Hyppää sisältöön
Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

4.5.2022 – Kiinteistönomistajan kannattaa seurata tarkasti sähkömarkkinoilla tapahtuvia muutoksia. Sähkön hinnan raju vaihtelu lisää entisestään energianhallinnan merkitystä.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Maailma sähköistyy kovaa vauhtia, ja niin sanotun sektori-integraation myötä kehitys nopeutuu. Tulevaisuudessa kiinteistöissä sähköä käytetään entistä enemmän myös asioissa, joissa kulutettiin aiemmin kaasua, lämpöä ja fossiilisia polttoaineita.

Sähköistyminen tuo suoraan uutta kuormaa kiinteistöihin ja aiheuttaa tehopiikkejä. Kun toimistorakennuksen työntekijöistä suurin osa omistaa tulevaisuudessa sähköauton ja iskee töihin tullessaan kulkupelinsä lataukseen yhtä aikaa, tehopiikki on melkoinen verrattuna nykyiseen tilanteeseen.

Sähkön hinta puhuttaa, mutta tulevaa kehitystä on vaikea arvioida. Varmaa on kuitenkin se, että SPOT-hintojen vaihtelu kasvaa merkittävästi. Toki tällä hetkellä suuri osa kiinteistönomistajista ostaa sähköä erilaisten salkunhallintapalveluiden kautta, ja sähkön hinta kiinnitetään usein seuraaville vuosille erilaisten hankintastrategioiden mukaan. Näihinkin hintoihin muutokset kuitenkin vaikuttavat niin, että edullisista hinnoista nauttiakseen kiinnitykset on tehtävä yhä pidemmälle.

Toisaalta hintojen vaihtelu ja parantunut ohjauskyky voivat tuoda paljon enemmän mahdollisuuksia siihen, miten sähköä kannattaa ostaa.

Hintojen vaihtelu ja parantunut ohjauskyky voivat tuoda paljon enemmän mahdollisuuksia siihen, miten sähköä kannattaa ostaa.

Poikkeama kulutusarviosta voi tulla kalliiksi

Poikkeamien kustannukset nousevat jatkossa merkittävästi.

Sähkömarkkinoilla tapahtuu tällä hetkellä isoja muutoksia. Yksi sellainen on siirtyminen toukokuussa 2023 varttitunnin tarkkuuteen tasehallinnassa nykyisen tunnin sijaan. Muutoksia aiheuttaa myös niin sanottu ACER-malli, sillä se nostaa merkittävästi ennalta sovitusta energiankulutusarviosta tapahtuvien poikkeamien kustannuksia. Nykyisinkin sähkönmyyntihintoihin sisältyy niin sanottu tasevirhemaksu, jos kulutus on arviota pienempää tai suurempaa. Maksu on ollut kuitenkin suhteellisen pieni suhteessa kokonaislaskuun.

ACER-mallin mukaan poikkeamien kustannukset nousevat jatkossa merkittävästi. Sen myötä sähkön myyjille tulee tarve vyöryttää kulu edelleen asiakkaalle. Ja kun samaan aikaan tasehallinta muutetaan 15 minuuttiin, näitä poikkeamia tapahtuu useammin. Yhdessä muutokset voivat tuoda sähkölaskuun jopa 10–30 prosentin korotuksen.

Muutokset avaavat paljon uusia mahdollisuuksia

Kyse on siitä, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville.

Onneksi lisäkulut voidaan välttää parantamalla kiinteistöjen energianhallintaa. Entistä tehokkaamman ohjauksen tarvetta lisää sekin, että tasehallinnan ohella myös sähkön SPOT-hinnat määritellään ehkä jatkossa 15 minuutin jaksoissa nykyisen tunnin sijaan. Se lisää riskiä, että yksittäiset tehopiikit koituvat kalliiksi.

Energiaviraston johdolla valmistellaan parhaillaan sähkön verkkopalvelumaksujen harmonisointia. Yhtenä osa-alueena pohdinnassa on tehoperusteisen hinnoittelun yhdenmukaistaminen. Tehomaksun kasvaessa perusmaksun pitäisi vastaavasti laskea.

Energiamarkkinoilla on selkeä suunta siirtää kustannuksia niiden aiheuttajille. Kiinteistönomistaja voi kääntää kehityksen omaksi edukseen, jos yksittäisten kiinteistöjen ja koko kiinteistösalkun energian käytön ohjaus on huippuluokkaa. Tehokkaan tasehallinnan ohella myös kulutusjoustoon osallistuminen tuo mahdollisuuden synnyttää uutta positiivista kassavirtaa.

Kiinteistöjen energiaohjauksen parantaminen ja entistä vahvempi rooli energiamarkkinoilla ovat merkittäviä asioita myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kyse on siitä, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville.

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

Kysy lisää

Tätä blogia kirjoittaa Asta Autelo. Hän juttelee mielellään kanssasi energiamurroksesta!

Asta Autelo

Johtaja / Energia ja vastuullisuus
Granlund Oy

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas?

12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Miksi 4D-hankepalvelu kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…

Blogi

Vastuullisuus, kiinteistöt ja raha – Mitä markkinoilla tapahtuu?

06.07.2022 – Miltä vastuullisuus näyttää juuri nyt ja mitä ESG tarkoittaa kiinteistö- ja rakennusalalla? Miten raha ohjaa nyt ja jatkossa alaa kohti…

Blogi

Älykäs kiinteistöportfolio tukee hiilineutraaliutta ja laadukasta käyttäjäkokemusta

30.06.2022 – Mitä useampi kiinteistö, sitä suuremmat ovat mahdollisuudet esimerkiksi käyttökustannusten vähentämisessä, energiansäästössä ja päästöjen vähentämisessä. Miten älykkään kiinteistöportfolion toteuttamisessa kannattaa edetä?

Blogi

Kiinteistöissä piilee valtava energiansäästöpotentiaali

17.06.2022 – Kiinteistöjen energiaomavaraisuuden parantaminen on Suomelle kriittinen kysymys. Meidän on päästävä irti energiariippuvuudestamme – ja sen on tapahduttava nopeasti.

Blogi

Startista lähtien Smart Building – näin toteutetaan älykiinteistö

14.06.2022 – Tyytyväisemmät tilojen käyttäjät, vähäisemmät päästöt sekä pienemmät energialaskut ja ylläpitokustannukset. Kiinnostuneemmat vuokralaiset ja edelläkävijän imago. Jos nyökyttelit, lue lisää, miten…

Blogi

Vanhakin voi olla fiksu – miten rakennuksesta tehdään älykiinteistö?

01.06.2022 – Älykkyys ei ole vain uusien rakennusten etuoikeus vaan varttuneemmastakin kiinteistöstä saa usein jo pienellä tuunauksella irti hyödyllisiä älytoimintoja niin kiinteistön…

Blogi

Mitä tietoa etsit?