Hyppää sisältöön
UutinenSprinklerisuunnittelu parantaa rakennuksen paloturvallisuutta

Sprinklerisuunnittelu parantaa rakennuksen paloturvallisuutta

7.3.2022 – Hyvin suunniteltu sprinklerilaitteisto säästää paitsi ihmishenkiä myös kustannuksia. Eräässä kohteessamme sprinklerijärjestelmän avulla säästettiin rakennuskustannuksissa kuusi prosenttia. Yksi tuoreimmista suunnittelukohteistamme on Tampereelle kohoava TOAS Hippos.

Aihepiiri
Uudisrakentaminen
Jaa

Sprinklerisuunnittelulle on kasvava kysyntää, sillä sammutusjärjestelmät ovat pakollisia usein paitsi sairaaloissa ja hoitolaitoksissa, myös puurakenteisissa kerrostaloissa.

Sprinklerisuunnittelijaksi ei Suomessa voi varsinaisesti opiskella. Osaaminen on hankittava työn kautta. Riittävän päteville ja kokeneille suunnittelijoille pätevyyden toteamiseksi tarpeelliset kurssit ja tentit järjestetään räätälöitynä. Granlund Tampere Oy:ssä sprinklerijärjestelmiä suunnitteleva Jouni Jortikalla kokemusta on kertynyt jo lähes neljästäsadasta suunnittelukohteesta.

Jortikan kaltaisia hyviä ja kokeneita sprinklerisuunnittelijoita ei ole helppo löytää, sillä suunnittelu vaatii monipuolista osaamista ja ymmärrystä paitsi itse laitteistoista, myös rakentamisesta ja rakennuksista ja niiden talotekniikasta, palotapahtumasta ja tietenkin suunnitteluohjelmien käytöstä.

Järjestelmä säästää kustannuksia ja ihmishenkiä

Asuntokohteen perussprinklerijärjestelmä maksaa nykyisin alkaen 20–23 euroa neliöltä. Hallikohteeseen järjestelmäinvestointi voi maksaa 18 e/m2 ja raskaan luokan logistiikkatiloihin yli 30 e/m2. Mahdolliset paineenkorotuspumppaamot ja vesiallaskulut nostavat neliöhintaa.

Ihmishenkien säästymiselle ja rakennuspalon sammumiselle ei sprinklerilaitteiston ansiosta tietenkään hintaa voi laskea.

Sen sijaan on helppo laskea, miten paljon sprinklerijärjestelmän avulla voi säästää jo rakennuskustannuksissa suurempien palo-osastojen ja poistumistie etäisyyksien sekä kevyempien kantavien rakenteiden muodossa. Plussaa saadaan helposta muunneltavuudesta. Eräässä toteutuneessa kohteessa Jortikan suunnitteleman sprinklerijärjestelmän avulla säästettiin rakennuskustannuksissa kuusi prosenttia.

Sprinklerijärjestelmät ovat pakollisia:

  • P2-luokan puukerrostaloissa, kun rakennuksessa on enemmän kuin kaksi kerrosta
  • Useimmissa hoitolaitoksissa
  • Rakennuksissa, joihin rakennuslupa vaatii automaattisen sammutuslaitteiston
  • Luokan P0-rakennuksissa, joissa paloturvallisuussuunnittelua on tehty palosimulaation perustuen

Mitä on sprinklersuunnittelu?

Paloturvallisuutta merkittävästi lisäävä sprinkleri on kattoon tai seinään asennettava vesisammutuslaitteisto, joka toimii automaattisesti ja nopeasti tulipalon sytyttyä. Sprinklerilaitteisto parantaa olennaisesti rakennuksessa olevien ihmisten poistumis- ja pelastamismahdollisuuksia tulipalon sytyttyä. Se sammuttaa palon useimmiten kokonaan, sillä sprinkleri ehtii reagoida tilanteeseen ennen kuin palo ehtii levitä ja aiheuttaa laajempia vahinkoja.

Puurakenteiseksi suunniteltu TOAS Hippos on sprinklattu päästä varpaisiin

Kestävän kehityksen mukainen TOAS Hippos, 35 050 neliön opiskelijakortteli toteutetaan allianssimallilla ja allianssiin kuuluva Granlund Tampere Oy vastaa kohteen LVI– ja sprinklerisuunnittelusta. Tampereen opiskelija-asuntosäätiö TOASin kortteliin valmistuu asuntojen lisäksi päiväkoti, toimistoja sekä palvelu- ja yhteistiloja.

TOAS Hippoksen sprinklerijärjestelmä on hajautettu tavanomaista laajemmin kohteen erikoisen muodon ja toteutustavan vuoksi.

Kuinka säästää energiaa talotekniikan laiteuusinnoilla?

22.04.2025 – Talotekniikan uusimisessa energiatehokkain ratkaisu on usein kallis kertainvestointi, mutta pitkällä aikavälillä selvästi edullisin vaihtoehto. Esimerkiksi ilmanvaihdossa uudet laitteet voivat säästää…

Uutinen

Rakentamislain vaatimaan ilmastoselvitykseen kannattaa varautua ajoissa

15.04.2025 – Ilmastoselvitys tulee olemaan kaikille kiinteistö- ja rakennusalan toimijoille lähivuosina yhtä tuttu asia kuin energiatodistus on nyt. Tiedätkö, mitä rakentamislain uusi…

Blogi

Granlund vahvistaa talotekniikkasuunnittelua Pohjois-Ruotsissa

09.04.2025 – Umeå Projekt Team AB liittyy Granlund-konserniin yrityskaupan myötä. Yritys on erikoistunut talotekniikkasuunnitteluun ja projektinjohtoon.

Uutinen

Granlund laajentaa rakennuttamisen liiketoimintaa Ruotsissa

03.04.2025 – Tukholmalainen Coordia Consult AB on nyt osa Granlund-konsernia. Yritys keskittyy rakennuttamiseen ja projektinjohtoon sekä valvontaan.

Uutinen

Miksi kulutusjousto on mahdollisuus myös kiinteistöille?

31.03.2025 – Kulutusjousto on kiinteistönomistajille ja rakennuttajille mielenkiintoinen uusi mahdollisuus säästää energiakustannuksissa ja saavuttaa jopa lisätuloja. Sääriippuvainen uusiutuvan energian tuotanto vaatii joustoa…

Blogi

Granlundin päästövähennystavoitteet saivat SBTi:n hyväksynnän

28.03.2025 – Science Based Targets initiative (SBTi) on hyväksynyt Granlundin päästövähennystavoitteet. Kyse on aloitteesta, jolla pyritään pysäyttämään maapallon lämpeneminen kriittiseen 1,5 asteeseen.

Uutinen

Arkkitehdit lujittavat käyttäjälähtöistä näkökulmaa sairaalasuunnitteluun

25.03.2025 – Raami Arkkitehdit vahvistaa Granlundin sairaalasuunnittelun osaamista 20 vuoden kokemuksella sekä inhimillisillä, toiminnallisilla ja kaupunkikuvallisilla näkökulmilla.

Uutinen
Timo-Mikael Sivula ja Miika Nuuttila Granlund

Energiahanke “yhden luukun” periaatteella

20.03.2025 – Granlundin energiatehokkuushankkeiden palvelut kattavat nyt myös projektinjohtourakat, joissa Granlund vastaa kokonaistoimituksesta. Esimerkiksi taloyhtiölle uusi palvelu on vaivaton tapa toteuttaa kannattava…

Uutinen

Ajantasaisella kuntoarvio- ja PTS-tiedolla säästää rahaa ja hermoja

19.03.2025 – Ilman ajantasaista tietoa kiinteistön kunnosta päätökset perustuvat oletuksiin, ja oletuksilla on joskus tapana tulla kalliiksi.

Blogi

Miten rakentamisen vaikutuksia luontokatoon voidaan mitata?

18.03.2025 – Jopa kolmannes luontokadosta johtuu rakentamisesta. Pilottihankkeessamme testasimme luonnon monimuotoisuuteen kohdistuvien vaikutusten laskentaa Skanskan kanssa.

Blogi

Mitä tietoa etsit?