Hyppää sisältöön
UutinenDigitaalisuutta ja leania rakentamiseen simulaattorin avulla

Digitaalisuutta ja leania rakentamiseen simulaattorin avulla

17.9.2019 – Lean-rakentaminen on allianssien myötä tuonut tuottavuutta kasvattavia työkaluja rakennushanketoimintaan. Big room, TVD, LPS, VDC, CBA lyhenteet sekä arvoa rahalle, hankkeen parhaaksi ja jatkuva parantaminen herättävät ihmetystä alalla.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

Mitä hyötyä on ottaa näitä jenkkien nimeämiä uusia työkaluja perinteiseen rakennushanketoimintaan? Yksinkertaisesti siitä syystä, että Lean-rakentamisen työkalut, yhteistoiminta ja digitaalisuus antavat mahdollisuuksia tehostaa hankkeiden tuottavuutta.

Näin tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan, pysytään asetetussa aikataulussa ja budjetissa sekä voidaan taata hankkeelle asetettujen tavoitteiden toteutuminen. Hankkeen reaaliaikaisen tilannehuoneen myötä voidaan varmistua, että hanke etenee suunnitellusti, ja tieto siirtyy reaaliaikaisesti osapuolelta toiselle. 

Syyskuussa Granlundin Building on Tomorrow -seminaarissa lanseerattiin maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen simulaattoriympäristö, jossa menetelmiin voi tutustua lyhyessä ajassa ja saman tien testata teoriaa käytäntöön. Miten päätös esimerkiksi puurakentamisesta hankkeessa syntyy ja millaisen prosessin se käy läpi? 

Leanin ytimessä

Lean-filosofiaan kuuluu olennaisesti yhteistoiminnallisuus. Big room -työskentelyssä yhteisen työtilan avulla tavoitellaan prosessin läpinäkyvyyttä ja parempaa tiedonkulkua. Kun kaikki osapuolet ovat ajantasaisen tiedon äärellä, pystytään löytämään nopeasti ratkaisuja ja tekemään päätöksiä.

”Big room on paitsi fyysinen ympäristö, myös mindset: se on luottamuksen, avoimuuden ja toisten kunnioittamisen paikka”, Granlund Consultingin toimialajohtaja Piia Sormunen kuvailee.

Toisaalta tulevaisuus on digitaalinen, ja digitaalisuutta rakennushankkeeseen tuo rakentamisen sähköinen tilannehuone. Projektinjohtajalle tilannehuone tarjoaa työkalun, jossa voi yhdellä silmäyksellä nähdä, missä juuri nyt mennään: mitä on tehty, mikä on tekemättä, mitä kaikki maksaa.

Digitaaliseen tilannehuoneeseen kytkeytyvät sähköisesti kaikki hankkeen tärkeät päätökset, tavoitteiden seuranta ja aikataulu. Esimerkkinä käyttämäämme puurakentamisen päätösprosessin kulkua voi simulaattorissa seurata reaaliaikaisesti tilannehuoneen avulla samalla, kun big roomissa pohditaan käytännössä, mitä ratkaisu hankkeelle tarkoittaisi.

Arvoa rahalle

Kaikkia suunnittelussa tehtäviä päätöksiä peilataan hankkeen tavoitteisiin, kuten mitkä ovat eri runkovaihtoehtojen ympäristövaikutukset? Entä vaikutukset investointikustannuksiin ja rakennuksen elinkaareen?

Eräänä ratkaisuna käytämme päätöksentekoon CBA-menetelmää, (Choosing by Advantages), eri vaihtoehtojen ominaisuuksia arvioidaan ja arvotetaan suhteessa valittuihin, hankkeelle keskeisiin kriteereihin.

CBA-menetelmän ideana on perustaa päätökset kattavaan kokonaistarkasteluun, jolloin ne ovat vahvalla pohjalla, eivätkä perustu esimerkiksi yksittäisiin suosituksiin tai mielipiteisiin. Näin kaikki hankkeen tavoitteet, niin kustannusten, toiminnallisuuden kuin resurssiviisaudenkin näkökulmasta tulevat huomioiduksi.

Yhdessä tehtyihin aikatauluihin sitoudutaan

Tilannehuone ei olisi realistinen ilman aikatauluohjausta. Miten esimerkiksi puurungon valitseminen vaikuttaa hankkeen aikatauluun?

Menetelmänä hyödynnämme Last Planner-menetelmää. Se täydentää normaalia aikatauluohjausta tuomalla lisää systemaattisuutta ja visuaalisuutta. Last Planner -sessiot luovat eri toimijoiden kesken yhteisymmärryksen hankkeen etenemisestä.

Menetelmän keskeisenä periaatteena on tehdä työn kulusta ennustettavampaa. Näin voidaan tunnistaa hankkeen kriittiset kohdat ja hakea ratkaisut, jotta hanke voi edetä aikataulussa. Jatkuvalla esteiden tunnistamisella ja poistamisella luodaan edellytykset häiriöttömälle tuotannolle.

Jatkuvaa parantamista

Lean-filosofian mukaiseen jatkuvaan parantamiseen kuuluvat olennaisesti innovaatiot. Innovatiiviseen ajatteluun kannustetaan koko hankkeen ajan, ja ideoiden ja innovaatioiden kehitystä seurataan jatkuvasti. Mitä sitten kävi meidän simulaattorissamme? Idea kävi läpi tunnissa simulaattorimme tiukan asiantuntijatarkastelun, ja tällä kertaa päädyimme perinteiseen betonirunkoon.

Kuinka tähän päädyttiin ja olisiko päätös voinut olla toinen? Tästä ja simulaattorin hyödyntämisestä valmennuksessa saat lisätietoa Piia Sormuselta.

Mitäpä jos seuraavan rakennushankkeesi innovaatio olisikin uuden digitaalisen menetelmän käyttöönotto hukan pienentämiseksi?

Haluatko kuulla lisää?

Piia Sormunen

Kehitysjohtaja, Rakentaminen ja kiinteistökehitys
Granlund Oy

Energiatehokkuustoimien pitää tuottaa säästöjä – mutta voiko niiden onnistumista mitata?

16.06.2025 – Säästääkö energiatehokkuushanke tai energiatehokkuuspalvelu luvatun määrän energiaa? Asia pystytään selvittämään kustannustehokkaasti Granlundin uudella tekoälyä hyödyntävällä työkalulla.

Uutinen
Kuvassa vasemmalta Granlundin Tatu Svahn, Staconin Kalevi Hämäläinen, Granlundin Topi Volama ja Pekka Metsi sekä Staconin Jonne Järvinen.

Granlund vahvistaa sähkösuunnittelua – yrityskauppa Staconin kanssa

13.06.2025 – Helsingissä toimiva haastavaan sähkösuunnitteluun keskittynyt Stacon Oy tulee osaksi Granlundia.

Uutinen

Tuore selvitys: näin rakentaminen vaikuttaa luontoon

10.06.2025 – Usean toimijan yhteishanke valaisee rakentamisen luontojalanjälkeä. ”Jopa 99% vaikutuksista tapahtuu tontin ulkopuolella, esimerkiksi raaka-aineiden hankinnassa ja tuotevalmistuksessa”, sanoo ympäristöasiantuntija.

Uutinen

Rakennushankkeiden data viimein tehokkaassa käytössä

05.06.2025 – Uudella ratkaisulla kustannus- ja hiilitiedot voi laskea tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.

Uutinen
Timo Palonkoski, Matti Kinnunen, Petri Vuorre, Elmeri Kryssi, Elias Laurila, Juho Hautala, Mika Liedes, Jussi-Pekka Laurila, Eero Mikkonen ja Pekka Metsi

NQE Rakennetekniikka ja NQE Teollisuus yhdistävät voimansa Granlundin kanssa 

03.06.2025 – Granlund laajentaa rakennesuunnittelun osaamistaan kovan luokan osaajalla. 30.5.2025 tehdyllä yrityskaupalla NQE Rakennetekniikka Oy:sta ja NQE Teollisuus Oy:sta tulee osa Granlundia.

Uutinen

Markkinatutkimus: rakennusalan vastuullisuus kehittyy hitaasti

02.06.2025 – Granlundin tuoreesta rakennusalan markkinatutkimuksesta selviää, että vastuullisuuden kehitys on alalla hälyttävän hidasta.

Uutinen

Toni Tiaisesta Granlund Saimaan sähköosaston johtaja

27.05.2025 – Granlund Saimaan sähköosaston vetäjäksi siirtynyt Toni Tiainen tuo taloon monipuolista kokemusta raskaan teollisuuden sähkösuunnittelusta.

Uutinen

Rami Kolehmaisesta Granlund Tampereen aluejohtaja

19.05.2025 – Granlund Tampereen pitkäaikainen aluejohtaja Risto Suojanen eläköityy, ja hänen tilalleen aluetoimiston johtoon on nimitetty Rami Kolehmainen, joka tunnetaan Raami Arkkitehtien…

Uutinen

Granlund Lahteen kaksi uutta osastoa ja johtajaa

08.05.2025 – Granlund Lahdessa palvelut monipuolistuvat ja osaaminen syvenee. Rakennusautomaatio-osastoa johtaa jatkossa Harri Samola ja rakennesuunnitteluosastoa Jani Kokkonen.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?