Hyppää sisältöön
ReferenssitAalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

18.10.2023 – Aalto-yliopiston sähkötekniikan tutkimuslaboratoriolla on monia toiminnallisia vaatimuksia. Yliopistolla luotettiin Granlundin kokemukseen tutkimus- ja testaustilojen teollisuusautomaatio- ja teollisuussähkösuunnittelusta.

Toimialat
Teollisuus, Koulut ja oppilaitokset
Palvelut
Sähkösuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Rakennusautomaatiosuunnittelu
Paikkakunnat
Espoo
Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun uusi ePower Hub korvaa Otaniemessä vanhan sähkötekniikan laboratorion, jonka kunnossapito, huoltaminen ja varaosien saatavuus alkoi olla hankalaa.

“Sähkötekniikan tutkimuslaboratorio on kuuden eri professorin tutkimusryhmien käytössä, joten ison porukan kokeellinen tutkimus on riippuvainen sen toiminnasta”, kertoo Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulun teknologiapäällikkö Petri Hyvönen.

ePower Hub parantaa yliopiston tilatehokkuutta, koska samat toiminnot mahtuvat nyt puolta pienempään tilaan. Myös uusi sijainti lähellä esimerkiksi konetekniikan opetusta tuo selviä synergiaetuja. Hyvösen mukaan tutkimuslaboratoriossa tehdään maailmanluokan tutkimusta.

Kuuden eri professorin tutkimusryhmät ovat riippuvaisia sähkötekniikan tutkimuslaboratorion toiminnasta.

Petri Hyvönen, teknologiapäällikkö, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu

“Tiloissa toimii muun muassa professori Anouar Belahcenin johtama Suurnopeuksiset sähkömekaaniset energianmuunnosjärjestelmät -huippuyksikkö, joka vastaa sähköistyvän maailman haasteisiin.”

Sähkötekniikan laboratorio muistuttaa teollisuuden testaus- ja koestusympäristöjä

Granlundin teollisuusasiantuntijat vastasivat sähkötekniikan tutkimuslaboratorion sähkösuunnittelusta ja automaatiosuunnittelusta sekä rakennuttajakonsultoinnista ja valvonnasta. Hyvösen mukaan Granlundin referenssit ja näytöt vastaavista tutkimusympäristöistä olivat vakuuttavat.

“Pystyimme luottamaan siihen, että homma onnistuu tällä porukalla.”

Tutkimuslaboratorion sähköistyksellä on hyvin vähän yhteistä kiinteistötekniikan kanssa. Siksi kohteessa sovellettiin Granlundin teollisuussähkön ja teollisuusautomaation suunnitteluosaamista sekä asiantuntijoita toimipisteverkostosta ympäri Suomen.

“Olemme toteuttaneet vaativia tutkimus-, testaus- ja koestusympäristöjä esimerkiksi ABB:lle ja Wärtsilälle“, kertoo Granlundin teollisuussähkö- ja automaatio-osaston johtaja Janne Rautio.

Granlundilla oli vakuuttavat referenssit ja näytöt vastaavista tutkimusympäristöistä.

Petri Hyvönen, teknologiapäällikkö, Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu

Manuaaliohjauksesta moderniin teollisuusautomaatioon

Uusi sähkötekniikan laboratorio tarjoaa Aalto-yliopiston tutkijoille ja opiskelijoilla parasta mahdollista sähkö- ja automaatiotekniikkaa. Eri työpisteiden ohjauspaneeleja hallitaan automaatiojärjestelmällä, mikä merkitsee tilan käyttäjien kannalta siirtymistä pois vanhanaikaisesta manuaaliohjauksesta.

“Meidän oli huomioitava monia eri käyttötilanteita, ja siksi myös sähkö-, automaatio- ja turvajärjestelmien toiminnassa on paljon variaatioita”, kertoo Granlundin sähkösuunnittelun osastonjohtaja Pasi Poikonen.

Yksi vaativimmista tehtävistä oli määritellä eri lukitustiedot ohjelmateknisesti.

“Tekniikalla varmistettiin, että eri testauskeskuksia pystytään ohjaamaan yksilöidysti, muttei koskaan väärään aikaan, väärästä paikasta tai eri paikoista yhtä aikaa”, Rautio sanoo.

Käyttöliittymien määrä oli suuri, koska työpistekeskuksia on kymmenkunta. Jokaiseen niistä tarvittiin eri jännitteitä, taajuuksia, virtoja ja verkkoja. Erilaisia sähkölaitteita voidaankin nyt tutkia lähes millä tahansa jännitteellä aina 500 volttiin asti.

“Myös taajuutta voidaan säätää eri työpisteissä 30–100 hertsin välillä, ja tutkimukselle välttämätöntä puhdasta siniaaltoa luodaan varsin harvinaisella tahtigeneraattorilla”, kertoo Granlundin sähköosaston projektinjohtaja Marko Rajanen.

Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Sähköturvallisuus korostui tutkimus- ja opetustilan sähkösuunnittelussa

Sähkötekniikan tutkimuslaboratorio on opetuskäytössä, ja siksi sähköturvallisuus oli suunnittelussa ykkösasia. Vaaratilanteita ei saa tulla, vaikka käyttäjä tekisi jonkin virheen. Rajasen mukaan turvallisuusjärjestelmän ristiinlukituksilla huolehditaan siitä, ettei vääriä kytkentöjä ole mahdollista tehdä.

“Lisäksi turvallisuus varmistetaan työpisteiden läheltä löytyvillä hätäseis-piireillä ja -painikkeilla.”

Sähkötekniikan laboratoriossa on useita erotusmuuntajilla toisistaan erotettuja verkkoja: maadoitettuja ja maasta erotettuja verkkoja, verkkojen ohituksia sekä eri verkkojen valvontaa. Hyvösen mielestä uuden tutkimuslaboratorion sähköturvallisuuden hallinta on automaation ansiosta aikaisempaa helpompaa. Myös magneettipohjaiset hätäpainikkeet ovat helposti siirreltäviä.

Sähkötekniikan tutkimuslaboratorio otettiin tuotanto- ja opetuskäyttöön syyskuun alussa 2023. Aalto-yliopiston tutkijoiden ensimmäiset kommentit uudesta tutkimusympäristöstä ovat olleet myönteisiä. Kytkentöihin ja koejärjestelmien jännitteiseksi saamiseen kuluva aika on lyhentynyt selvästi.

“Myös vikatilanteiden selvittäminen on nopeutunut ja selkeytynyt huomattavasti, kun koko järjestelmä ja sen tila on nähtävissä automaatiojärjestelmän ohjauspaneeleilta”, Hyvönen toteaa.

Haluatko kuulla lisää?

ePower Hub

  • Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella sijaitseva uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio
  • Aikaisempi sähkötekninen laboratorio oli otettu käyttöön vuonna 1970
  • Sähkötekniikan ja automaation laitos keskittyy mm. mikrosysteemitekniikan, sähkötekniikan ja automaation tutkimiseen
  • Sähkötekniikan tutkimuslaboratorio vastaanotettiin kesäkuussa 2023 ja otettiin käyttöön syyskuussa

Granlundin palvelut

Pasi Poikonen

Osastonjohtaja, sähkösuunnittelu
Granlund Oy

Janne Rautio

Osastonjohtaja, teollisuussähkö- ja automaatio
Granlund Saimaa

Marko Rajanen

Projektinjohtaja
Granlund Oy

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

Granlund sparraa HOK-Elantoa parempaan energiajohtamiseen

Palvelu

Energiajohtamisen palvelut, Talotekniikan optimointipalvelu

Toimiala

Liiketilat ja kauppa, Hotellit ja ravintolat

Granlundin sparraus energiajohtamisessa ja talotekniikan optimointi auttavat HOK-Elantoa saavuttamaan kunnianhimoiset tavoitteet energiatehokkuudessa.
Referenssi
Tampere

Hyvä yhteistyö varmisti vaativan TAYS psykiatrian uudisrakennushankkeen onnistumisen

Palvelu

Sairaalasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Palotekninen suunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

TAYS psykiatrian uudisrakennus vastaa tarkasti asiakkaiden ja henkilökunnan tarpeisiin. Onnistuneen lopputuloksen varmisti hyvä yhteistyö tilaajan, käyttäjien, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi
Aalto-yliopistolle suunniteltiin uusi sähkötekniikan tutkimuslaboratorio

Ylläpidon ulkoistus toi Kirkkonummelle säästöjä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Huollon johtaminen ja laadun seuranta, Kilpailutukset ja hankinnat

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kirkkonummen kunta ulkoisti Veikkolan alueen ylläpidon Granlundin tuella. Kilpailutuksessa valittu palveluntarjoaja on parantanut huollon laatua ja vähentänyt kustannuksia.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Taidemuseo Chappe on pieni timantti keskellä Tammisaarta

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Arkkitehtuuriltaan monimuotoinen Chappe sisältää nykytaiteen ohella innovatiivista talotekniikkaa pienissä ja tehokkaissa raameissa. Kaikki tekniikka suunniteltiin osaksi arkkitehtuuria, joka on taideteos…
Referenssi
Kajaani

Vahva luottamus on CSC:n kumppanuuden tukijalka

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Toiminnan varmistaminen ja käyttöönotto

Toimiala

Datakeskukset

CSC solmi Granlundin kanssa uuden puitesopimuksen, joka kattaa datakeskusten suunnittelun, konsultoinnin ja rakennuttamisen. Yhteistyötä on tehty yli 20 vuotta.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?