Hyppää sisältöön
”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

4.4.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä blogissa kerron, miten teollisuushankkeissa voi lyhentää läpimenoaikoja.

Aihepiiri
Suunnittelu
Jaa

Teollisuuslaitoksen sähköhankkeessa tunteet lämpenivät, kun vastoin odotuksia osat eivät sopineetkaan yhteen. Ennalta arvioidun muutaman tunnin työn sijaan kojeiston katkaisijoiden säätöihin ja yhteensovittamiseen vierähtikin kokonainen työviikko.

Katkaisijoiden vaihto oli edellytys koko kojeistouusinnan etenemiselle, joten myös seuraavien työvaiheiden toteutus myöhästyi viikolla. Se aiheutti kaikille osapuolille ylimääräistä työtä, ajanhukkaa ja kustannuksia. Kaikkia pikkasen harmitti.

Suurin kärsijä oli urakan tilaaja, joka joutui seisottamaan tuotantolaitostaan odotettua pidempään. Häntä ehkä harmitti eniten.

Ikävä episodi olisi ollut vältettävissä, jos työn suunnitteluun ja ennakkovalmisteluihin olisi vaivauduttu paneutumaan huolella. Esimerkiksi koeasennus olisi todennäköisesti paljastanut, kuinka paljon aikaa sähkölaitteiden säätöön on oikeasti varattava aikaa.

Suurin kärsijä oli urakan tilaaja, joka joutui seisottamaan tuotantolaitostaan odotettua pidempään. Häntä ehkä harmitti eniten.

Kaikki lähtee huolellisesta suunnittelusta

Vanhasta sanonnasta – hyvin suunniteltu on puoliksi tehty – kiinnipitäminen nopeuttaa läpimenoaikoja kaikissa rakennushankkeissa. Erityisen tärkeitä hyvä suunnittelu ja ennakkovalmistelut ovat kuitenkin vaativissa teollisuushankkeissa, joissa urakka ei saa aiheuttaa tuotannolle ylimääräistä häiriötä.

Teollisuuskohteen kehittäminen vaatii järjestelmien ja prosessien perusteellista tuntemista.  Tällaisissa hankkeissa korostuu suunnittelusta ja projektinjohdosta vastaavien ammattitaito, jotta hanke saadaan onnistuneesti maaliin sovitussa aikataulussa ja budjetissa.

Esivalmisteluihin ja työvaiheiden suunnitteluun tulee osallistaa kaikki osapuolet. Näin vastuut ja resurssoinnit ovat selkeät kaikille ennen työmaan käynnistymistä.

Urakan suunnittelijoiden ja toteuttajien on tutustuttava kohteeseen huolellisesti etukäteen. Toimintaympäristöön perehtymistä helpottavat huomattavasti keskustelut tuotantolaitoksen perin pohjin tuntevien tilaajan edustajien kanssa.

Homma hoituu, kun hanketta viedään sujuvasti kohti yhdessä asetettuja aikataulu- ja kustannustavoitteita.

Ajantasainen tieto kaikkien ulottuville

Suunniteltujen läpimenoaikojen toteutuminen vaatii sujuvaa tiedonkulkua suunnittelusta itse rakentamiseen ja edelleen tuotantolaitoksen ylläpidosta vastaaville tahoille.

Teollisuuden hankkeissa detaljitason tieto on tärkeässä roolissa. Vaikkapa sähköjärjestelmissä jokaisen laitteen yksityiskohtaiset tiedot, yksittäiset liittimet ja johtimet on dokumentoitava tarkasti. Tietoja tarvitaan muun muassa järjestelmien ylläpitoa varten.

Dokumentointia ja tiedonkulkua helpottaa huomattavasti suunnitteluautomaation, tietomallien ja tietokantojen fiksu hyödyntäminen. Näin suunnittelussa syntyvä tieto siirtyy automaattisesti urakasta ja laitoksen ylläpidosta vastaaville toimijoille ilman aikaa vievää manuaalista tietojen siirtoa järjestelmästä toiseen.

Etenkin isoissa hankkeissa kätevä työkalu on tuotantolaitosten ja -rakennusten 3D-tietomallin ja aika-aspektin yhdistävä 4D-malli. Se esittää ymmärrettävällä tavalla rakennushankkeen etenemisen vaihe vaiheelta. Ja mikä parasta, sama ajantasainen tieto on kaikkien osapuolten saatavilla.

Olen pannut ilolla merkille, että ajantasainen tiedonhallinta, kaikille yhteinen tilannekuva ja sen linkittäminen rakentamisen aikaiseen päätöksentekoon auttavat myös työmaan yhteishengen ja toinen toistaan tukevan työkulttuurin rakentamisessa.

Kaikki hyötyvät, kun osaoptimointien sijaan kaikki ajattelevat kokonaisuutta. Homma hoituu, kun hanketta viedään sujuvasti kohti yhdessä asetettuja aikataulu- ja kustannustavoitteita.

Kirjoittaja Risto Kuosmanen toimii Granlundilla teollisuushankkeista vastaavana osastonjohtajana.

Haluatko kuulla lisää?

Risto Kuosmanen

Osastonjohtaja, teollisuus
Granlund Joensuu

Lue muita blogejamme

Teknologiasta tukea CSRD-vaatimusten täyttämiseen

21.10.2024 – Kestävyysasioista vastaava ammattilainen: älä jätä tätä herkullista hetkeä hyödyntämättä! Käytä raportointivaatimuksia mandaattinasi rakentaa kestävyysmittaristosi ja seurantasi sellaiseen iskuun, että siitä…

Blogi

Vuosikymmenet tikittänyt korjausvelka on mahdollista saada haltuun

26.08.2024 – Rahat ovat kunnissa ja seurakunnissa aina vain tiukemmassa, ja samaan aikaan korjausvelka pitäisi saada haltuun. Haluan rohkaista tekemään asioita uudella…

Blogi

Miten tehdä edukseen erottautuvaa vastuullisuusraportointia?

21.08.2024 – Tuntuuko sinustakin, että eri toimijoiden vastuullisuusraportit ovat kuin toistensa kopioita? Liian usein ne tosiaan ovat sitä.

Blogi

Vastuullisuudella voi olla ratkaiseva merkitys kiinteistökaupassa

14.08.2024 – Jos jotain voin ennustaa tässä muuttuvassa maailmassa, niin sanon, että vastuullisuudella on aivan selvästi vaikutusta kiinteistön myynnin helppouteen.

Blogi

Onko käytönaikaisille ympäristösertifikaateille vielä tarvetta?

06.08.2024 – Meiltä kysytään usein, miten sertifikaattien käy tulevaisuudessa. Kannattaako niitä yhtä teettä kiinteistökohteisiin vai onko tilalle tulossa jokin parempi tapa todentaa…

Blogi

Löperöistä hiilineutraaliusväittämistä pitää hankkiutua eroon

01.08.2024 – Välillä innostus ehtii uskottavuuden edelle. Nyt on hyvä aika tarkistaa, kestävätkö oman yrityksen hiilineutraaliusväittämät lähempää tarkastelua.

Blogi

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?