Uutiset

Hyvinkään sairaalan uusi H-rakennus palvelee lähivuosina 200 000 asukasta

Granlund vastaa rakennuksen energialaskennasta sekä LVIA-, KSL- ja elinkaarisuunnittelusta.

Uutinen

Hyvinkään sairaala tarjoaa erikoissairaanhoitoa lähivuosina alueen yli 200 000 asukkaalle. Vuoden 2018 lopulla valmistuva HUS-kuntayhtymän ja Hyvinkään kaupungin yhteinen H-rakennus sisältää muun muassa vuode-, lasten- ja psykiatrisia osastoja sekä kuntoutuspalveluja. Granlund vastaa rakennuksen energialaskennasta sekä LVIA-, KSL- ja elinkaarisuunnittelusta.

H-rakennuksen harjannostajaisia juhlittiin alkutalvesta.

”Luotamme Granlundin osaamiseen, koska yhtiö on Suomen johtavia sairaalasuunnittelutoimistoja ja tehnyt jo pidempään yhteistyötä HUSin kanssa”, kertoo HUS-kuntayhtymän Tilakeskuksen kiinteistöpäällikkö Eero Rahikka. ”H-rakennuksen talotekninen suunnittelu on vaatinut muuntojoustavuutta, koska alun perin sairaalaan ei pitänyt tulla lainkaan psykiatrisia osastoja. Suunnittelijat kuitenkin tuntevat vaatimuksemme jo valmiiksi eikä meidän tarvitse ohjata suunnittelua aktiivisesti tai käydä läpi jokaista yksityiskohtaa.”

Potilasturvallisuus varmistettu

H-rakennuksen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota psykiatristen osastojen potilasturvallisuuteen.

”Psykiatristen potilaiden hoitoon tarkoitetuissa tiloissa ei saa olla lainkaan irrotettavia tai liikaa esille jääviä LVI-laitteita, ja siksi esimerkiksi osastojen pesuhuoneisiin on suunniteltu alakattoon upotetut sadesuihkut. Ne ovat sekä turvallisia käyttäjille että näyttävät hyvältä”, kertoo Granlundin sairaalasuunnittelun projektipäällikkö Eero Tähkäpää.

Myös sairaalakaasusuunnittelu on olennainen osa potilaiden hyvää hoitoa.

”Sairaalakaasujärjestelmä kuljettaa happea ja hengitysilmaa potilashuoneisiin sekä ilokaasua esimerkiksi vaativimpiin toimenpidehuoneisiin ja leikkaussaleihin, ja siksi kaasujen saatavuus on varmistettava useilla syöttölähteillä”, Tähkäpää toteaa. ”H-rakennukseen tulee oma kaasukeskus, jonka lisäksi kaikille kaasuille on oma varapullokeskus. Rakennus liitetään hapen ja hengitysilman osalta samaan verkostoon vanhan sairaalan kanssa. Rakennuksen rengaslinja varmistaa, että kaasua on aina saatavilla, jos yksi putkisto-osuus katkeaa. Painevahtien ja pikasulkukoteloiden avulla hoitajat voivat tarvittaessa sulkea tietyn osaston sairaalakaasut kokonaan.”

Käyttäjät mukana suunnittelussa ja rakentamisessa

H-rakennuksen toimivat sisäolosuhteet on varmistettu käyttämällä hyviksi havaittuja raja-arvoja ja suunnitteluohjeita sekä kuuntelemalla käyttäjiä.

”Tilojen käyttäjien edustajat ovat olleet mukana alusta lähtien, mikä on sairaalasuunnittelussa ehdotonta ja Granlundilla ihan vakikäytäntö”, Tähkäpää kertoo. ”On täysin sairaalakohtaista, mille asioille on tarvetta, ja käyttäjäpalavereissa onkin käyty läpi tilojen yksityiskohtia aina vesihanojen tyypeistä sairaalakaasujen määriin.”

Lue lisää Hyvinkään sairaalan H-rakennuksesta ja laajemmin Sairaalanmäen hankkeesta.

Kuvat: Arkkitehtistudio Kujala & Kolehmainen Oy ja Arkkitehdit Kontukoski Oy

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli