Hyppää sisältöön
Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

21.4.2022 – Moni kiinteistönomistaja seuraa ymmällään meneillään olevaa keskustelua energiamurroksesta. Mitä muutokset tarkoittavat käytännössä ja kuinka voin niitä hyödyntää?

Aihepiiri
Energia
Jaa

Meneillään olevaa keskustelua energiamurroksesta hallitsevat energian hinta ja etenkin sähkön raju kallistuminen. Sähkön hintakehitystä on vaikea arvioida, mutta ainakin hintojen heilahtelusta näyttää tulleen pidempiaikainen ilmiö. Se tuottaa päänvaivaa kiinteistönomistajille, mutta samaan aikaan uudesta tilanteesta on mahdollista myös hyötyä.

Esimerkiksi paikallinen energian tuotanto ja älykkäät ohjausratkaisut kiinteistöissä yleistyvät nyt vauhdilla, kun omatuotannon kustannukset laskevat.

Samaan aikaan kokonaisenergiakustannukset kasvavat kuitenkin monessa kiinteistössä, kun sähkön ohella myös kaukolämmön hinta on noussut merkittävästi.

Sähkön ohella myös kaukolämmön hinta on noussut merkittävästi.

Energianhallinnan merkitys korostuu

Kiinteistön käyttäjille pitää myös antaa mahdollisuuksia olla osa ratkaisua.

Muutokset korostavat kiinteistöjen energianhallinnan merkitystä. Järjestelmän jouston tarve kasvaa, kun kulutuspiikeissä kustannuksia aiheuttavat energian tehomaksut nousevat.

Samaan aikaan kasvavat asiakkaiden vaatimukset. Varsinkin nuorempi sukupolvi on hyvin tietoinen ilmastonmuutoksen riskeistä ja sitä kautta energiasta. Näille kiinteistön käyttäjille pitää myös antaa mahdollisuuksia olla osa ratkaisua ja vaikuttaa omalla tekemisellään esimerkiksi energiankulutukseen.

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisesta huolimatta hyvien sisäolosuhteiden merkitys ei ole hävinnyt minnekään. Esimerkiksi kulutusjoustoon liityttäessä energiankulutusta voidaan säädellä ilmanvaihtokoneiden käynnillä. Silloin on oleellista seurata myös olosuhteita.

Kiinteistöjen energiankulutuksen ja olosuhteiden hallintaan tarvitaan iso joukko tekijöitä ja sitä myöten myös laaja määrä palvelusopimuksia. Eri toimijoiden tavoitteiden ja mittareiden tulee olla linjassa keskenään ja pelata samaan maaliin.

Rakentamisessa energiamurros näkyy hiilineutraalien ratkaisujen merkityksen korostumisena. Kehitystä vauhdittamaan on tulossa uutta lainsäädäntöä. Esimerkiksi päivitettävään energiatehokkuusdirektiiviin voi tulla vaatimus paikallisen energiantuotannon lisäämisestä peruskorjauksissa. Emme tiedä vielä lopullisia vaatimuksia. Tahtotila on kuitenkin sen suuntainen, että jollain aikavälillä velvoittavaa regulaatiota tulee.

Oma lukunsa on nopeasti etenevä teknologinen kehitys energian käytön mittaamiseen, seurantaan ja ohjaamiseen. Uusien ratkaisujen testaamisessa kannattaa olla avoin. Samalla on kuitenkin muistettava, että tekniikka ei tee yksin autuaaksi. Kokonaisuuksia on myös pystyttävä johtamaan.

Aikaa kestävät ratkaisut kannattavat

Parhaiten kokonaisuuksia ratkaistaan, kun mukana on sekä innovaattoreita että realisteja.

Kiinteistönomistajien on hyvä pohtia sitäkin, kuinka tänään suositut ratkaisut kestävät aikaa. Jos esimerkiksi hiilineutraaliustavoitteita ratkotaan vain energialaitosten toimesta, jää meiltä maana iso potentiaali kiinteistöissä hyödyntämättä ja olemme todennäköisesti jonkin ajan päästä jälleen samojen haasteiden äärellä. Tällä hetkellä biopolttoaineilla tuotettu lämpö voi tuoda kiinteistösalkun päästöt alas, mutta onko aivan varmaa, että polttaminen nähdään toimivana ratkaisuna vielä 10 tai 20 vuoden päästä?

Energiaan liittyvät haasteet ovat niin isoja, että niitä ei voi kukaan ratkaista yksin. Tarvitsemme toisiamme ja yhteistyötä energiayhtiöiden, kiinteistönomistajien ja palveluntuottajien välillä. Parhaiten kokonaisuuksia ratkaistaan, kun mukana on sekä innovaattoreita että realisteja.

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

Kysy lisää

Tätä blogia kirjoittaa Asta Autelo. Hän juttelee mielellään kanssasi energiamurroksesta!

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Rakennus kuntoremonttiin?

14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.

Blogi

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…

Blogi

LVI-suunnittelun pelikentillä

09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…

Blogi

Hiilikädenjäljen määrittämiseen ja laskemiseen tarvitaan yhteisiä käytäntöjä

09.02.2023 – Hiilikädenjäljen tavoitteena on osoittaa yksilöiden ja yritysten tuottamia positiivisia ympäristövaikutuksia asiakkaille tai koko yhteiskunnalle.

Blogi
Ulla Nykter, Granlund

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas?

12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…

Blogi

Mitä tietoa etsit?