Hyppää sisältöön
LVI-suunnittelun pelikentillä

LVI-suunnittelun pelikentillä

9.2.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä hyviä puolia paljon.”

Aihepiiri
suunnittelu, Talotekniikka, Työnantajakuva
Jaa

Olin taannoin yläasteen luokkakokouksessa. Näin ihmisiä, joita en ole nähnyt 20 vuoteen, joten peruskuulumisia ja kyselyitä tuli totta kai vaihdeltua. Kerroin, että olen ollut ammattikorkeasta valmistumisen jälkeen LVI-suunnittelija yli 11 vuotta.

Ei sitä kukaan ilmi tuonut, mutta itsekseni ajattelin, että “LVI-suunnittelu” kuulostaa äkkiä melko tylsältä. Siinähän piirrellään vain putkia suuntaan ja toiseen, laitetaan tilaan patteri, joka lämmittää ja viemäri vie vessanpöntön jälkeen jäteveden pois.

On se sitäkin, mutta on se paljon, paljon muutakin.

Ei se aina mitään mukavaa ole, enkä hymyile kahdeksan tuntia päivässä näyttöni takana toimistolla, mutta viihtyvyys ja työn mielekkyys on myös paljon itsestä ja omasta suhtautumisesta kiinni.

Itse olen viehtynyt alan ongelmanratkontapuoleen – parhaimpina päivinä työ tuntuu lähes peliltä. Tällä putkella täytyy päästä pisteestä A pisteeseen B. Siinä välissä on rakennepalkkeja, kerroksesta toiseen menemistä, sähköhyllyjä, toisia putkia, ilmanvaihtokanavia sekä on noudatettava putkiston omien fyysisten ominaisuuksien ja sen sisältämän aineen sanelemia lainalaisuuksia.

Täytyy huomioida asennus- ja huoltotilat kanavistoille ja putkistoille sekä ottaa huomioon, että kannakointi onnistuu. Eri olosuhteissa ja erilaisia aineita kuljetettaville kanaville ja putkille täytyy huomioida oikeanlaiset eristeet. Rakentamismääräykset täytyy ottaa koko ajan huomioon.

Kaikki tämä ja samalla täytyy pysyä koko ajan arkkitehdin määrittämän alakaton yläpuolella.

Peli voi alkaa

Voi myös ajatella niin, että annetaan pelikenttä, eli rakennus, johon halutaan viemäröinti, ilmanvaihto, käyttövesi, lämmitys ja jäähdytys. Saa toteuttaa. Pelikello alkaa laskea käytettävissä olevaa aikaa alaspäin. Joskus lähtötiedot muuttuvat kesken kaiken – pohjakuvat muuttuvat, rakenteet tarkentuvat tai käyttäjä haluaakin muuttaa tilan käyttötarkoitusta. Silloin pelikentästä tulee muuttuva labyrintti.

Joissain peleissä vaikein vaikeusaste on “Death march”. Tämä on “HVAC march”!

Reittien suunnittelun lisäksi halutut sisäilmaolosuhteet täytyy selvittää ja sen pohjalta lähteä suunnittelemaan, että kuinka ne halutut, terveelliset olosuhteet saavutetaan. Mitoitetaan järjestelmät, suunnitellaan putkistovarusteet ja laitteet.

Paljon laskentaa, tutkintaa ja miettimistä, että kuinka parhaat lopputulokset saavutetaan. Otetaan huomioon käyttäjän toiveet ja tuodaan esille huomioita tai ehdotuksia, jotka olisivat heidän kohteeseensa järkeviä.

Joissain peleissä vaikein vaikeusaste on “Death march”. Tämä on “HVAC march”!

Ala muuttuu, mikä pitää yllä intoa

Talotekniset järjestelmät ovat monimutkaisia kokonaisuuksia, ja rakennuksen olosuhteiden ja toimivuuden kannalta laadukas suunnittelu on elintärkeää. Sen seikan ymmärtäminen tuo merkityksellisyyttä omaan ammattiin.

Ala myös kehittyy jatkuvasti ohjelmistoineen, mikä tuo mukanaan haastetta, mutta myös pitää yllä tiettyä intoa ja vireyttä, koska ikinä ei ole ammatillisessa mielessä valmis. Ihminen tykkää, kun on tilaa kehittymiselle ja oppimiselle, ja LVI-alalla uuden oppiminen ei lopu koskaan.

Luontoläheisenä ihmisenä koen myös, että saan tehdä töitä sellaisella alalla, jossa joka päivä pyritään konkreettisesti kohti energiatehokkaampaa maailmaa. Se on mukavasti linjassa omien arvojeni kanssa.

Pientä ihmettelyä

Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä hyviä puolia paljon. Ei se aina mitään mukavaa ole, enkä hymyile kahdeksan tuntia päivässä näyttöni takana toimistolla, mutta viihtyvyys ja työn mielekkyys on myös paljon itsestä ja omasta suhtautumisesta kiinni. Koen, että tämä työ ruokkii ongelmanratkonta- ja matemaattista puoltani, vapaa-ajalla voi sitten samoilla metsissä ja kuunnella musiikkia.

Sain luokkakokouksessa myös pientä ihmettelyä, että olet ollut 11 vuotta samalla työnantajalla, “ilmeisesti olet löytänyt hyvän työpaikan”, sanoivat. Se on totta. Granlund on aina näyttäytynyt itselle firmana, jossa asiat halutaan tehdä kunnolla ja hyvien sisäilmaolosuhteiden suunnittelun lisäksi meillä on aina haluttu pitää huolta, että myös työntekijöiden olosuhteet ovat kunnossa.

Sekin pelikenttä voi olla haastava, mutta mielestäni Granlund on aina selviytynyt siitä voittajana.

Kirjoittaja

Tero Hietala toimii Granlund Pohjanmaa Oy:ssa LVI-suunnittelijana.

Lue muita blogejamme

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Rakennus kuntoremonttiin?

14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.

Blogi

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…

Blogi

LVI-suunnittelun pelikentillä

09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…

Blogi

Hiilikädenjäljen laskemiseen tarvitaan yhteisiä käytäntöjä

09.02.2023 – Hiilikädenjäljen tavoitteena on osoittaa yksilöiden ja yritysten tuottamia positiivisia ympäristövaikutuksia asiakkaille tai koko yhteiskunnalle.

Blogi
Ulla Nykter, Granlund

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas

12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 syytä!

20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?