Hyppää sisältöön
UutinenRajapintoja avataan talotekniikka-alan suunnittelijoiden ja laitevalmistajien välillä

Rajapintoja avataan talotekniikka-alan suunnittelijoiden ja laitevalmistajien välillä

12.6.2023 – Talotekniikka-ala on ottanut jälleen yhden askeleen kohti digitaalisempaa arkea ja parempaa tiedonsiirtoa.

Aihepiiri
Data ja digitalisaatio
Jaa

Kaikki tarvittava teknologia älykkääseen tiedonsiirtoon on jo olemassa, eikä talotekniikan digitaalistumista hidasta muu kuin toimintatavat.

“Juuri niitä halusimme yhdessä haastaa ja uudistaa. Nuori sukupolvi käyttää mieluummin näppäriä digityökaluja kuin sähköposteja ja skannereita. Halusimme kokeilla, miten tieto saadaan virtaamaan laitevalmistajalta suunnittelijan työpöydälle,” taustoittaa Granlundin tuotepäällikkö Joni Oksman yhteistyötä, jonka seurauksena talotekniikka-ala on ottanut jälleen yhden askeleen kohti digitaalisempaa arkea ja parempaa tiedonsiirtoa.

Halusimme kokeilla, miten tieto saadaan virtaamaan laitevalmistajalta suunnittelijan työpöydälle.

Joni Oksman

Yhteistyö käynnistyi, kun ETS NORD ehdotti Granlundille Recair-ilmankäsittelykoneisiin liittyvää kehitysprojektia, jonka tavoitteena on tehostaa laitetiedon hallintaa. Älykkäiden rajapintojen ansiosta tekniset tiedot siirtyisivät oikeassa muodossa Granlundin Laitetiedon hallinta -ohjelmistoon, eikä yhdenkään komponentin kirjaus unohtuisi.

Tavoitteenamme on, että tuotetiedot ovat suunnittelijoille mahdollisimman helposti saatavilla.

Aleksi Kähärä, Recair-ilmankäsittelykoneiden kehityspäällikkö, ETS NORD

Rajapintojen avulla nopeampaa tiedonsiirtoa

Rivakasti käynnistynyt yhteistyö on tuottanut hyötyjä molemmille. Tiedonsiirrossa on leania tehokkuutta jo rakennushankkeen alkuvaiheesta lähtien.

“”Suunnittelijan merkitys ketjussa on todella merkittävä. Tavoitteenamme on, että tuotetiedot ovat suunnittelijoille mahdollisimman helposti saatavilla, tuotteet tulevat tutuiksi ja suunnittelutyön tuotevalintaprosessi helpottuu’’, toteaa Recair-ilmankäsittelykoneiden kehityspäällikkö Aleksi Kähärä.

Valmiin käyttöliittymän ja rajapintojen avulla yhden laitteen tietojen siirtämiseen menee aikaa noin minuutti, käsin naputellen vartti. Kun laitteita on kymmeniä, suunnittelija pystyy fiksumpien työtapojen ansiosta keskittymään ydintyöhönsä eli esim. laitevalinnan energiaoptimointiin. Lopputuloksena syntyy aidosti asiakasräätälöity ratkaisu.

Hyödyt kertaantuvat, kun suunnittelusta siirrytään työmaalle ja kohteen ylläpitoon. Samat rajapinnat ja pilvipohjainen laitetietokanta palvelevat rakennushankkeen eri osapuolia.

“Tietokantaan voidaan päivittää käytön aikana uudet laitteet teknisine tietoineen”, Oksman sanoo.

Lue myös: Helppoutta laitehyväksyntään

API -Tietopaketti laitevalmistajalle

Granlund Laitetiedon hallinta -ohjelmiston (Granlund Designer) rajapinta mahdollistaa tiedonsiirron eri laitevalmistajien mitoitusohjelmista suoraan kiinteistön laitehallintaan ja sitä kautta suunnitelmien laiteluetteloon esimerkkilaitteina.

Laitetiedon hallinta -ohjelmisto (Granlund Designer)

• Selaimessa toimiva pilvipohjainen laiteluettelo

• Ohjelmisto on suunniteltu talotekniikan laitetietojen hallintaan

• Laitehyväksyntäprosessi voidaan hoitaa täysin digitaalisesti

• Pitää laitetiedot ajan tasalla ja järjestyksessä

• Sähköisiä laiteluetteloja voidaan luoda ja päivittää milloin tahansa, myös ylläpidon aikana

• Laitetieto on eri osapuolten saatavilla kellon ympäri

• Vähentää inhimillisiä virheitä ja unohduksia

• Helpottaa suunnittelijoiden, urakoitsijoiden ja kohteiden ylläpitäjien työtä

• Säästää kaikkien hankkeen osapuolten aikaa

Lisää yhteisiä rajapintoja talotekniikka-alalle?

Granlund on riippumaton suunnittelu- ja asiantuntijayritys, jonka tarkoitus on löytää asiakkaalleen aina paras ja tarkoitukseen soveltuvin ratkaisu. Yhteistyö ETS NORDIN kanssa on hyvä esimerkki alan toimijoiden yhteistyöstä digitalisaation edistämiseksi. Granlund on erittäin kiinnostunut rajapintoihin liittyvästä yhteistyöstä alan toimijoiden kanssa. Laitetietoihin liittyvissä yhteistyöhankkeissa voit olla yhteydessä Joni Oksmaniin.

Joni Oksman

Tuotepäällikkö ja tukipalvelut
Granlund Oy

Lisää uutisiamme

Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Vuoden 2023 palkittuja opinnäytetöitä juhlistettiin Granlundilla

20.11.2023 – Tämän vuoden palkitut opinnäytetyöt käsittelivät energiasta saatavaa dataa, ulospuhallusilmaa toimistorakennuksissa sekä tarpeenmukaista ilmanvaihtoa.

Uutinen

4D-suunnittelu edistää tiedolla johtamista

17.11.2023 – 4D-suunnittelua voi hyödyntää monessa. Lue, miten palvelu tuki tietomallien käyttöä Lujatalon työmaalla ja tehostaa datalla johtamista Vektor IO:n infrahankkeissa.

Uutinen

Kuinka 4D-suunnittelu tehostaa rakennushankkeita?

10.11.2023 – Asiakkaamme kertovat, miten 4D on vaikuttanut purkuhankkeiden aikatauluihin Purkupihalla, läpinäkyvyyteen Helsinki-Vantaan kehitysohjelmassa ja suunnittelun laatuun Destialla.

Uutinen

Tilaa uutiskirjeemme

Ole ensimmäisten joukossa kuulemassa Granlundin ja KiRa-alan uutisista ja uusimmista trendeistä.

Mitä tietoa etsit?