Uutiset

Eastonille tietomallinnuksen Tekla BIM Awards 2017

Granlund mukana voittajatiimissä

Uutinen

Tekla BIM Awards 2017 julkistettiin tiistai-iltana 20.6. Helsingissä. Voittajakohteeksi valikoitui Keskon uusi, Itäkeskukseen sijoittuva kaupunkikeskus Easton, joka avaa ovensa syksyllä. Granlund on vastannut hankkeen talotekniikkasuunnittelun ja energia- sekä ympäristökonsultoinnin lisäksi mm. palontorjunnan, kaupan kylmäsuunnittelun sekä valaistuksen suunnittelusta.

BIM Awards palkitsee joka vuosi rakennushankkeita, joissa on hyödynnetty edistyksellisellä tavalla tietomallinnusta. Hienojen rakenteiden lisäksi kilpailussa arvostetaan tietomallin monipuolista hyödyntämistä ja projektiosapuolten välistä tietomallipohjaista yhteistyötä.

”Yhteistyö rakennushankkeen osapuolten välillä on ollut onnistunutta ja tuonut sitä kautta lisää ymmärrystä tietomallintamisen erilaisiin näkökulmiin. Haasteena ovat olleet erityisen tarkka talotekniikkamalli sekä päivittyvä rakenneympäristö”, kommentoi Granlundin teknologiajohtaja Tero Järvinen.

”LVI-suunnittelussa tietomallia hyödynnettiin järjestelmien mitoittamisen ja yhteensovittamisen lisäksi mm. tietomallipohjaisessa reikävarausten laadinnassa. LVI-tietomallin geometriaa ja laitetietoja on ylläpidetty rakentamisen aikana työmaalla tehtyjen muutosten ja urakoitsijoiden laitevalintojen perusteella. Näin urakoitsijan punakynäpiirustuksia ei perinteisessä laajuudessa tarvita ja säätöpiirustusten laatiminen säätötyötä varten on helppoa”, toteaa LVI-suunnittelija Miika Nuuttila.

Granlund pilotoi Easton-hankkeen aikana myös rakennemallin ja taloteknisen mallin yhdistämistä VR-lasien kautta sekä pilvipohjaista laiteluettelojärjestelmä Granlund Designeria. ”Osa laitteista syötettiin pilvipohjaiseen järjestelmään, jossa suunnittelija teki laitteiden hyväksymisen/ hylkäyksen. Molemmat pilotoinnit antoivat erittäin hyödyllistä tietoa jatkokehitystä varten ja mm. VR-lasien käyttöä hankkeissamme on jo lisätty”, Järvinen kertoo.

Eastonin projektitiimissä olivat mukana Granlundin lisäksi: Haahtela, Wise Group, Lahdelma & Mahlamäki Architects, Lujatalo, Ramboll, Kesko sekä Byggnadsekonomi. Parhaana projektina Easton osallistuu myös Tekla Global BIM Awards 2018 -kilpailuun.

Lisätietoa hankkeesta:

https://www.tekla.com/fi/bim-awards/easton-helsinki  
http://eastonhelsinki.fi

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli