Uutiset

Granlund kehittää VARPU-hankkeessa kiinteistöjen ylläpitoon uusia virtuaalitodellisuuden ratkaisuja

Tekesin rahoittamassa ja Tampereen yliopiston johtamassa hankkeessa yritykset ja tutkimuslaitokset tutkivat virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) hyödyntämismahdollisuuksia teollisuudessa.

Uutinen

Granlund on mukana yli 10 miljoonan euron VARPU-hankkeessa, joka on yksi suurimmista virtuaalitodellisuusalan tutkimusprojekteista Euroopassa. Tavoitteena on kehittää VR- ja AR-teknologioita sekä niihin pohjautuvia sovelluksia helpottamaan esimerkiksi kiinteistöjen ylläpitoa.

Tampereen yliopiston johtamassa hankkeessa yli 10 yritystä ja 5 tutkimuslaitosta tutkivat virtuaalitodellisuuden (VR) ja lisätyn todellisuuden (AR) hyödyntämismahdollisuuksia teollisuudessa. Hanketta rahoittaa Tekes.

”Uusia teknologioita ovat kehittämässä Suomen parhaat tutkijat, ja mukana olevat yritykset edustavat laajasti eri teollisuudenaloja”, toteaa Granlundin Innovaatiot ja kehitys -osaston johtaja Tuomas Laine. ”Nokialla, Ruukilla ja Fortumilla on hankkeessa omat kehitysalueensa, ja Granlundin vastuulla ovat kiinteistöjen ylläpitoa tukevat sovellukset. Jotta virtuaaliteknologiat saataisiin siirrettyä kentälle, niistä on kehitettävä selvästi nopeampia, joustavampia ja kevyempiä.”

Tietomallit virtuaalimuotoon

Kaksi vuotta kestävän hankkeen ensimmäinen puolivuotiskausi on jo tuottanut tuloksia.

”Yhdessä tavoitteistamme on saavutettu suuria edistysaskelia”, Laine kertoo tyytyväisenä. ”Haluamme käyttää rakennusten tietomalleja virtuaalimallien luomisessa, ja olemme jo saaneet kutistettua tietomallien virtuaalimuotoon siirtämiseen kuluvan ajan reilusta viikosta muutamaan tuntiin tai jopa minuuttiin.”

Lisätty todellisuus näyttää kiinteistöt uudessa valossa

Granlundin päätavoite on löytää VR- ja AR-sovelluskohteita kiinteistöjen ylläpidosta.

”Hyvä esimerkki käyttökohteesta on kiinteistön teknisten laitteiden ja järjestelmien sisältämän informaation tarjoaminen kiinteistön ylläpitäjälle virtuaalilasien avulla”, Laine kertoo. ”AR-lasit näyttävät todellisuuden kuten normaalit silmälasit, mutta tuovat sen päälle toisen todellisuuden. Se näyttää esimerkiksi, miten jokin laite toimii, tai kertoo tilan viihtyisyydestä.”

Virtuaaliratkaisujen kehittäminen on osa myös Granlundin innovaatiostrategiaa.

”Teknisten järjestelmien sisältämän tiedon lisäksi kiinteistöjen käyttäjät ja ylläpitäjät tarvitsevat informaatiota siitä, miten kiinteistö toimii ja miten käyttäjät sen kokevat. Lisäksi VR- ja AR-tekniikat tuovat uusia mahdollisuuksia koulutukseen ja työskentelytapoihin. Esimerkiksi mentorointi voi olla tulevaisuudessa sitä, että hiljaista tietoa siirretään virtuaalisesti vanhemmalta asiantuntijalta nuoremmalle.”

Projektia voi seurata myös nettisivuilta https://varpu.info, Twitteristä @ProjectVarpu ja Facebookista https://www.facebook.com/varpuproject/


Kuva: Varpu-projekti

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli