KYS Uusi Sydän 2025 -projekti toteutetaan allianssina keskellä toimivaa sairaala-aluetta
19.3.2019 – Lähes 10 vuotta kestävä Uusi Sydän -sairaalahanke toteutetaan neljässä vaiheessa. Jo suunnittelun alussa käyttäjien toiveita on kartoitettu virtuaalimallin avulla.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin KYS Uusi Sydän 2025 -projektissa Kuopion yliopistollisen sairaalan vanhimmat osat peruskorjataan, kolme rakennusta puretaan ja vanhan vuodeosastotornin yhteyteen rakennetaan 11-kerroksinen uudisrakennus.
Noin 60 000 bruttoneliötä sisältävän kokonaisuuden budjetti on 164 miljoonaa euroa. Päätoteuttajana toimivalle Rakennusliike Lapti Oy:lle hanke on tällä hetkellä suurin.
”Hanke on merkittävä niin kokoluokkansa kuin hankemuotonsakin takia, koska kyseessä on meille ja monille muillekin osapuolille ensimmäinen allianssi”, kertoo Laptin projektipäällikkö Reijo Lyytikäinen.
Granlund vastaa hankkeen LVISA-, sprinkleri- ja sairaalakaasuputkistojen suunnittelusta. Logistiikka vaatii erityisen tarkkaa suunnittelua aina nosturin sijoittamisesta lähtien, ja paljon selvitettävää liittyy myös purkutöiden infrasiirtoihin. Samalla allianssiryhmän haasteena on hoitotyön sujuvuuden turvaaminen rakentamisen kaikissa vaiheissa, vaikka aikataulu on hektinen.
”Ykkösvaiheessa valmistuvat tilat ovat käytössä alkuvuodesta 2020, joten laajuuteensa nähden kyseessä on erittäin lyhyt aika. Tehtiinhän suunnitteluallianssin valinta vasta kesällä 2017”, kertoo Granlund Kuopion sähkösuunnittelun ryhmäpäällikkö Jukka Kolehmainen.
1950-luvun kerroskorkeus haastaa talotekniikkasuunnittelijat
1950-luvulla valmistuneen rakennuskannan matala kerroskorkeus haastaa erityisesti uudisrakennuksen LVI-suunnittelijat. Samaa ahtautta jakavat muutkin tekniset järjestelmät. Haasteita on taklattu TATE-suunnitelmien ja toteutuksen yhteensovittamisella.
”Matalan kerroskorkeuden takia olemme päätyneet huonekeskusjakeluun, mikä on vähentänyt käytävillä kulkevien sähkökaapelien määrää”, Kolehmainen kertoo sähkösuunnittelun ratkaisuista.
”LVI-suunnittelussa olemme käyttäneet tavallista enemmän pystykuiluja ja hormipinta-alaa, jolloin vaakasuuntaan kanavoitavia putkiosuuksia tarvitaan vähemmän”, jatkaa Granlund Kuopion LVI- ja automaatiosuunnittelun ryhmäpäällikkö Marko Sutinen.
Matalan kerroskorkeuden takia olemme päätyneet huonekeskusjakeluun, mikä on vähentänyt käytävillä kulkevien sähkökaapelien määrää.
Ryhmäpäällikkö Jukka Kolehmainen
VR-mallinnus toiminnallisessa sairaalasuunnittelussa
Hankkeeseen osallistuu Pohjois-Savon sairaanhoitopiiristä erikseen toiminnallisesta suunnittelusta vastaava lääkäri ja suunnittelukoordinaattori.
”Olemme käyneet henkilökunnan kanssa ratkaisuja läpi ihan osastoittain ja saaneet hyvää suunnittelunohjausta asiakkaalta. Toiminnallinen suunnittelu on viety Kuopiossa pitkälle”, Sutinen kiittelee.
Henkilökunnan arki on huomioitu jopa sähkönjakelun varmennusratkaisuissa. Perinteisesti sairaaloissa on varmistamaton sähköverkko sekä katkollinen ja katkoton varavoima, mutta nyt mallia on yksinkertaistettu.
”Olemme yhdistäneet katkottoman UPS-varmistuksen katkolliseen generaattorivarmistukseen, jolloin rakentamiskustannukset ovat alhaisemmat ja kokonaisuus käyttäjille selkeämpi”, Kolehmainen kertoo.
Suunnitteluratkaisujen havainnollistamisessa on hyödynnetty potilashuoneesta tehtyä virtuaalimallia. Käyttäjät ovat päässeet vaikuttamaan esimerkiksi pistorasioiden ja ATK-liitospisteiden sijoitteluun.
”Käyttäjät kävelivät virtuaalilasit päässä tulevan potilashuoneen VR-mallissa, ja palaute oli myönteistä. Me suunnittelijat saimme käyttäjiltä tärkeää tietoa esimerkiksi ahtaista paikoista sekä kaasu- ja sähköpisteiden sijoittelusta”, Sutinen sanoo.
Suunnitteluratkaisujen havainnollistamisessa on hyödynnetty potilashuoneesta tehtyä virtuaalimallia.
Allianssi mahdollistaa suunnittelun ja rakentamisen vaiheistamisen
Allianssissa on mukana Granlund Kuopion, Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin ja Laptin lisäksi muun muassa kolme arkkitehtitoimistoa, rakenne- ja GEO-suunnittelijat ja talotekniikan toteuttajat. Lyytikäinen uskoo, että rinta rinnan etenevää suunnittelua ja rakentamista olisi hankala toteuttaa millään muulla tavalla.
”Allianssissa rakentamisen ja suunnittelun vaiheistaminen sekä sairaalan toiminnalliset tarpeet on helpoin huomioida”, hän toteaa. Lyytikäisen mukaan allianssi vaatii kaikilta venymistä, varsinkin jos allianssi muodostetaan vaiheittain. Uudessa Sydämessä valittiin ensin suunnitteluallianssiryhmä, seuraavaksi päätoteuttaja ja lopuksi talotekniset toteuttajat. Yhteen on hiouduttu askel kerrallaan.
”Kipupisteitäkin on välillä, mutta niistä keskustellaan ratkaisukeskeisesti”, Lyytikäinen toteaa. Hän korostaa, ettei yhteisymmärryksen voi odottaa syntyvän sormia napsauttamalla. ”Yhteistyö paranee koko ajan, ja toivonkin, että samat ihmiset pysyvät mukana vuoteen 2025 asti. Ammattilaisten kanssa on aina helppo työskennellä.”
Big Room -työskentely työpajoissa on ollut tärkeää suunnittelijoiden ja muiden osapuolten viestinnässä. Hankkeen eri vaiheet limittyvät, ja siksi suunnitteluakin pilkotaan pienempiin osiin. Last Planner -menetelmä on helpottanut työmäärien resursointia ja täsmällistä ajoittamista.
”Aikataulutamme suunnitelmien valmistumisen rakentamisen kanssa mahdollisimman tarkkaan niin, että tarvittavat tiedot ovat oikeaan aikaan urakoitsijoiden käytössä”, Sutinen kertoo.
Ammattilaisten kanssa on aina helppo työskennellä.
Projektipäällikkö Reijo Lyytikäinen, Lapti
Lue lisää:
Granlund on sairaalasuunnittelun markkinajohtaja Suomessa
Granlund Kuopion syysseminaarissa pureuduttiin digitaalisuuteen kiinteistöalalla
Kuopion yliopistollisen sairaalan Uusi Sydän hankkeen allianssisopimus allekirjoitettiin
Haluatko kuulla lisää?


Marko Sutinen

Kuinka säästää energiaa talotekniikan laiteuusinnoilla?
22.04.2025 – Talotekniikan uusimisessa energiatehokkain ratkaisu on usein kallis kertainvestointi, mutta pitkällä aikavälillä selvästi edullisin vaihtoehto. Esimerkiksi ilmanvaihdossa uudet laitteet voivat säästää…
- Energia

Granlund vahvistaa talotekniikkasuunnittelua Pohjois-Ruotsissa
09.04.2025 – Umeå Projekt Team AB liittyy Granlund-konserniin yrityskaupan myötä. Yritys on erikoistunut talotekniikkasuunnitteluun ja projektinjohtoon.
- Granlund Group
- Yrityskaupat

Granlund laajentaa rakennuttamisen liiketoimintaa Ruotsissa
03.04.2025 – Tukholmalainen Coordia Consult AB on nyt osa Granlund-konsernia. Yritys keskittyy rakennuttamiseen ja projektinjohtoon sekä valvontaan.
- Yrityskaupat

Granlundin päästövähennystavoitteet saivat SBTi:n hyväksynnän
28.03.2025 – Science Based Targets initiative (SBTi) on hyväksynyt Granlundin päästövähennystavoitteet. Kyse on aloitteesta, jolla pyritään pysäyttämään maapallon lämpeneminen kriittiseen 1,5 asteeseen.
- Granlund

Arkkitehdit lujittavat käyttäjälähtöistä näkökulmaa sairaalasuunnitteluun
25.03.2025 – Raami Arkkitehdit vahvistaa Granlundin sairaalasuunnittelun osaamista 20 vuoden kokemuksella sekä inhimillisillä, toiminnallisilla ja kaupunkikuvallisilla näkökulmilla.
- Granlund
- Yrityskaupat

Energiahanke “yhden luukun” periaatteella
20.03.2025 – Granlundin energiatehokkuushankkeiden palvelut kattavat nyt myös projektinjohtourakat, joissa Granlund vastaa kokonaistoimituksesta. Esimerkiksi taloyhtiölle uusi palvelu on vaivaton tapa toteuttaa kannattava…
- Energia

”Olemme suurimpien rakennuttajakonsulttien joukossa”
04.03.2025 – Rakennuttaminen ja valvonta vahvistuu Granlundilla vauhdilla. Asiakastyytyväisyys on korkealla, ja liikevaihto ja henkilöstömäärä kasvoivat viime vuonna ennätyksellisesti.
- Granlund

Osallistu vastuullisen rakentamisen markkinatutkimukseen!
27.02.2025 – Markkinatutkimuksella kootaan tietoa kaikilta rakennushankkeen toimijoilta alan vastuullisuuden trendeistä ja näkymistä.
- Vastuullisuus

Granlund jatkoi kasvua haastavassa markkinatilanteessa
12.02.2025 – Granlund teki vuoden 2024 aikana hyvän tuloksen haastavassa kiinteistö- ja rakennusalan markkinassa. Datakeskusprojektit, korjausrakentaminen, ohjelmistot ja julkisen puolen hankkeet työllistivät…
- Granlund