Hyppää sisältöön
Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

21.4.2022 – Moni kiinteistönomistaja seuraa ymmällään meneillään olevaa keskustelua energiamurroksesta. Mitä muutokset tarkoittavat käytännössä ja kuinka voin niitä hyödyntää?

Aihepiiri
Energia
Jaa

Meneillään olevaa energiamurros-keskustelua hallitsevat energian hinta ja etenkin sähkön raju kallistuminen. Sähkön hintakehitystä on vaikea arvioida, mutta ainakin hintojen heilahtelusta näyttää tulleen pidempiaikainen ilmiö. Se tuottaa päänvaivaa kiinteistönomistajille, mutta samaan aikaan uudesta tilanteesta on mahdollista myös hyötyä.

Esimerkiksi paikallinen energian tuotanto ja älykkäät ohjausratkaisut kiinteistöissä yleistyvät nyt vauhdilla, kun omatuotannon kustannukset laskevat.

Samaan aikaan kokonaisenergiakustannukset kasvavat kuitenkin monessa kiinteistössä, kun sähkön ohella myös kaukolämmön hinta on noussut merkittävästi.

Sähkön ohella myös kaukolämmön hinta on noussut merkittävästi.

Energiamurros korostaa energianhallinnan merkitystä

Kiinteistön käyttäjille pitää myös antaa mahdollisuuksia olla osa ratkaisua.

Muutokset korostavat kiinteistöjen energianhallinnan merkitystä. Järjestelmän jouston tarve kasvaa, kun kulutuspiikeissä kustannuksia aiheuttavat energian tehomaksut nousevat.

Samaan aikaan kasvavat asiakkaiden vaatimukset. Varsinkin nuorempi sukupolvi on hyvin tietoinen ilmastonmuutoksen riskeistä ja sitä kautta energiasta. Näille kiinteistön käyttäjille pitää myös antaa mahdollisuuksia olla osa ratkaisua ja vaikuttaa omalla tekemisellään esimerkiksi energiankulutukseen.

Kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamisesta huolimatta hyvien sisäolosuhteiden merkitys ei ole hävinnyt minnekään. Esimerkiksi kulutusjoustoon liityttäessä energiankulutusta voidaan säädellä ilmanvaihtokoneiden käynnillä. Silloin on oleellista seurata myös olosuhteita.

Kiinteistöjen energiankulutuksen ja olosuhteiden hallintaan tarvitaan iso joukko tekijöitä ja sitä myöten myös laaja määrä palvelusopimuksia. Eri toimijoiden tavoitteiden ja mittareiden tulee olla linjassa keskenään ja pelata samaan maaliin.

Rakentamisessa energiamurros näkyy hiilineutraalien ratkaisujen merkityksen korostumisena. Kehitystä vauhdittamaan on tulossa uutta lainsäädäntöä. Esimerkiksi päivitettävään energiatehokkuusdirektiiviin voi tulla vaatimus paikallisen energiantuotannon lisäämisestä peruskorjauksissa. Emme tiedä vielä lopullisia vaatimuksia. Tahtotila on kuitenkin sen suuntainen, että jollain aikavälillä velvoittavaa regulaatiota tulee.

Oma lukunsa on nopeasti etenevä teknologinen kehitys energian käytön mittaamiseen, seurantaan ja ohjaamiseen. Uusien ratkaisujen testaamisessa kannattaa olla avoin. Samalla on kuitenkin muistettava, että tekniikka ei tee yksin autuaaksi. Kokonaisuuksia on myös pystyttävä johtamaan.

Aikaa kestävät ratkaisut kannattavat

Parhaiten kokonaisuuksia ratkaistaan, kun mukana on sekä innovaattoreita että realisteja.

Kiinteistönomistajien on hyvä pohtia sitäkin, kuinka tänään suositut ratkaisut kestävät aikaa. Jos esimerkiksi hiilineutraaliustavoitteita ratkotaan vain energialaitosten toimesta, jää meiltä maana iso potentiaali kiinteistöissä hyödyntämättä ja olemme todennäköisesti jonkin ajan päästä jälleen samojen haasteiden äärellä. Tällä hetkellä biopolttoaineilla tuotettu lämpö voi tuoda kiinteistösalkun päästöt alas, mutta onko aivan varmaa, että polttaminen nähdään toimivana ratkaisuna vielä 10 tai 20 vuoden päästä?

Energiaan liittyvät haasteet ovat niin isoja, että niitä ei voi kukaan ratkaista yksin. Tarvitsemme toisiamme ja yhteistyötä energiayhtiöiden, kiinteistönomistajien ja palveluntuottajien välillä. Parhaiten kokonaisuuksia ratkaistaan, kun mukana on sekä innovaattoreita että realisteja.

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

Kysy lisää

Tätä blogia kirjoittaa Asta Autelo. Hän juttelee mielellään kanssasi energiamurroksesta!

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Mitä tilojen toimivuuskysely kertoo terveydenhuollon tilojen käyttäjätyytyväisyydestä?

10.11.2023 – Terveydenhoidon rakennusprojekteille tehdään valmistumisen jälkeen taloudellinen loppuselvitys, mutta olisiko tarpeen toteuttaa myös toiminnallinen loppuselvitys? Vain kysymällä selviää, ovatko käyttäjät tyytyväisiä…

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Yritysten päästövähennystavoitteet vaativat enemmän myös hiilijalanjälkilaskennalta

24.10.2023 – Yritystason hiilijalanjälkilaskenta alkaa olla monelle jo arkipäivää, mutta päästöraportoinnin vaatimukset kasvavat koko ajan. Ihannetapauksessa hiilijalanjälkilaskenta tukee liiketoimintojen ja tuotteiden päästövaikutusten…

Blogi

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Miten vastuullisuuden edelläkävijät toimivat rakennushankkeissa?

11.10.2023 – Vastuullisuus vaatii edelläkävijöiltä koko ajan enemmän. Ilmastoteot ovat vain yksi osa laajassa vastuullisuuden kentässä. Mistä edelläkävijät tunnistaa ja miten heidän…

Blogi

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Rakennus kuntoremonttiin?

14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.

Blogi

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…

Blogi

LVI-suunnittelun pelikentillä

09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…

Blogi

Mitä tietoa etsit?