Uutiset

Äänimaailmasuunnittelu Lappsetin uuteen teemapuistoon

Äänimaailma kertoo tarinaa Lappsetin uudessa teemapuistossa Hollannissa

Uutinen

Granlund vastaa ensi keväänä Hollannissa avautuvan Mattel Play! Sevenum -aktiviteettipuiston äänimaisemasuunnittelusta. Rovaniemeläisen Lappset Creativen suunnittelema puisto sisältää sekä perinteisen leikkielämysmaailman että vauhdikkaan freestylepuiston.

Äänimaisemasuunnittelun tavoitteena on tarinan eheys ja kävijän viihtyminen. ”Äänellinen kerronta alkaa jo lipunmyynnistä, ja sen jälkeen tarinaa kuljetetaan luonnollisella tavalla tilasta toiseen”, kiteyttää Granlundin AV- ja äänisuunnittelija Aki Päivärinne. ”Mielikuvia ei voi kuitenkaan pakottaa. Puiston kävijöille on annettava vapaus assosioida äänimaailman avulla.”

Valaistus ja äänimaailma ovat Lappsetin puistojen tunnelman luomisessa kaikkein merkityksellisimpiä asioita. ”Ihmiset ovat todella auditiivisia, ja kuulon kautta välittyy näköaistiakin enemmän tunteita”, kertoo Lappsetin projektipäällikkö Reijo Koivula. ”Äänimaisemasuunnittelijalla onkin oltava oikeanlainen ymmärrys ja käsitys siitä, mitä me rakennamme ja tavoittelemme. Olemme todella tyytyväisiä Aki Päivärinteen ammattitaitoon, koska hän osaa luoda juuri oikeanlaisia äänimaisemakerroksia antamiemme parametrien mukaan. Saamme häneltä enemmän sisältöä ja ideoita kuin osaamme edes odottaa!”

Oikeaa fiilistä eri-ikäisille kävijöille

Mattel Play! -leikkipuistossa 2–7-vuotiaat lapset pääsevät seikkailemaan muun muassa Puuha-Peten, Tuomas Veturin ja Anniina Ballerinan kanssa. Yli 8-vuotiaita taas houkuttaa Portal Action House -freestylepuisto, jonka teemana on 80-luvun 8-bittinen retropelimaailma.

”Moniin muihin puistoihin verrattuna Mattel Play! Sevenumissa on paljon erilaisia teema-alueita, joille on luotu omanlaisensa äänimaailma. Kokonaisuutta kuvaakin hyvin epälineaarinen pelillisyys”, Päivärinne toteaa. ”Alueilla hyödynnetään erilaisia vuorovaikutuselementtejä aina musiikista äänieleisiin, kuten paloauton torveen, ja esimerkiksi rakentelutilassa käytetään harmonisia ääniä, jotka auttavat keskittymään. Jokaisen tilan äänimaailma toimii yksin mutta myös saumattomasti yhteen vieressä sijaitsevan tilan kanssa.”

Puhdaslinjaista skandinaavista audiosuunnittelua

Lappset käyttää toiminnallisten ympäristöjensä luomisessa skandinaavista suunnittelufilosofiaa ja mahdollisimman paljon aitoja materiaaleja, kuten puuta. Sama ideologia pätee äänimaisemasuunnitteluun.

”Haemme puhdaslinjaisia äänimaailmoja, jotka toimivat ihmisen perspektiivistä. Kaiken pitää osua miellyttävästi kohdalleen äänenpainetasoja myöten”, Koivula toteaa. ”Haluamme rakentaa aina moniaistillisia immersiivisiä kokemuksia, ja uskon, että juuri siksi puistomme ovat saaneet niin hyvän vastaanoton Suomessa ja maailmalla.”

Ota yhteyttä

Aki Päivärinne
Sound Designer, Granlund Oy
050 33 75750
etunimi.sukunimi@granlund.fi 

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli