Uutiset

Big Room -työskentely mahdollistaa varhaisen yhteistyön

”Big Roomissa yritysten rajat hämärtyvät, kun kaikki työskentelevät projektille."

Uutinen

Granlund Consulting osallistuu asuin- ja liikekiinteistö KOy Raitinkartanon kehittämiseen allianssimallilla. Pääurakoitsija Fira Oy arvostaa Big Room -työskentelyn varhaista yhteistyötä tilaajan, suunnittelijoiden ja urakoitsijoiden kanssa.

Granlund Consulting vastaa hankkeen elinkaari- ja energiakonsultoinnista, kustannuslaskennasta ja LEED Core and Shell -ympäristösertifioinnista. Energiatehokkuustavoitteena on lähes nollataso.

”Osallistumme hankkeen kehitysvaiheen Big Room -työskentelyyn ympäristöasiantuntijan roolissa ja olemme pitäneet yhteistoiminnallisia työpajoja elinkaaritavoitteiden määrittelystä ja seurannasta”, kertoo Granlund Consultingin elinkaari- ja energiakonsultti Minna Hurme. ”Big Room -työskentelyn etuna on, että osapuolet tutustuvat toisiinsa paremmin kuin pelkissä suunnittelukokouksissa. Olenkin huomannut pilkahduksia siitä, että allianssimallin periaatteita hyödynnetään rakennusalalla muissakin sopimusmuodoissa: yhteistoiminnallisuutta korostetaan.”

Suomi allianssin ykkösmaa?
Fira Oy:n työpäällikkö Sakari Pesonen on mukana Raitinkartanon kehittämisessä ja suunnittelussa allianssikokemuksensa vuoksi. Oppia hän on hakenut Amerikasta asti.

”Kun palasin Suomeen 2013, käynnissä oli vain muutama allianssihanke, mutta sittemmin Suomesta on tullut Euroopan kärkimaita, erityisesti suurissa julkisissa hankkeissa. Raitinkartanon tilaaja Merimieseläkekassa on yksityisellä puolella edelläkävijä ja kokenut allianssimallin hyödyntäjä. Suomessa onkin menty hurjasti eteenpäin, mahdollisesti jo Amerikankin edelle.”

Rakennuttaja hyötyy varhaisesta keskusteluyhteydestä
”Kehitysvaiheen keskustelut auttavat rakennuttajaa selvittämään jo varhain, mitä asioita tilaaja arvostaa eniten”, Pesonen toteaa. ”Lisäksi suunnittelijat ja urakoitsijat pääsevät keskustelemaan vaihtoehdoista keskenään sekä tilaajan ja pääurakoitsijan kanssa. Big Room tehostaakin työskentelyä ihan huomaamatta. Tietoa saa vieressä istuvalta kaverilta nopeammin kuin projektitietopankista.”

Myös pienryhmätyöskentelyssä on voimaa.
”Kehitimme esimerkiksi tunnissa alustavan ratkaisun siihen, miten vanha kiinteistö voitaisiin purkaa viranomaisvaatimusten mukaisesti aiottua aikaisemmin. Se vaati läsnäoloa ja osaamista niin purku-urakoitsijalta, rakennuttajakonsultilta kuin TATE- ja rakennesuunnittelijoiltakin.”

”Big Roomissa yritysten rajat hämärtyvät, kun kaikki työskentelevät projektille. Turvallisen, laadukkaan ja kustannustehokkaan kokonaisuuden saavuttaminen vaatii kuitenkin vastuunkantokykyä. Kaikkien on oltava tilaajan luottamuksen arvoisia, esimerkiksi laskutuksen suhteen. Big Roomissahan ei työskennellä koko aikaa yhdessä tai pienryhmissä, vaan työtilassa tehdään muitakin töitä", Pesonen kiteyttää.

KOy Raitinkartanon allianssissa on mukana Granlund Oy:n ja Granlund Consulting Oy:n lisäksi Fira Oy, Indepro Oy, Arkkitehtitoimisto HKP ja Sweco Rakennetekniikka Oy. Lue Raitinkartano-hankkeen allianssitoteutuksesta myös tilaaja Merimieseläkekassan ja Granlund Oy:n TATE-suunnittelun näkökulma

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli