Hyppää sisältöön
Hiilineutraaliuteen voidaan päästä useilla eri tavoilla

Hiilineutraaliuteen voidaan päästä useilla eri tavoilla

1.6.2020 – Hiilineutraalius on kiinteistöalalla kuuma trendi, ja tällä hetkellä käydään kiivasta kilpajuoksua, kuka saavuttaa tavoitteet ensimmäisenä. Keinoja on useita, mutta vain kokonaisvaltainen kiinteistö- ja energiajohtaminen luo kulujen lisäksi selkeitä säästöjä.

Aihepiiri
Vastuullisuus
Jaa

Hiilineutraaliustavoitteita käytetään laajasti vastuullisuuden mittarina. Suurin osa toimijoista on kuitenkin vaitonaisia siitä, mitä organisaatiossa tehdään tavoitteisiin pääsemiseksi. Seuraavaksi kilpailuetua saavatkin ehkä yritykset, jotka kertovat läpinäkyvästi työstään hiilineutraaliustavoitteiden saavuttamiseksi?

Hiilineutraaliutta tavoitellaan liian usein vain ostamalla

Hiilineutraaliustoimenpiteiden toteuttamisjärjestyksessä on selvä hierarkia. Ensimmäinen ja samalla tärkein askel on kehittää omaa toimintaa niin, että energiaa kuluu ja päästöjä syntyy mahdollisimman vähän. Seuraavaksi voidaan tehostaa energian käyttöä kiinteistön sisällä, esimerkiksi energiankierrätyksellä ja talteenotolla.

Molemmilla keinoilla voidaan saavuttaa merkittäviä säästöjä.

Käytännössä hierarkia on usein toinen. Organisaatioissa hypätään helposti kolmanteen askeleeseen ja hyödynnetään energiayhtiöiden tarjoamia valmiita ratkaisuja, kuten vihreää sähköä tai sertifioitua kaukolämpöä. Myös neljäs keino, päästökompensaatio, perustuu ostamiseen. Kyseessä on siis kuluerä, joka ei tuota mitään. Kukaan ei voi edes taata, että juuri sinun käyttämäsi sähkö tai lämpö tuotetaan aina uusiutuvalla energialla.

Kokonaiskuva kiinteistöjen mahdollisuuksista tarjoaa suurimmat hyödyt

On hyvä, että kiinteistönomistajat käyvät keskustelua energiayhtiöiden kanssa. Tärkeämpää olisi kuitenkin keskittyä kiinteistöjen tehokkaaseen käyttöön ja laskea yksittäisten toimenpiteiden tuotto ja kustannus. Energialaitoksen kanssa tehtävässä yhteistyössä on tärkeä hakea uusia keinoja siihen, miten kiinteistöissä voitaisiin tehdä fiksuja ratkaisuja.

Kokonaiskuvan saaminen kiinteistöjen potentiaalista vaatii työtä, mutta tarjoaa myös suurimmat hyödyt. Hyödyt eivät rajoitu päästövähennyksiin tai energiatehokkuuteen, vaan näkyvät myös kiinteistön korjausvelassa.

Hiilineutraaliustavoitteisiin kannattaakin suhtautua kokonaisvaltaisesti. Silloin toimenpiteiden vaikutuksia seurataan kokonaispottina, jossa esimerkiksi aurinkopaneelien hankinta on vain yksi lisätoimenpide – ei ainoa. Kun huomioidaan kiinteistön pitkän tähtäimen suunnitelma ja korjausvelka, selviää, mitkä ratkaisut ovat kokonaisuuden kannalta tehokkaimmat.

Vastuullisuusraportointi ja kiinteistöjohtaminen kulkevat käsi kädessä

Kaikki vastuullisuusraportointi vaatii laajaa tiedonkeruuta ja seurantaa. Projektin yhteydessä kannattaakin luoda prosessi, jossa datan liikkumista hallitaan jatkossa automaattisesti osana organisaation muuta energia- ja kiinteistöjohtamista. Onhan monilla PTS-toimenpiteillä ja rakennushankkeilla suuri vaikutus kiinteistön hiilijalanjälkeen.

Hiilineutraaliuteen ohjaavat toimenpiteet ovat kaikkein tuottavimpia, kun vastuullisuus- ja kiinteistöjohtajat istutetaan saman pöydän ääreen. Sama tieto palvelee molempia – ja onhan yhdessä tekeminen myös paljon hauskempaa, kuin yksin puurtaminen.

Asta Autelo

Johtaja, energiajohtaminen ja vastuullisuus
Granlund Oy

Energiatodistus, E-lukulaskelma, rakennusluvan energiaselvitys – mikä tarvitaan milloinkin?

22.02.2024 – Kestävän rakentamisen ryhmäpäällikkö Panu Rautio selventää alan terminologiaa. Mihin E-luku perustuu ja miksi juuri sillä mitataan rakennusten energiatehokkuutta? Millaisilla toimenpiteillä…

Blogi

Kestävien ratkaisujen kehittäminen laajenee kiinteistöistä kortteleihin

06.02.2024 – Kaiken kehitystoiminnan ytimessä ovat tällä hetkellä ilmastonmuutoksen vastaiset toimet. Meidän on löydettävä uusia päästövähennyskeinoja.

Blogi

Suurin osa kiinteistöalan tietojärjestelmistä on vanhentuneita

31.01.2024 – Kiinteistöalan tietojärjestelmät ovat usein vanhentuneita, eivätkä vastaa tämän päivän vaatimuksiin. Vanhentuneet järjestelmät aiheuttavat pulmia kaikille, jotka tarvitsevat ajantasaista ja luotettavaa…

Blogi

Tunnetko jo energiayhteisöjen monet mahdollisuudet?

22.11.2023 – Energiantuottajien ja -kuluttajien yhteenliittymät eli energiayhteisöt tuottavat suuria taloudellisia hyötyjä. Erityisesti asiakkaitamme kiinnostaa vihreän sähkön jakamistalous.

Blogi

Mitä tilojen toimivuuskysely kertoo terveydenhuollon tilojen käyttäjätyytyväisyydestä?

10.11.2023 – Terveydenhoidon rakennusprojekteille tehdään valmistumisen jälkeen taloudellinen loppuselvitys, mutta olisiko tarpeen toteuttaa myös toiminnallinen loppuselvitys? Vain kysymällä selviää, ovatko käyttäjät tyytyväisiä…

Blogi

Missä vaiheessa hiilijalanjälkilaskenta kannattaa tehdä?

30.10.2023 – Tiedätkö, missä vaiheessa ja miten usein hiilijalanjälkilaskentaa pitäisi rakennushankkeessa tehdä? Hiiliohjaus on parhaimmillaan prosessi, joka tuottaa dataa myös seuraavia hankkeita…

Blogi

Yritysten päästövähennystavoitteet vaativat enemmän myös hiilijalanjälkilaskennalta

24.10.2023 – Yritystason hiilijalanjälkilaskenta alkaa olla monelle jo arkipäivää, mutta päästöraportoinnin vaatimukset kasvavat koko ajan. Ihannetapauksessa hiilijalanjälkilaskenta tukee liiketoimintojen ja tuotteiden päästövaikutusten…

Blogi

Uskottava vastuullisuusstrategia on kiinteistöalalla kilpailuvaltti

19.10.2023 – Kiinteistönomistajan on pystyttävä osoittamaan sijoittajille ja vuokralaisille, että se harjoittaa vastuullista liiketoimintaa. Kiristyvä sääntely edellyttää pienemmiltäkin toimijoilta uskottavaa vastuullisuusstrategiaa.

Blogi

Miten vastuullisuuden edelläkävijät toimivat rakennushankkeissa?

11.10.2023 – Vastuullisuus vaatii edelläkävijöiltä koko ajan enemmän. Ilmastoteot ovat vain yksi osa laajassa vastuullisuuden kentässä. Mistä edelläkävijät tunnistaa ja miten heidän…

Blogi

Näin laskemme hiilikädenjälkeämme

18.04.2023 – Kun autamme asiakkaitamme pienentämään hiilijalanjälkeään, kasvatamme omaa hiilikädenjälkeämme. Laskemme hiilikädenjälkeämme tutkimustietoon perustuvalla mallilla.

Blogi

Mitä tietoa etsit?