Hyppää sisältöön
Thainyrkkeily karkottaa asiantuntijan stressin

Thainyrkkeily karkottaa asiantuntijan stressin

8.3.2019 – Omat kiinnostuksen kohteeni eivät päällisin puolin kuulosta siltä, että niistä olisi juurikaan apua energia-asiantuntijan ja asiakkuuspäällikön työssäni. Väitän kuitenkin, että ne tekevät minusta keskittymiskykyisemmän työntekijän ja avartavat maailmankuvaani sekä ihmistuntemustani.

Nahkaisten pädien lyöminen ja potkiminen ja erilaisiin kulttuureihin tutustuminen sekä kielten alkeiden opettelu eivät varsinaisesti lisää ymmärrystäni parkkihallin sisälämpötilan- ja kosteudenhallinnasta tai energiatehokkuuslakien ja -standardien saralla. Väitän kuitenkin, että ne tekevät minusta keskittymiskykyisemmän työntekijän ja avartavat maailmankuvaani sekä ihmistuntemustani.

Tavanomaisesti hullaannun jostain urheilulajista ja pyrin siinä paremmaksi, kunnes kyllästyn tai loukkaannun. Tällä hetkellä Muay thai on vienyt sydämeni. Muay thai, eli tunnetummin thainyrkkeily, on satoja vuosia vanha thaimaalainen kamppailulaji, jossa käytetään lyönti- ja potkutekniikoiden lisäksi polvia ja kyynärpäitä vastustajan tyrmäämiseen. Treeneissä ei tietenkään pyritä tyrmäämään toista, ja tekniikoita harjoitellaan kevyesti kaveriin tai kovaa tyynyihin.

Treeneissä täytyy olla läsnä – siis ihan koko ajan. Ajatuksen on oltava täysin keskittynyt nykyhetkeen: jos se harhailee, saa itse nyrkistä tai sohaisee kaverille mustan silmän. Se nollaa pään työpäivän jälkeen, ja työstressi jää treenisalille.

Muay thai on täydellinen vastakohta esimerkiksi juoksemiselle tai joogalle, joissa ei mitään muuta olekaan kuin aikaa ajatella (vaikka ei saisi ajatella, vaan pitäisi olla läsnä). Muay thai on minun meditaatiotani ja mikä parasta, meditoinnin ja kovan treenin saa suoritettua samalla.

Tänä päivänä ylisuorittamista jostain ihmeen syystä arvotetaan. Lähes kaikkien ystävieni ensimmäinen vastaus, kun kysyn, miten menee, on aina: ”No on aika stressaavaa töissä eikä oikein jaksaisi töiden jälkeen tehdä mitään”. Eikö me voitaisi jo vihdoin ymmärtää, että asiantuntijatyön tuottavuus ei parane ylipitkillä työpäivillä vaan sopivalla sekoituksella työtä, treeniä, lepoa ja hyvää ruokaa.

Namaste, Kop khun kha – hei ja kiitos!

Kirjoittaja Eveliina Salerma toimii Granlund Consulting Oy:ssa energiajohtamisen asiakkuuspäällikkönä.

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Rakennus kuntoremonttiin?

14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.

Blogi

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa

30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…

Blogi

LVI-suunnittelun pelikentillä

09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…

Blogi

Hiilikädenjäljen määrittämiseen ja laskemiseen tarvitaan yhteisiä käytäntöjä

09.02.2023 – Hiilikädenjäljen tavoitteena on osoittaa yksilöiden ja yritysten tuottamia positiivisia ympäristövaikutuksia asiakkaille tai koko yhteiskunnalle.

Blogi
Ulla Nykter, Granlund

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta

13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.

Blogi
Jari Innanen, Granlund

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon

11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.

Blogi

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas?

12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.

Blogi

Lopetetaanko energian haaskaus?

27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?

Blogi

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 isoa syytä!

20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…

Blogi

Mitä tietoa etsit?