Otetaan talosta mittaa!
29.9.2020 – Granlundin mittaus- ja tarkastuspalvelujen avulla voidaan selvittää erilaisia ongelmatapauksia ja testata, että talotekniikka toimii suunnitellusti. Kiinteistöt kannattaisi katsastaa säännöllisesti siinä missä autotkin.

Pohjanmaalaisen toimistotalon käyttäjät olivat tyytymättömiä aivan hiljattain saneeratun kiinteistön sisäilman laatuun. Paikalle tilattiin Granlundin asiantuntijat tutkimaan tilannetta. Selvisi, että ulko- ja sisätilojen välinen painesuhde vaihteli voimakkaasti eri vuorokauden aikoina. Syyksi paljastuivat ilmavirtasäätimen virheelliset automaatioasetukset.
Asiantuntijoina kohteessa toimineet Granlund Pohjanmaa Oy:n korjausrakentamisen osastonjohtaja Ari Hietikko ja LVI-asiantuntija Juuso Mäki-Torkko tekivät kohdekäynnin jälkeen loppuraportin toimenpide-ehdotuksineen.
”Kiinteistön omistaja tilasi käyttämänsä automaatiourakoitsijan säätämään järjestelmän uudelleen ehdotetun mukaan. Kävimme lopuksi tarkastamassa, että työ oli tehty oikein”, Hietikko kertoo.
”Ongelmat hävisivät. Mikäli tähän ei olisi puututtu ajoissa, on mahdollista, että rakenteille olisi aiheutunut vakavaakin haittaa”, Mäki-Torkko lisää.
Mikäli tähän ei olisi puututtu ajoissa, on mahdollista, että rakenteille olisi aiheutunut vakavaakin haittaa.
Hyötyä monessa tilanteessa
Ulkopuolisen asiantuntijan mittaus- ja tarkastuspalveluista on hyötyä, jos esimerkiksi ilmanvaihdossa, lämmityksessä tai energiankulutuksessa tuntuu olevan vikaa.
”Mittaus- ja tarkastuspalveluja kannattaa hyödyntää myös kohdetta vastaanotettaessa. Näin varmistuu, että järjestelmät toimivat, niin kuin ne on tarkoitettu”, Hietikko huomauttaa
Kun järjestelmiä saneerataan, mittausten avulla voidaan selvittää lähtötilanne ja nykysysteemin kapasiteetti.
Mäki-Torkon mielestä myös vanhat rakennukset kannattaisi tarkastaa säännöllisesti, vähintään viiden vuoden väliajoin, vaikka kaikki tuntuisi olevan kunnossa.
”Katsastetaanhan sitä autojakin. On esimerkiksi mahdollista, että automaatioasetuksia on säädetty vuosien varrella virheellisesti”, hän miettii.
”Tarkastuksia tarvitaan kiinteistön olosuhteiden ja energiankulutuksen optimoimiseksi sekä rakenteellisten ongelmien ennaltaehkäisemiseksi”, Hietikko summaa.
On esimerkiksi mahdollista, että automaatioasetuksia on säädetty vuosien varrella virheellisesti.
Tehtaita, kauppakeskuksia ja kouluja
Mäki-Torkko muistaa myös toisen kuvaavan esimerkin, jossa tutkitulle tiedolle tuli kysyntää. 1970-luvun virastotaloon oli tehty ilmanvaihtosaneeraus, mutta olosuhteet eivät olleet aivan sitä tasoa, mitä olisi pitänyt.
”Rakennusautomaation etäseurannassa kävi ilmi, että nestekiertoisen lämmöntalteenoton hyötysuhde oli matala. Tarkemmissa mittauksissa selvisi, että verkostojen nestevirtaamat olivat liian pienet. Säädimme virtaamat uudelleen ja lämmöntalteenoton hyötysuhde parani merkittävästi.”
Mittauspalveluja on tarvittu aivan millaisissa kiinteistöissä tahansa. Mäki-Torkko ja Hietikko muistelevat ottaneensa vuosien varrella mittaa toimistojen lisäksi esimerkiksi kauppakeskuksista, kouluista ja päiväkodeista.
Kyky tulkita tuloksia
Granlundin ilma- ja vesimäärien mittauspalveluita voidaan hyödyntää ilmanvaihtojärjestelmien ja nestekiertoisten lämmitys- ja lämmöntalteenottojärjestelmien testauksessa.
”Tallentavassa olosuhdemittauksessa seurataan pidemmän ajan lämpötilaa, suhteellista kosteutta, hiilidioksidipitoisuutta ja paine-eroja. Näin saadaan tietoa, miten järjestelmä reagoi esimerkiksi muuttuviin käyttäjämääriin ja sääolosuhteisiin”, Hietikko kertoo.

Savukoepalvelussa ilmanvaihtokanavaan syötetään merkkisavua. Seuraamalla savun liikkeitä sisätiloissa saadaan selville, miten ilma huoneistossa virtaa. Vastaavalla tavalla voidaan tutkia myös viemäreiden mahdollisia vuotoja.
”Lisäksi tulevat esimerkiksi erilaiset sähkökuormitus ja valaistusmittaukset”, Mäki-Torkko mainitsee.
Granlundilla on mittauksiin tarvittava ammattitaito, mutta myös laajempi kyky tulkita mittausten tuloksia.
”Koska Granlundilta löytyvät myös LVI-, sähkö- ja rakennusautomaation asiantuntijat, osaamme esittää ongelmiin ratkaisut kokonaisvaltaisesti”, Hietikko muistuttaa.
Haluatko kuulla lisää?

Ari Hietikko


Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin
01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.
- Energia

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?
01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…
- Energia

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa
24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä
24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.
- Data ja digitalisaatio

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä
23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?
17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?
11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!
- Kiinteistöjohtaminen
- Korjausrakentaminen
- Ylläpito

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori
10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa
08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus
- Vastuullisuus