Hyppää sisältöön
ReferenssitLuken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

17.2.2023 – Luonnonvarakeskuksen Savonlinnan tutkimusyksikössä syntyy tietoa, jolla edistetään metsien terveyttä ja kasvua. Parahiksi kasvukauden kynnyksellä valmistuneessa erikoiskasvihuoneessa hallitaan tarkkaan lämpötilaa, ilmankosteutta ja valon intensiteettiä.

Toimialat
Teollisuus
Palvelut
Talotekniikkasuunnittelu
Jani Tuohimaa ja Mikko Tikkinen idätyshuoneessa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Savonlinnan tutkimusyksikössä toteutetaan monitieteellisiä hankkeita, joissa tutkitaan esimerkiksi metsänjalostusta ja keinoja metsäpuiden kasvun lisäämiseen. Tutkimustiedolla pyritään edistämään metsien terveyttä ja kasvua sekä niiden kykyä sitoa hiiltä. Uuden kasvukauden kynnyksellä Savonlinnaan valmistui moderni erikoiskasvihuone ”Kasvu2”, joka on kiinteässä yhteydessä muutama vuosi sitten käyttöön otettuun laboratorioon ”Kasvu1”.

Valmista piti olla kesäkuussa ennen kasvukauden alkua, tai tuotetut tutkimusaineistot olisivat menneet hukkaan.

Jani Tuohimaa

Tilojen tekniikka on suunniteltu alusta lähtien tutkimustyön ehdoilla. Erikoiskasvihuoneen LVI-, sähkö- ja automaatiotekniikassa luotettiin Granlundin paikallisiin suunnittelijoihin. Luken tutkijoilla ja granlundilaisilla oli vanhastaan kokemusta yhteistyöstä.

“Vuorovaikutus sujui hyvin jo laboratoriomme suunnittelussa, joten meidän oli helppo lähteä yhdessä seuraavaankin hankkeeseen”, sanoo Luken tutkija Mikko Tikkinen.

Tikkinen kertoo, että erikoiskasvihuoneen yhdistäminen laboratorioon on Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus, joka tuo monia synergiaetuja. Esimerkiksi aineistojen siirtäminen on helppoa kasvatustilojen ja laboratorion välillä. Lähin vastaavanlainen tutkimusyksikkö löytyy Norjasta.

Kasveille luodaan sopivat olosuhteet talvesta tropiikin lämpöön

Erikoiskasvihuone sisältää sekä kasvatustilat että aineistopalvelutilat, joissa muun muassa käsitellään, kuivataan ja säilytetään kenttäkokeista saatuja näytteitä, kuten siemeniä. Kaikki toiminnot piti mahduttaa tontin kokoiseen rakennukseen, eikä aikataulussa ollut joustoa.

“Valmista piti olla kesäkuussa ennen kasvukauden alkua, tai tuotetut tutkimusaineistot olisivat menneet hukkaan”, kertoo olosuhdetilojen laitteiston suunnitellut Jani Tuohimaa Granlundilta.

Kaikissa tiloissa hallitaan tarkkaan esimerkiksi lämpötilaa, ilmankosteutta ja valon intensiteettiä. Yhdessä tilassa olosuhteet voivat vastata talven nollakelejä ja toisessa tropiikin lämpöä.

Kasvatustilat on eristetty täysin ulkoilmasta ja varusteltu vastaanottamaan luontoon kuulumattomia kasvitauteja, tuhohyönteisiä ja kasveja. Esimerkiksi siemeniä tai siitepölyä ei saa päästä tilojen ulkopuolelle, siksi ilmanvaihdolla hallitaan eri tilojen painesuhteita.

Kasvihuoneella on käytössä Suomen ensimmäinen jätteitä murskaava autoklaavi.

“138-asteiseksi kuumennettu höyry tuhoaa jätteestä jopa mikrobit, minkä jälkeen jäte voidaan käsitellä biojätteen joukossa. Autoklaavissa voidaan käsitellä myös kasvatustilojen jätevedet”, Tuohimaa sanoo.

Rakennusautomaatio tekee tekniikan hallinnasta helppoa

Granlundin rakennusautomaatiosuunnittelija Anna Putkonen vertaa uuden tutkimuskasvihuoneen kiinteistöautomaatiota teollisuuslaitoksen prosessiautomaatiojärjestelmään. Sen on yhdistettävä tilojen monimutkainen tekniikka ja laitekanta niin, että kokonaisuuden hallinta on käyttäjille helppoa.

”Haastavinta oli saada kaikki prosessiautomaatio-, LVI- ja sähköjärjestelmät sekä olosuhdemittaukset liitettyä yhteen automaatiojärjestelmään.”

Käyttäjäystävällisen automaation ansiosta tutkijoiden on helppo ohjata eri tilojen ja kasvualustojen jäähdytystä, lämmitystä, ilmanvaihtoa ja jätevesien käsittelyä. Samalla järjestelmällä säädetään myös varjostus- ja pimennysverhoja sekä erilaisen puumateriaalin kuivatusta. Kuivatukseen suunniteltiin oma tilansa, jonka eristys vastaa suomalaista saunaa.

“Niin sanottuun käpyhuoneeseen ohjataan enintään 60-asteista ilmaa, joka kuivattaa eri materiaalit juuri niille sopivalla nopeudella”, kertoo Granlundin LVI-suunnittelija Mikko Hasanen.

Mikko Tikkisen mukaan kuivaamotilat ovat saaneet käyttäjiltä erityiskiitosta, samoin tekniikan helppokäyttöisyys. “Kokonaisuus on selvästi suunniteltu tutkimuksen näkökulmasta.”

Luotettava tekniikka tukee tutkijoiden arkea ja tuo mielenrauhaa. Enää tutkijoiden ei tarvitse murehtia loma-aikoina sulakkeiden palamista ja viikkojen työn valumista hukkaan.

“Kiinteistöstä huolehtimisen sijaan saamme keskittyä tutkimuksen tekemiseen”, Tikkinen sanoo.

Haluatko kuulla lisää?

Luonnonvarakeskuksen uudet tilat Savonlinnassa

  • Savonlinnan yksikkö on yksi Luonnonvarakeskuksen 22 toimipaikasta
  • Kasvu1 (2019) sisältää laboratorion ja Kasvu2 (2022) aineistopalvelu- ja kasvatustilat
  • Uudet tilat korvasivat Punkaharjulla aikaisemmin sijainneen laboratorion ja kasvihuoneen
  • Laajennuksen kerrosala 565 m²
  • Kustannusarvio on noin 2,8 M€
  • Rakennuttajana toimi Savonlinnan Yritystilat Oy
  • Tilojen vuokralainen on Senaatti-kiinteistöt, joka vuokraa tilat edelleen Lukelle

Granlundin palvelut Luken Kasvu2:n hankkeessa

Haastavinta oli saada kaikki prosessiautomaatio-, LVI- ja sähköjärjestelmät sekä olosuhdemittaukset liitettyä yhteen automaatiojärjestelmään.

Anna Putkonen

Jani Tuohimaa

Aluetoimiston johtaja, Savonlinna
Granlund Kuopio Oy

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

Toimistosta päiväkodiksi – Päiväkoti Roba sai energistahokkaat ja viihtyisät tilat

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Talotekninen hankekehitys

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Referenssi
Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Leppävirran energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia ja pienentää hiilipäästöjä

Palvelu

Energiatehokkuushankkeet

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Leppävirran kunnan laaja energiankierrätysjärjestelmä säästää kustannuksia Vokkolan liikunta-alueella. Energiankierrätys säästää Leppävirralla 4700 megawattituntia lämpöä, mikä vastaa yli 230 kaukolämpökodin vuosikulutusta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Nesteen ylläpito-organisaatio saa tukea kiinteistöpäällikkö-palvelusta

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Teollisuus

Kiinteistöpäällikköpalvelut on kehitetty tilanteisiin, joissa lisäresursseja tarvitaan nopeasti. Ammattitaitoinen kiinteistöpäällikkö hallitsee homman itsenäisesti jo lyhyen perehdytyksen jälkeen.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kuntoarviot tukevat SBB:n hoivakiinteistöjen kunnossapidon hallintaa ja budjetointia

Palvelu

Kuntoarviot ja -tutkimukset, PTS, Huoltokirja

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SBB:n omistamissa hoivakiinteistöissä kuntoarvioilla on tärkeä tehtävä. Kuntoarviot auttavat pitämään pitkän tähtäimen suunnitelmat (PTS) ajan tasalla ja kunnossapidon kustannukset hallinnassa.
Referenssi
Jyväskylä

Granlund Manager tukee Moventaksen vastuullisuusraportointia

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Teollisuus

Moventas hyödyntää Granlund Manageria tuuliturbiinien vaihteiden huoltotehtaallaan Jyväskylässä. Sähköisen huoltokirjan lisäksi ohjelmisto helpottaa energia-, vesi- ja jäteseurantaa sekä vastuullisuusraportointia.
Referenssi
OYS 2030
Oulu

Allianssimalli tuo Oulun yliopistollisen sairaalan uudistumiseen ketteryyttä

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Tele- ja turvasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Valaistussuunnittelu

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

OYS 2030 -uudistamisohjelma on hyvässä vauhdissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa otetaan käyttöön huippuälykästä tekniikkaa ja valmistaudutaan samalla tekoälyn hyödyntämiseen.
Referenssi
Swing House, Espoo (Kuva: Kuvio)
Helsinki, pääkonttori

Käyttäjien hyvinvointi korostui Swing Housen suunnittelussa

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Valaistussuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Energiasuunnittelu, Talotekniikan konsultointi

Toimiala

Hotellit ja ravintolat

Toimisto- ja hotellikokonaisuus Swing Housen talotekniikka valjastettiin alusta alkaen tukemaan tilaajan liiketoiminnan tavoitteita. Käyttäjien hyvinvointiin on panostettu, mistä kertoo Suomen…
Referenssi
Varkaus

ANDRITZ sai Varkauteen historiallisen suuren 1,5 hehtaarin tuotantohallin

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta

Toimiala

Teollisuus

ANDRITZin uusi konepajahalli Varkaudessa oli projektin toimijoille historiallisen suuri hallihanke. Granlund Kuopion talotekniikkavalvojat toivat osaamisensa mukaan hankkeeseen.
Referenssi
Lappeenranta

Assi Groupin kolmas toimistotalo valmistui aikataulussa ja budjetissa

Palvelu

Rakennuttaminen ja valvonta, Kustannusohjaus

Toimiala

Toimistot

Assi Groupilla on nyt kolmen modernin toimistotalon kokonaisuus keskeisellä paikalla Lappeenrannan keskustassa. Kaikkien niiden rakennuttamisessa on luotettu Granlundin asiantuntijoihin.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

HUS seuraa hissien huoltoa ja ylläpitoa Granlund Managerilla

Palvelu

Granlund Manager -integraatiot, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUS, KONE ja Granlund toteuttivat yhdessä ohjelmistointegraation, jonka ansiosta kaikkien KONEen huollon piirissä olevien hissien, liukuportaiden ja automaattiovien huoltotiedot löytyvät…
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?