Hyppää sisältöön
LVI-suunnittelun pelikentillä

LVI-suunnittelun pelikentillä

9.2.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä hyviä puolia paljon.”

Aihepiiri
Suunnittelu, Talotekniikka, Ura Granlundilla
Jaa

Olin taannoin yläasteen luokkakokouksessa. Näin ihmisiä, joita en ole nähnyt 20 vuoteen, joten peruskuulumisia ja kyselyitä tuli totta kai vaihdeltua. Kerroin, että olen ollut ammattikorkeasta valmistumisen jälkeen LVI-suunnittelija yli 11 vuotta.

Ei sitä kukaan ilmi tuonut, mutta itsekseni ajattelin, että “LVI-suunnittelu” kuulostaa äkkiä melko tylsältä. Siinähän piirrellään vain putkia suuntaan ja toiseen, laitetaan tilaan patteri, joka lämmittää ja viemäri vie vessanpöntön jälkeen jäteveden pois.

On se sitäkin, mutta on se paljon, paljon muutakin.

Ei se aina mitään mukavaa ole, enkä hymyile kahdeksan tuntia päivässä näyttöni takana toimistolla, mutta viihtyvyys ja työn mielekkyys on myös paljon itsestä ja omasta suhtautumisesta kiinni.

Itse olen viehtynyt alan ongelmanratkontapuoleen – parhaimpina päivinä työ tuntuu lähes peliltä. Tällä putkella täytyy päästä pisteestä A pisteeseen B. Siinä välissä on rakennepalkkeja, kerroksesta toiseen menemistä, sähköhyllyjä, toisia putkia, ilmanvaihtokanavia sekä on noudatettava putkiston omien fyysisten ominaisuuksien ja sen sisältämän aineen sanelemia lainalaisuuksia.

Täytyy huomioida asennus- ja huoltotilat kanavistoille ja putkistoille sekä ottaa huomioon, että kannakointi onnistuu. Eri olosuhteissa ja erilaisia aineita kuljetettaville kanaville ja putkille täytyy huomioida oikeanlaiset eristeet. Rakentamismääräykset täytyy ottaa koko ajan huomioon.

Kaikki tämä ja samalla täytyy pysyä koko ajan arkkitehdin määrittämän alakaton yläpuolella.

Peli voi alkaa

Voi myös ajatella niin, että annetaan pelikenttä, eli rakennus, johon halutaan viemäröinti, ilmanvaihto, käyttövesi, lämmitys ja jäähdytys. Saa toteuttaa. Pelikello alkaa laskea käytettävissä olevaa aikaa alaspäin. Joskus lähtötiedot muuttuvat kesken kaiken – pohjakuvat muuttuvat, rakenteet tarkentuvat tai käyttäjä haluaakin muuttaa tilan käyttötarkoitusta. Silloin pelikentästä tulee muuttuva labyrintti.

Joissain peleissä vaikein vaikeusaste on “Death march”. Tämä on “HVAC march”!

Reittien suunnittelun lisäksi halutut sisäilmaolosuhteet täytyy selvittää ja sen pohjalta lähteä suunnittelemaan, että kuinka ne halutut, terveelliset olosuhteet saavutetaan. Mitoitetaan järjestelmät, suunnitellaan putkistovarusteet ja laitteet.

Paljon laskentaa, tutkintaa ja miettimistä, että kuinka parhaat lopputulokset saavutetaan. Otetaan huomioon käyttäjän toiveet ja tuodaan esille huomioita tai ehdotuksia, jotka olisivat heidän kohteeseensa järkeviä.

Joissain peleissä vaikein vaikeusaste on “Death march”. Tämä on “HVAC march”!

Ala muuttuu, mikä pitää yllä intoa

Talotekniset järjestelmät ovat monimutkaisia kokonaisuuksia, ja rakennuksen olosuhteiden ja toimivuuden kannalta laadukas suunnittelu on elintärkeää. Sen seikan ymmärtäminen tuo merkityksellisyyttä omaan ammattiin.

Ala myös kehittyy jatkuvasti ohjelmistoineen, mikä tuo mukanaan haastetta, mutta myös pitää yllä tiettyä intoa ja vireyttä, koska ikinä ei ole ammatillisessa mielessä valmis. Ihminen tykkää, kun on tilaa kehittymiselle ja oppimiselle, ja LVI-alalla uuden oppiminen ei lopu koskaan.

Luontoläheisenä ihmisenä koen myös, että saan tehdä töitä sellaisella alalla, jossa joka päivä pyritään konkreettisesti kohti energiatehokkaampaa maailmaa. Se on mukavasti linjassa omien arvojeni kanssa.

Pientä ihmettelyä

Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä hyviä puolia paljon. Ei se aina mitään mukavaa ole, enkä hymyile kahdeksan tuntia päivässä näyttöni takana toimistolla, mutta viihtyvyys ja työn mielekkyys on myös paljon itsestä ja omasta suhtautumisesta kiinni. Koen, että tämä työ ruokkii ongelmanratkonta- ja matemaattista puoltani, vapaa-ajalla voi sitten samoilla metsissä ja kuunnella musiikkia.

Sain luokkakokouksessa myös pientä ihmettelyä, että olet ollut 11 vuotta samalla työnantajalla, “ilmeisesti olet löytänyt hyvän työpaikan”, sanoivat. Se on totta. Granlund on aina näyttäytynyt itselle firmana, jossa asiat halutaan tehdä kunnolla ja hyvien sisäilmaolosuhteiden suunnittelun lisäksi meillä on aina haluttu pitää huolta, että myös työntekijöiden olosuhteet ovat kunnossa.

Sekin pelikenttä voi olla haastava, mutta mielestäni Granlund on aina selviytynyt siitä voittajana.

Kirjoittaja

Tero Hietala toimii Granlund Pohjanmaa Oy:ssa LVI-suunnittelijana.

Lue muita blogejamme

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Mitä kiristyvät vastuullisuusvaatimukset edellyttävät kiinteistöjen ylläpitopalveluilta?

10.05.2024 – Jatkossa kiinteistöjen ylläpitopalveluja tarjoavilta yrityksiltä edellytetään kestävien käytäntöjen kehittämistä ja avointa viestintää.

Blogi

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?