Uutiset

Granlund Joensuu auttaa säästämään energiaa Itä-Suomen yliopistolla

Tavoitteena oli hyödyntää hukkalämmöt samassa rakennuksessa ja vähentää ostoenergian määrää.

Uutinen

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella sijaitseva Futura-rakennus peruskorjattiin vuosina 2013–2014. Granlund vastasi hankkeessa LVIS- ja rakennusautomaatiosuunnittelusta. Lisäksi Granlund toimii kiinteistön omistajan, Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n, energiamanagerina.

– Yksi Futura-rakennuksen peruskorjauksessa huomioitavista erityispiirteistä oli yliopiston tutkimuskäytössä oleva ATK-konesali, joka kuluttaa raskaiden laskentaprosessiensa takia paljon sähköä ja tuottaa lämpöä, mikä vaatii jäähdytystä, kertoo Granlund Joensuun toimitusjohtaja Anssi Pesonen. – Tavoitteena oli hyödyntää hukkalämmöt samassa rakennuksessa ja vähentää ostoenergian määrää. Hukkalämmön talteenotto onnistuu käyttämällä kiinteistön jäähdytyskoneistoa lämpöpumppuna, jolla konesalin hukkalämpö siirretään esimerkiksi kemian laboratorioon, jonka vetokaapit vaativat hyvän ilmanvaihdon ja runsaasti lämmitysenergiaa.

Opinnäytetyö varmisti ratkaisun toimivuuden

Konesalin saneerauksesta tehtiin Granlundilla suunnitteluhankkeen rinnalla opinnäytetyö. Sen tavoite oli tarkastella lämpöpumppuratkaisulla toteutetun energiasäästöinvestoinnin kannattavuutta koko sen elinkaaren aikana.

– Selvitin opinnäytetyössäni muun muassa energiasimulointien avulla, miten lämmöntalteenotto ja erilaiset olosuhteet vaikuttavat Futura-rakennuksen vuotuiseen energiataseeseen, kertoo Granlund Joensuun LVI-suunnittelija Mirva Kiiskinen. – Tulokset varmistivat, että konesalista saadaan lämpöä tasaisesti ympäri vuoden noin 100 kW:n teholla, mikä vastaa noin 10 sähkökiuasta. Lämpö voidaan myös siirtää kannattavasti kiinteistön lämmitykseen. Koska datakeskus vaatii varmennetun jäähdytyksen ja kaksi jäähdytyskoneistoa, toista niistä voidaan käyttää lämpöpumppuna varsin pienillä lisäinvestointikustannuksilla.

Ratkaisun toimivuus on todettu myös käytännössä.

– Reilun vuoden käytössä ollut järjestelmä on säästänyt jo yli 670 MWh lämpöenergiaa, mikä vastaa noin 25 keskikokoisen omakotitalon vuotuista lämmönkulutusta, Kiiskinen toteaa. – Energiansäästöinvestointi on ollut kannattava, ja jatkossa mielenkiinto kohdistuu järjestelmän toimintaan sen ylläpidon ja elinkaarikustannusten kannalta.

Energiamanageri vastaa energiaratkaisujen toimivuudesta

Granlund Joensuulla on kampuksella myös laajempi vastuu kiinteistöjen energianhallinnasta, energiakulutuksen seurannasta ja energiaan liittyvien ratkaisujen toimivuudesta.

– Sitouduimme 5–6 vuotta sitten säästämään energiaa ja samalla aloitimme energiamanagerointiyhteistyön Granlundin kanssa, kertoo Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Joensuun kampusmanageri Markku Saravo. – Ulkopuolinen seuranta on parantanut energian käyttöämme, vaikka Joensuun kampuksen tilanne oli jo lähtökohtaisesti erinomaisella tasolla. Olemme saaneet hyviä vinkkejä uusista energiasäästökohteista ja onnistuneet tavoitteissamme. Nyt olemme antaneet jo uudet lupaukset seuraavalle 5-vuotiskaudelle.

Energiahallinta on yhteistyötä

Parhaita ratkaisuja etsitään yhdessä myös kiinteistön käyttäjän, Itä-Suomen yliopiston, kanssa.

– Olen ilahtunut ehdotuksista, joita olemme saaneet Granlund Joensuun toimistolta, toteaa Itä-Suomen yliopiston johtava kiinteistöpäällikkö Tarja Harjula. – Energiamanageroinnin tavoite on optimoida energian kulutusta ja edistää kestävää kehitystä, mutta lisäksi haluamme varmistaa, etteivät kiinteistöjen olosuhteet kärsi energian säästämisestä. Ratkaisut tehdään terveellisyys ja turvallisuus edellä yhteistyössä Granlundin ja SYKin kanssa.

”Rakennus- ja peruskorjaushankkeissamme on olennaista, että saamme toimivat järjestelmät, ja usein tarvitsemme myös erikoisosaamista. Yliopistolla on paljon esimerkiksi puhdastiloja, joissa perustoimistosuunnittelu ei riitä. Yhteistyö Granlundin kanssa on ollut ratkaisukeskeistä, ja jos eteen on tullut haasteita, niihin on etsitty ratkaisuja yhdessä. Hankkeita helpottaa, kun suunnittelukumppani on lähellä.”
– Tarja Harjula, Itä-Suomen yliopiston johtava kiinteistöpäällikkö

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli