Hyppää sisältöön
Uutinen10 tapaa, joilla helpotat etätyöskentelyäsi asiantuntijatyössä

10 tapaa, joilla helpotat etätyöskentelyäsi asiantuntijatyössä

27.3.2020 – Työelämän etätyökäytännöt ovat tulleet tänä keväänä nopeasti käyttöömme. Etätöiden suosio on kasvanut vuosi vuodelta, mutta nyt tilanne on kuitenkin täysin uusi: etätyö ei ole enää pelkkä valinta, vaan monelle ainut mahdollisuus.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Siirtymä etätöihin ei tule itsestään, vaan uuden työtavan opettelu vie aikansa, sitä tulee testata ja opetella. Kokosimme alla olevalle vinkkilistalle etätyötapoja, joilla voidaan ylläpitää rutiineja ja tehokkaita toimintamalleja poikkeusolojen vallitessa.

1. Ylläpidä rutiineja 

Pysyminen normaaleissa arkirutiineissa helpottaa työpäivän aloitusta – mahdollisuuksien mukaan. Työmatkaan menevän ajan voi vaikkapa käyttää kävelyhetkeen ulkona. 

2. Älä multitaskaa 

Kaikkea ei voi muistaa, mutta muistia voi auttaa suunnittelemalla. Ota aamusta aika, jolloin tarkastelet työtehtäviäsi, priorisoit ne ja valitset niistä ensimmäiset. 

Työmäärän kokonaiskuvan hahmottaminen auttaa hallinnan tunnetta ja helpottaa toimeen tarttumista. Kun pidät tehtävät selkeinä, pääset eroon haitallisesta multitaskaamisesta. Halutessasi voit aikatauluttaa työsi varaamalla kullekin työtehtävälle kalenterista ajan. 

3. Pidä tauot etäällä työpisteestä 

Taukojen pitäminen on ensimmäisiä asioita, joista lipsutaan tai niitä siirretään. Sovi lounastreffit työkavereiden kesken Teamsin välityksellä, jolloin saatte pidettyä kunnon tauon. Muissa tauotuksissa siirry etäämmälle työympäristöstä, jolloin saat liikettä ja vältät jumittumista tiettyyn asentoon. Venyttelyt ja muut liikunnalliset tauot pitävät huolen, ettei niska-hartiaseutu ole pidemmän ajanjakson jälkeen jumissa. 

4. Ota käyttöön Pomodoro 

Pomodoro-tekniikalla ylläpidetään tasapainoa työnteon sekä taukojen välillä. Lyhykäisyydessään tekniikassa jaetaan työaika 30 minuutin pituisiin pätkiin, joissa aktiiviselle työskentelylle on varattu 25 minuuttia ja loput 5 minuuttia taukoon. Sykliä kierretään 4 kertaa, jonka jälkeen pidetään pidempi 20–30minuutin mittainen tauko. 

Pomodoro-tekniikalle löytyy paljon erilaisia sovelluksia, joista osa on maksullisia. Microsoft Storessa oleva Focus To-Do -sovellus on ilmainen ja kaikkien ladattavissa. Sovellus vaatii kirjautumisen, jonka jälkeen voit lisätä sinne työtehtäviä ja modifioida asetuksia. Jos et halua ladata koneelle sovelluksia, kokeile vaikka TomatoTimeria: https://tomato-timer.com/

5. Kommunikoi emojein 

Kommunikointi etätöiden aikana siirtyy suureksi osaksi kirjalliseen muotoon, jolloin sen kanssa tulee olla tarkkana: kirjallisessa viestinnässä jää paljon sanomatta, jolloin viestien sisältö voi saada erilaisia merkityksiä. Jos haluat varmistaa, että tunteesi välittyy linjan toiseen päähän, ota avuksesi emojit ja giffit. Outlook-sähköpostissa emojivalikon saa valittua painamalla Windows-näppäintä yhdessä .-näppäimen kanssa. 

6. Videota vain välttämättömään 

Etäpalaverien määrä on noussut ihan uuteen luokkaansa, jolloin yhteydet ovat koetuksella. Videopalaveri vie valtavasti kaistaa. Videoyhteyttä ei tarvita aina, monesti riittää, että ääni kuuluu ja esitys näkyy toiseen päähän. Etäpalaverit ovat tuoneet mukanaan tarpeen suunnitelma B:lle, varsinkin jos yhteydet pätkivät. 

Satunnaiset kahvitauot tai etäafterit tuttujen naamojen ympäröimänä on mukava pitää liikkuvan kuvan kera, mutta muissa palavereissa usein ääni ja jaettu näyttö riittävät. 

7. Tuunaa työpisteesi

Etätyöntekijä voi huomata aloittaneensa samassa työasennossa ja jatkaneensa siinä useita tunteja. Yhteen työasentoon jämähtäminen jumiutuminen tuo mukanaan jumeja, joten asentoa olisi hyvä vaihtaa vähintään tunnin välein. Tiettyä optimiasentoa ei ole: pääasia on tukea käsiä ja kehoa, jotta asento säilyy rentona ja niska-hartiaseutu ei kipeytyisi. 

Luovia ja toimivia ratkaisuja kotitoimiston ergonomiaan voi tehdä kirjapinoilla, tyynyillä sekä rakentamalla työpisteen eri tasoille, jolloin vaihtelee istuma- ja seisomatyön välillä. Sohvalla työskentelyä voi tukea sijoittamalla tyynyt selän taakse sekä polvitaipeiden alle. Jos keittiötaso tuntuu hankalalle, kokeile työtasoksi jalkojen liikkuvuuden mahdollistavaa silityslautaa. 

8. Huolehdi lounaasta 

Lounaspaikkojen ovien sulkeutumisen myötä lounas löytyy kodin jääkaapista tai pakastimesta. Nopeus on valttia lounaan kanssa ja pikakokkaustaidot pääsevät valloilleen. Pikakokkauksella tarkoitetaan aterioiden valmistamista 15 minuutin aikana. Usein ideana on pilkkoa, lämmittää ja sekoittaa ainekset yhteen. Pastat, salaattiainekset, kasvikset ja monipuoliset proteiininlähteet pitävät lounaan ravitsevana. 

Koska kaikkea ei voi suunnitella valmiiksi varastoon, puolivalmiit annokset pelastavat kiireen keskellä. Valmisaterioihin saa monipuolisuutta pilkkomalla vaikkapa lisukesalaatin valmiiksi useammaksi päiväksi. 

Vaikka ravintolaan ei nyt voi mennä, niistä voi tilata. Tilaamiseen ja kuljetukseen on olemassa erilaisia sovelluksia ja useat ravintolat toimittavat ruokatilaukset kotiovelle myös lounasaikaan. 

9. Hengittele

Viestimien käydessä kuumana ja keskeytysten määrän noustessa, hengitysharjoitukset palauttavat keskittymiskykyä ja rentoutta. Yksinkertainen hengitysharjoitus on hengittää nenän kautta sisään ja puhaltaa pitkäkestoisesti ulos suun kautta. Hengityksien välissä pidetään tauko, jonka jälkeen harjoitus toistetaan 5-10 kertaa. 

10. Lopeta työpäivä 

Jotta työpäivä ei jatkuisi loputtomiin, tee sille selkeä loppu. Laita kannettavan tietokoneen kansi kiinni, hörppää kahvikuppi tyhjäksi ja lähde ulos pienelle kävelylle. Fyysinen siirtymä joko liikkumalla tai vaatteita vaihtamalla voi helpottaa irrottautumista työajan- ja vapaa-ajan välillä. 

Lue lisää: 

Hyvinvointi ensimmäisenä myös haastavissa olosuhteissa

Granlund varautuu koronaviruksen osalta suosimalla etätyötä

Ken Dooley palaa Granlundille Chief Data Officerin rooliin

25.03.2024 – Työskenneltyään muutaman vuoden kasvuyrityksessä, Ken Dooley palaa Granlundille tehtävänään tuoda dataliiketoimintaan uusia tuulia ja kiinteistöjen käyttäjien näkökulmaa.

Uutinen
Tiia-Lotta Tuominen

Mentorointi lisää itsetuntemusta ja tuo uusia näkemyksiä

07.03.2024 – Granlundin mentorointiohjelmassa granlundilaiset pääsevät keskustelemaan ammatti-identiteetistä ja urastaan kokeneemman konkarin kanssa. Ohjelmasta hyötyy myös mentori.

Uutinen
Timo Palonkoski, Granlund

Timo Palonkoski liiketoiminnan kehitysjohtajaksi Granlundille

26.02.2024 – Liiketoiminnan kasvattamisen ja kehittämisen ammattilainen Timo Palonkoski on nimitetty Granlundille liiketoiminnan kehitysjohtajan tehtävään.

Uutinen
Davor Stjelja, Priyanka Thapa, Anna Korolyuk ja Nhung Nguyen

Kansainväliset granlundilaiset osallistuvat aktiivisesti yhtiön monimuotoisuuden kehittämiseen

15.02.2024 – Granlundin kansainvälisillä työntekijöillä on paljon annettavaa työyhteisön monimuotoisuudelle ja osaamisen kasvattamiselle. Neljä Suomeen muuttanutta granlundilaista kertoo kokemuksistaan.

Uutinen
Pekka Metsi, Granlund

Granlund teki hyvän tuloksen haastavassa markkinatilanteessa

13.02.2024 – Granlund pärjäsi hyvin vuonna 2023, vaikka kiinteistö- ja rakennusalan markkinatilanne oli haastava. Vahvat asiakassuhteet sekä erikoisosaaminen kantoivat vaikeinakin aikoina.

Uutinen

Laakson yhteissairaalassa EPD-ympäristöselosteet hankintakriteereinä

08.02.2024 – Ulla Nykterin mielestä yksittäinen hanke voi ajaa koko rakennusalan ympäristötietoisuutta eteenpäin.

Uutinen

Granlund Oy ja Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy yhdistyvät

31.01.2024 – Granlund Oy on ostanut lahtelaisen Rakennuttajatoimisto Rantatupa Oy:n. Yrityskaupan vahvistamana Granlund tarjoaa jatkossa rakennuttamisen ja valvonnan palveluja myös Lahden alueella.

Uutinen

YAMK-opinnot töiden ohella ei ollut helppo rasti – mutta kyllä kannatti

09.01.2024 – Kaksi lasta, nousujohteinen ura, kiireinen arki ja opinnäytetyö. YAMK-opintonsa ruuhkavuosien aikana suorittanut Asta Autelo kannustaa kaikesta huolimatta muitakin opiskelemaan töiden…

Uutinen

PTS-hankkeiden kulut tiukkaan hallintaan Granlund Managerin ja Scudo Pron integraatiolla

04.01.2024 – Rakennusten hankevaiheen ja käyttövaiheen data on tuotu lähemmäs toisiaan. Granlund Managerin ja Scudo Pron välisen integraation keskeisiä hyötyjä ovat sujuva…

Uutinen

Mitä tietoa etsit?