Uutiset

Granlund varmistaa Uuden lastensairaalan digipalvelujen toiminnan

Millainen lastensairaala on maailman paras? Sen lääketieteellinen taso ja tutkimus on korkealaatuista, teknologia ja palvelut innovatiivisia ja potilaat tyytyväisiä. HUS päätti täyttää vaatimukset Uudessa lastensairaalassa.

Uutinen

Uuden lastensairaalan tarve on ollut jo vuosia akuutti. HUS:in vanhat sairaalarakennukset ovat huonossa kunnossa ja vaikeasti sairaita lapsia hoidetaan monissa eri paikoissa.

Uusi lastensairaala korvaa Lastenklinikan ja Lastenlinnan vanhentuneet tilat. Sairaala valmistuu Helsingin Meilahteen vaiheittain tämän vuoden lopulla (A- ja B-osa eli puolet talosta) ja loput (C-ja D-osa) ensi keväänä.

Sairaalan suunnittelua on ohjannut HUS:in halu muuttaa koko sairaalatoiminta.

- Pohdimme, miten pääsisimme eroon aikaa vievistä rutiinitehtävistä, miten tehostaisimme logistiikkaa, välttäisimme paremmin virheitä ja lisäisimme hyviä palvelukokemuksia, sanoo sairaalan toiminnallisen suunnittelun projektipäällikkö, erikoislääkäri Pekka Lahdenne. Hän esitteli hanketta Granlundin toukokuussa järjestämässä energiaseminaarissa.

Granlund vastaa sairaalan sähkö-, tele-, ict-, turva-, palo- ja av-tekniikan sekä kiinteiden sairaalalaitteiden ja valaistuksen suunnittelusta.

- Varmistamme, että lastensairaalan kiinteä sekä langaton infra on valmis uusiin digitaalisiin palveluihin. Tämä tarkoittaa muun muassa tietoliikenneverkkojen oikeita mitoituksia, langattomien verkkojen laajuuksien suunnittelua, kertoo ryhmäpäällikkö Aki Väänänen Granlundilta.

Missään aikaisemmassa Granlundin kohteessa uusiin tekniikoihin ei ole varauduttu näin laajasti.

Teknologiaa potilaan parhaaksi

Uuden lastensairaalan toiminnan kulmakivi on reaaliaikainen toiminnanohjaus, jossa hyödynnetään paikantamisteknologiaa. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että potilaiden hoidon kulkua seurataan digitaalisesti ja varastot täyttyvä automaattisesti.

Sairaalaan saapuessaan pieni potilas saa automaatista avatarin eli kuvallisen hahmon sekä merkin, joilla hänet tunnistetaan ja paikannetaan. Vuodeosastopotilaiden käytössä on tabletteja, joilla he voivat lukea omaan hoitoonsa liittyvistä asioista, pelata pelejä sekä olla yhteydessä kotiin ja hoitajiin.

Lapsia on kuunneltu suunnittelussa: he ovat saaneet sanoa mielipiteensä tablettien käytöstä ja muun muassa sairaalavaatteiden teemoista.

- Potilaan kokemukseen on pyritty vaikuttamaan positiivisesti myös muun muassa sairaalan yleisiin tiloihin asennettavalla tehostevalaistuksella, liikkuvalla illuusiovalaistuksella sekä potilashuoneisiin asennettavalla värivalaistuksella, jota potilas voi ohjata tabletilla, ryhmäpäällikkö Ralf Lindström Granlundilta kertoo.

Granlund on myös suunnitellut sairaalaan erikoisäänentoistojärjestelmän, jolla luodaan äänimaisemia. Uudet teknologiat lisäävät viihtyvyyttä, tehostavat sairaalan toimintaa ja antavat hoitohenkilökunnalle enemmän aikaa potilaille.

Kohti Leania

Tietojärjestelmien ja teknologian merkitys tulevaisuuden sairaaloissa on kasvanut yhä merkittävämpään rooliin. Digisairaalat tehostavat terveydenhuollon toimintaa ja nostavat potilaan keskiöön. Lue myös Granlund Consultingin johtavan asiantuntijan Jori Reijulan blogi, kuinka Lean voisi tehostaa terveydenhuollon toimintaa.

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli