Uutiset

Granlundin konesaliasiantuntijoille Uptime Instituten suunnittelu- ja ylläpitolisenssit

Riippumaton tutkimusorganisaatio Uptime Institute arvioi konesaleja ympäri maailman. Lisäksi instituutti kouluttaa asiantuntijoita luotettavien konesalien suunnitteluun, huoltoon ja ylläpitoon.

Uutinen

Granlundin sähköosaston ryhmäpäällikkö Matti Sinisalo kävi Uptime instituutin konesalien suunnittelukoulutuksen viidentenä suomalaisena. Akkredioituja Tier-suunnittelijoita (ATD) on maailmalla parisen tuhatta. 

”Koulutuksen ansiosta minulla on edellytykset suunnitella konesaleja, jotka täyttävät instituutin Tier-standardit, ja arvioida suunnitelmia ja valmiita konesaleja siinä, onko niillä edellytyksiä sertifiointiin”, Sinisalo toteaa.

”Saimme tietoa konesalien luotettavuuteen liittyvistä asioista, kuten sähkönjakelu- ja IT-verkoista, jäähdytysratkaisuista ja varavoimanlähteistä. Tiukimpien kriteereiden mukaan tavoitteena on suunnitella konesalit osastoidusti, jolloin yhdessä tilassa sattuva tulipalo tai vesivahinko ei lamauta koko laitosta.”

Suomen ensimmäinen AOS-asiantuntija

Granlundin Mission Critical-osaston LVIA-tekniikan asiantuntija Timo Lindqvist osallistui 1. suomalaisena instituutin uuteen konesalien huolto- ja ylläpitokoulutukseen. 

”Konesalien vikatilanteet aiheutuvat usein käyttöhenkilökunnan inhimillisistä virheistä, mutta instituutin mukaan taustalla on monia tekijöitä”, Lindqvist toteaa. ”Olennaista on ymmärtää datakeskusten toimintaympäristöä kokonaisuutena ja kiinnittää huomiota esimerkiksi huoltoon ja henkilökunnan koulutukseen.”

Tällä hetkellä alan suurimpana ongelmana ovat kirjavat tieto- ja dokumentointijärjestelmät.

”Joissakin konesaleissa tietoja tallennetaan yhä Exceleihin, eli alalle tarvittaisiin yhtenäinen ylläpitojärjestelmä, joka tarjoaisi huoltokirjat ja -suunnitelmat sekä työkaluja dokumentointiin. Yksi valmis ratkaisu eurooppalaisten konesalien tarpeisiin voisi olla Granlund Manager -ohjelmisto.”

Koulutus antoi suuntaviivoja Mission Critical -osaston tulevaisuuden toiminnan suunnitteluun.

”Täydennämme osaamistamme säännöllisesti maailmalla, koska haluamme pysyä alalla etulinjassa ja kehittää palvelutarjontaamme linjassa alan parhaiden käytäntöjen kanssa”, Lindqvist toteaa.

”Pystymme hyödyntämään uutta tietotaitoa suoraan esimerkiksi käyttöönottopalveluissamme ja käyttöhenkilökunnan koulutuksissa.”

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli