Hyppää sisältöön
Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

21.4.2022 – Moni kiinteistönomistaja seuraa ymmällään meneillään olevaa keskustelua energiamurroksesta. Mitä muutokset tarkoittavat käytännössä ja kuinka voin niitä hyödyntää?

Aihepiiri
Energia
Jaa

Meneillään olevaa keskustelua energiamurroksesta hallitsevat energian hinta ja etenkin sähkön raju kallistuminen. Sähkön hintakehitystä on vaikea arvioida, mutta ainakin hintojen heilahtelusta näyttää tulleen pidempiaikainen ilmiö. Se tuottaa päänvaivaa kiinteistönomistajille, mutta samaan aikaan uudesta tilanteesta on mahdollista myös hyötyä.

Esimerkiksi paikallinen energian tuotanto ja älykkäät ohjausratkaisut kiinteistöissä yleistyvät nyt vauhdilla, kun omatuotannon kustannukset laskevat.

Samaan aikaan kokonaisenergiakustannukset kasvavat kuitenkin monessa kiinteistössä, kun sähkön ohella myös kaukolämmön hinta on noussut merkittävästi.

Sähkön ohella myös kaukolämmön hinta on noussut merkittävästi.

Energianhallinnan merkitys korostuu

Kiinteistön käyttäjille pitää myös antaa mahdollisuuksia olla osa ratkaisua.

Muutokset korostavat kiinteistöjen energianhallinnan merkitystä. Järjestelmän jouston tarve kasvaa, kun kulutuspiikeissä kustannuksia aiheuttavat energian tehomaksut nousevat.

Samaan aikaan kasvavat asiakkaiden vaatimukset. Varsinkin nuorempi sukupolvi on hyvin tietoinen ilmastonmuutoksen riskeistä ja sitä kautta energiasta. Näille kiinteistön käyttäjille pitää myös antaa mahdollisuuksia olla osa ratkaisua ja vaikuttaa omalla tekemisellään esimerkiksi energiankulutukseen.

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisesta huolimatta hyvien sisäolosuhteiden merkitys ei ole hävinnyt minnekään. Esimerkiksi kulutusjoustoon liityttäessä energiankulutusta voidaan säädellä ilmanvaihtokoneiden käynnillä. Silloin on oleellista seurata myös olosuhteita.

Kiinteistöjen energiankulutuksen ja olosuhteiden hallintaan tarvitaan iso joukko tekijöitä ja sitä myöten myös laaja määrä palvelusopimuksia. Eri toimijoiden tavoitteiden ja mittareiden tulee olla linjassa keskenään ja pelata samaan maaliin.

Rakentamisessa energiamurros näkyy hiilineutraalien ratkaisujen merkityksen korostumisena. Kehitystä vauhdittamaan on tulossa uutta lainsäädäntöä. Esimerkiksi päivitettävään energiatehokkuusdirektiiviin voi tulla vaatimus paikallisen energiantuotannon lisäämisestä peruskorjauksissa. Emme tiedä vielä lopullisia vaatimuksia. Tahtotila on kuitenkin sen suuntainen, että jollain aikavälillä velvoittavaa regulaatiota tulee.

Oma lukunsa on nopeasti etenevä teknologinen kehitys energian käytön mittaamiseen, seurantaan ja ohjaamiseen. Uusien ratkaisujen testaamisessa kannattaa olla avoin. Samalla on kuitenkin muistettava, että tekniikka ei tee yksin autuaaksi. Kokonaisuuksia on myös pystyttävä johtamaan.

Aikaa kestävät ratkaisut kannattavat

Parhaiten kokonaisuuksia ratkaistaan, kun mukana on sekä innovaattoreita että realisteja.

Kiinteistönomistajien on hyvä pohtia sitäkin, kuinka tänään suositut ratkaisut kestävät aikaa. Jos esimerkiksi hiilineutraaliustavoitteita ratkotaan vain energialaitosten toimesta, jää meiltä maana iso potentiaali kiinteistöissä hyödyntämättä ja olemme todennäköisesti jonkin ajan päästä jälleen samojen haasteiden äärellä. Tällä hetkellä biopolttoaineilla tuotettu lämpö voi tuoda kiinteistösalkun päästöt alas, mutta onko aivan varmaa, että polttaminen nähdään toimivana ratkaisuna vielä 10 tai 20 vuoden päästä?

Energiaan liittyvät haasteet ovat niin isoja, että niitä ei voi kukaan ratkaista yksin. Tarvitsemme toisiamme ja yhteistyötä energiayhtiöiden, kiinteistönomistajien ja palveluntuottajien välillä. Parhaiten kokonaisuuksia ratkaistaan, kun mukana on sekä innovaattoreita että realisteja.

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

Kysy lisää

Tätä blogia kirjoittaa Asta Autelo. Hän juttelee mielellään kanssasi energiamurroksesta!

Asta Autelo

Asiakkuusjohtaja
Granlund Oy

Näin otat täyden hyödyn irti kulutusjoustosta kiinteistöissä

25.05.2022 – Yhä useampi kiinteistönomistaja on kiinnostunut parantamaan energiakuormien hallintaa ja osallistumaan kulutusjoustoon. Miten asiassa kannattaa lähteä liikkeelle?

Blogi

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

04.05.2022 – Kiinteistönomistajan kannattaa seurata tarkasti sähkömarkkinoilla tapahtuvia muutoksia. Sähkön hinnan raju vaihtelu lisää entisestään energianhallinnan merkitystä.

Blogi

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

21.04.2022 – Moni kiinteistönomistaja seuraa ymmällään meneillään olevaa keskustelua energiamurroksesta. Mitä muutokset tarkoittavat käytännössä ja kuinka voin niitä hyödyntää?

Blogi

Energiamurrokseen tarvitaan muutakin kuin tekniikkaa

07.04.2022 – Siirtyminen uusiutuvaan energiaan edellyttää uudenlaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Energiayhteisöjen perustamista tulisi meilläkin vauhdittaa.

Blogi

EU-taksonomia ja rahan vihreä siirtymä mullistavat kiinteistö- ja rakennusalan – oletko valmis?

22.03.2022 – EU:n kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä EU-taksonomia luo pelisäännöt sijoituskohteiden kestävyyden arviointiin. Järjestelmä ohjaa tulevaisuudessa sitä, minkälaiset kiinteistöt ovat kiinnostavia sijoituskohteita, ja…

Blogi

Energiamurros ylitti uutiskynnyksen – jo oli aikakin!

16.03.2022 – Energiamurros avaa kiinteistönomistajille uuden pelikentän, jonka tuomia mahdollisuuksia kannattaa jo nyt lähteä hyödyntämään.

Blogi

Vuonna 2021 KiRa-alalla otettiin vastuullisuudessa isoja harppauksia eteenpäin

03.03.2022 – Kiinteistö- ja rakennusalan vastuullisuusmurros sai viime vuonna vauhtia. Nopeasti kasvavia trendejä ovat EU-taksonomia ja rahoitusalan kiinnostus. Konkreettiseksi toiminnaksi muuttuvat hiilineutraaliustavoitteet…

Blogi

Miksi talotekniikan kustannus- ja määrälaskenta kannattaa ulkoistaa?

28.02.2022 – Määrälaskennan ulkoistaminen vapauttaa rakennuttajan ja urakoitsijan resursseja. Se mahdollistaa myös tarjousten paremman vertailtavuuden.

Blogi

Ilmastoteot lähtevät kiinteistöissäkin ihmisistä

28.02.2022 – Yhdelläkään työnantajalla ei ole syytä tuudittautua ajatukseen, että omassa yrityksessä on vain vähän keinoja taistella ilmastonmuutosta vastaan. Kun puhutaan rakennusalan…

Blogi

Aiotko sähköistää liiketoimintasi? Ethän unohda päivittää työskentelytapojasi

22.02.2022 – Digitaaliseen järjestelmään siirtyminen tarjoaa oivan mahdollisuuden muokata vanhoja työskentelytapoja. Ota nämä viisi askelta kohti parempaa tuottavuutta.

Blogi

Mitä tietoa etsit?