Hyppää sisältöön
UutinenYmpäristöjohtaminen kiinteistö- ja rakennusalalla – missä mennään?

Ympäristöjohtaminen kiinteistö- ja rakennusalalla – missä mennään?

21.10.2019 – Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan yhä vahvemmin myös kiinteistö- ja rakennusalaan. Tällä hetkellä pinnalla ovat erityisesti hiilineutraalius ja kiertotalous rakennetussa ympäristössä.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Rakennettu ympäristö on merkittävä tekijä, kun puhutaan ilmastonmuutokseen vaikuttamisesta. Ympäristöön liittyvät tavoitteet ovat jo osa yritysten arkea, mutta vielä on paljon tehtävää. Mitkä ovat tämän hetken trendit ympäristöjohtamisessa kiinteistö- ja rakennusalalla?

”Hiilineutraalius ja kiertotalous ovat kaksi suurinta teemaa, jotka nousevat esiin. Vaatimukset kasvavat, ja hiilidioksidiin ja ilmastonmuutokseen liittyvät tavoitteet ovat tiukentuneet ja tulevat tiukentumaan jatkossakin”, vastaa Green Building Council Finlandin (GBC Finland) toimitusjohtaja Mikko Nousiainen.

Alalla puhutaan paljon rakennusten ja rakennusmateriaalien hiilijalanjäljestä. Ympäristöministeriön tavoitteena on, että rakennuksen elinkaaren aikaista hiilijalanjälkeä ohjataan lainsäädännöllä 2020-luvun puoliväliin mennessä. Käytännössä siis rakennuksen hiilijalanjäljen laskenta tulee pakolliseksi osaksi rakennuslupaprosessia.

”GBC-verkosto puolestaan haastaa kiinteistönomistajia ja kiinteistö- ja rakennusalaa tavoittelemaan hiilineutraaleja rakennuksia Net Zero Carbon Building -sitoumuksella, joka keskittyy kiinteistön käytönaikaisiin päästöihin. Keskeistä on tehdä mahdollisimman energiatehokkaita rakennuksia, lisätä uusiutuvan energian käyttöä ja tarvittaessa ottaa käyttöön päästökompensaatiot”, Nousiainen sanoo.

Hiilineutraalius ja kiertotalous myös kietoutuvat vahvasti yhteen: hiilineutraalia rakennettua ympäristöä ei voi olla, jos ei hyödynnetä kiertotaloutta. Rakennusmateriaalien kierrätyksen lisäksi kiertotalous voi alalla tarkoittaa monia eri asioita, kuten tyhjillään olevien tilojen tehokkaampaa käyttöä tai esimerkiksi puusta rakentamista betonin sijaan.

”Kiertotalous on kehittynyt vahvasti toimialalla vajaassa parissa vuodessa. Tietous on noussut paljon Suomessakin, ja malleja löytyy maailmalta. Kiinnostava esimerkki on pankki ja kiinteistöomistaja ABN AMROn toteuttama kiertotalousrakennus, jossa on hyödynnetty muun muassa kierrätettyjä rakennusmateriaaleja ja aurinkoenergiaa”, Nousiainen kertoo.

Mihin suuntaan ympäristöjohtamisen suunnat kehittyvät?

Vaatimuksien kasvaminen rakennetun ympäristön osalta tarkoittaa kunnianhimoisempiin tavoitteisiin pyrkimistä. Hyvä esimerkki tämän hetken ympäristöjohtajuudesta ovat monet kaupungit, jotka ovat asettaneet itselleen rakennetun ympäristön suhteen valtiota tiukempia tavoitteita. Suomessa toki aluekehitykseen liittyvät faktat pitää tiedostaa: kaupungin koko vaikuttaa tavoitteiden saavuttamiseen niin kiinteistökannan kuin energiayhtiöiden kannalta.

”Kiinteistönomistajilla on omat tavoitteensa, joita pyritään ohjaamaan tiukemmiksi ohjauskeinoilla ja kannusteilla. Esimerkiksi vihreän rahoituksen merkitys noussee tulevaisuudessa. Asuntopuolella taas puhutaan vihreistä asuntolainoista, joissa pankki voisi myöntää lainaa paremmilla ehdoilla asunnon energiatehokkuudesta riippuen. Uskomukseni on, että jos kiinteistösektori ja finanssisektori lyövät kättä päälle, meillä on iso mahdollisuus ottaa loikka eteenpäin kestävän kehityksen saralla.”

Mitä muutokset tarkoittavat alan toimijoille?

Ilmastonmuutoksessa on kaksi puolta: hillitseminen ja sopeutuminen. Kiinteistö- ja rakennusalan toimijoiden tulee valmistautua paitsi ilmastonmuutoksen hillitsemiseen liittyviin toimiin myös siihen sopeutumiseen. Onko toimialalla otettu riittävä sopeutuminen huomioon, riittävätkö esimerkiksi rakennusten jäähdytystarpeet tai kosteusrasitus myös jatkossa?

Uudet ympäristövaatimukset edellyttävät myös kouluttautumista, johon organisaatioiden olisi hyvä valmistautua. Kestävällä rakentamisella pystytään kuitenkin taklaamaan monia ilmastonmuutokseen liittyviä ongelmia, joten asiansa osaavilla organisaatioilla tulee olemaan kysyntää.

”Kansainväliset markkinat odottavat niitä, joilla on paras osaaminen. Meillä Suomessa on siihen hyvät edellytykset, sillä olemmehan edelläkävijäjoukkoa”, Nousiainen sanoo.

Tämä artikkeli on Granlundin energia- ja ympäristöasioita käsittelevän juttusarjan toinen osa. Kiinteistöjen energia- ja ympäristöjohtamisella on suuret mahdollisuudet vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään, sillä rakennusten lämmitys muodostaa noin neljänneksen energian kokonaiskulutuksesta. Granlund Consultingin energiatiimissä työskentelee jo noin 50 asiantuntijaa.

Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus kannustaa suhtautumaan vastuullisuuteen mahdollisuutena

07.11.2024 – Vastuullinen kiinteistö -markkinatutkimus on Granlundin ja JLL:n yhdessä toteuttama tietopaketti kiinteistöalan vastuullisuudesta vuonna 2024.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlundin vuosi näyttää hyvältä niin liikevaihdossa kuin henkilöstö- ja asiakastyytyväisyydessä

01.11.2024 – Granlundin vuosi näyttää marraskuun alussa onnistuneelta, ja toimitusjohtaja Pekka Metsi uskoo, että myös rakennusalan aallonpohja on saavutettu. Liikevaihdon kasvun lisäksi…

Uutinen

E3-tutkimushankkeen mukaan sisäilman puhdistaminen vähentää virusten leviämistä

30.10.2024 – Korona-aikana käynnistynyt laaja poikkitieteellinen E3-tutkimushanke päättyy lokakuun lopussa. Hanke on tuottanut uutta tietoa ilman puhdistamisen vaikutuksista virusten leviämiseen erilaisissa kiinteistöissä.

Uutinen

Granlund designs specialised AI data centers for Nordic climate

29.10.2024 – The Artificial Intelligence boom creates a need for a new generation of data centers. An AI data center has unique…

Uutinen

Granlund’s employee satisfaction based on a strong corporate culture

29.10.2024 – At 94%, the majority of Granlund employees are happy with Granlund as a workplace. On a scale of 1–5, Granlund…

Uutinen

Onnistunut ammattikeittiösuunnittelu vaatii laaja-alaista osaamista

11.10.2024 – Toimivassa keittiöympäristössä työskentely on sujuvaa, miellyttävää ja turvallista. Hyvän ergonomian ansiosta työviihtyvyys paranee, mikä näkyy taas asiakkaille parempana ja nopeampana…

Uutinen

HUS sairaalan toimenpidesiiven peruskorjaus parantaa energiatehokkuutta talotekniikalla

11.10.2024 – Meilahden sairaalan toimenpidesiipi uudistuu lähes vuosikymmenen kestävässä peruskorjauksessa. Laajan sairaalahankkeen talotekniikkasuunnittelusta vastaa Granlundin kokenut sairaalasuunnittelutiimi.

Uutinen

Viiskorven energiaratkaisun luontovaikutukset huomioitiin jo selvitysvaiheessa

09.10.2024 – Espoon Viiskorpeen kaavoitettavalle kaupunkialueelle etsitään innovatiivista, kustannustehokasta ja ilmastokestävää energiajärjestelmää, jolla on mahdollisimman vähän negatiivisia luontovaikutuksia. Työ haluttiin aloittaa varhaisessa…

Uutinen

Vattendata flödar till Granlund Manager

08.10.2024 – Integrationen av Granlund Manager och Smartvatten gör uppföljningen och rapporteringen av vattenförbrukningen betydligt snabbare och tillförlitligare. De strängare kraven på…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?