
Granlundin ylläpitogurut Tommi ja Aki antavat kahdeksan hyvää vinkkiä toimivaan kiinteistöjen ylläpitoon – ihan ilmaiseksi!
1. Salkuta kohteet
Salkuttamalla voidaan määrittää tavoitteen mukainen huoltokirjan taso kullekin salkulle. Päätä, mitä tietoja kohteesta kerätään ja ylläpidetään. Mitä ylläpidon prosesseja otetaan käyttöön?
2. Määritä tarpeenmukaiset ylläpidon prosessit
Ykköstason kohteessa kannattaa vaatia vain parasta, mutta keskiverokohteessa perustaso voi olla täysin riittävä.
3. Kerää tiedot kohteesta ja keskity olennaiseen
Kaikkea tietoa ei kannata kerätä, sillä valtavan tietomassan ylläpitäminen on raskas prosessi. Kiinteistö-, rakennus- ja järjestelmätiedot toimivat ylläpidon prosessien keskeisinä lähtötietoina. Selvitä esimerkiksi, mitä huoltoja ja määräaikaistarkastuksia rakennuksessa tulee tehdä, jotta tarvittavat tiedot saadaan? Kiinteistönpidon asiantuntijat ovat kuin luotuja näiden asioiden selvittämiseen.
4. Integroi
Hyödynnä ja yhdistele eri järjestelmien välistä tietoa.
5. Prosessi ja järjestelmät samalle aaltopituudelle
Prosessien ja käytössä olevien järjestelmien yhteensopivuus loiventaa arjen stressikäyrää mukavasti.
6. Hyödynnä tietoa palveluiden hankinnassa
Mitä enemmän ajantasaista tietoa on käytettävissä tarjouspyyntövaiheessa, sitä mutkattomammin sujuu sopimuskausi. Nykyaikaisilla ohjelmistotyökaluilla tarjouspyyntömateriaali voidaan julkaista sähköisesti ja jalkauttaa sellaisenaan valitun palveluntuottajan käyttöön sopimuskauden alkaessa. Suorittamalla palveluiden mitoitus, voidaan myös varmistua siitä, että tarjotut resurssit ovat riittäviä.
7. Raportoi dynaamisesti
Johda ja kehitä ylläpitoa salkkutasolla hyödyntämällä nykyaikaisia BI-raportointityökaluja, joilla kerättyä tietoa voidaan murskata ja tarkastella eri näkökulmista sekä todentaa tehtyjen toimenpiteiden vaikuttavuus.
8. Huolehdi että tieto pysyy ajan tasalla
Markkinoilta on saatavissa useita asiantuntijapalveluita, kuten huoltokirjamanageeraus, auditointi- tai Capex-palveluita, jotka vapauttavat kiinteistönomistajan tiedon ylläpitämisen tuskasta.
Listan laatijat Tommi Söderström ja Aki Wickman toimivat Granlundilla ryhmäpäällikköinä. He tuntevat kiinteistöjen ylläpidon, huoltotoiminnan, laadunvarmistuksen ja kiinteistöjohtamisen ohjelmistomme kuin omat taskunsa.
Haluatko kuulla lisää?



Rakentamislain vaatimaan ilmastoselvitykseen kannattaa varautua ajoissa
15.04.2025 – Ilmastoselvitys tulee olemaan kaikille kiinteistö- ja rakennusalan toimijoille lähivuosina yhtä tuttu asia kuin energiatodistus on nyt. Tiedätkö, mitä rakentamislain uusi…
- Vastuullisuus

Miksi kulutusjousto on mahdollisuus myös kiinteistöille?
31.03.2025 – Kulutusjousto on kiinteistönomistajille ja rakennuttajille mielenkiintoinen uusi mahdollisuus säästää energiakustannuksissa ja saavuttaa jopa lisätuloja. Sääriippuvainen uusiutuvan energian tuotanto vaatii joustoa…
- Energia

Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja
19.03.2025 – Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi.

Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?
18.03.2025 – Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta. Pilottihankkeessamme testasimme luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.
- Korjausrakentaminen
- Suunnittelu
- Uudisrakentaminen
- Vastuullisuus

Mitä vankilahankkeet vaativat rakennuttajalta nykypäivänä?
12.03.2025 – Vankilahankkeiden vaativuutta kuvaa, että peruskorjauskohde voi olla yhtä aikaa suojeltu ja turvaluokiteltu, sijaita keskellä kaupunkia sekä sisältää useita laatu- ja…
- Korjausrakentaminen

Datakeskushankkeet tuovat kasvua Suomeen
05.03.2025 – Datakeskushankkeita on viime aikoina kritisoitu mediassa. On tärkeää nostaa esille faktoja, jotka ovat viimeaikaisesta keskustelusta unohtuneet.

Haitta-ainetutkimuksia voi tehdä myös rakenteita rikkomatta
03.03.2025 – Haitta-ainekartoitusten riskinä on, että joskus pistemäiset laboratorionäytteet johtavat harhaan: haitallisia aineita löytyy purkutöiden aikana arvioitua enemmän tai vähemmän. Mitä jos…
- Korjausrakentaminen

Ennakoivaa tukea tuulivoimaloiden kunnonhallintaan
04.02.2025 – Tuulivoimalat ovat vaativia infrarakenteita, joiden ennakoiva kunnossapito on erityisen tärkeää pohjoisissa olosuhteissa. Ennakoivassa kunnonhallinnassa voidaan hyödyntää dataa ja asiantuntijoiden rakennetietoutta,…
- Innovaatiot

Me väitämme: biodiversiteetti on seuraava iso juttu kiinteistöalalla
29.01.2025 – Luonto ja ilmasto ovat osa samaa järjestelmää. Luonnon monimuotoisuudesta povataan hiilipäästöjen rinnalle seuraavaa suurta huomion kohdetta kiinteistöalalla.
- Kiinteistöjohtaminen
- Vastuullisuus
- Ylläpito

Nyt on oikea hetki energiahankkeelle
28.01.2025 – Hyvin toteutettu energiatehokkuushanke kiinteistössä kannattaa kaikissa suhdanteissa ja rahoitustilanteissa. Nyt on hyvä hetki aloittaa suunnittelu ennen kuin hinnat taas nousevat…
- Energia