Paljon puhetta, vähän villoja – rakennusten ympäristövastuu odottaa läpimurtoa
17.6.2021 – Tarvitsemme rakennusalalle uusia määräyksiä ja luokitteluja, jotka tähtäävät kunnianhimoisempaan tekemiseen ja pienempään hiilijalanjälkeen, kirjoittaa Pekka Pajuniemi.

Rakennusala näyttelee merkittävää roolia, kun Suomi hallitusohjelman mukaisesti tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä. Alalla ympäristövastuusta löytyykin paljon puhetta – mutta valitettavan vähän villoja.
Suunta on selvä: rakennusten energiatehokkuutta pitää parantaa ja niiden hiilijalanjälkeä pienentää. Tavoitteet ja tahtotila kuitenkin vaihtelevat suuresti eri kohteiden ja rakennuttajien välillä. Siksi tarvitsemme rakennusalalle uusia määräyksiä ja luokitteluja.
Jo nyt rakennusten energialuokitus velvoittaa rakennuksille tietyn energialuokan. BREEAM- ja LEED-ympäristöluokitukset taas kannustavat ajattelemaan perinteisiä ratkaisuja syvällisemmin ja innovatiivisemmin.
Määräykset kaipaavat kuitenkin lisää CO2-näkökulmaa. Rakennushankkeet voisi esimerkiksi velvoittaa päästölaskentaan, ja rakennusvalvonta voisi edellyttää kunnilta hiilineutraaliustiekarttoja. Asunto-osakeyhtiöille voisi määrätä tietyt energiaratkaisut siirtymäajan kautta.
Rakennusvalvonta voisi edellyttää kunnilta hiilineutraaliustiekarttoja.
Pekka Pajuniemi
Rakennushankkeiden suunnitteluvaiheessa pitäisi panostaa erityisesti talotekniikan ohjausjärjestelmien toimivuuteen – ja käyttöönottovaiheessa niiden testaamiseen. Nykytilanteessa nämä toteutuvat kentällä kirjavasti. Testausvaihe tallautuu liian usein kiireen jalkoihin, minkä seurauksena kohteeseen voi jäädä esimerkiksi päällekkäistä lämmitystä ja jäähdytystä tai vääriä käyntiaikoja. Energiaa valuu harakoille, mistä kohteen käyttäjä ei välttämättä tiedä mitään.
Mikä rakennusten ympäristövastuuta sitten hidastaa? Sanoisin, että pelko. Pelätään investointien lisäkustannuksia – tai taloteknisten ohjausjärjestelmien ja antureiden käytön ja ylläpidon monimutkaisuutta. Paras lääke pelkoon on ajantasainen tieto, jota uudet tekijät tuovatkin alalle jatkuvasti lisää. Mutta entäpä alalla jo työskentelevät? Voisiko esimerkiksi ympäristöministeriö velvoittaa heidät kursseille hankkimaan sertifiointeja ja pätevyyksiä?
Mikä rakennusten ympäristövastuuta sitten hidastaa? Sanoisin, että pelko.
Pekka Pajuniemi
Lisätiedolle on tilausta myös rakennusalan ulkopuolella. Hyvin harva kansalainen osaa vastata kysymyksiin asunto-osakeyhtiönsä hiilineutraaliutta tukevista energiaratkaisuista. Rakennusten merkittävä rooli ilmastotalkoissa pitäisikin näkyä enemmän mediassa, selkein ymmärrettävin termein. Voisimme lisätä tietoisuutta myös esimerkiksi merkitsemällä työmaatauluihin tiedot kohteen hiilineutraalisuuspanostuksista ja päästömääristä.
Kun rakennuksiin tehdään päästöjä vähentäviä ratkaisuja, käyttäjiä kiinnostavat niiden hyöty sekä investointien takaisinmaksuaika. Raha on yleensä kaiken takana, joten yksi mahdollisuus hiilineutraaliutta edistävään kädenojennukseen voisi löytyä pankeista. Mitä jos vihreillä arvoilla varustettuun rakennukseen saisikin matalakorkoisempaa lainaa?
Mitä jos vihreillä arvoilla varustettuun rakennukseen saisikin matalakorkoisempaa lainaa?
Pekka Pajuniemi
Odotan rakennusten ympäristövastuuseen läpimurtoa parin vuoden sisällä. Erityisesti nuoret ovat luonto- ja ympäristöasioista hyvin perillä, joten tulevaisuuden asunnonostajat varmasti kyselevät esimerkiksi kohteiden maalämmöstä tai aurinkoenergiasta. Toistaiseksi nämä tiedot loistavat asuntoilmoituksissa poissaolollaan.
Ilmastotalkoisiin tarvitaan mukaan kaikki. Hiilijalanjälkemme pienenee askel askeleelta, kun teemme kukin tahoillamme aurinkosähkön tapaisia kestäviä valintoja. Sen lisäksi koko rakennusalan pitää lapioida nyt yhteistä uraa – samaan suuntaan ja selkeillä pelisäännöillä.
Kirjoittaja Pekka Pajuniemi, toimitusjohtaja, Granlund Pohjanmaa Oy
Haluatko kuulla lisää?

Pekka Pajuniemi

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta
13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.
- Energia
- Hiilineutraalius
- Vastuullisuus

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon
11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.
- Data ja digitalisaatio
- Energia
- suunnittelu

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas?
12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.
- Energia

Lopetetaanko energian haaskaus?
27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?
- Energia

Miksi 4D-hankepalvelu kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!
20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…
- suunnittelu

Vastuullisuus, kiinteistöt ja raha – Mitä markkinoilla tapahtuu?
06.07.2022 – Miltä vastuullisuus näyttää juuri nyt ja mitä ESG tarkoittaa kiinteistö- ja rakennusalalla? Miten raha ohjaa nyt ja jatkossa alaa kohti…
- Hiilineutraalius
- Kiinteistöjohtaminen
- Vastuullisuus

Älykäs kiinteistöportfolio tukee hiilineutraaliutta ja laadukasta käyttäjäkokemusta
30.06.2022 – Mitä useampi kiinteistö, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet esimerkiksi käyttökustannusten vähentämisessä, energiansäästössä ja päästöjen vähentämisessä. Miten älykkään kiinteistöportfolion toteuttamisessa kannattaa edetä?
- Data ja digitalisaatio

Kiinteistöissä piilee valtava energiansäästöpotentiaali
17.06.2022 – Kiinteistöjen energiaomavaraisuuden parantaminen on Suomelle kriittinen kysymys. Meidän on päästävä irti energiariippuvuudestamme – ja sen on tapahduttava nopeasti.
- Energia

Startista lähtien Smart Building – näin toteutetaan älykiinteistö
14.06.2022 – Tyytyväisemmät tilojen käyttäjät, vähäisemmät päästöt sekä pienemmät energialaskut ja ylläpitokustannukset. Kiinnostuneemmat vuokralaiset ja edelläkävijän imago. Jos nyökyttelit, lue lisää, miten…
- Data ja digitalisaatio

Vanhakin voi olla fiksu – miten rakennuksesta tehdään älykiinteistö?
01.06.2022 – Älykkyys ei ole vain uusien rakennusten etuoikeus vaan varttuneemmastakin kiinteistöstä saa usein jo pienellä tuunauksella irti hyödyllisiä älytoimintoja niin kiinteistön…
- Data ja digitalisaatio
- Käyttäjälähtöisyys
Tilaa uutiskirjeemme
Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.