Hyppää sisältöön
Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

4.5.2022 – Kiinteistönomistajan kannattaa seurata tarkasti sähkömarkkinoilla tapahtuvia muutoksia. Sähkön hinnan raju vaihtelu lisää entisestään energianhallinnan merkitystä.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Maailma sähköistyy kovaa vauhtia, ja niin sanotun sektori-integraation myötä kehitys nopeutuu. Tulevaisuudessa kiinteistöissä sähköä käytetään entistä enemmän myös asioissa, joissa kulutettiin aiemmin kaasua, lämpöä ja fossiilisia polttoaineita.

Sähköistyminen tuo suoraan uutta kuormaa kiinteistöihin ja aiheuttaa tehopiikkejä. Kun toimistorakennuksen työntekijöistä suurin osa omistaa tulevaisuudessa sähköauton ja iskee töihin tullessaan kulkupelinsä lataukseen yhtä aikaa, tehopiikki on melkoinen verrattuna nykyiseen tilanteeseen.

Sähkön hinta puhuttaa, mutta tulevaa kehitystä on vaikea arvioida. Varmaa on kuitenkin se, että SPOT-hintojen vaihtelu kasvaa merkittävästi. Toki tällä hetkellä suuri osa kiinteistönomistajista ostaa sähköä erilaisten salkunhallintapalveluiden kautta, ja sähkön hinta kiinnitetään usein seuraaville vuosille erilaisten hankintastrategioiden mukaan. Näihinkin hintoihin muutokset kuitenkin vaikuttavat niin, että edullisista hinnoista nauttiakseen kiinnitykset on tehtävä yhä pidemmälle.

Toisaalta hintojen vaihtelu ja parantunut ohjauskyky voivat tuoda paljon enemmän mahdollisuuksia siihen, miten sähköä kannattaa ostaa.

Hintojen vaihtelu ja parantunut ohjauskyky voivat tuoda paljon enemmän mahdollisuuksia siihen, miten sähköä kannattaa ostaa.

Poikkeama kulutusarviosta voi tulla kalliiksi

Poikkeamien kustannukset nousevat jatkossa merkittävästi.

Sähkömarkkinoilla tapahtuu tällä hetkellä isoja muutoksia. Yksi sellainen on siirtyminen toukokuussa 2023 varttitunnin tarkkuuteen tasehallinnassa nykyisen tunnin sijaan. Muutoksia aiheuttaa myös niin sanottu ACER-malli, sillä se nostaa merkittävästi ennalta sovitusta energiankulutusarviosta tapahtuvien poikkeamien kustannuksia. Nykyisinkin sähkönmyyntihintoihin sisältyy niin sanottu tasevirhemaksu, jos kulutus on arviota pienempää tai suurempaa. Maksu on ollut kuitenkin suhteellisen pieni suhteessa kokonaislaskuun.

ACER-mallin mukaan poikkeamien kustannukset nousevat jatkossa merkittävästi. Sen myötä sähkön myyjille tulee tarve vyöryttää kulu edelleen asiakkaalle. Ja kun samaan aikaan tasehallinta muutetaan 15 minuuttiin, näitä poikkeamia tapahtuu useammin. Yhdessä muutokset voivat tuoda sähkölaskuun jopa 10–30 prosentin korotuksen.

Muutokset avaavat paljon uusia mahdollisuuksia

Kyse on siitä, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville.

Onneksi lisäkulut voidaan välttää parantamalla kiinteistöjen energianhallintaa. Entistä tehokkaamman ohjauksen tarvetta lisää sekin, että tasehallinnan ohella myös sähkön SPOT-hinnat määritellään ehkä jatkossa 15 minuutin jaksoissa nykyisen tunnin sijaan. Se lisää riskiä, että yksittäiset tehopiikit koituvat kalliiksi.

Energiaviraston johdolla valmistellaan parhaillaan sähkön verkkopalvelumaksujen harmonisointia. Yhtenä osa-alueena pohdinnassa on tehoperusteisen hinnoittelun yhdenmukaistaminen. Tehomaksun kasvaessa perusmaksun pitäisi vastaavasti laskea.

Energiamarkkinoilla on selkeä suunta siirtää kustannuksia niiden aiheuttajille. Kiinteistönomistaja voi kääntää kehityksen omaksi edukseen, jos yksittäisten kiinteistöjen ja koko kiinteistösalkun energian käytön ohjaus on huippuluokkaa. Tehokkaan tasehallinnan ohella myös kulutusjoustoon osallistuminen tuo mahdollisuuden synnyttää uutta positiivista kassavirtaa.

Kiinteistöjen energiaohjauksen parantaminen ja entistä vahvempi rooli energiamarkkinoilla ovat merkittäviä asioita myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kyse on siitä, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville.

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

Kysy lisää

Tätä blogia kirjoittaa Asta Autelo. Hän juttelee mielellään kanssasi energiamurroksesta!

Asta Autelo

Asiakkuusjohtaja
Granlund Oy

Näin otat täyden hyödyn irti kulutusjoustosta kiinteistöissä

25.05.2022 – Yhä useampi kiinteistönomistaja on kiinnostunut parantamaan energiakuormien hallintaa ja osallistumaan kulutusjoustoon. Miten asiassa kannattaa lähteä liikkeelle?

Blogi

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

04.05.2022 – Kiinteistönomistajan kannattaa seurata tarkasti sähkömarkkinoilla tapahtuvia muutoksia. Sähkön hinnan raju vaihtelu lisää entisestään energianhallinnan merkitystä.

Blogi

Mitä kiinteistöjohtajan kannattaa tietää energiamurroksesta?

21.04.2022 – Moni kiinteistönomistaja seuraa ymmällään meneillään olevaa keskustelua energiamurroksesta. Mitä muutokset tarkoittavat käytännössä ja kuinka voin niitä hyödyntää?

Blogi

Energiamurrokseen tarvitaan muutakin kuin tekniikkaa

07.04.2022 – Siirtyminen uusiutuvaan energiaan edellyttää uudenlaista yhteistyötä eri toimijoiden välillä. Energiayhteisöjen perustamista tulisi meilläkin vauhdittaa.

Blogi

EU-taksonomia ja rahan vihreä siirtymä mullistavat kiinteistö- ja rakennusalan – oletko valmis?

22.03.2022 – EU:n kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmä EU-taksonomia luo pelisäännöt sijoituskohteiden kestävyyden arviointiin. Järjestelmä ohjaa tulevaisuudessa sitä, minkälaiset kiinteistöt ovat kiinnostavia sijoituskohteita, ja…

Blogi

Energiamurros ylitti uutiskynnyksen – jo oli aikakin!

16.03.2022 – Energiamurros avaa kiinteistönomistajille uuden pelikentän, jonka tuomia mahdollisuuksia kannattaa jo nyt lähteä hyödyntämään.

Blogi

Vuonna 2021 KiRa-alalla otettiin vastuullisuudessa isoja harppauksia eteenpäin

03.03.2022 – Kiinteistö- ja rakennusalan vastuullisuusmurros sai viime vuonna vauhtia. Nopeasti kasvavia trendejä ovat EU-taksonomia ja rahoitusalan kiinnostus. Konkreettiseksi toiminnaksi muuttuvat hiilineutraaliustavoitteet…

Blogi

Miksi talotekniikan kustannus- ja määrälaskenta kannattaa ulkoistaa?

28.02.2022 – Määrälaskennan ulkoistaminen vapauttaa rakennuttajan ja urakoitsijan resursseja. Se mahdollistaa myös tarjousten paremman vertailtavuuden.

Blogi

Ilmastoteot lähtevät kiinteistöissäkin ihmisistä

28.02.2022 – Yhdelläkään työnantajalla ei ole syytä tuudittautua ajatukseen, että omassa yrityksessä on vain vähän keinoja taistella ilmastonmuutosta vastaan. Kun puhutaan rakennusalan…

Blogi

Aiotko sähköistää liiketoimintasi? Ethän unohda päivittää työskentelytapojasi

22.02.2022 – Digitaaliseen järjestelmään siirtyminen tarjoaa oivan mahdollisuuden muokata vanhoja työskentelytapoja. Ota nämä viisi askelta kohti parempaa tuottavuutta.

Blogi

Mitä tietoa etsit?