Hyppää sisältöön
ReferenssitLuken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

17.2.2023 – Luonnonvarakeskuksen Savonlinnan tutkimusyksikössä syntyy tietoa, jolla edistetään metsien terveyttä ja kasvua. Parahiksi kasvukauden kynnyksellä valmistuneessa erikoiskasvihuoneessa hallitaan tarkkaan lämpötilaa, ilmankosteutta ja valon intensiteettiä.

Toimialat
Teollisuus
Palvelut
Talotekniikkasuunnittelu
Jani Tuohimaa ja Mikko Tikkinen idätyshuoneessa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Savonlinnan tutkimusyksikössä toteutetaan monitieteellisiä hankkeita, joissa tutkitaan esimerkiksi metsänjalostusta ja keinoja metsäpuiden kasvun lisäämiseen. Tutkimustiedolla pyritään edistämään metsien terveyttä ja kasvua sekä niiden kykyä sitoa hiiltä. Uuden kasvukauden kynnyksellä Savonlinnaan valmistui moderni erikoiskasvihuone ”Kasvu2”, joka on kiinteässä yhteydessä muutama vuosi sitten käyttöön otettuun laboratorioon ”Kasvu1”.

Valmista piti olla kesäkuussa ennen kasvukauden alkua, tai tuotetut tutkimusaineistot olisivat menneet hukkaan.

Jani Tuohimaa

Tilojen tekniikka on suunniteltu alusta lähtien tutkimustyön ehdoilla. Erikoiskasvihuoneen LVI-, sähkö- ja automaatiotekniikassa luotettiin Granlundin paikallisiin suunnittelijoihin. Luken tutkijoilla ja granlundilaisilla oli vanhastaan kokemusta yhteistyöstä.

“Vuorovaikutus sujui hyvin jo laboratoriomme suunnittelussa, joten meidän oli helppo lähteä yhdessä seuraavaankin hankkeeseen”, sanoo Luken tutkija Mikko Tikkinen.

Tikkinen kertoo, että erikoiskasvihuoneen yhdistäminen laboratorioon on Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus, joka tuo monia synergiaetuja. Esimerkiksi aineistojen siirtäminen on helppoa kasvatustilojen ja laboratorion välillä. Lähin vastaavanlainen tutkimusyksikkö löytyy Norjasta.

Kasveille luodaan sopivat olosuhteet talvesta tropiikin lämpöön

Erikoiskasvihuone sisältää sekä kasvatustilat että aineistopalvelutilat, joissa muun muassa käsitellään, kuivataan ja säilytetään kenttäkokeista saatuja näytteitä, kuten siemeniä. Kaikki toiminnot piti mahduttaa tontin kokoiseen rakennukseen, eikä aikataulussa ollut joustoa.

“Valmista piti olla kesäkuussa ennen kasvukauden alkua, tai tuotetut tutkimusaineistot olisivat menneet hukkaan”, kertoo olosuhdetilojen laitteiston suunnitellut Jani Tuohimaa Granlundilta.

Kaikissa tiloissa hallitaan tarkkaan esimerkiksi lämpötilaa, ilmankosteutta ja valon intensiteettiä. Yhdessä tilassa olosuhteet voivat vastata talven nollakelejä ja toisessa tropiikin lämpöä.

Kasvatustilat on eristetty täysin ulkoilmasta ja varusteltu vastaanottamaan luontoon kuulumattomia kasvitauteja, tuhohyönteisiä ja kasveja. Esimerkiksi siemeniä tai siitepölyä ei saa päästä tilojen ulkopuolelle, siksi ilmanvaihdolla hallitaan eri tilojen painesuhteita.

Kasvihuoneella on käytössä Suomen ensimmäinen jätteitä murskaava autoklaavi.

“138-asteiseksi kuumennettu höyry tuhoaa jätteestä jopa mikrobit, minkä jälkeen jäte voidaan käsitellä biojätteen joukossa. Autoklaavissa voidaan käsitellä myös kasvatustilojen jätevedet”, Tuohimaa sanoo.

Rakennusautomaatio tekee tekniikan hallinnasta helppoa

Granlundin rakennusautomaatiosuunnittelija Anna Putkonen vertaa uuden tutkimuskasvihuoneen kiinteistöautomaatiota teollisuuslaitoksen prosessiautomaatiojärjestelmään. Sen on yhdistettävä tilojen monimutkainen tekniikka ja laitekanta niin, että kokonaisuuden hallinta on käyttäjille helppoa.

”Haastavinta oli saada kaikki prosessiautomaatio-, LVI- ja sähköjärjestelmät sekä olosuhdemittaukset liitettyä yhteen automaatiojärjestelmään.”

Käyttäjäystävällisen automaation ansiosta tutkijoiden on helppo ohjata eri tilojen ja kasvualustojen jäähdytystä, lämmitystä, ilmanvaihtoa ja jätevesien käsittelyä. Samalla järjestelmällä säädetään myös varjostus- ja pimennysverhoja sekä erilaisen puumateriaalin kuivatusta. Kuivatukseen suunniteltiin oma tilansa, jonka eristys vastaa suomalaista saunaa.

“Niin sanottuun käpyhuoneeseen ohjataan enintään 60-asteista ilmaa, joka kuivattaa eri materiaalit juuri niille sopivalla nopeudella”, kertoo Granlundin LVI-suunnittelija Mikko Hasanen.

Mikko Tikkisen mukaan kuivaamotilat ovat saaneet käyttäjiltä erityiskiitosta, samoin tekniikan helppokäyttöisyys. “Kokonaisuus on selvästi suunniteltu tutkimuksen näkökulmasta.”

Luotettava tekniikka tukee tutkijoiden arkea ja tuo mielenrauhaa. Enää tutkijoiden ei tarvitse murehtia loma-aikoina sulakkeiden palamista ja viikkojen työn valumista hukkaan.

“Kiinteistöstä huolehtimisen sijaan saamme keskittyä tutkimuksen tekemiseen”, Tikkinen sanoo.

Haluatko kuulla lisää?

Luonnonvarakeskuksen uudet tilat Savonlinnassa

  • Savonlinnan yksikkö on yksi Luonnonvarakeskuksen 22 toimipaikasta
  • Kasvu1 (2019) sisältää laboratorion ja Kasvu2 (2022) aineistopalvelu- ja kasvatustilat
  • Uudet tilat korvasivat Punkaharjulla aikaisemmin sijainneen laboratorion ja kasvihuoneen
  • Laajennuksen kerrosala 565 m²
  • Kustannusarvio on noin 2,8 M€
  • Rakennuttajana toimi Savonlinnan Yritystilat Oy
  • Tilojen vuokralainen on Senaatti-kiinteistöt, joka vuokraa tilat edelleen Lukelle

Granlundin palvelut Luken Kasvu2:n hankkeessa

Haastavinta oli saada kaikki prosessiautomaatio-, LVI- ja sähköjärjestelmät sekä olosuhdemittaukset liitettyä yhteen automaatiojärjestelmään.

Anna Putkonen

Jani Tuohimaa

Aluetoimiston johtaja, Savonlinna
Granlund Kuopio Oy

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

HUS seuraa hissien huoltoa ja ylläpitoa ennakoivasti Granlund Managerilla

Palvelu

Granlund Manager -integraatiot, Granlund Manager -ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

HUS, KONE ja Granlund toteuttivat yhdessä ohjelmistointegraation, jonka ansiosta kaikkien KONEen huollon piirissä olevien hissien, liukuportaiden ja automaattiovien huoltotiedot löytyvät…
Referenssi
Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Teollisuus

Luonnonvarakeskuksen Savonlinnan tutkimusyksikössä syntyy tietoa, jolla edistetään metsien terveyttä ja kasvua. Parahiksi kasvukauden kynnyksellä valmistuneessa erikoiskasvihuoneessa hallitaan tarkkaan lämpötilaa, ilmankosteutta…
Referenssi
Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa otettiin korjausvelka hallintaan

Palvelu

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Toimiala

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Granlund auttaa Senaatti-kiinteistöjä kunnossapidon hallinnassa Niuvanniemen sairaalan rakennuksissa. Ajantasainen PTS-tieto löytyy helposti ja nopeasti yhdestä paikasta.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Elinkaari- ja allianssikouluihin suunnitellaan kestävää ja käyttäjäystävällistä tekniikkaa

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Ympäristösertifioinnit

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Granlundin suunnittelijat varmistavat elinkaari- ja allianssikouluissa hyvät sisäolosuhteet, energiatehokkaat järjestelmät ja elinkaarikestävät materiaalivalinnat. Myös talotekniikan huollettavuutta mietitään jo suunnittelun aikana.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Hartela ja Granlund loivat yhdessä talotekniikan kumppanuusmallin

Palvelu

Talotekniikkasuunnittelu, Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, Hankekehitys ja -konsultointi

Toimiala

Teollisuus

Hartela varmistaa kohteidensa talotekniikan onnistumisen uudenlaisella kumppanuudella Granlundin kanssa. Aikataulu-, laatu- ja vastuullisuustavoitteet on määritelty tarkkaan.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Climecon kertoo ilmanvaihtoratkaisujen tuotekohtaiset hiilipäästöt EPD-selosteilla

Palvelu

Tuoteteollisuuden vastuullisuus ja EPD

Toimiala

Teollisuus

Climecon teetti ensimmäisten talotekniikkatoimijoiden joukossa EPD-ympäristöselosteet suosituimmille ilmanvaihtoratkaisuilleen. Tavoitteena on kertoa avoimesti tuotteiden hiilipäästöistä ja tarjota näin lisäarvoa asiakkaille.
Referenssi
Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Helsingin Sataman omaisuudenhallinta sai selkeän yhteisen suunnan

Palvelu

Kiinteistöjohtaminen

Toimiala

Liikenne ja logistiikka

Helsingin Sataman uusi omaisuudenhallinnan elinkaaristrategia selkeyttää vastuita eri toimijoiden välillä. Toimintamallit ja käytännöt yhdenmukaistetaan kaikilla liiketoiminta-alueilla.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Suomen ensimmäiselle kvanttitietokoneelle suunniteltiin sopiva tila

Palvelu

Talotekninen rakennuttaminen ja valvonta, LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Due Diligence -palvelut, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Kvanttitietokoneet ovat kehitteillä olevia tietokoneita, joiden laskentateho lupaa vastauksia tällä hetkellä mahdottomiin tehtäviin. Granlundin datakeskustiimi vastasi IQM:n kvanttitietokonetilan suunnittelusta ja…
Referenssi
Lappeenranta

Lapset osallistuivat päiväkodin suunnitteluun Lappeenrannassa

Palvelu

Hankekehitys ja -konsultointi, Arkkitehtisuunnittelu, Sähkösuunnittelu, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Nykyaikainen päiväkoti on paikka, jossa lasten toivotaan kasvavan kiireettä ja uskovan unelmiin. Lappeenrannan historialliselle Rakuunamäelle suunniteltiin päiväkoti yhdessä lasten kanssa.
Referenssi
Kuopio

Tiedot Iisalmen Terveyskampuksen talotekniikasta löytyvät nopeasti yhdestä paikasta

Palvelu

Granlund Manager -ohjelmisto, LVI-suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Sairaalasuunnittelu, Laitetiedon hallinta

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Granlund yhdisti Iisalmen uuden Terveyskampuksen laitetiedot yhteen järjestelmään. Kaikki ylläpidossa tarvittava tieto löytyy nyt kätevästi Granlund Managerista.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?