Digitaalisuutta ja leania rakentamiseen simulaattorin avulla
17.9.2019 – Lean-rakentaminen on allianssien myötä tuonut tuottavuutta kasvattavia työkaluja rakennushanketoimintaan. Big room, TVD, LPS, VDC, CBA lyhenteet sekä arvoa rahalle, hankkeen parhaaksi ja jatkuva parantaminen herättävät ihmetystä alalla.

Mitä hyötyä on ottaa näitä jenkkien nimeämiä uusia työkaluja perinteiseen rakennushanketoimintaan? Yksinkertaisesti siitä syystä, että Lean-rakentamisen työkalut, yhteistoiminta ja digitaalisuus antavat mahdollisuuksia tehostaa hankkeiden tuottavuutta.
Näin tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan, pysytään asetetussa aikataulussa ja budjetissa sekä voidaan taata hankkeelle asetettujen tavoitteiden toteutuminen. Hankkeen reaaliaikaisen tilannehuoneen myötä voidaan varmistua, että hanke etenee suunnitellusti, ja tieto siirtyy reaaliaikaisesti osapuolelta toiselle.
Syyskuussa Granlundin Building on Tomorrow -seminaarissa lanseerattiin maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen simulaattoriympäristö, jossa menetelmiin voi tutustua lyhyessä ajassa ja saman tien testata teoriaa käytäntöön. Miten päätös esimerkiksi puurakentamisesta hankkeessa syntyy ja millaisen prosessin se käy läpi?
Leanin ytimessä
Lean-filosofiaan kuuluu olennaisesti yhteistoiminnallisuus. Big room -työskentelyssä yhteisen työtilan avulla tavoitellaan prosessin läpinäkyvyyttä ja parempaa tiedonkulkua. Kun kaikki osapuolet ovat ajantasaisen tiedon äärellä, pystytään löytämään nopeasti ratkaisuja ja tekemään päätöksiä.
”Big room on paitsi fyysinen ympäristö, myös mindset: se on luottamuksen, avoimuuden ja toisten kunnioittamisen paikka”, Granlund Consultingin toimialajohtaja Piia Sormunen kuvailee.
Toisaalta tulevaisuus on digitaalinen, ja digitaalisuutta rakennushankkeeseen tuo rakentamisen sähköinen tilannehuone. Projektinjohtajalle tilannehuone tarjoaa työkalun, jossa voi yhdellä silmäyksellä nähdä, missä juuri nyt mennään: mitä on tehty, mikä on tekemättä, mitä kaikki maksaa.
Digitaaliseen tilannehuoneeseen kytkeytyvät sähköisesti kaikki hankkeen tärkeät päätökset, tavoitteiden seuranta ja aikataulu. Esimerkkinä käyttämäämme puurakentamisen päätösprosessin kulkua voi simulaattorissa seurata reaaliaikaisesti tilannehuoneen avulla samalla, kun big roomissa pohditaan käytännössä, mitä ratkaisu hankkeelle tarkoittaisi.
Arvoa rahalle
Kaikkia suunnittelussa tehtäviä päätöksiä peilataan hankkeen tavoitteisiin, kuten mitkä ovat eri runkovaihtoehtojen ympäristövaikutukset? Entä vaikutukset investointikustannuksiin ja rakennuksen elinkaareen?
Eräänä ratkaisuna käytämme päätöksentekoon CBA-menetelmää, (Choosing by Advantages), eri vaihtoehtojen ominaisuuksia arvioidaan ja arvotetaan suhteessa valittuihin, hankkeelle keskeisiin kriteereihin.
CBA-menetelmän ideana on perustaa päätökset kattavaan kokonaistarkasteluun, jolloin ne ovat vahvalla pohjalla, eivätkä perustu esimerkiksi yksittäisiin suosituksiin tai mielipiteisiin. Näin kaikki hankkeen tavoitteet, niin kustannusten, toiminnallisuuden kuin resurssiviisaudenkin näkökulmasta tulevat huomioiduksi.
Yhdessä tehtyihin aikatauluihin sitoudutaan
Tilannehuone ei olisi realistinen ilman aikatauluohjausta. Miten esimerkiksi puurungon valitseminen vaikuttaa hankkeen aikatauluun?
Menetelmänä hyödynnämme Last Planner-menetelmää. Se täydentää normaalia aikatauluohjausta tuomalla lisää systemaattisuutta ja visuaalisuutta. Last Planner -sessiot luovat eri toimijoiden kesken yhteisymmärryksen hankkeen etenemisestä.
Menetelmän keskeisenä periaatteena on tehdä työn kulusta ennustettavampaa. Näin voidaan tunnistaa hankkeen kriittiset kohdat ja hakea ratkaisut, jotta hanke voi edetä aikataulussa. Jatkuvalla esteiden tunnistamisella ja poistamisella luodaan edellytykset häiriöttömälle tuotannolle.
Jatkuvaa parantamista
Lean-filosofian mukaiseen jatkuvaan parantamiseen kuuluvat olennaisesti innovaatiot. Innovatiiviseen ajatteluun kannustetaan koko hankkeen ajan, ja ideoiden ja innovaatioiden kehitystä seurataan jatkuvasti. Mitä sitten kävi meidän simulaattorissamme? Idea kävi läpi tunnissa simulaattorimme tiukan asiantuntijatarkastelun, ja tällä kertaa päädyimme perinteiseen betonirunkoon.
Kuinka tähän päädyttiin ja olisiko päätös voinut olla toinen? Tästä ja simulaattorin hyödyntämisestä valmennuksessa saat lisätietoa Piia Sormuselta.
Mitäpä jos seuraavan rakennushankkeesi innovaatio olisikin uuden digitaalisen menetelmän käyttöönotto hukan pienentämiseksi?
Haluatko kuulla lisää?

Piia Sormunen

Ulla Nykter

Työsuhdepyörä toteutti haaveen
09.06.2022 – Työmatkan kulkupelin valinnalla on iso vaikutus hiilidioksidipäästöihin. Kun granlundilaiset polkevat töihin, pienenee myös Granlundin hiilijalanjälki.
- Työnantajakuva

Granlund Saimaa ja Imatran Arkkitehtuuritoimisto yhdistyvät
01.06.2022 – Granlund Saimaa vahvistaa arkkitehtiosaamistaan Imatralla ostamalla koko Imatran Arkkitehtuuritoimisto Oy:n osakekannan.
- yrityskaupat

Granlund Kuopion kova osaaminen rakennusautomaatiossa kerää kiitosta
04.05.2022 – Rakennusautomaation rooli korostuu energiatehokkuudessa ja hyvien sisäolosuhteiden ylläpidossa. Granlund Kuopiossa automaation suunnittelusta vastaa rautainen tiimi.
- Kiinteistöjohtaminen

”Tylsää tekemistä ei tarvitse pelätä” – Rakennusalan moniottelijat viihtyvät Korjausrakentamisen osastolla
29.04.2022 – Granlundin Korjausrakentamisen osastolla saa todella kattavan läpileikkauksen rakennusalasta Suomessa. Työhön saa tukea osaavilta ja avuliailta työkavereilta ja tiimiläisten ammattitaitoa arvostetaan…
- Työnantajakuva

Neljä rahanarvoista ohjetta – onnistunut energiaremontti säästää heti juoksevia kuluja
26.04.2022 – Liian hyvältä kuulostavat myyntipuheet ovat hälytysmerkki energiaremonttia suunniteltaessa.
- Energia

Millainen on hyvä pomo?
21.04.2022 – On tärkeää, että jokaisella on hyvä pomo, joka saa kaikki tiiminsä jäsenet loistamaan. Mutta voiko olla, että jonkun ei kannattaisi…
- Työnantajakuva

Granlundin hallitukseen kovan luokan vahvistukset
07.04.2022 – Keith Silverang ja Anders Stenbäck tuovat Granlundin hallitukseen vahvaa osaamista digitaalisuudesta, käyttäjälähtöisistä palveluista ja kansainvälistymisestä.
- Nimitykset

Granlund Mikkeli Oy ja Rakennuskonsultointi K-Suunnittelu Oy yhdistyvät
29.03.2022 – Granlund Mikkeli Oy ostaa mikkeliläisen Rakennuskonsultointi K-Suunnittelu Oy:n ja tarjoaa jatkossa yhä kattavammin suunnittelupalveluja.
- yrityskaupat

Mahdollisuus vaikuttaa hiilineutraalin yhteiskunnan rakentamiseen
24.03.2022 – Granlundilaiset etsivät rakennushankkeissa konkreettisia ratkaisuja kiinteistöjen energiatehokkuuden ja hiilineutraaliuden parantamiseen. Haluaisitko sinä tehdä työtä, joka vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään joka päivä?
- Vastuullisuus