Uutiset

Jälleen muuttuviin energiatodistuksiin kaivataan selkeyttä ja tasa-arvoa

Granlund Consulting on antanut lausunnon uudesta energiatodistusasetuksen luonnoksesta. Ympäristöministeriö pyysi lausuntoa myös muutamalta suomalaiselta kunnalta, joista yksi on Lempäälä. Yhteisenä toiveena on, että energiatodistusten vertailu olisi helppoa ja keskeinen sisältö avautuisi niin rakennus- ja kiinteistöalan ammattilaisille kuin kuluttajillekin.

Uutinen

Uuden energiatodistusasetuksen tarkoituksena on yhtenäistää käytäntöjä lähes nollaenergialainsäädännön kanssa. Samalla laskentaperusteet muuttuvat, jolloin uusi energiatodistus ei ole enää vertailukelpoinen aiempien kanssa. Todistus kuitenkin näyttää lähes samalta kuin ennenkin. Luvassa on myös termimuutoksia, joiden toivotaan vähentävän väärinkäsityksiä.

”Asetuksen muutokset vaikuttavat vain vähän energiatodistusten laadintaan, mutta kentällä sekaannusten ja virhetulkintojen mahdollisuus kasvaa”, toteaa Granlund Consultingin johtava energia-asiantuntija Ulla Nykter. ”Uusista perusteista onkin tiedotettava niin asiantuntijoita kuin tavallisia ihmisiä, jotta kaikki ymmärtävät, millä tavoin uudet todistukset eroavat vanhoista.”

Talonomistajien yhdenvertaisuus vaakalaudalla

Uusien laskentaperusteiden myötä E-lukuarvot pienentyvät eli sama rakentamistapa johtaa nykyistä parempaan E-lukuun.

”On hyvä, että uudet säädökset rohkaisevat käyttämään vanhoissa omakotitaloissa enemmän uusiutuvaa energia”, toteaa Lempäälän kunnan rakennusvalvonnan edustaja Päivi Liejumäki. ”Mutta puolueettomuuden ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta asetusmuutos on ongelmallinen. Ne talonomistajat, jotka ovat hankkineet energiatodistuksen nykyisillä perusteilla, ovat huonommassa asemassa kuin ne, jotka hankkivat todistuksen uusilla.”

Samannäköisissä energiatodistuksissa eroja

Energiatodistuksen ulkonäkö säilyy lähes samanlaisena, vaikka vuoden alussa voimaan tuleva todistus ei ole enää vertailukelpoinen aikaisempien energiatodistusten kanssa.

”Vaikka todistusten laskentasääntöjen pitää olla selkeitä, vieläkin tärkeämpää on, että todistukset ovat havainnollisia. Silloin niiden vakuuttavuus ihmisten silmissä säilyy”, Nykter toteaa.

”Nykyinen ja uusi energiatodistus ovat samanväriset ja pohjautuvat E-lukuun, vaikka todistusten sisältö ei ole samanlainen”, Liejumäki toteaa. ”Jotta tavallinenkin ihminen erottaisi todistukset toisistaan, tarvitsisimme selkeästi entiseen verrattuna erinäköisen energiatodistuksen.”

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli