Hyppää sisältöön
Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

21.4.2022 – Moni kiinteistönomistaja seuraa ymmällään meneillään olevaa keskustelua energiamurroksesta. Mitä muutokset tarkoittavat käytännössä ja kuinka voin niitä hyödyntää?

Aihepiiri
Energia
Jaa

Meneillään olevaa energiamurros-keskustelua hallitsevat energian hinta ja etenkin sähkön raju kallistuminen. Sähkön hintakehitystä on vaikea arvioida, mutta ainakin hintojen heilahtelusta näyttää tulleen pidempiaikainen ilmiö. Se tuottaa päänvaivaa kiinteistönomistajille, mutta samaan aikaan uudesta tilanteesta on mahdollista myös hyötyä.

Esimerkiksi paikallinen energian tuotanto ja älykkäät ohjausratkaisut kiinteistöissä yleistyvät nyt vauhdilla, kun omatuotannon kustannukset laskevat.

Samaan aikaan kokonaisenergiakustannukset kasvavat kuitenkin monessa kiinteistössä, kun sähkön ohella myös kaukolämmön hinta on noussut merkittävästi.

Sähkön ohella myös kaukolämmön hinta on noussut merkittävästi.

Energiamurros korostaa energianhallinnan merkitystä

Kiinteistön käyttäjille pitää myös antaa mahdollisuuksia olla osa ratkaisua.

Muutokset korostavat kiinteistöjen energianhallinnan merkitystä. Järjestelmän jouston tarve kasvaa, kun kulutuspiikeissä kustannuksia aiheuttavat energian tehomaksut nousevat.

Samaan aikaan kasvavat asiakkaiden vaatimukset. Varsinkin nuorempi sukupolvi on hyvin tietoinen ilmastonmuutoksen riskeistä ja sitä kautta energiasta. Näille kiinteistön käyttäjille pitää myös antaa mahdollisuuksia olla osa ratkaisua ja vaikuttaa omalla tekemisellään esimerkiksi energiankulutukseen.

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisesta huolimatta hyvien sisäolosuhteiden merkitys ei ole hävinnyt minnekään. Esimerkiksi kulutusjoustoon liityttäessä energiankulutusta voidaan säädellä ilmanvaihtokoneiden käynnillä. Silloin on oleellista seurata myös olosuhteita.

Kiinteistöjen energiankulutuksen ja olosuhteiden hallintaan tarvitaan iso joukko tekijöitä ja sitä myöten myös laaja määrä palvelusopimuksia. Eri toimijoiden tavoitteiden ja mittareiden tulee olla linjassa keskenään ja pelata samaan maaliin.

Rakentamisessa energiamurros näkyy hiilineutraalien ratkaisujen merkityksen korostumisena. Kehitystä vauhdittamaan on tulossa uutta lainsäädäntöä. Esimerkiksi päivitettävään energiatehokkuusdirektiiviin voi tulla vaatimus paikallisen energiantuotannon lisäämisestä peruskorjauksissa. Emme tiedä vielä lopullisia vaatimuksia. Tahtotila on kuitenkin sen suuntainen, että jollain aikavälillä velvoittavaa regulaatiota tulee.

Oma lukunsa on nopeasti etenevä teknologinen kehitys energian käytön mittaamiseen, seurantaan ja ohjaamiseen. Uusien ratkaisujen testaamisessa kannattaa olla avoin. Samalla on kuitenkin muistettava, että tekniikka ei tee yksin autuaaksi. Kokonaisuuksia on myös pystyttävä johtamaan.

Aikaa kestävät ratkaisut kannattavat

Parhaiten kokonaisuuksia ratkaistaan, kun mukana on sekä innovaattoreita että realisteja.

Kiinteistönomistajien on hyvä pohtia sitäkin, kuinka tänään suositut ratkaisut kestävät aikaa. Jos esimerkiksi hiilineutraaliustavoitteita ratkotaan vain energialaitosten toimesta, jää meiltä maana iso potentiaali kiinteistöissä hyödyntämättä ja olemme todennäköisesti jonkin ajan päästä jälleen samojen haasteiden äärellä. Tällä hetkellä biopolttoaineilla tuotettu lämpö voi tuoda kiinteistösalkun päästöt alas, mutta onko aivan varmaa, että polttaminen nähdään toimivana ratkaisuna vielä 10 tai 20 vuoden päästä?

Energiaan liittyvät haasteet ovat niin isoja, että niitä ei voi kukaan ratkaista yksin. Tarvitsemme toisiamme ja yhteistyötä energiayhtiöiden, kiinteistönomistajien ja palveluntuottajien välillä. Parhaiten kokonaisuuksia ratkaistaan, kun mukana on sekä innovaattoreita että realisteja.

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

Kysy lisää

Tätä blogia kirjoittaa Asta Autelo. Hän juttelee mielellään kanssasi energiamurroksesta!

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Mitä kiristyvät vastuullisuusvaatimukset edellyttävät kiinteistöjen ylläpitopalveluilta?

10.05.2024 – Jatkossa kiinteistöjen ylläpitopalveluja tarjoavilta yrityksiltä edellytetään kestävien käytäntöjen kehittämistä ja avointa viestintää.

Blogi

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Kuule ensimmäisten joukossa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?