Hyppää sisältöön
LVI-suunnittelun pelikentillä

LVI-suunnittelun pelikentillä

9.2.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä hyviä puolia paljon.”

Aihepiiri
Suunnittelu, Talotekniikka, Ura Granlundilla
Jaa

Olin taannoin yläasteen luokkakokouksessa. Näin ihmisiä, joita en ole nähnyt 20 vuoteen, joten peruskuulumisia ja kyselyitä tuli totta kai vaihdeltua. Kerroin, että olen ollut ammattikorkeasta valmistumisen jälkeen LVI-suunnittelija yli 11 vuotta.

Ei sitä kukaan ilmi tuonut, mutta itsekseni ajattelin, että “LVI-suunnittelu” kuulostaa äkkiä melko tylsältä. Siinähän piirrellään vain putkia suuntaan ja toiseen, laitetaan tilaan patteri, joka lämmittää ja viemäri vie vessanpöntön jälkeen jäteveden pois.

On se sitäkin, mutta on se paljon, paljon muutakin.

Ei se aina mitään mukavaa ole, enkä hymyile kahdeksan tuntia päivässä näyttöni takana toimistolla, mutta viihtyvyys ja työn mielekkyys on myös paljon itsestä ja omasta suhtautumisesta kiinni.

Itse olen viehtynyt alan ongelmanratkontapuoleen – parhaimpina päivinä työ tuntuu lähes peliltä. Tällä putkella täytyy päästä pisteestä A pisteeseen B. Siinä välissä on rakennepalkkeja, kerroksesta toiseen menemistä, sähköhyllyjä, toisia putkia, ilmanvaihtokanavia sekä on noudatettava putkiston omien fyysisten ominaisuuksien ja sen sisältämän aineen sanelemia lainalaisuuksia.

Täytyy huomioida asennus- ja huoltotilat kanavistoille ja putkistoille sekä ottaa huomioon, että kannakointi onnistuu. Eri olosuhteissa ja erilaisia aineita kuljetettaville kanaville ja putkille täytyy huomioida oikeanlaiset eristeet. Rakentamismääräykset täytyy ottaa koko ajan huomioon.

Kaikki tämä ja samalla täytyy pysyä koko ajan arkkitehdin määrittämän alakaton yläpuolella.

Peli voi alkaa

Voi myös ajatella niin, että annetaan pelikenttä, eli rakennus, johon halutaan viemäröinti, ilmanvaihto, käyttövesi, lämmitys ja jäähdytys. Saa toteuttaa. Pelikello alkaa laskea käytettävissä olevaa aikaa alaspäin. Joskus lähtötiedot muuttuvat kesken kaiken – pohjakuvat muuttuvat, rakenteet tarkentuvat tai käyttäjä haluaakin muuttaa tilan käyttötarkoitusta. Silloin pelikentästä tulee muuttuva labyrintti.

Joissain peleissä vaikein vaikeusaste on “Death march”. Tämä on “HVAC march”!

Reittien suunnittelun lisäksi halutut sisäilmaolosuhteet täytyy selvittää ja sen pohjalta lähteä suunnittelemaan, että kuinka ne halutut, terveelliset olosuhteet saavutetaan. Mitoitetaan järjestelmät, suunnitellaan putkistovarusteet ja laitteet.

Paljon laskentaa, tutkintaa ja miettimistä, että kuinka parhaat lopputulokset saavutetaan. Otetaan huomioon käyttäjän toiveet ja tuodaan esille huomioita tai ehdotuksia, jotka olisivat heidän kohteeseensa järkeviä.

Joissain peleissä vaikein vaikeusaste on “Death march”. Tämä on “HVAC march”!

Ala muuttuu, mikä pitää yllä intoa

Talotekniset järjestelmät ovat monimutkaisia kokonaisuuksia, ja rakennuksen olosuhteiden ja toimivuuden kannalta laadukas suunnittelu on elintärkeää. Sen seikan ymmärtäminen tuo merkityksellisyyttä omaan ammattiin.

Ala myös kehittyy jatkuvasti ohjelmistoineen, mikä tuo mukanaan haastetta, mutta myös pitää yllä tiettyä intoa ja vireyttä, koska ikinä ei ole ammatillisessa mielessä valmis. Ihminen tykkää, kun on tilaa kehittymiselle ja oppimiselle, ja LVI-alalla uuden oppiminen ei lopu koskaan.

Luontoläheisenä ihmisenä koen myös, että saan tehdä töitä sellaisella alalla, jossa joka päivä pyritään konkreettisesti kohti energiatehokkaampaa maailmaa. Se on mukavasti linjassa omien arvojeni kanssa.

Pientä ihmettelyä

Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä hyviä puolia paljon. Ei se aina mitään mukavaa ole, enkä hymyile kahdeksan tuntia päivässä näyttöni takana toimistolla, mutta viihtyvyys ja työn mielekkyys on myös paljon itsestä ja omasta suhtautumisesta kiinni. Koen, että tämä työ ruokkii ongelmanratkonta- ja matemaattista puoltani, vapaa-ajalla voi sitten samoilla metsissä ja kuunnella musiikkia.

Sain luokkakokouksessa myös pientä ihmettelyä, että olet ollut 11 vuotta samalla työnantajalla, “ilmeisesti olet löytänyt hyvän työpaikan”, sanoivat. Se on totta. Granlund on aina näyttäytynyt itselle firmana, jossa asiat halutaan tehdä kunnolla ja hyvien sisäilmaolosuhteiden suunnittelun lisäksi meillä on aina haluttu pitää huolta, että myös työntekijöiden olosuhteet ovat kunnossa.

Sekin pelikenttä voi olla haastava, mutta mielestäni Granlund on aina selviytynyt siitä voittajana.

Kirjoittaja

Tero Hietala toimii Granlund Pohjanmaa Oy:ssa LVI-suunnittelijana.

Lue muita blogejamme

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

31.01.2024 – Kiinteistöalan tietojärjestelmät ovat usein vanhentuneita, eivätkä vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Vanhentuneet järjestelmät aiheuttavat pulmia kaikille, jotka tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa…

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Mitä tilojen toimivuuskysely kertoo terveydenhuollon tilojen käyttäjätyytyväisyydestä?

10.11.2023 – Terveydenhoidon rakennusprojekteille tehdään valmistumisen jälkeen taloudellinen loppuselvitys, mutta olisiko tarpeen toteuttaa myös toiminnallinen loppuselvitys? Vain kysymällä selviää, ovatko käyttäjät tyytyväisiä…

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Yritysten päästövähennystavoitteet vaativat enemmän myös hiilijalanjälkilaskennalta

24.10.2023 – Yritystason hiilijalanjälkilaskenta alkaa olla monelle jo arkipäivää, mutta päästöraportoinnin vaatimukset kasvavat koko ajan. Ihannetapauksessa hiilijalanjälkilaskenta tukee liiketoimintojen ja tuotteiden päästövaikutusten…

Blogi

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?