Hyppää sisältöön
ReferenssitAalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

18.10.2023 – Aalto-yliopiston sähkötekniikan tutkimuslaboratoriolla on monia toiminnallisia vaatimuksia. Yliopistolla luotettiin Granlundin kokemukseen tutkimus- ja testaustilojen teollisuusautomaatio- ja teollisuussähkösuunnittelusta.

Toimialat
Teollisuus, Koulut ja oppilaitokset
Palvelut
Sähkösuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Rakennusautomaatiosuunnittelu
Paikkakunnat
Espoo
Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun uusi ePower Hub korvaa Otaniemessä vanhan sähkötekniikan laboratorion, jonka kunnossapito, huoltaminen ja varaosien saatavuus alkoi olla hankalaa.

“Sähkötekniikan tutkimuslaboratorio on kuuden eri professorin tutkimusryhmien käytössä, joten ison porukan kokeellinen tutkimus on riippuvainen sen toiminnasta”, kertoo Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun teknologiapäällikkö Petri Hyvönen.

ePower Hub parantaa yliopiston tilatehokkuutta, koska samat toiminnot mahtuvat nyt puolta pienempään tilaan. Myös uusi sijainti lähellä esimerkiksi konetekniikan opetusta tuo selviä synergiaetuja. Hyvösen mukaan tutkimuslaboratoriossa tehdään maailmanluokan tutkimusta.

Kuuden eri professorin tutkimusryhmät ovat riippuvaisia sähkötekniikan tutkimuslaboratorion toiminnasta.

Petri Hyvönen, teknologiapäällikkö, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu

“Tiloissa toimii muun muassa professori Anouar Belahcenin johtama Suurnopeuksiset sähkömekaaniset energianmuunnosjärjestelmät -huippuyksikkö, joka vastaa sähköistyvän maailman haasteisiin.”

Sähkötekniikan laboratorio muistuttaa teollisuuden testaus- ja koestusympäristöjä

Granlundin teollisuusasiantuntijat vastasivat sähkötekniikan tutkimuslaboratorion sähkösuunnittelusta ja automaatiosuunnittelusta sekä rakennuttajakonsultoinnista ja valvonnasta. Hyvösen mukaan Granlundin referenssit ja näytöt vastaavista tutkimusympäristöistä olivat vakuuttavat.

“Pystyimme luottamaan siihen, että homma onnistuu tällä porukalla.”

Tutkimuslaboratorion sähköistyksellä on hyvin vähän yhteistä kiinteistötekniikan kanssa. Siksi kohteessa sovellettiin Granlundin teollisuussähkön ja teollisuusautomaation suunnitteluosaamista sekä asiantuntijoita toimipisteverkostosta ympäri Suomen.

“Olemme toteuttaneet vaativia tutkimus-, testaus- ja koestusympäristöjä esimerkiksi ABB:lle ja Wärtsilälle“, kertoo Granlundin teollisuussähkö- ja automaatio-osaston johtaja Janne Rautio.

Granlundilla oli vakuuttavat referenssit ja näytöt vastaavista tutkimusympäristöistä.

Petri Hyvönen, teknologiapäällikkö, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu

Manuaaliohjauksesta moderniin teollisuusautomaatioon

Uusi sähkötekniikan laboratorio tarjoaa Aalto-yliopiston tutkijoille ja opiskelijoilla parasta mahdollista sähkö- ja automaatiotekniikkaa. Eri työpisteiden ohjauspaneeleja hallitaan automaatiojärjestelmällä, mikä merkitsee tilan käyttäjien kannalta siirtymistä pois vanhanaikaisesta manuaaliohjauksesta.

“Meidän oli huomioitava monia eri käyttötilanteita, ja siksi myös sähkö-, automaatio- ja turvajärjestelmien toiminnassa on paljon variaatioita”, kertoo Granlundin sähkösuunnittelun osastonjohtaja Pasi Poikonen.

Yksi vaativimmista tehtävistä oli määritellä eri lukitustiedot ohjelmateknisesti.

“Tekniikalla varmistettiin, että eri testauskeskuksia pystytään ohjaamaan yksilöidysti, muttei koskaan väärään aikaan, väärästä paikasta tai eri paikoista yhtä aikaa”, Rautio sanoo.

Käyttöliittymien määrä oli suuri, koska työpistekeskuksia on kymmenkunta. Jokaiseen niistä tarvittiin eri jännitteitä, taajuuksia, virtoja ja verkkoja. Erilaisia sähkölaitteita voidaankin nyt tutkia lähes millä tahansa jännitteellä aina 500 volttiin asti.

“Myös taajuutta voidaan säätää eri työpisteissä 30–100 hertsin välillä, ja tutkimukselle välttämätöntä puhdasta siniaaltoa luodaan varsin harvinaisella tahtigeneraattorilla”, kertoo Granlundin sähköosaston projektinjohtaja Marko Rajanen.

Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Sähköturvallisuus korostui tutkimus- ja opetustilan sähkösuunnittelussa

Sähkötekniikan tutkimuslaboratorio on opetuskäytössä, ja siksi sähköturvallisuus oli suunnittelussa ykkösasia. Vaaratilanteita ei saa tulla, vaikka käyttäjä tekisi jonkin virheen. Rajasen mukaan turvallisuusjärjestelmän ristiinlukituksilla huolehditaan siitä, ettei vääriä kytkentöjä ole mahdollista tehdä.

“Lisäksi turvallisuus varmistetaan työpisteiden läheltä löytyvillä hätäseis-piireillä ja -painikkeilla.”

Sähkötekniikan laboratoriossa on useita erotusmuuntajilla toisistaan erotettuja verkkoja: maadoitettuja ja maasta erotettuja verkkoja, verkkojen ohituksia sekä eri verkkojen valvontaa. Hyvösen mielestä uuden tutkimuslaboratorion sähköturvallisuuden hallinta on automaation ansiosta aikaisempaa helpompaa. Myös magneettipohjaiset hätäpainikkeet ovat helposti siirreltäviä.

Sähkötekniikan tutkimuslaboratorio otettiin tuotanto- ja opetuskäyttöön syyskuun alussa 2023. Aalto-yliopiston tutkijoiden ensimmäiset kommentit uudesta tutkimusympäristöstä ovat olleet myönteisiä. Kytkentöihin ja koejärjestelmien jännitteiseksi saamiseen kuluva aika on lyhentynyt selvästi.

“Myös vikatilanteiden selvittäminen on nopeutunut ja selkeytynyt huomattavasti, kun koko järjestelmä ja sen tila on nähtävissä automaatiojärjestelmän ohjauspaneeleilta”, Hyvönen toteaa.

Haluatko kuulla lisää?

ePower Hub

  • Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella sijaitseva uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio
  • Aikaisempi sähkötekninen laboratorio oli otettu käyttöön vuonna 1970
  • Sähkötekniikan ja automaation laitos keskittyy mm. mikrosysteemitekniikan, sähkötekniikan ja automaation tutkimiseen
  • Sähkötekniikan tutkimuslaboratorio vastaanotettiin kesäkuussa 2023 ja otettiin käyttöön syyskuussa

Granlundin palvelut

Pasi Poikonen

Osastonjohtaja, sähkösuunnittelu
Granlund Oy

Janne Rautio

Osastonjohtaja, teollisuussähkö- ja automaatio
Granlund Saimaa

Marko Rajanen

Projektinjohtaja
Granlund Oy

Tutustu muihin referensseihimme

Kuopio

Pohjois-Savon SOTE-uudistus toi mukanaan yli 400 uutta toimipaikkaa

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SOTE-uudistus toi Pohjois-Savon hyvinvointialueen kiinteistöjen ylläpitopäällikön Juha-Matti Horttanaisen työpöydälle valtavasti uutta tekemistä. Kiinteistöjä koskevan tiedon hallitsemisessa auttoi Granlund Manager.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kansallisteatterissa nautitaan upouudesta esitystekniikasta ja LVI-tekniikasta

Palvelu

LVI-suunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Energiasuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Kansallisteatteri avautui peruskorjauksen jälkeen taloteknisesti täysin uudistuneena. Teatterintekijät ja katsojat nauttivat huipputason esitystekniikasta, ja laadukkaat sisäolosuhteet tuntee jokaisella hengenvedolla.
Referenssi
Kuopio

KYS Uusi Sydän: Allianssimalli näyttää kyntensä 200 miljoonan sairaalahankkeessa

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

Kuopion suuri sairaalahanke KYS Uusi Sydän päätettiin toteuttaa allianssimallilla. Se oli onnistunut päätös, sillä hanke on edennyt aikataulussaan ja alle…
Referenssi
Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Koas otti kaiken hyödyn irti energiatodistusten kohdekierroksista

Palvelu

Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Toimiala

Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö (Koas) tilasi Granlundilta 17 kiinteistön energiatodistukset. Samalla vaivalla ja kohdekierroksilla kartoitettiin myös parhaat energiansäästökohteet.
Referenssi
Espoo

Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Palvelu

Sähkösuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Teollisuus, Koulut ja oppilaitokset

Aalto-yliopiston sähkötekniikan tutkimuslaboratoriolla on monia toiminnallisia vaatimuksia. Yliopistolla luotettiin Granlundin kokemukseen tutkimus- ja testaustilojen teollisuusautomaatio- ja teollisuussähkösuunnittelusta.
Referenssi
Imatra

Mitra tehostaa kiinteistöjohtamistaan Granlund Managerilla

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Mitran ja Granlundin yhteistyö laajenee, kun Mitra ottaa käyttöönsä Granlund Manager -ohjelmiston. Ohjelmiston käyttö tuo selkeyttä Mitran kiinteistöjohtamiseen ja tehostaa…
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energiatehokkaat ja viihtyisät tilat

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen hankekehitys

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Referenssi
Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Palvelu

Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Nesteen ylläpito-organisaatio saa tukea kiinteistöpäällikkö-palvelusta

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Teollisuus

Kiinteistöpäällikköpalvelut on kehitetty tilanteisiin, joissa lisäresursseja tarvitaan nopeasti. Ammattitaitoinen kiinteistöpäällikkö hallitsee homman itsenäisesti jo lyhyen perehdytyksen jälkeen.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

Palvelu

Kuntoarviot ja -tutkimukset, PTS, Huoltokirja

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SBB:n omistamissa hoivakiinteistöissä kuntoarvioilla on tärkeä tehtävä. Kuntoarviot auttavat pitämään pitkän tähtäimen suunnitelmat (PTS) ajan tasalla ja kunnossapidon kustannukset hallinnassa.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?