipitäminen nopeuttaa läpimenoaikoja kaikissa rakennushankkeissa. Erityisen tärkeitä hyvä suunnittelu ja ennakkovalmistelut ovat kuitenkin vaativissa teollisuushankkeissa, joissa urakka ei saa aiheuttaa tuotannolle ylimääräistä häiriötä.

Teollisuuskohteen kehittäminen vaatii järjestelmien ja prosessien perusteellista tuntemista.  Tällaisissa hankkeissa korostuu suunnittelusta ja projektinjohdosta vastaavien ammattitaito, jotta hanke saadaan onnistuneesti maaliin sovitussa aikataulussa ja budjetissa.

Esivalmisteluihin ja työvaiheiden suunnitteluun tulee osallistaa kaikki osapuolet. Näin vastuut ja resurssoinnit ovat selkeät kaikille ennen työmaan käynnistymistä.

Urakan suunnittelijoiden ja toteuttajien on tutustuttava kohteeseen huolellisesti etukäteen. Toimintaympäristöön perehtymistä helpottavat huomattavasti keskustelut tuotantolaitoksen perin pohjin tuntevien tilaajan edustajien kanssa.

Homma hoituu, kun hanketta viedään sujuvasti kohti yhdessä asetettuja aikataulu- ja kustannustavoitteita.

Ajantasainen tieto kaikkien ulottuville

Suunniteltujen läpimenoaikojen toteutuminen vaatii sujuvaa tiedonkulkua suunnittelusta itse rakentamiseen ja edelleen tuotantolaitoksen ylläpidosta vastaaville tahoille.

Teollisuuden hankkeissa detaljitason tieto on tärkeässä roolissa. Vaikkapa sähköjärjestelmissä jokaisen laitteen yksityiskohtaiset tiedot, yksittäiset liittimet ja johtimet on dokumentoitava tarkasti. Tietoja tarvitaan muun muassa järjestelmien ylläpitoa varten.

Dokumentointia ja tiedonkulkua helpottaa huomattavasti suunnitteluautomaation, tietomallien ja tietokantojen fiksu hyödyntäminen. Näin suunnittelussa syntyvä tieto siirtyy automaattisesti urakasta ja laitoksen ylläpidosta vastaaville toimijoille ilman aikaa vievää manuaalista tietojen siirtoa järjestelmästä toiseen.

Etenkin isoissa hankkeissa kätevä työkalu on tuotantolaitosten ja -rakennusten 3D-tietomallin ja aika-aspektin yhdistävä 4D-malli. Se esittää ymmärrettävällä tavalla rakennushankkeen etenemisen vaihe vaiheelta. Ja mikä parasta, sama ajantasainen tieto on kaikkien osapuolten saatavilla.

Olen pannut ilolla merkille, että ajantasainen tiedonhallinta, kaikille yhteinen tilannekuva ja sen linkittäminen rakentamisen aikaiseen päätöksentekoon auttavat myös työmaan yhteishengen ja toinen toistaan tukevan työkulttuurin rakentamisessa.

Kaikki hyötyvät, kun osaoptimointien sijaan kaikki ajattelevat kokonaisuutta. Homma hoituu, kun hanketta viedään sujuvasti kohti yhdessä asetettuja aikataulu- ja kustannustavoitteita.

Kirjoittaja Risto Kuosmanen toimii Granlundilla teollisuushankkeista vastaavana osastonjohtajana.

Haluatko kuulla lisää?

Risto Kuosmanen

Osastonjohtaja, teollisuus
Granlund Joensuu

Lue muita blogejamme

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

31.01.2024 – Kiinteistöalan tietojärjestelmät ovat usein vanhentuneita, eivätkä vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Vanhentuneet järjestelmät aiheuttavat pulmia kaikille, jotka tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa…

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Mitä tilojen toimivuuskysely kertoo terveydenhuollon tilojen käyttäjätyytyväisyydestä?

10.11.2023 – Terveydenhoidon rakennusprojekteille tehdään valmistumisen jälkeen taloudellinen loppuselvitys, mutta olisiko tarpeen toteuttaa myös toiminnallinen loppuselvitys? Vain kysymällä selviää, ovatko käyttäjät tyytyväisiä…

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Yritysten päästövähennystavoitteet vaativat enemmän myös hiilijalanjälkilaskennalta

24.10.2023 – Yritystason hiilijalanjälkilaskenta alkaa olla monelle jo arkipäivää, mutta päästöraportoinnin vaatimukset kasvavat koko ajan. Ihannetapauksessa hiilijalanjälkilaskenta tukee liiketoimintojen ja tuotteiden päästövaikutusten…

Blogi

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?