Hyppää sisältöön
UutinenDigitaalisuutta ja leania rakentamiseen simulaattorin avulla

Digitaalisuutta ja leania rakentamiseen simulaattorin avulla

17.9.2019 – Lean-rakentaminen on allianssien myötä tuonut tuottavuutta kasvattavia työkaluja rakennushanketoimintaan. Big room, TVD, LPS, VDC, CBA lyhenteet sekä arvoa rahalle, hankkeen parhaaksi ja jatkuva parantaminen herättävät ihmetystä alalla.

Aihepiiri
Tuottavuus
Jaa

Mitä hyötyä on ottaa näitä jenkkien nimeämiä uusia työkaluja perinteiseen rakennushanketoimintaan? Yksinkertaisesti siitä syystä, että Lean-rakentamisen työkalut, yhteistoiminta ja digitaalisuus antavat mahdollisuuksia tehostaa hankkeiden tuottavuutta.

Näin tehdään oikeita asioita oikeaan aikaan, pysytään asetetussa aikataulussa ja budjetissa sekä voidaan taata hankkeelle asetettujen tavoitteiden toteutuminen. Hankkeen reaaliaikaisen tilannehuoneen myötä voidaan varmistua, että hanke etenee suunnitellusti, ja tieto siirtyy reaaliaikaisesti osapuolelta toiselle. 

Syyskuussa Granlundin Building on Tomorrow -seminaarissa lanseerattiin maailman mittakaavassakin ainutlaatuinen simulaattoriympäristö, jossa menetelmiin voi tutustua lyhyessä ajassa ja saman tien testata teoriaa käytäntöön. Miten päätös esimerkiksi puurakentamisesta hankkeessa syntyy ja millaisen prosessin se käy läpi? 

Leanin ytimessä

Lean-filosofiaan kuuluu olennaisesti yhteistoiminnallisuus. Big room -työskentelyssä yhteisen työtilan avulla tavoitellaan prosessin läpinäkyvyyttä ja parempaa tiedonkulkua. Kun kaikki osapuolet ovat ajantasaisen tiedon äärellä, pystytään löytämään nopeasti ratkaisuja ja tekemään päätöksiä.

”Big room on paitsi fyysinen ympäristö, myös mindset: se on luottamuksen, avoimuuden ja toisten kunnioittamisen paikka”, Granlund Consultingin toimialajohtaja Piia Sormunen kuvailee.

Toisaalta tulevaisuus on digitaalinen, ja digitaalisuutta rakennushankkeeseen tuo rakentamisen sähköinen tilannehuone. Projektinjohtajalle tilannehuone tarjoaa työkalun, jossa voi yhdellä silmäyksellä nähdä, missä juuri nyt mennään: mitä on tehty, mikä on tekemättä, mitä kaikki maksaa.

Digitaaliseen tilannehuoneeseen kytkeytyvät sähköisesti kaikki hankkeen tärkeät päätökset, tavoitteiden seuranta ja aikataulu. Esimerkkinä käyttämäämme puurakentamisen päätösprosessin kulkua voi simulaattorissa seurata reaaliaikaisesti tilannehuoneen avulla samalla, kun big roomissa pohditaan käytännössä, mitä ratkaisu hankkeelle tarkoittaisi.

Arvoa rahalle

Kaikkia suunnittelussa tehtäviä päätöksiä peilataan hankkeen tavoitteisiin, kuten mitkä ovat eri runkovaihtoehtojen ympäristövaikutukset? Entä vaikutukset investointikustannuksiin ja rakennuksen elinkaareen?

Eräänä ratkaisuna käytämme päätöksentekoon CBA-menetelmää, (Choosing by Advantages), eri vaihtoehtojen ominaisuuksia arvioidaan ja arvotetaan suhteessa valittuihin, hankkeelle keskeisiin kriteereihin.

CBA-menetelmän ideana on perustaa päätökset kattavaan kokonaistarkasteluun, jolloin ne ovat vahvalla pohjalla, eivätkä perustu esimerkiksi yksittäisiin suosituksiin tai mielipiteisiin. Näin kaikki hankkeen tavoitteet, niin kustannusten, toiminnallisuuden kuin resurssiviisaudenkin näkökulmasta tulevat huomioiduksi.

Yhdessä tehtyihin aikatauluihin sitoudutaan

Tilannehuone ei olisi realistinen ilman aikatauluohjausta. Miten esimerkiksi puurungon valitseminen vaikuttaa hankkeen aikatauluun?

Menetelmänä hyödynnämme Last Planner-menetelmää. Se täydentää normaalia aikatauluohjausta tuomalla lisää systemaattisuutta ja visuaalisuutta. Last Planner -sessiot luovat eri toimijoiden kesken yhteisymmärryksen hankkeen etenemisestä.

Menetelmän keskeisenä periaatteena on tehdä työn kulusta ennustettavampaa. Näin voidaan tunnistaa hankkeen kriittiset kohdat ja hakea ratkaisut, jotta hanke voi edetä aikataulussa. Jatkuvalla esteiden tunnistamisella ja poistamisella luodaan edellytykset häiriöttömälle tuotannolle.

Jatkuvaa parantamista

Lean-filosofian mukaiseen jatkuvaan parantamiseen kuuluvat olennaisesti innovaatiot. Innovatiiviseen ajatteluun kannustetaan koko hankkeen ajan, ja ideoiden ja innovaatioiden kehitystä seurataan jatkuvasti. Mitä sitten kävi meidän simulaattorissamme? Idea kävi läpi tunnissa simulaattorimme tiukan asiantuntijatarkastelun, ja tällä kertaa päädyimme perinteiseen betonirunkoon.

Kuinka tähän päädyttiin ja olisiko päätös voinut olla toinen? Tästä ja simulaattorin hyödyntämisestä valmennuksessa saat lisätietoa Piia Sormuselta.

Mitäpä jos seuraavan rakennushankkeesi innovaatio olisikin uuden digitaalisen menetelmän käyttöönotto hukan pienentämiseksi?

Haluatko kuulla lisää?

Piia Sormunen

Kehitysjohtaja, Rakentaminen ja kiinteistökehitys
Granlund Oy

K-Labin perustajat: Paul Compensato, Karl Lambert ja Graham Edge

Granlund vahvistaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa yrityskaupalla

27.06.2024 – Granlund laajentaa datakeskusliiketoimintaansa Ruotsissa ostamalla K-Lab Projektering AB:n osake-enemmistön. Granlund on yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä datakeskusten suunnittelu- ja konsultointiosaajista, ja vahvistaa…

Uutinen

Granlund vahvistaa omistuspohjaansa – kansainvälinen ICG sijoittajaksi

19.06.2024 – Granlund vahvistaa omistuspohjaansa uuden kansainvälisen sijoittajan, ICG:n myötä. Tavoitteena on kiihdyttää Granlundin kansainvälistä kasvua ja laajenemista.

Uutinen

“Olemme yleensä viimeinen asiantuntija, joka poistuu kohteesta”

17.06.2024 – Granlund Tampereella työskentelee kokenut nelikko, joka tuntee sairaalatekniikan perusteellisesti. Vahva osaaminen auttaa viemään vaativat sairaalahankkeet onnistuneesti maaliin.

Uutinen

Jukka Tyni: “Asiakkaiden luottamus on tämän työn suola”

11.06.2024 – Granlundin varatoimitusjohtaja Jukka Tyni jää eläkkeelle, mutta jatkaa asiakkaiden palvelua Senior Advisorina. Lähes 40 vuodessa LVI-alalla on nähty nousuja ja…

Uutinen

Vahva yrityskulttuuri Granlundin henkilöstötyytyväisyyden perustana

05.06.2024 – Granlundilaisista valtaosa, 94 prosenttia, on tyytyväisiä Granlundiin työpaikkana. Granlundilaiset antavat työpaikalleen arvosanaksi 4,13 asteikolla 1–5. Mikä on korkean henkilöstötyytyväisyyden salaisuus?

Uutinen
Pekka Metsi, CEO of Granlund

Granlund jatkaa vahvaa liiketoimintaa

28.05.2024 – Liikevaihto kasvoi alkuvuodesta 12 prosenttia verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Kaikilla liiketoiminta-alueilla riittää töitä.

Uutinen

Telia kasvattaa datakeskustehoja – tekoäly nostaa datakeskusten kapasiteettitarvetta

20.05.2024 – Tekoälypalvelujen yleistyminen kasvattaa Pohjoismaissa datakeskusten kapasiteettitarvetta noin 30 prosenttia vuosittain. Telia Helsinki Data Centerissä rakennetaan parhaillaan 4 MW lisää kapasiteettia.

Uutinen
Rakennesuunnittelu Granlund

Granlund laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaa

14.05.2024 – Talotekniikan markkinajohtaja laajentaa rakennesuunnittelun liiketoimintaansa. Palveluissa tullaan keskittymään erityisen vaativiin kohteisiin ja vähähiiliseen rakentamiseen.

Uutinen

Vesidata virtaa Granlund Manageriin

12.04.2024 – Granlund Managerin ja Smartvattenin integraatio tekee vedenkulutuksen seurannasta ja raportoinnista huomattavasti nopeampaa ja luotettavampaa. Kiristyvät vastuullisuusraportointivaatimukset korostavat integraation hyötyjä.

Uutinen

Mitä tietoa etsit?