10 tapaa, joilla helpotat etätyöskentelyäsi asiantuntijatyössä
27.3.2020 – Työelämän etätyökäytännöt ovat tulleet tänä keväänä nopeasti käyttöömme. Etätöiden suosio on kasvanut vuosi vuodelta, mutta nyt tilanne on kuitenkin täysin uusi: etätyö ei ole enää pelkkä valinta, vaan monelle ainut mahdollisuus.

Siirtymä etätöihin ei tule itsestään, vaan uuden työtavan opettelu vie aikansa, sitä tulee testata ja opetella. Kokosimme alla olevalle vinkkilistalle etätyötapoja, joilla voidaan ylläpitää rutiineja ja tehokkaita toimintamalleja poikkeusolojen vallitessa.
1. Ylläpidä rutiineja
Pysyminen normaaleissa arkirutiineissa helpottaa työpäivän aloitusta – mahdollisuuksien mukaan. Työmatkaan menevän ajan voi vaikkapa käyttää kävelyhetkeen ulkona.
2. Älä multitaskaa
Kaikkea ei voi muistaa, mutta muistia voi auttaa suunnittelemalla. Ota aamusta aika, jolloin tarkastelet työtehtäviäsi, priorisoit ne ja valitset niistä ensimmäiset.
Työmäärän kokonaiskuvan hahmottaminen auttaa hallinnan tunnetta ja helpottaa toimeen tarttumista. Kun pidät tehtävät selkeinä, pääset eroon haitallisesta multitaskaamisesta. Halutessasi voit aikatauluttaa työsi varaamalla kullekin työtehtävälle kalenterista ajan.
3. Pidä tauot etäällä työpisteestä
Taukojen pitäminen on ensimmäisiä asioita, joista lipsutaan tai niitä siirretään. Sovi lounastreffit työkavereiden kesken Teamsin välityksellä, jolloin saatte pidettyä kunnon tauon. Muissa tauotuksissa siirry etäämmälle työympäristöstä, jolloin saat liikettä ja vältät jumittumista tiettyyn asentoon. Venyttelyt ja muut liikunnalliset tauot pitävät huolen, ettei niska-hartiaseutu ole pidemmän ajanjakson jälkeen jumissa.
4. Ota käyttöön Pomodoro
Pomodoro-tekniikalla ylläpidetään tasapainoa työnteon sekä taukojen välillä. Lyhykäisyydessään tekniikassa jaetaan työaika 30 minuutin pituisiin pätkiin, joissa aktiiviselle työskentelylle on varattu 25 minuuttia ja loput 5 minuuttia taukoon. Sykliä kierretään 4 kertaa, jonka jälkeen pidetään pidempi 20–30minuutin mittainen tauko.
Pomodoro-tekniikalle löytyy paljon erilaisia sovelluksia, joista osa on maksullisia. Microsoft Storessa oleva Focus To-Do -sovellus on ilmainen ja kaikkien ladattavissa. Sovellus vaatii kirjautumisen, jonka jälkeen voit lisätä sinne työtehtäviä ja modifioida asetuksia. Jos et halua ladata koneelle sovelluksia, kokeile vaikka TomatoTimeria: https://tomato-timer.com/.
5. Kommunikoi emojein
Kommunikointi etätöiden aikana siirtyy suureksi osaksi kirjalliseen muotoon, jolloin sen kanssa tulee olla tarkkana: kirjallisessa viestinnässä jää paljon sanomatta, jolloin viestien sisältö voi saada erilaisia merkityksiä. Jos haluat varmistaa, että tunteesi välittyy linjan toiseen päähän, ota avuksesi emojit ja giffit. Outlook-sähköpostissa emojivalikon saa valittua painamalla Windows-näppäintä yhdessä .-näppäimen kanssa.
6. Videota vain välttämättömään
Etäpalaverien määrä on noussut ihan uuteen luokkaansa, jolloin yhteydet ovat koetuksella. Videopalaveri vie valtavasti kaistaa. Videoyhteyttä ei tarvita aina, monesti riittää, että ääni kuuluu ja esitys näkyy toiseen päähän. Etäpalaverit ovat tuoneet mukanaan tarpeen suunnitelma B:lle, varsinkin jos yhteydet pätkivät.
Satunnaiset kahvitauot tai etäafterit tuttujen naamojen ympäröimänä on mukava pitää liikkuvan kuvan kera, mutta muissa palavereissa usein ääni ja jaettu näyttö riittävät.
7. Tuunaa työpisteesi
Etätyöntekijä voi huomata aloittaneensa samassa työasennossa ja jatkaneensa siinä useita tunteja. Yhteen työasentoon jämähtäminen jumiutuminen tuo mukanaan jumeja, joten asentoa olisi hyvä vaihtaa vähintään tunnin välein. Tiettyä optimiasentoa ei ole: pääasia on tukea käsiä ja kehoa, jotta asento säilyy rentona ja niska-hartiaseutu ei kipeytyisi.
Luovia ja toimivia ratkaisuja kotitoimiston ergonomiaan voi tehdä kirjapinoilla, tyynyillä sekä rakentamalla työpisteen eri tasoille, jolloin vaihtelee istuma- ja seisomatyön välillä. Sohvalla työskentelyä voi tukea sijoittamalla tyynyt selän taakse sekä polvitaipeiden alle. Jos keittiötaso tuntuu hankalalle, kokeile työtasoksi jalkojen liikkuvuuden mahdollistavaa silityslautaa.
8. Huolehdi lounaasta
Lounaspaikkojen ovien sulkeutumisen myötä lounas löytyy kodin jääkaapista tai pakastimesta. Nopeus on valttia lounaan kanssa ja pikakokkaustaidot pääsevät valloilleen. Pikakokkauksella tarkoitetaan aterioiden valmistamista 15 minuutin aikana. Usein ideana on pilkkoa, lämmittää ja sekoittaa ainekset yhteen. Pastat, salaattiainekset, kasvikset ja monipuoliset proteiininlähteet pitävät lounaan ravitsevana.
Koska kaikkea ei voi suunnitella valmiiksi varastoon, puolivalmiit annokset pelastavat kiireen keskellä. Valmisaterioihin saa monipuolisuutta pilkkomalla vaikkapa lisukesalaatin valmiiksi useammaksi päiväksi.
Vaikka ravintolaan ei nyt voi mennä, niistä voi tilata. Tilaamiseen ja kuljetukseen on olemassa erilaisia sovelluksia ja useat ravintolat toimittavat ruokatilaukset kotiovelle myös lounasaikaan.
9. Hengittele
Viestimien käydessä kuumana ja keskeytysten määrän noustessa, hengitysharjoitukset palauttavat keskittymiskykyä ja rentoutta. Yksinkertainen hengitysharjoitus on hengittää nenän kautta sisään ja puhaltaa pitkäkestoisesti ulos suun kautta. Hengityksien välissä pidetään tauko, jonka jälkeen harjoitus toistetaan 5-10 kertaa.
10. Lopeta työpäivä
Jotta työpäivä ei jatkuisi loputtomiin, tee sille selkeä loppu. Laita kannettavan tietokoneen kansi kiinni, hörppää kahvikuppi tyhjäksi ja lähde ulos pienelle kävelylle. Fyysinen siirtymä joko liikkumalla tai vaatteita vaihtamalla voi helpottaa irrottautumista työajan- ja vapaa-ajan välillä.
Lue lisää:

Pk-yrityksen vastuullisuustyö helpommaksi – uusi palvelukokonaisuus avuksi
18.06.2025 – Monissa pk-yrityksissä vastuullisuustyö on jo arkea. Tuotevalmistajille suunnattu palvelukokonaisuutemme auttaa tekemään sen näkyväksi.
- Vastuullisuus

Energiatehokkuustoimien pitää tuottaa säästöjä – mutta voiko niiden onnistumista mitata?
16.06.2025 – Säästääkö energiatehokkuushanke tai energiatehokkuuspalvelu luvatun määrän energiaa? Asia pystytään selvittämään kustannustehokkaasti Granlundin uudella tekoälyä hyödyntävällä työkalulla.
- Data ja digitalisaatio
- Energia

Granlund vahvistaa sähkösuunnittelua – yrityskauppa Staconin kanssa
13.06.2025 – Helsingissä toimiva haastavaan sähkösuunnitteluun keskittynyt Stacon Oy tulee osaksi Granlundia.
- Yrityskaupat

Tuore selvitys: näin rakentaminen vaikuttaa luontoon
10.06.2025 – Usean toimijan yhteishanke valaisee rakentamisen luontojalanjälkeä. ”Jopa 99% vaikutuksista tapahtuu tontin ulkopuolella, esimerkiksi raaka-aineiden hankinnassa ja tuotevalmistuksessa”, sanoo ympäristöasiantuntija.
- Vastuullisuus

Rakennushankkeiden data viimein tehokkaassa käytössä
05.06.2025 – Uudella ratkaisulla kustannus- ja hiilitiedot voi laskea tarkasti jo hankkeen alkuvaiheessa.
- Data ja digitalisaatio
- Tuottavuus

NQE Rakennetekniikka ja NQE Teollisuus yhdistävät voimansa Granlundin kanssa
03.06.2025 – Granlund laajentaa rakennesuunnittelun osaamistaan kovan luokan osaajalla. 30.5.2025 tehdyllä yrityskaupalla NQE Rakennetekniikka Oy:sta ja NQE Teollisuus Oy:sta tulee osa Granlundia.
- Granlund
- Yrityskaupat

Markkinatutkimus: rakennusalan vastuullisuus kehittyy hitaasti
02.06.2025 – Granlundin tuoreesta rakennusalan markkinatutkimuksesta selviää, että vastuullisuuden kehitys on alalla hälyttävän hidasta.
- Vastuullisuus

Toni Tiaisesta Granlund Saimaan sähköosaston johtaja
27.05.2025 – Granlund Saimaan sähköosaston vetäjäksi siirtynyt Toni Tiainen tuo taloon monipuolista kokemusta raskaan teollisuuden sähkösuunnittelusta.
- Nimitykset

Rami Kolehmaisesta Granlund Tampereen aluejohtaja
19.05.2025 – Granlund Tampereen pitkäaikainen aluejohtaja Risto Suojanen eläköityy, ja hänen tilalleen aluetoimiston johtoon on nimitetty Rami Kolehmainen, joka tunnetaan Raami Arkkitehtien…