Hyppää sisältöön
ReferenssitLuken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

17.2.2023 – Luonnonvarakeskuksen Savonlinnan tutkimusyksikössä syntyy tietoa, jolla edistetään metsien terveyttä ja kasvua. Parahiksi kasvukauden kynnyksellä valmistuneessa erikoiskasvihuoneessa hallitaan tarkkaan lämpötilaa, ilmankosteutta ja valon intensiteettiä.

Toimialat
Teollisuus
Palvelut
Talotekniikkasuunnittelu
Jani Tuohimaa ja Mikko Tikkinen idätyshuoneessa.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Savonlinnan tutkimusyksikössä toteutetaan monitieteellisiä hankkeita, joissa tutkitaan esimerkiksi metsänjalostusta ja keinoja metsäpuiden kasvun lisäämiseen. Tutkimustiedolla pyritään edistämään metsien terveyttä ja kasvua sekä niiden kykyä sitoa hiiltä. Uuden kasvukauden kynnyksellä Savonlinnaan valmistui moderni erikoiskasvihuone ”Kasvu2”, joka on kiinteässä yhteydessä muutama vuosi sitten käyttöön otettuun laboratorioon ”Kasvu1”.

Valmista piti olla kesäkuussa ennen kasvukauden alkua, tai tuotetut tutkimusaineistot olisivat menneet hukkaan.

Jani Tuohimaa

Tilojen tekniikka on suunniteltu alusta lähtien tutkimustyön ehdoilla. Erikoiskasvihuoneen LVI-, sähkö- ja automaatiotekniikassa luotettiin Granlundin paikallisiin suunnittelijoihin. Luken tutkijoilla ja granlundilaisilla oli vanhastaan kokemusta yhteistyöstä.

“Vuorovaikutus sujui hyvin jo laboratoriomme suunnittelussa, joten meidän oli helppo lähteä yhdessä seuraavaankin hankkeeseen”, sanoo Luken tutkija Mikko Tikkinen.

Tikkinen kertoo, että erikoiskasvihuoneen yhdistäminen laboratorioon on Euroopan mittakaavassa ainutlaatuinen kokonaisuus, joka tuo monia synergiaetuja. Esimerkiksi aineistojen siirtäminen on helppoa kasvatustilojen ja laboratorion välillä. Lähin vastaavanlainen tutkimusyksikkö löytyy Norjasta.

Kasveille luodaan sopivat olosuhteet talvesta tropiikin lämpöön

Erikoiskasvihuone sisältää sekä kasvatustilat että aineistopalvelutilat, joissa muun muassa käsitellään, kuivataan ja säilytetään kenttäkokeista saatuja näytteitä, kuten siemeniä. Kaikki toiminnot piti mahduttaa tontin kokoiseen rakennukseen, eikä aikataulussa ollut joustoa.

“Valmista piti olla kesäkuussa ennen kasvukauden alkua, tai tuotetut tutkimusaineistot olisivat menneet hukkaan”, kertoo olosuhdetilojen laitteiston suunnitellut Jani Tuohimaa Granlundilta.

Kaikissa tiloissa hallitaan tarkkaan esimerkiksi lämpötilaa, ilmankosteutta ja valon intensiteettiä. Yhdessä tilassa olosuhteet voivat vastata talven nollakelejä ja toisessa tropiikin lämpöä.

Kasvatustilat on eristetty täysin ulkoilmasta ja varusteltu vastaanottamaan luontoon kuulumattomia kasvitauteja, tuhohyönteisiä ja kasveja. Esimerkiksi siemeniä tai siitepölyä ei saa päästä tilojen ulkopuolelle, siksi ilmanvaihdolla hallitaan eri tilojen painesuhteita.

Kasvihuoneella on käytössä Suomen ensimmäinen jätteitä murskaava autoklaavi.

“138-asteiseksi kuumennettu höyry tuhoaa jätteestä jopa mikrobit, minkä jälkeen jäte voidaan käsitellä biojätteen joukossa. Autoklaavissa voidaan käsitellä myös kasvatustilojen jätevedet”, Tuohimaa sanoo.

Rakennusautomaatio tekee tekniikan hallinnasta helppoa

Granlundin rakennusautomaatiosuunnittelija Anna Putkonen vertaa uuden tutkimuskasvihuoneen kiinteistöautomaatiota teollisuuslaitoksen prosessiautomaatiojärjestelmään. Sen on yhdistettävä tilojen monimutkainen tekniikka ja laitekanta niin, että kokonaisuuden hallinta on käyttäjille helppoa.

”Haastavinta oli saada kaikki prosessiautomaatio-, LVI- ja sähköjärjestelmät sekä olosuhdemittaukset liitettyä yhteen automaatiojärjestelmään.”

Käyttäjäystävällisen automaation ansiosta tutkijoiden on helppo ohjata eri tilojen ja kasvualustojen jäähdytystä, lämmitystä, ilmanvaihtoa ja jätevesien käsittelyä. Samalla järjestelmällä säädetään myös varjostus- ja pimennysverhoja sekä erilaisen puumateriaalin kuivatusta. Kuivatukseen suunniteltiin oma tilansa, jonka eristys vastaa suomalaista saunaa.

“Niin sanottuun käpyhuoneeseen ohjataan enintään 60-asteista ilmaa, joka kuivattaa eri materiaalit juuri niille sopivalla nopeudella”, kertoo Granlundin LVI-suunnittelija Mikko Hasanen.

Mikko Tikkisen mukaan kuivaamotilat ovat saaneet käyttäjiltä erityiskiitosta, samoin tekniikan helppokäyttöisyys. “Kokonaisuus on selvästi suunniteltu tutkimuksen näkökulmasta.”

Luotettava tekniikka tukee tutkijoiden arkea ja tuo mielenrauhaa. Enää tutkijoiden ei tarvitse murehtia loma-aikoina sulakkeiden palamista ja viikkojen työn valumista hukkaan.

“Kiinteistöstä huolehtimisen sijaan saamme keskittyä tutkimuksen tekemiseen”, Tikkinen sanoo.

Haluatko kuulla lisää?

Luonnonvarakeskuksen uudet tilat Savonlinnassa

  • Savonlinnan yksikkö on yksi Luonnonvarakeskuksen 22 toimipaikasta
  • Kasvu1 (2019) sisältää laboratorion ja Kasvu2 (2022) aineistopalvelu- ja kasvatustilat
  • Uudet tilat korvasivat Punkaharjulla aikaisemmin sijainneen laboratorion ja kasvihuoneen
  • Laajennuksen kerrosala 565 m²
  • Kustannusarvio on noin 2,8 M€
  • Rakennuttajana toimi Savonlinnan Yritystilat Oy
  • Tilojen vuokralainen on Senaatti-kiinteistöt, joka vuokraa tilat edelleen Lukelle

Granlundin palvelut Luken Kasvu2:n hankkeessa

Haastavinta oli saada kaikki prosessiautomaatio-, LVI- ja sähköjärjestelmät sekä olosuhdemittaukset liitettyä yhteen automaatiojärjestelmään.

Anna Putkonen

Jani Tuohimaa

Projektipäällikkö, LVI
Granlund Kuopio

Tutustu muihin referensseihimme

Helsinki, pääkonttori

Aviapolikseen ainutlaatuinen alue-energiaratkaisu

Palvelu

Konsultointi, Energiakonsultointi, Energiasuunnittelu

Toimiala

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

AVIA Real Estate toteuttaa Aviapolikseen ainutlaatuisen alue-energiaratkaisun yhteistyössä Vantaan Energian kanssa. Teknisesti joustava ja kustannustehokas hybridiratkaisu skaalautuu alueelta toiselle.
Referenssi
Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Integraatiot tuovat tehokkuutta Lappeenrannan Toimitilojen arkeen

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Integraatiot

Toimiala

Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Lappeenrannassa haluttiin varmistaa, että järjestelmät palvelevat omaisuuden hallintaa ja kiinteistöjohtamista parhaalla mahdollisella tavalla. Tavoitteena oli, että tieto päivitetään yhteen järjestelmään,…
Referenssi
Kokkola

Kokkolan Urheilupuistosta tulossa energiatehokkuuden edelläkävijä

Palvelu

Energiasuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Urheilu

Kokkolan Urheilupuiston työmaa lähtee näyttävästi käyntiin allianssin voimin helmikuussa 2024. Luvassa on energiamielessä erittäin jännä kokonaisuus.
Referenssi
Lappeenranta

Sampon uusi päärakennus ihastuttaa valolla ja väreillä

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu

Toimiala

Koulut ja oppilaitokset

Saimaan ammattiopisto Sampo sai uuden maamerkin, kun Granlundin arkkitehdit suunnittelivat opiston käyttöön valoisan, viihtyisän ja tilatehokkaan uudisrakennuksen.
Referenssi
Kajaani

LUMI on maailman energiatehokkain ja ekologisin supertietokone

Palvelu

Datakeskussuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu

Toimiala

Datakeskukset

Pohjois-Suomen olosuhteet luovat täydellisen ympäristön energiatehokkaalle, toimintavarmalle ja elinkaarikestävälle datakeskukselle. LUMIa ympäröivä talotekniikka kestää konesukupolvelta toiselle.
Referenssi
Luken erikoiskasvihuoneessa tutkimustyö asettaa ehdot tekniikalle

Ylläpidon ulkoistus toi Kirkkonummelle säästöjä

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto, Huollon johtaminen ja laadun seuranta, Kilpailutukset ja hankinnat

Toimiala

Kunnat ja kaupungit

Kirkkonummen kunta ulkoisti Veikkolan alueen ylläpidon Granlundin tuella. Kilpailutuksessa valittu palveluntarjoaja on parantanut huollon laatua ja vähentänyt kustannuksia.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Taidemuseo Chappe on pieni timantti keskellä Tammisaarta

Palvelu

LVI-suunnittelu, Sähkösuunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Arkkitehtuuriltaan monimuotoinen Chappe sisältää nykytaiteen ohella innovatiivista talotekniikkaa pienissä ja tehokkaissa raameissa. Kaikki tekniikka suunniteltiin osaksi arkkitehtuuria, joka on taideteos…
Referenssi
Kajaani

Vahva luottamus on CSC:n kumppanuuden tukijalka

Palvelu

Arkkitehtisuunnittelu, Rakennesuunnittelu, Talotekniikkasuunnittelu, Rakennuttaminen ja valvonta, Toiminnan varmistaminen ja käyttöönotto

Toimiala

Datakeskukset

CSC solmi Granlundin kanssa uuden puitesopimuksen, joka kattaa datakeskusten suunnittelun, konsultoinnin ja rakennuttamisen. Yhteistyötä on tehty yli 20 vuotta.
Referenssi
Kuopio

Pohjois-Savon SOTE-uudistus toi mukanaan yli 400 uutta toimipaikkaa

Palvelu

Granlund Manager ohjelmisto

Toimiala

Sairaalat ja terveydenhuolto

SOTE-uudistus toi Pohjois-Savon hyvinvointialueen kiinteistöjen ylläpitopäällikön Juha-Matti Horttanaisen työpöydälle valtavasti uutta tekemistä. Kiinteistöjä koskevan tiedon hallitsemisessa auttoi Granlund Manager.
Referenssi
Helsinki, pääkonttori

Kansallisteatterissa nautitaan upouudesta esitystekniikasta ja LVI-tekniikasta

Palvelu

LVI-suunnittelu, AV- ja esitystekniikan suunnittelu, Rakennusautomaatiosuunnittelu, Palotekninen suunnittelu, Energiasuunnittelu

Toimiala

Kulttuuri ja rakennushistorialliset kohteet

Kansallisteatteri avautui peruskorjauksen jälkeen taloteknisesti täysin uudistuneena. Teatterintekijät ja katsojat nauttivat huipputason esitystekniikasta, ja laadukkaat sisäolosuhteet tuntee jokaisella hengenvedolla.
Referenssi

Haluatko lisätietoa tai jättää tarjouspyynnön?

Kerro meille millaista lisätietoa tarvitset tai lähetä tarjouspyyntö. Olemme pian yhteydessä sinuun.

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?