Hyppää sisältöön
UutinenRajapintoja avataan talotekniikka-alan suunnittelijoiden ja laitevalmistajien välillä

Rajapintoja avataan talotekniikka-alan suunnittelijoiden ja laitevalmistajien välillä

12.6.2023 – Talotekniikka-ala on ottanut jälleen yhden askeleen kohti digitaalisempaa arkea ja parempaa tiedonsiirtoa.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio
Jaa

Kaikki tarvittava teknologia älykkääseen tiedonsiirtoon on jo olemassa, eikä talotekniikan digitaalistumista hidasta muu kuin toimintatavat.

“Juuri niitä halusimme yhdessä haastaa ja uudistaa. Nuori sukupolvi käyttää mieluummin näppäriä digityökaluja kuin sähköposteja ja skannereita. Halusimme kokeilla, miten tieto saadaan virtaamaan laitevalmistajalta suunnittelijan työpöydälle,” taustoittaa Granlundin tuotepäällikkö Joni Oksman yhteistyötä, jonka seurauksena talotekniikka-ala on ottanut jälleen yhden askeleen kohti digitaalisempaa arkea ja parempaa tiedonsiirtoa.

Halusimme kokeilla, miten tieto saadaan virtaamaan laitevalmistajalta suunnittelijan työpöydälle.

Joni Oksman

Yhteistyö käynnistyi, kun ETS NORD ehdotti Granlundille Recair-ilmankäsittelykoneisiin liittyvää kehitysprojektia, jonka tavoitteena on tehostaa laitetiedon hallintaa. Älykkäiden rajapintojen ansiosta tekniset tiedot siirtyisivät oikeassa muodossa Granlundin Laitetiedon hallinta -ohjelmistoon, eikä yhdenkään komponentin kirjaus unohtuisi.

Tavoitteenamme on, että tuotetiedot ovat suunnittelijoille mahdollisimman helposti saatavilla.

Aleksi Kähärä, Recair-ilmankäsittelykoneiden kehityspäällikkö, ETS NORD

Rajapintojen avulla nopeampaa tiedonsiirtoa

Rivakasti käynnistynyt yhteistyö on tuottanut hyötyjä molemmille. Tiedonsiirrossa on leania tehokkuutta jo rakennushankkeen alkuvaiheesta lähtien.

“”Suunnittelijan merkitys ketjussa on todella merkittävä. Tavoitteenamme on, että tuotetiedot ovat suunnittelijoille mahdollisimman helposti saatavilla, tuotteet tulevat tutuiksi ja suunnittelutyön tuotevalintaprosessi helpottuu’’, toteaa Recair-ilmankäsittelykoneiden kehityspäällikkö Aleksi Kähärä.

Valmiin käyttöliittymän ja rajapintojen avulla yhden laitteen tietojen siirtämiseen menee aikaa noin minuutti, käsin naputellen vartti. Kun laitteita on kymmeniä, suunnittelija pystyy fiksumpien työtapojen ansiosta keskittymään ydintyöhönsä eli esim. laitevalinnan energiaoptimointiin. Lopputuloksena syntyy aidosti asiakasräätälöity ratkaisu.

Hyödyt kertaantuvat, kun suunnittelusta siirrytään työmaalle ja kohteen ylläpitoon. Samat rajapinnat ja pilvipohjainen laitetietokanta palvelevat rakennushankkeen eri osapuolia.

“Tietokantaan voidaan päivittää käytön aikana uudet laitteet teknisine tietoineen”, Oksman sanoo.

Lue myös: Helppoutta laitehyväksyntään

API -Tietopaketti laitevalmistajalle

Granlund Laitetiedon hallinta -ohjelmiston (Granlund Designer) rajapinta mahdollistaa tiedonsiirron eri laitevalmistajien mitoitusohjelmista suoraan kiinteistön laitehallintaan ja sitä kautta suunnitelmien laiteluetteloon esimerkkilaitteina.

Laitetiedon hallinta -ohjelmisto (Granlund Designer)

• Selaimessa toimiva pilvipohjainen laiteluettelo

• Ohjelmisto on suunniteltu talotekniikan laitetietojen hallintaan

• Laitehyväksyntäprosessi voidaan hoitaa täysin digitaalisesti

• Pitää laitetiedot ajan tasalla ja järjestyksessä

• Sähköisiä laiteluetteloja voidaan luoda ja päivittää milloin tahansa, myös ylläpidon aikana

• Laitetieto on eri osapuolten saatavilla kellon ympäri

• Vähentää inhimillisiä virheitä ja unohduksia

• Helpottaa suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja kohteiden ylläpitäjien työtä

• Säästää kaikkien hankkeen osapuolten aikaa

Lisää yhteisiä rajapintoja talotekniikka-alalle?

Granlund on riippumaton suunnittelu- ja asiantuntijayritys, jonka tarkoitus on löytää asiakkaalleen aina paras ja tarkoitukseen soveltuvin ratkaisu. Yhteistyö ETS NORDIN kanssa on hyvä esimerkki alan toimijoiden yhteistyöstä digitalisaation edistämiseksi. Granlund on erittäin kiinnostunut rajapintoihin liittyvästä yhteistyöstä alan toimijoiden kanssa. Laitetietoihin liittyvissä yhteistyöhankkeissa voit olla yhteydessä Joni Oksmaniin.

Joni Oksman

Tuotepäällikkö ja tukipalvelut
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Tamperelainen Projektivisio osaksi Granlundia

29.09.2023 – Granlund vahvistaa sairaalatekniikan osaamistaan Pirkanmaan alueella ostamalla Projektivisio Oy:n osakekannan.

Uutinen

Granlund antaa vuosia kehitetyn tietomallinnuspohjan maksutta jakoon

28.09.2023 – Revit on tietomallinnusohjelmisto, jonka tehokas käyttö edellyttää työlästä alkuasetusten määrittelyä. Granlundilla on käytetty Revit-mallipohjan kehittämiseen useita satoja työtunteja, ja nyt…

Uutinen

Talotekniikka johtaa tietä kohti tekoälyratkaisuja

27.09.2023 – Tekoälyyn perustuvien sovellusten käyttöönotto edellyttää suurten datamäärien analysointia ja tiedon vakioimista. Talotekniikka näyttää tässä mallia koko kiinteistö- ja rakennusalalle.

Uutinen

Granlund sai toimiston Kotkaan

21.09.2023 – Granlund avasi uuden toimiston Kotkaan. Paikallisia työntekijöitä työllistävä toimisto sijaitsee meren äärellä juuri kalustetuissa toimitiloissa.

Uutinen
talotekniset järjestelmät

Ympäristöministeriön selvitys tarkentaa tietoa talotekniikan päästövaikutuksista

12.09.2023 – Ympäristöministeriön tuore selvitys tarkentaa huomattavasti taloteknisten järjestelmien päästövaikutuksia. Selvitys auttaa rakennusalan toimijoita tekemään tarkempia laskelmia taloteknisten järjestelmien vaikutuksesta rakennusten hiilijalanjälkeen.

Uutinen

Miltä energia näyttää valotaiteen keinoin?

08.09.2023 – Jyväskylässä järjestettävä Valon kaupunki -tapahtuma pidetään tänä vuonna 28.9.–7.10. Granlundin vuorovaikutteisen teoksen teema on energian eri muodot. Teokseen osallistuvan ihmisen…

Uutinen

Vastuullinen kiinteistönomistaja varautuu häiriötilanteisiin ennalta

28.08.2023 – Kiinteistöön kohdistuvat mahdolliset häiriötilanteet ja riskit kannattaa selvittää ennakoiden. Tärkeintä on varmistaa käyttäjien turvallisuus ja kriittisten järjestelmien toiminta kaikissa tilanteissa.

Uutinen

Fiksu yritys varautuu sähkökatkoihin

28.08.2023 – Jokaisen yrityksen kannattaa laatia varautumissuunnitelma sähkökatkojen varalta. Kriittisten toimintojen turvaaminen voi edellyttää varavoimaa ja vaihtoisia reittejä sähkönsyötölle.

Uutinen

Suomalainen osaaminen tukemassa Romanian sairaalakannan uudistusta

21.08.2023 – Suomalaisen sairaalasuunnittelun ja -rakentamisen asiantuntijat yhdistävä Integrated Hospital Design Alliance eli IHDA-ryhmä on mukana romanialaisen sairaalan uudisrakennushankkeessa. Länsi-Romaniassa sijaitseva Resita…

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?