
Granlundin ylläpitogurut Tommi ja Aki antavat kahdeksan hyvää vinkkiä toimivaan kiinteistöjen ylläpitoon – ihan ilmaiseksi!
1. Salkuta kohteet
Salkuttamalla voidaan määrittää tavoitteen mukainen huoltokirjan taso kullekin salkulle. Päätä, mitä tietoja kohteesta kerätään ja ylläpidetään. Mitä ylläpidon prosesseja otetaan käyttöön?
2. Määritä tarpeenmukaiset ylläpidon prosessit
Ykköstason kohteessa kannattaa vaatia vain parasta, mutta keskiverokohteessa perustaso voi olla täysin riittävä.
3. Kerää tiedot kohteesta ja keskity olennaiseen
Kaikkea tietoa ei kannata kerätä, sillä valtavan tietomassan ylläpitäminen on raskas prosessi. Kiinteistö-, rakennus- ja järjestelmätiedot toimivat ylläpidon prosessien keskeisinä lähtötietoina. Selvitä esimerkiksi, mitä huoltoja ja määräaikaistarkastuksia rakennuksessa tulee tehdä, jotta tarvittavat tiedot saadaan? Kiinteistönpidon asiantuntijat ovat kuin luotuja näiden asioiden selvittämiseen.
4. Integroi
Hyödynnä ja yhdistele eri järjestelmien välistä tietoa.
5. Prosessi ja järjestelmät samalle aaltopituudelle
Prosessien ja käytössä olevien järjestelmien yhteensopivuus loiventaa arjen stressikäyrää mukavasti.
6. Hyödynnä tietoa palveluiden hankinnassa
Mitä enemmän ajantasaista tietoa on käytettävissä tarjouspyyntövaiheessa, sitä mutkattomammin sujuu sopimuskausi. Nykyaikaisilla ohjelmistotyökaluilla tarjouspyyntömateriaali voidaan julkaista sähköisesti ja jalkauttaa sellaisenaan valitun palveluntuottajan käyttöön sopimuskauden alkaessa. Suorittamalla palveluiden mitoitus, voidaan myös varmistua siitä, että tarjotut resurssit ovat riittäviä.
7. Raportoi dynaamisesti
Johda ja kehitä ylläpitoa salkkutasolla hyödyntämällä nykyaikaisia BI-raportointityökaluja, joilla kerättyä tietoa voidaan murskata ja tarkastella eri näkökulmista sekä todentaa tehtyjen toimenpiteiden vaikuttavuus.
8. Huolehdi että tieto pysyy ajan tasalla
Markkinoilta on saatavissa useita asiantuntijapalveluita, kuten huoltokirjamanageeraus, auditointi- tai Capex-palveluita, jotka vapauttavat kiinteistönomistajan tiedon ylläpitämisen tuskasta.
Listan laatijat Tommi Söderström ja Aki Wickman toimivat Granlundilla ryhmäpäällikköinä. He tuntevat kiinteistöjen ylläpidon, huoltotoiminnan, laadunvarmistuksen ja kiinteistöjohtamisen ohjelmistomme kuin omat taskunsa.
Haluatko kuulla lisää?



Näin laskemme hiilikädenjälkeämme
18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.
- Vastuullisuus

Rakennus kuntoremonttiin?
14.04.2023 – 1960–1980-lukujen rakennukset – siinä missä ihmisetkin – saattavat kaivata pientä kuntoremonttia. Keski-ikäinen rakennetekniikan asiantuntija lähti tapamaan ikätovereitaan.
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus

Rakennushankkeen vastuullisuus on kokonaisuuden hallintaa
30.03.2023 – Rakennushankkeelta vaadittava vastuullisuuspaletti on tänä päivänä laaja. Energiatehokkuuden ja sisäolosuhteiden lisäksi on otettava huomioon muun muassa ilmastonmuutokseen sopeutuminen ja pian…
- Vastuullisuus

LVI-suunnittelun pelikentillä
09.02.2023 – LVI-suunnittelija Tero Hietala kävi luokkakokouksessa. Tilanne pisti miettimään omaan työtä. ”Tuskin monikaan haaveilee pienenä LVI-suunnittelijan ammatista, mutta olen löytänyt siitä…
- suunnittelu
- Talotekniikka
- Työnantajakuva

Hiilikädenjäljen laskemiseen tarvitaan yhteisiä käytäntöjä
09.02.2023 – Hiilikädenjäljen tavoitteena on osoittaa yksilöiden ja yritysten tuottamia positiivisia ympäristövaikutuksia asiakkaille tai koko yhteiskunnalle.
- Vastuullisuus

EU-taksonomiaa ei kannata jättää huomiotta
13.01.2023 – EU:n kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmällä eli taksonomialla on vaikutusta rakennushankkeisiin. Taksonomian kriteerit on hyvä ottaa huomioon jo hankkeen suunnitteluvaiheessa.
- Energia
- Hiilineutraalius
- Vastuullisuus

Datakeskusten hukkalämpöä tulisi kierrättää enemmän kaukolämpöverkkoon
11.01.2023 – Energiatehokkaasti rakennetut datakeskukset ovat osa sähköverkon tehoreserviä. Kun datakeskukset hyödyntävät omana energialähteenään uusiutuvia energiamuotoja, voidaan pienentää myös hiilidioksidipäästöjä.
- Data ja digitalisaatio
- Energia
- suunnittelu

Suuren yrityksen energiakatselmus – pakollinen paha vai pelastusrengas
12.10.2022 – Suuren yrityksen energiakatselmus on tehokas tapa selvittää oman yrityksen energiatehokkuuden taso. Kun toimeen tartutaan nyt, ennätyskorkeat energiahinnat hirvittävät selvästi vähemmän.
- Energia

Lopetetaanko energian haaskaus?
27.09.2022 – Jokohan Suomen kiinteistöissä oltaisiin nyt valmiita tekemään järkeviä ja kannattavia energiansäästötoimia, jotka eivät vaadi isoja investointeja?
- Energia

Miksi 4D-aikataulutus kannattaa rakennushankkeessa? Tässä 3 syytä!
20.09.2022 – Kaikki rakennusalalla tietävät tunteen, kun hankkeen kustannukset ja aikataulu alkavat karkaamaan käsistä, hanke on myöhässä ja syiden etsiminen alkaa. Tilanne…
- suunnittelu