Uutiset

Kauppakeskusten energiatehokkuus nousuun Granlundin osaamisella

Citycon Oyj:n Espoontorin ja Arabian kauppakeskuksissa toteutettiin laajat talotekniikan saneeraushankkeet. Järjestelmien energiatehokkuutta ja toimivuutta parannettiin tuntuvasti, sillä hankkeissa ilmeni useita potentiaalisia energiansäästökohteita.

Uutinen

Citycon Oyj:n Espoontorin ja Arabian kauppakeskusten laajat saneeraushankkeet toteutettiin yhteistyössä Granlundin kanssa. Kauppakeskusten muutokset sisälsivät rakennusautomaation uudistamista, ilmanvaihdon tarpeenmukaistamista sekä säätötapojen tehostamista.

Granlund vastasi hankkeen suunnittelusta, tarpeiden kartoituksesta, sekä itse hakemuksen tekemisestä, ja laati hankkeen loputtua maksatushakemuksen. Saneeraushankkeiden ohjauksesta vastasi Granlundin rakennusautomaatio-osaston asiantuntija Sami Kalliokoski.

- Lopputuloksena kiinteistötekniikka toimii entistä paremmin, tilojen olosuhteet ovat tehokkaammin hallinnassa ja tilojen käyttäjät entistä tyytyväisempiä. Hankkeet maksavat itsensä takaisin energian säästönä muutaman vuoden kuluessa. Pelkästään Arabian kauppakeskuksen osalta kokonaissäästö ensimmäisen vuoden aikana on ollut yli 50.000 €, Kalliokoski kertoo.

Esimerkiksi Arabian kauppakeskuksen kohdalla saneerauksen haluttiin helpottaa talotekniikan ohjausta, jotta kauppakeskus pystyisi reagoimaan paremmin sen sisäolosuhteisiin sekä vähentämään energian kulutusta.

- Energiankulutus on lähtenyt selkeään ja tasaiseen laskuun. Pääsemme myös aiempaa paremmin käsiksi sisäolosuhteiden poikkeamien syihin, jolloin voimme reagoida aiempaa nopeammin lämpötiloja koskeviin palautteisiin. Asiakkaamme ovat aiempaa tyytyväisempiä, kertoo Citycon Finland Oy:n Kauppakeskus Arabian kiinteistöpäällikkö Jonna Haapakoski.

Uuden tekniikan ja olosuhteiden toimivuus varmistetaan Granlundin Metrix-ohjelmistolla, joka seuraa ja analysoi automaattisesti onko toiminta tavoitetasolla. Metrix kertoo myös kiinteistöhuollolle mahdollisia tapoja korjaavien toimenpiteiden toteuttamiseen.

- Yhteistyö oli joustavaa ja hankkeen ollessa käynnissä löydettiin pari uutta kehityskohdetta saneeraukseen, jotka saimme mukaan kokonaisuuteen, kertoo Citycon Finland Oy:n Espoontorin kiinteistöpäällikkö Kimmo Hyttinen.

Granlund selvittää kiinteistön energiatehokkuuden parantamisen mahdollisuudet sekä mahdolliset tuki-ratkaisut asiakkaan puolesta. Lisäksi Granlund suunnittelee saneerauksen, kilpailuttaa toimijat sekä toimii hankkeen rakennuttajana alusta loppuun. Granlund tarjoaa jokaiselle kohteelle mahdollisuuden kytkeä talotekniikan Manager Metrix-järjestelmään, jolla voidaan varmistaa kohteen energiatehokkuus, olosuhteet sekä toimivuus automaattisesti.

- Erityisen tyytyväinen olin siihen, että hankkeessa pystyttiin aidosti lisäämään kohteen käytettävyyttä esimerkiksi lisäämällä uudet nopeat nosto-ovet parkkihalliin sekä lisäämällä kahdelle vetoisalle sisäänkäynnille uudet oviverhopuhaltimet. Lisäksi saimme lisättyä myös nykyaikaista LED -valaistusta vähentämään ylläpitotarvetta, kuvailee Hyttinen.

- Granlund on alansa asiantuntija ja se näkyi myös tässä projektissa. Yhteistyö oli sujuvaa, sillä meitä tiedotettiin riittävästi, mutta ei kuormitettu liikaa, Haapakoski kokoaa.

Kuvat: Cityconin kuvapankki

Takaisin uutisiin

Jaa artikkeli