Hyppää sisältöön
Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

4.5.2022 – Kiinteistönomistajan kannattaa seurata tarkasti sähkömarkkinoilla tapahtuvia muutoksia. Sähkön hinnan raju vaihtelu lisää entisestään energianhallinnan merkitystä.

Aihepiiri
Energia
Jaa

Maailma sähköistyy kovaa vauhtia, ja niin sanotun sektori-integraation myötä kehitys nopeutuu. Tulevaisuudessa kiinteistöissä sähköä käytetään entistä enemmän myös asioissa, joissa kulutettiin aiemmin kaasua, lämpöä ja fossiilisia polttoaineita.

Sähköistyminen tuo suoraan uutta kuormaa kiinteistöihin ja aiheuttaa tehopiikkejä. Kun toimistorakennuksen työntekijöistä suurin osa omistaa tulevaisuudessa sähköauton ja iskee töihin tullessaan kulkupelinsä lataukseen yhtä aikaa, tehopiikki on melkoinen verrattuna nykyiseen tilanteeseen.

Sähkön hinta puhuttaa, mutta tulevaa kehitystä on vaikea arvioida. Varmaa on kuitenkin se, että SPOT-hintojen vaihtelu kasvaa merkittävästi. Toki tällä hetkellä suuri osa kiinteistönomistajista ostaa sähköä erilaisten salkunhallintapalveluiden kautta, ja sähkön hinta kiinnitetään usein seuraaville vuosille erilaisten hankintastrategioiden mukaan. Näihinkin hintoihin muutokset kuitenkin vaikuttavat niin, että edullisista hinnoista nauttiakseen kiinnitykset on tehtävä yhä pidemmälle.

Toisaalta hintojen vaihtelu ja parantunut ohjauskyky voivat tuoda paljon enemmän mahdollisuuksia siihen, miten sähköä kannattaa ostaa.

Hintojen vaihtelu ja parantunut ohjauskyky voivat tuoda paljon enemmän mahdollisuuksia siihen, miten sähköä kannattaa ostaa.

Poikkeama kulutusarviosta voi tulla kalliiksi

Poikkeamien kustannukset nousevat jatkossa merkittävästi.

Sähkömarkkinoilla tapahtuu tällä hetkellä isoja muutoksia. Yksi sellainen on siirtyminen toukokuussa 2023 varttitunnin tarkkuuteen tasehallinnassa nykyisen tunnin sijaan. Muutoksia aiheuttaa myös niin sanottu ACER-malli, sillä se nostaa merkittävästi ennalta sovitusta energiankulutusarviosta tapahtuvien poikkeamien kustannuksia. Nykyisinkin sähkönmyyntihintoihin sisältyy niin sanottu tasevirhemaksu, jos kulutus on arviota pienempää tai suurempaa. Maksu on ollut kuitenkin suhteellisen pieni suhteessa kokonaislaskuun.

ACER-mallin mukaan poikkeamien kustannukset nousevat jatkossa merkittävästi. Sen myötä sähkön myyjille tulee tarve vyöryttää kulu edelleen asiakkaalle. Ja kun samaan aikaan tasehallinta muutetaan 15 minuuttiin, näitä poikkeamia tapahtuu useammin. Yhdessä muutokset voivat tuoda sähkölaskuun jopa 10–30 prosentin korotuksen.

Muutokset avaavat paljon uusia mahdollisuuksia

Kyse on siitä, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville.

Onneksi lisäkulut voidaan välttää parantamalla kiinteistöjen energianhallintaa. Entistä tehokkaamman ohjauksen tarvetta lisää sekin, että tasehallinnan ohella myös sähkön SPOT-hinnat määritellään ehkä jatkossa 15 minuutin jaksoissa nykyisen tunnin sijaan. Se lisää riskiä, että yksittäiset tehopiikit koituvat kalliiksi.

Energiaviraston johdolla valmistellaan parhaillaan sähkön verkkopalvelumaksujen harmonisointia. Yhtenä osa-alueena pohdinnassa on tehoperusteisen hinnoittelun yhdenmukaistaminen. Tehomaksun kasvaessa perusmaksun pitäisi vastaavasti laskea.

Energiamarkkinoilla on selkeä suunta siirtää kustannuksia niiden aiheuttajille. Kiinteistönomistaja voi kääntää kehityksen omaksi edukseen, jos yksittäisten kiinteistöjen ja koko kiinteistösalkun energian käytön ohjaus on huippuluokkaa. Tehokkaan tasehallinnan ohella myös kulutusjoustoon osallistuminen tuo mahdollisuuden synnyttää uutta positiivista kassavirtaa.

Kiinteistöjen energiaohjauksen parantaminen ja entistä vahvempi rooli energiamarkkinoilla ovat merkittäviä asioita myös ilmastonmuutoksen torjunnassa. Kyse on siitä, millaisen maailman jätämme tuleville sukupolville.

Sähkömarkkinoiden muutoksessa kannattaa olla voittajien puolella

Kysy lisää

Tätä blogia kirjoittaa Asta Autelo. Hän juttelee mielellään kanssasi energiamurroksesta!

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Parhaat sijainnit datakeskuksille löytyvät Suomesta ja Ruotsista

11.06.2024 – Kaikista maailman maista datakeskuksen sijaintipaikaksi kannattaa valita Suomi tai Ruotsi. Meillä on monta kilpailuvalttia, joilla päihitämme kilpailijat esimerkiksi Keski-Euroopassa.

Blogi

Viisi oivallusta tulevaisuuden superkortteleista vievät kohti hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua

11.06.2024 – Alue-energiajärjestelmä tukee hiilineutraalia kaupunkisuunnittelua. Tulevaisuuden superkortteli rakentuu näiden oivallusten varaan.

Blogi

Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta

07.06.2024 – Vastuulliset rakennusalan yritykset ovat jo ottaneet käyttöön luontovaikutuksia arvioivia mittareita. Tämä vaikuttaa koko rakentamisen arvoketjuun ja pakottaa kaikki muutokseen.

Blogi
Vastuullisuuspäällikkö Kirsti Sääjärvi

Vähäpäästöisillä menopeleillä konkretiaa kestävään liikkumiseen

03.06.2024 – Asiantuntijayrityksenä Granlundin tärkein tuote on aineeton, osaamisemme. Meidän merkittävimmät päästömme eivät synnykään tuotteiden elinkaaren eri vaiheissa kuten materiaalihankinnoista.

Blogi

Uupumus oli kova pala nieltäväksi

28.05.2024 – Nuoren, tunnollisen ja eteenpäin pyrkivän ihmisen voi olla vaikea myöntää itselleen olevansa uupunut. Hankekehityspäällikkömme Jere Korpisalo kertoo oman tarinansa siitä,…

Blogi

Mitä kiristyvät vastuullisuusvaatimukset edellyttävät kiinteistöjen ylläpitopalveluilta?

10.05.2024 – Jatkossa kiinteistöjen ylläpitopalveluja tarjoavilta yrityksiltä edellytetään kestävien käytäntöjen kehittämistä ja avointa viestintää.

Blogi

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Mitä tietoa etsit?