Hyppää sisältöön
Sisäilmastonmuutos vaatii toimia – miten varaudumme pandemioihin?

Sisäilmastonmuutos vaatii toimia – miten varaudumme pandemioihin?

4.10.2021 – Koronapandemian ratkaisuun on muodostunut uusi liiketoiminta-alue: sisätilojen terveysturvallisuus. Sisäilmastonmuutosta ei ratkaista vain rajoituksilla ja rokotteilla, vaan vaaditaan toimia sisäilman parantamiseen.

Aihepiiri
Kiinteistöjohtaminen
Jaa

Elokuun puolivälissä julkinen keskustelu kuohahti, kun Etelä-Suomessa päätettiin jälleen kieltää lasten ja nuorten urheiluharrastukset. Kahden metrin turvaväli haluttiin taata, mikä monessa urheilulajissa ei ole käytännössä edes mahdollista.

Rakennusalan ammattilaisena koen, että keskustelu koronarajoituksista on ajautunut väärille urille. Puhutaan tiloista ja henkilömääristä, mutta ei oteta lainkaan kantaa siihen, kuinka suuri tila on kyseessä tai millainen ilmanvaihto on käytössä. Sisäilmaan tulisi kiinnittää enemmän huomiota.

Tilalla on väliä

Kun asiaa ajatellaan terveysturvallisuuden näkökulmasta, ihmisten kohtaaminen esimerkiksi isossa ilmastoidussa urheiluhallissa on täysin eri asia, kuin pienessä salissa, jossa ilma ei kierrä.

Koronapandemiaa on pyritty hallitsemaan rajoittamalla ihmisten käyttäytymistä ja rokottamalla virusta vastaan, mutta Suomessa keskustelu sisätiloista ja ilmanvaihdon roolista on ollut edelleen vaimeaa. Olemme tehneet Tampereen yliopistolla 1,5 vuotta tutkimusta poikkitieteellisellä ryhmällä, johon kuuluu tutkijoita niin biologian, epidemiologian, aerosolifysiikan kuin talotekniikan ja kiinteistökehityksen aloilta. On käynyt selväksi, että koronaa ei ratkaista vain yhdellä keinolla.

Oikeaan suuntaan ollaan kuitenkin menossa, sillä THL julkaisi viime viikolla taulukon eri tilojen riskipotentiaalista alueviranomaisten tueksi. Jos yhteiskunta halutaan avata, meidän pitää rajoitteiden ja rokotusten ohella huomioida erilaiset tilat, mutta myös niiden kohtaama sisäilmastonmuutos – kuinka varaudumme mahdollisiin tulevaisuuden pandemioihin?

Ilmanvaihdon vallankumous on muualla jo käynnissä

Ilmanvaihdolla voidaan vaikuttaa merkittävästi sisäilman laatuun. Maailmalla puhutaan jo ilmanvaihdon vallankumouksesta. Australiassa uudistetaan rakennusmääräyksiä, Yhdysvaltojen rescue-paketissa laitettiin 130 miljoonaa dollaria koulujen ilmanvaihdon parantamiseen ja Saksassa 500 miljoonaa euroa julkisten rakennusten ilmanvaihtojärjestelmien perusparantamiseen. Englannissa rajoituksista luovuttiin, mutta useissa rakennuksissa ollaan ottamassa käyttöön hiilidioksidimittareita ilmanlaadun tarkkailua varten.

Meillä Suomessa on tuudittauduttu siihen, että tilanne on paremmalla mallilla muihin maihin verrattuna – meillä ilmanvaihto ei perustu esimerkiksi kierrätysilmaan, vaan vaihtuva ilma on uutta ja raikasta. Meillä on kuitenkin olemassa paljon vanhaa rakennuskantaa, jossa ilmanvaihto ei toimi kunnolla.

Ensimmäisenä toimenpiteenä Suomen rakennuskannassa pitäisikin todentaa ilmanvaihtojärjestelmien toiminta, ja siirtyä sitten tarvittaessa peruskorjaamaan ja uudistamaan rakennusten talotekniikkaa.

Sisätilojen terveysturvallisuus luo uutta kysyntää

Ennen pandemiaa ajateltiin, että rakennus voi sairastuttaa tilojen käyttäjän homeen tai kemikaalien kautta. Nyt ajatellaan, että toinen ihminen voi sairastuttaa toisen tilojen käyttäjän. On muodostunut uusi liiketoiminta-alue: sisätilojen terveysturvallisuus.

Minkälaiset ratkaisut sisätiloissa voisivat pienentää infektioriskiä ja parantaa terveysturvallisuutta? Yritys- ja tutkimusmaailmassa kehitetään jo erilaisia tuotteita ja ratkaisuja, jotka perustuvat muun muassa mittausteknologiaan ja tekoälyyn. Tehtävää on paljon, ja monet ovat jo käyneet toimeen.

Tule kuulemaan lisää sisäilmastonmuutoksesta Granlundin virtuaaliseminaariin 2.11.

Teksti on julkaistu aiemmin 13.9.2021 Kauppalehden kumppanisisältönä.

Haluatko kuulla lisää?

Piia Sormunen

Kehitysjohtaja, Rakentaminen ja kiinteistökehitys
Granlund Oy

Lue muita blogejamme

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

31.01.2024 – Kiinteistöalan tietojärjestelmät ovat usein vanhentuneita, eivätkä vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Vanhentuneet järjestelmät aiheuttavat pulmia kaikille, jotka tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa…

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Mitä tilojen toimivuuskysely kertoo terveydenhuollon tilojen käyttäjätyytyväisyydestä?

10.11.2023 – Terveydenhoidon rakennusprojekteille tehdään valmistumisen jälkeen taloudellinen loppuselvitys, mutta olisiko tarpeen toteuttaa myös toiminnallinen loppuselvitys? Vain kysymällä selviää, ovatko käyttäjät tyytyväisiä…

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Yritysten päästövähennystavoitteet vaativat enemmän myös hiilijalanjälkilaskennalta

24.10.2023 – Yritystason hiilijalanjälkilaskenta alkaa olla monelle jo arkipäivää, mutta päästöraportoinnin vaatimukset kasvavat koko ajan. Ihannetapauksessa hiilijalanjälkilaskenta tukee liiketoimintojen ja tuotteiden päästövaikutusten…

Blogi

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?