Uutiset

Granlundin BLØK-tiimi jaetulle ensimmäiselle sijalle AEC Hackathonissa

Kansainvälinen rakennusalan digitalisaatioon keskittyvä tapahtuma AEC Hackathon järjestettiin neljännen kerran Suomessa ja ensimmäisen kerran Tampereella. Granlundille tapahtuma oli menestyksekäs.

Uutinen

Granlundin BLØK-tiimissä olivat mukana Francisco Forns-Samso, Ville Kukkonen, Davor Stjelja ja Joni Turunen. AEC Hackathonissa esitettiin osallistujille kolme haastetta: PTA:n (Paikkatietoalusta) haaste Digitaaliset kaupungit, Firan tuottavuushaaste ja KIRA-digin Kampusareenan käyttäjäkokemusta koskeva haaste.

BLØK-tiimi keskittyi Digitaaliset kaupungit- ja Kampusareena-haasteisiin. Jälkimmäisessä haasteessa tiimi valittiin jaetulle ensimmäiselle sijalle.

Tiimi kehitti vuorovaikutteisen alustan prototyypin, joka yhdistää kaupunki- ja rakennustiedot.

– Suomessa Helsinki ja Tampere ovat julkaisseet avointa dataa ja 3D-kaupunkimalleja. Niiden avulla on haluttu kokeilla, millaisia mahdollisuuksia BIM-teknologian eli rakennusten tietomallien, IoT:n ja big datan tuottamat laajat tietoaineistot antavat. Hackathon-viikonlopun aikana tutkimme käyttötapauksien avulla, mitä saadaan aikaan yhdistämällä kaupunkien massadata ja rakennuksien tiedot, sekä tapoja, joilla sidosryhmät voivat hyödyntää ratkaisua, Francisco Forns-Samso kertoo.

Tiimi valmisti prototyypin, jonka avulla kaupungin avoin data ja rakennusten tiedot visualisoidaan 3D-kaupunkimallin ja rakennusmallin muodossa.

Vuorovaikutteisessa alustassa on myös koontinäyttö, jossa voidaan tarkastella keskeisiä suorituskykymittareita (KPI).

– Rakennukset lähettävät tietoa kaupungille, ja suorituskykymittareita voidaan tarkastella ja analysoida portfoliotasolla. Erityisesti kiinteistöjen omistajat, vakuutusyhtiöt ja energialaitokset sekä sijoittajat voivat hyödyntää näitä tietoja. Rakennuksista saadun uuden tiedon, kuten käyttömäärien ja käyttäjien palautteen, havainnollistaminen kaupungin tasolla avaa jopa uudenlaisia liiketoimintamahdollisuuksia, Davor Stjelja toteaa. 

Lue lisää AEC Hackathonista:
www.aechackathon.com

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli