Toimistot tyhjinä – korona vaikuttaa kiinteistöjen ylläpitoon
24.3.2020 – Kiinteistöt ovat poikkeustilanteessa koronaepidemian edetessä. Tilojen käyttö ja ihmisten työtavat muuttuvat useissa rakennuksissa, joissakin toiminta lakkaa kokonaan. Asuinrakennuksissa tekniikka joutuu nyt aivan uuteen testiin, kun koko maailma on kotona.

Kuten niin monessa muussakin yrityksessä, myös Granlundilla asiantuntijat tekevät nyt töitä etänä enemmän kuin koskaan ennen. Toimistolla töitä tehdään vuoroissa, jotta porukka pystyy tekemään työnsä turvallisesti.
Meille on tärkeää pitää käynnissä olevien hankkeiden ja kiinteistöjen ylläpidon pyörät pyörimässä niin normaalisti kuin mahdollista. Osaamisemme on kiinteistöjen omistajien ja kiinteistöjen ylläpidosta vastaavien ammattilaisten käytössä aivan kuten tavallisesti.
Älä jätä rakennusta heitteille
Tyhjiäkään rakennuksia ei pidä jättää oman onnensa nojaan, jos halutaan, että niihin on mukava palata, kun arki palaa taas ennalleen. Sen sijaan niiden toiminta kannattaa sopeuttaa oikealle tasolle. Rakennuksen ohjausta voi säätää ja sen energiankulutusta optimoida, mutta kaikkia hanoja ei kannata paniikissa reivata kiinni.
”Tilojen tyhjinä tai vaajalla käytöllä ollessa kesälle suunniteltuja huoltotoimenpiteitä voi harkita tehtäväksi ennakkoon”, vinkkaa ryhmäpäällikkö Mika Virkki.
Sairaaloissa syytä varautua suuriin ihmismääriin
Tilojen käyttö voi sairaalakiinteistöissä elää valitettavasti myös aivan toiseen ääripäähän, jos tilat tulevat epidemian edetessä kuormittumaan. Myös näissä tilanteissa talotekniikan oikealla käytöllä voidaan parantaa ihmisten vointia ja jaksamista.
“Varsinkin kesää kohti mentäessä täydellä kapasiteetilla toimivien sairaaloiden ja terveydenhuoltolaitosten on hyvä varautua hyvissä ajoin siihen, että järjestelmillä saadaan tuotettua potilastyöhön parhaiten sopivat olosuhteet myös kesähelteillä”, korostaa suunnittelujohtaja Tapani Idman Granlundin sairaalasuunnittelusta.
Uusia ohjeita alalle
Viime viikolla eurooppalaisten LVI-järjestöjen -liitto REHVA julkaisi yhteenvedon koronaviruksen leviämisestä ja torjunnasta rakennuksissa. Me Granlundilla seuraamme tämän kaltaisia ohjeita huolellisesti. Tässä REHVAN yleisohjeet koronan torjuntaan kiinteistöissä. Ohjeita tulee soveltaa tapauskohtaisesta kuhunkin kiinteistöön ja tilanteeseen sopiviksi.
ILMANVAIHTO
- riittävä jatkuva ilmanvaihto 24/7 vähentää altistusta
- ulkoilmaa ilmanvaihtoon mahdollisimman paljon
- ei palautusilmaa
- ikkunatuuletusta voidaan käyttää ilmanvaihdon lisäämiseksi
ILMANKOSTEUS
- huoneilman kosteudella ei ole vaikutusta virukseen, kosteus hillitsee virusta vasta suhteellisen kosteuden ylittäessä 80 %
- alhainen ilmankosteus heikentää hengitysteiden vastustuskykyä virukselle, ilman kosteuden säätely ei ole kuitenkaan tarpeen
LÄMPÖTILA
- huonelämpötilalla ei ole merkitystä, lämpötila hillitsee virusta vasta yli 30 C lämpötiloissa
LAITTEET JA KANAVAT
- mahdollisten vuotojen vuoksi regeneratiivista lämmöntalteenottoa vältettävä epidemian aikana
- kanavien puhdistuksella ei ole merkitystä viruksen leviämisessä (pienet hiukkaset kulkevat ilman mukana, eivätkä tartu pintoihin)
- ilmanvaihtolaitoksen suodattimilla ei ole merkitystä viruksen leviämisessä (hiukkaskoko on 80-160 nm)
- huonekohtaisilla ilmanpuhdistimilla voidaan vaikuttaa viruspitoisuuteen huoneilmassa edellyttäen, että suodatin HEPA-tasoa
LUE LISÄÄ
FINVAC, Kiinteistöjen hoito Korona-viruksen leviämisen torjunnassa
Hyvinvointi ensimmäisenä myös haastavissa olosuhteissa
Granlund varautuu koronaviruksen osalta suosimalla etätyötä
Haluatko kuulla lisää?



Ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen vastaa Energiaseminaarin yleisön kysymyksiin
01.06.2023 – Hiilinielut, pienydinvoima ja vesivoima kiinnostivat Energiaseminaarin yleisöä 24.5. Markku Ollikainen vastaa nyt kysymyksiin, joita emme ehtineet käsitellä suorassa lähetyksessä.
- Energia

Energiaseminaarin skenaarioita: miten energian hinnoittelu muuttuu, ja miten kulutusjousto tulee näkymään?
01.06.2023 – Granlundin Energiaseminaarissa 24.5. kuultiin erittäin kiinnostavia puheenvuoroja, jotka herättivät niin paljon keskustelua ja kysymyksiä yleisössä, että emme ehtineet vastat kaikkiin…
- Energia

Markkinatutkimus: kiinteistösijoittajat muita edellä rakennushankkeiden ympäristövastuullisuudessa
24.05.2023 – Granlundin toteuttaman ympäristövastuullisuuden markkinatutkimuksen mukaan selkeitä ympäristötavoitteita asetetaan rakennushankkeille harvoin, ja myös niiden toteutumisen seurannassa olisi kehitettävää.

Tutkimus: Laadukkaan tiedon puute kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaation esteenä
24.05.2023 – Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisoituminen vaatii panostuksia ja muutos on ollut hidasta, selviää Granlundin toteuttamasta Kiinteistö- ja rakennusalan digitaalinen kyvykkyys -tutkimuksesta.
- Data ja digitalisaatio

Laitetarkistukset pidentävät laitekannan elinkaarta sairaaloissa ja ammattikeittiöissä
23.05.2023 – Laitetarkistukset antavat puolueetonta ja ajantasaista tietoa, onpa kyse laiteluettelon päivittämisestä, laitteen elinkaaren pidentämisestä tai energiatehokkuuden parantamisesta. Samalla löytyy mahdollisuuksia sairaalan…

Miten kiinteistöjen arvo säilytetään vuokralaisten silmissä?
17.05.2023 – Liike- ja toimistotiloja jää yhä enemmän tyhjilleen, kun vuokralaiset haluavat jatkossa karsia vuokralla pitämiään tiloja. Asiantuntijamme antaa vinkit vuokratilojen arvon…
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus

Miten tunnistat pätevän kuntotutkijan ja tilaat laadukkaan kuntoarvion?
11.05.2023 – Molempiin kysymyksiin saat vastaukset korjausrakentamisen asiantuntijoiltamme, jotka ovat erikoistuneet niin kevyempiin kuntoarvioihin kuin kattaviin kuntotutkimuksiin. Tässä viisi vinkkiä työn tilaajalle!
- Kiinteistöjohtaminen
- Korjausrakentaminen
- Ylläpito

Kiinteistön energiakatselmus on energiatehokkuuden navigaattori
10.05.2023 – Tiedätkö mihin kaikkeen kiinteistössäsi kuluu energiaa? Entä miten energiankulutusta kannattaisi leikata? Aloita navigointi kohti fiksua energiatehokkuutta energiakatselmuksesta.

Asiantuntijan vinkit kiinteistön arvon säilyttämiseen vaativassa markkinatilanteessa
08.05.2023 – Inflaatio ja korkojen nousu kasvattavat kiinteistöjen tuottovaatimuksia, mikä pakottaa monet kiinteistösijoittajat laskemaan kiinteistöjen arvoa. Arvonlaskua voidaan kuitenkin hallita!
- Kiinteistöjohtaminen
- Tuottavuus
- Vastuullisuus