Uutiset

Granlund Sanoma Oyj:n luotettava yhteistyökumppani

Mittavin toimistosuunnittelukohde on ollut Helsingin rautatieaseman viereen vuonna 1999 valmistunut Sanomatalo.

Uutinen

Granlund on toteuttanut Sanoma-konsernille useita taloteknisiä suunnitteluprojekteja jo vuosikymmenien ajan. Pitkä yhteistyö auttaa muun muassa hyödyntämään tietoa Sanomatalon ja muun kiinteistökannan erityispiirteistä saneeraus- ja tilamuutoshankkeissa.

Painotalojen suunnittelu- ja muutossuunnitteluhankkeista tärkeimpiä ovat olleet Forssan painotalo ja Martinlaaksossa sijaitseva Sanomalan painotalo. Mittavin toimistosuunnittelukohde on ollut Helsingin rautatieaseman viereen vuonna 1999 valmistunut Sanomatalo.

– Voimme hyödyntää Granlundin laajaa kokemusta talotekniikasta rakennuttamis-, ylläpito- ja saneeraushankkeissa kuin tietopankkia, kertoo Sanomatalon kiinteistöpäällikkö Reijo Rauhala.
– Saneeraushankkeissa on aina varauduttava yllätyksiin ja osattava hyödyntää kaikkia käytettävissä olevia ratkaisuja tarkoituksenmukaisesti. Jokaisessa kiinteistössä on omat tekniset ja rakenteelliset erityispiirteensä, joita ei päällisin puolin näe. Siksi meidän toimintatapamme ja kiinteistömme perin pohjin tuntevan konsultin merkitys korostuu. Pitkään jatkunut yhteistyö vähentää urakointi- ja toteutusvaiheen riskejä sekä auttaa ennakoimaan kustannuksia. Myös palvelujen markkinaehtoinen kustannustaso on tärkeä ominaisuus sujuvassa yhteistyössä.

Kokonaispalvelua suunnittelusta rakennuttamisen valvontaan

Granlund toimi taloteknisenä suunnittelijana ja rakennuttajana, kun Sanoma Oyj:n konsernijohto muutti Ludviginkadulta Sanomataloon. Sanomatalon 2. kerroksessa toimineen työterveysaseman tilalle rakennettiin uusia kokoustiloja ja johto asettui viereisiin avokonttoritiloihin.

– Granlundilla tunnetaan Sanomatalon teknisten järjestelmien asetus- ja tavoitearvot erittäin hyvin, ja niin pääsimme hankkeessa nopeasti liikkeelle, Rauhala kertoo. – Saimme Granlundilta asiantuntevaa tukea myös urakointivaiheessa, kun Granlund toimi valvojana. Heidän ansiostaan urakoitsijayhteistyön toimi onnistuneesti. Se ei ole aina itsestäänselvyys, kun aikataulu ja kustannusraami ovat tiukkoja ja työmaalla on tehtävä nopeita päätöksiä. Suunnittelijan hyvä maine, osaaminen ja arvostus näkyvät.

Samana vuonna myös Sanoman radiokanavat siirtyivät Tehtaankadulta Sanomataloon.

– Vastasimme radiostudioiden TATE-suunnittelusta, rakennuttamisesta ja valvonnasta, kertoo Granlundin kiinteistönpidon talotekninen suunnittelujohtaja Sauli Heino. – Ratkaistavia kysymyksiä oli esimerkiksi se, miten estetään raitiovaunujen runkoäänien kuuluminen ja taataan useiden vierekkäisen radiostudioiden akustiikka. Jokaisesta studiosta tehtiin rakenteeltaan kelluva ja täysin äänieristetty. Uudet tilat rakennettiin lasijulkisivun taakse katutasoon, joten suosikkijuontajien työtä voi ihmetellä läheltä. Lisäksi jokaisen studion eteen rakennettiin ”äänisuihku”, jossa voi kuulla muun muassa Suomipopin ja Radio Rockin studioiden käynnissä olevia lähetyksiä Sanomatalon yleisökäytävällä.

Energiatehokkuus suunnittelun kärkenä

Energiatehokkuuskonsultointi on ollut yhteistyön kulmakiviä koko 2000-luvun.

– Sanomalla arvostetaan harkittuja ja kestäviä ratkaisuja, Rauhala toteaa. – Meille on tärkeää, että yhteistyökumppanuutemme ja toimintamallimme ovat kestävällä pohjalla sekä oikealla kustannustasolla ja että Granlundilla on kykyä tuottaa ratkaisuja, jotka palvelevat tavoitteitamme energiatehokkuudessa ja ympäristöystävällisyydessä.

Sanomatalon sähkönkulutusta saatiin laskettua vuonna 2008 noin 9 %.

– Uusia ratkaisuja olivat esimerkiksi valaistuksen luonnonvalo-ohjaus ikkunavyöhykkeille ja ATK-salien vapaajäähdytyksen kytkentämuutokset, Sauli Heino kertoo. – Kun ulkolämpötila on alle 9 astetta, lauhdutuspuhaltimet riittävät eikä koneellista jäähdytystä tarvita lainkaan.

Sanomatalon nykyisessä talotekniikassa ei juurikaan ole merkittävää energiansäästöpotentiaalia jäljellä.

– Talotekniikan toimivuuden optimointiin on tehty koko kiinteistön olemassaolon ajan huolellista kehitys- ja parantamistyötä, Reijo Rauhala toteaa tyytyväisenä. – Granlundin avulla voimme varmistua hyvistä sisäilmaolosuhteista ja saamme kiinteistön energiatehokkuudesta irti kaikki mahdolliset hyödyt.

”Olemme erittäin tyytyväisiä Granlundilta saamiimme LVISA-palveluihin. Koko paletti on hyvin hallussa. Tunnemme myös toisemme niin hyvin, että yhteydenotoille on matala kynnys. Sauli Heino on ollut kumppanimme liki 17 vuotta, ja arvostammekin suuresti sitä, miten hän uskaltaa sanoa tarvittaessa suoraan, miten asiat ovat. Jos tarvitsemme selvitystä jostakin, saamme vastauksia nopeasti. Toisin sanoen pääsemme hankkeissa nopeasti eteenpäin. Voimme myös luottaa annettuun tietoon: faktoja ei vedetä hihasta.”
Reijo Rauhala, Sanomatalon kiinteistöpäällikkö

Kuva: Samuli Pulkkinen/Sanoma Oyj

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli