Hyppää sisältöön
Toimistot tyhjinä – korona vaikuttaa kiinteistöjen ylläpitoon

Toimistot tyhjinä – korona vaikuttaa kiinteistöjen ylläpitoon

24.3.2020 – Kiinteistöt ovat poikkeustilanteessa koronaepidemian edetessä. Tilojen käyttö ja ihmisten työtavat muuttuvat useissa rakennuksissa, joissakin toiminta lakkaa kokonaan. Asuinrakennuksissa tekniikka joutuu nyt aivan uuteen testiin, kun koko maailma on kotona.

Aihepiiri
Ylläpito
Jaa

Kuten niin monessa muussakin yrityksessä, myös Granlundilla asiantuntijat tekevät nyt töitä etänä enemmän kuin koskaan ennen. Toimistolla töitä tehdään vuoroissa, jotta porukka pystyy tekemään työnsä turvallisesti. 

Meille on tärkeää pitää käynnissä olevien hankkeiden ja kiinteistöjen ylläpidon pyörät pyörimässä niin normaalisti kuin mahdollista. Osaamisemme on kiinteistöjen omistajien ja kiinteistöjen ylläpidosta vastaavien ammattilaisten käytössä aivan kuten tavallisesti. 

Älä jätä rakennusta heitteille

Tyhjiäkään rakennuksia ei pidä jättää oman onnensa nojaan, jos halutaan, että niihin on mukava palata, kun arki palaa taas ennalleen. Sen sijaan niiden toiminta kannattaa sopeuttaa oikealle tasolle. Rakennuksen ohjausta voi säätää ja sen energiankulutusta optimoida, mutta kaikkia hanoja ei kannata paniikissa reivata kiinni. 

”Tilojen tyhjinä tai vaajalla käytöllä ollessa kesälle suunniteltuja huoltotoimenpiteitä voi harkita tehtäväksi ennakkoon”, vinkkaa ryhmäpäällikkö Mika Virkki.

Sairaaloissa syytä varautua suuriin ihmismääriin

Tilojen käyttö voi sairaalakiinteistöissä elää valitettavasti myös aivan toiseen ääripäähän, jos tilat tulevat epidemian edetessä kuormittumaan. Myös näissä tilanteissa talotekniikan oikealla käytöllä voidaan parantaa ihmisten vointia ja jaksamista.

“Varsinkin kesää kohti mentäessä täydellä kapasiteetilla toimivien sairaaloiden ja terveydenhuoltolaitosten on hyvä varautua hyvissä ajoin siihen, että järjestelmillä saadaan tuotettua potilastyöhön parhaiten sopivat olosuhteet myös kesähelteillä”, korostaa suunnittelujohtaja Tapani Idman Granlundin sairaalasuunnittelusta.

Uusia ohjeita alalle

Viime viikolla eurooppalaisten LVI-järjestöjen -liitto REHVA julkaisi yhteenvedon koronaviruksen leviämisestä ja torjunnasta rakennuksissa. Me Granlundilla seuraamme tämän kaltaisia ohjeita huolellisesti. Tässä REHVAN yleisohjeet koronan torjuntaan kiinteistöissä. Ohjeita tulee soveltaa tapauskohtaisesta kuhunkin kiinteistöön ja tilanteeseen sopiviksi.

ILMANVAIHTO

  • riittävä jatkuva ilmanvaihto 24/7 vähentää altistusta
  • ulkoilmaa ilmanvaihtoon mahdollisimman paljon
  • ei palautusilmaa
  • ikkunatuuletusta voidaan käyttää ilmanvaihdon lisäämiseksi

ILMANKOSTEUS

  • huoneilman kosteudella ei ole vaikutusta virukseen, kosteus hillitsee virusta vasta suhteellisen kosteuden ylittäessä 80 %
  • alhainen ilmankosteus heikentää hengitysteiden vastustuskykyä virukselle, ilman kosteuden säätely ei ole kuitenkaan tarpeen

LÄMPÖTILA

  • huonelämpötilalla ei ole merkitystä, lämpötila hillitsee virusta vasta yli 30 C lämpötiloissa

LAITTEET JA KANAVAT

  • mahdollisten vuotojen vuoksi regeneratiivista lämmöntalteenottoa vältettävä epidemian aikana
  • kanavien puhdistuksella ei ole merkitystä viruksen leviämisessä (pienet hiukkaset kulkevat ilman mukana, eivätkä tartu pintoihin)
  • ilmanvaihtolaitoksen suodattimilla ei ole merkitystä viruksen leviämisessä (hiukkaskoko on 80-160 nm)
  • huonekohtaisilla ilmanpuhdistimilla voidaan vaikuttaa viruspitoisuuteen huoneilmassa edellyttäen, että suodatin HEPA-tasoa

LUE LISÄÄ

FINVAC, Kiinteistöjen hoito Korona-viruksen leviämisen torjunnassa
Hyvinvointi ensimmäisenä myös haastavissa olosuhteissa
Granlund varautuu koronaviruksen osalta suosimalla etätyötä

Mika Virkki

Solutions Sales Manager, Nordics & Baltics
Granlund Oy

Tapani Idman

Liiketoimintajohtaja
Granlund Oy

Ilmastonmuutos kurittaa kiinteistöjä

22.04.2024 – Ilmastonmuutos on valitettava tosiasia, eikä sen seurauksilta voi välttyä: realisoituvat ilmastoriskit näkyvät meillä jo nyt – ja lisää on luvassa.…

Blogi

”Kaikkia pikkasen harmitti” – venyvä läpimenoaika on liian tuttu ilmiö

04.04.2024 – Kun seurasin sivusta pieleen mennyttä katkaisijoiden vaihtoa erään teollisuuslaitoksen muuntamorakennuksessa, mieleeni tuli vanha sanonta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Tässä…

Blogi

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

31.01.2024 – Kiinteistöalan tietojärjestelmät ovat usein vanhentuneita, eivätkä vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Vanhentuneet järjestelmät aiheuttavat pulmia kaikille, jotka tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa…

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Mitä tilojen toimivuuskysely kertoo terveydenhuollon tilojen käyttäjätyytyväisyydestä?

10.11.2023 – Terveydenhoidon rakennusprojekteille tehdään valmistumisen jälkeen taloudellinen loppuselvitys, mutta olisiko tarpeen toteuttaa myös toiminnallinen loppuselvitys? Vain kysymällä selviää, ovatko käyttäjät tyytyväisiä…

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Yritysten päästövähennystavoitteet vaativat enemmän myös hiilijalanjälkilaskennalta

24.10.2023 – Yritystason hiilijalanjälkilaskenta alkaa olla monelle jo arkipäivää, mutta päästöraportoinnin vaatimukset kasvavat koko ajan. Ihannetapauksessa hiilijalanjälkilaskenta tukee liiketoimintojen ja tuotteiden päästövaikutusten…

Blogi

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Mitä tietoa etsit?