Uutiset

Älykäs talotekniikka siivittää Finaviaa

Helsinki-Vantaalla on käynnissä lentokentän historian mittavin laajennushanke. Ympäristötavoitteet ovat korkealla.

Uutinen

Helsinki-Vantaan lentoasemalla kesän jälkeen käyneet kaukomatkaajat eivät ole voineet välttyä huomaamasta uutuutta hohtavaa eteläsiipeä. Heinäkuussa avatussa terminaalilaajennuksessa on kaksi kerrosta, kolme uutta matkustajasiltaa ja kosolti suomalaista designia. Ja tämä on vasta alkua. Finavian vuosille 2014–2020 ajoittuva kehitysohjelma laajentaa terminaalin non-Schengen osaa Linnanmäen huvipuiston kokoisen alueen verran.

Granlundilla on kehityshankkeessa monta tonttia, kuten LVIA-, sähkö- ja sprinklerisuunnittelu sekä ympäristö- ja energiatehokkuuden konsultointi. Granlund Manageria hyödynnetään ylläpidon  ja  energiatehokkuuden hallinnassa sekä hankkeiden huoltokirjakoordinoinnissa. Suunnittelu sisältää muun muassa kaksi kaukoliikenteen matkustajaterminaalin laajennusosaa sekä lähtevien matkustajien kahdentoista bussiportin terminaalirakennuksen.

Tietomallinnus työkaluna

Kehityshanke toteutetaan vaiheittain. Uusi eteläsiipi otettiin käyttöön heinäkuussa. Sen seinät ovat pääosin lasia, mikä asetti suuret vaatimukset talotekniikan suunnittelulle. Tilan läpi liikkuu päivittäin runsaasti matkustajia, joille on taattava hyvät sisäilmaolosuhteet.

– Talotekniikan suunnittelu on arkkitehtonisten ratkaisujen vuoksi vaativaa. Olemme tehneet lukuisia simulointeja ja tutkineet useita vaihtoehtoisia ratkaisuja esimerkiksi ilmastoinnin suunnittelussa, kertoo hankkeen talotekniikan pääsuunnittelija Jukka Tyni Granlundilta.

Yksi uusista ratkaisuista on viime vuonna avatun bussiporttirakennuksen täysin automatisoitu valaistuksen ohjausjärjestelmä. Valaistus on päällä vain silloin, kun rakennuksessa on käyttäjiä. Valaistukseen on satsattu samaan tapaan eteläsiivessäkin. Aulat kylpevät päivänvalossa, joten ledeillä toteutettua keinovalaistusta himmennetään luonnonvalon saatavuuden perusteella sekä ohjataan käyttötarpeen mukaan energiatehokkuuden parantamiseksi. Pimeän aikaan tunnelmaa luovat valaistut puuviilu- ja opaalilasipinnat sekä sisustusvalaisimet.

Suunnittelu on Tynin mukaan sujunut erinomaisesti.
– Kaikki laativat alusta lähtien suunnitelmansa tietomallintamalla. Niitä sovitetaan yhteen työpajoissa ja Big Roomissa eli hankkeen eri osapuolille varatussa yhteisessä tilassa. Urakoitsija on ollut aikaisessa vaiheessa mukana hankkeessa, joten sekin tietotaito on saatu suunnitteluprosessiin mukaan. Myös tilaajan myötävaikuttaminen suunnitteluun on ollut kiitettävää.

Artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Halfdone 1/2017 -asiakaslehdessä.

Kuva: Finavia, PES-Arkkitehdit Oy

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli